Jak se upravují ryby

Autor: zvláštní číslo časopisu Fisch und Fang (překlad)

Nakladatelství:Agentura FOX
Rok vydání: 2003
Provedení:pevná vazba, křídový papír, barevné fotografie
Počet stran: 84 textu, 1 strana reklamy
Cena: 249 Kč

      Jak se upravují ryby - tento název a výstižný přebal knihy hovoří snad za vše. Publikaci napsal rybář a kuchař v jedné osobě a je to na ní zřetelně vidět. Nejedná se o klasickou kuchařku, do popředí zde vystupují spíše rozmanité způsoby kuchyňských úprav, potřebné náčiní a vhodné druhy ryb. Obsah začíná vhodným kuchyňským vybavením, pokračuje přes uchovávání a uskladnění ryb po ulovení a ukazuje vyzkoušené filetovací postupy, dle tvaru rybího těla. Vše je doplněno krásnými ilustračním fotografiemi a fotoseriály. Následuje část vlastních kulinářských úprav. Dozvíme se, jak připravit chutný rybí vývar a různé omáčky, zjistíme jak ryby správně péct, usmažit, dusit na zelenině a vařit v páře. Pro pokročilejší kuchaře je zde připravena část, ve které se naučíme připravovat různé rybí nádivky, paštiky, nadívané filety a zapékané ryby. Nechybí zde ani takové speciality, jako je marinování, grilování a uzení ryb. Každá kuchňská úprava obsahuje detailní popis a zajímavé tipy, všude najdeme několik konkrétních rozepsaných receptů a šikovně nafocený pracovní postup. Přitažlivost celé knihy podtrhují perfektní ilustrační fotografie po jejichž shlédnutí se člověku začnou sbíhat sliny a zákonitě dostane chuť na nějakou tu rybí pochoutku. Je vidět, že autor je opravdu Pan kuchař a jednotlivé dobroty jsou potěchou nejen pro chuťové buňky, ale také pro oči. V závěru je uvedena tabulka se seznamem ryb a jejich vhodnost pro jednotlivé kuchařské úpravy. Kniha je vytiště na kvalitním křídovém papíře, jak už bývá u nakladatelství FOX zvykem. Reklamy je v této knize naprosté minimum.

Celkové hodnocení: Velice pěkná kniha. Současný trend chyť a pusť velí většinu ryb pouštět, ale každý z nás si čas od času rybu od vody odnese a pak je dobré vědět jaké jsou možnost jejich přípravy a tato kniha vám je komplexně priblíží.

Fotografie: 1
Kvalita tisku: 1
Úprava: 1
Celkový dojem: 1

zpracoval: Roman C., 1.2.2004

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.