Lov 24.hodin-Ano nebo ne?

Jelikož je na Slovensku dovoleno v letních měsících(mám dojem ,že červenec a srpen) dovoleno chytat nonstop,myslíte,že by to šlo aplikovat i u nás?Sice hodně kaprařím a často mě štve,že musím končit s půlnocí,ale zase na druhou stranu by takové vymoženosti určitě mnozí zneužívali,tak sám nevím,jestli bych byl pro.Navíc má ryba šanci na delší život,neb se naučí postupem času krmit v době,kdy se lovit nesmí.Určitě by se musel změnit ryb.řád,abych byl pro,protože za stávajících podmínek by to asi bylo o drancování vod.Ale zvýšil bych dobu lovu v měsíci září do půlnoci,do desíti se mi zdá být v tomto měsíci zbytečně málo.Rád bych znal vaše názory i argumenty pro nebo proti.Za vaše názory děkuju.
Autor diskuse: Milda - , 23.9.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

danasos - Profil | So 19.2.2011 12:24:21

.

Pyzda | Pá 30.9.2005 18:20:38

Petrson: Víš kolik je v republice řidičů? A víš kolik by si jich přálo jezdit v obci opět 60km/h? Ano jsme banda blbů, že si 60átku nevybojujeme... Jasně čím dřív ryby vypráskáme, tím dřív budeme mít pokoj...

Petrson - Profil | Čt 29.9.2005 3:28:23

Určitě jsem pro lov celých 24.oo hod., aspoň v létě. A posunout hranice lovu dál v jiných měsících. Zas sem nad tím přemýšlel a napadlo mě, jak středověký to je zákaz. Copak dneska vůbec jde nějakou činnost přes noc zakazovat jak ve školce?? Navíc bez jakéhokoliv důvěryhodého vysvětlení? Ano, odpovím si, jde, u nás rybářů, jako jediných "blbů", z jejichž 300 tis. by si lovit přes noc přálo - troufám si odhadnout - minimálně 2/3. A argumenty, že v noci se nehlídá, neobstojí. Měl jsem jedinou kontrolu, zato v noci. Na Orlíku, Mušově ale i mnoha menších revírech hlídat jde a přináší to výsledky. Naopak, myslím, že skutečné pytláky by přítomnost rybářů na revírech mohla odradit. Vždyť takovou pakárnu nemá ze zájmových sdružení NIKDO. Ani potápěči, sáňkaři nebo houbaři. Nemluvě o střelcích. Tak proč my si to necháme líbit?

Pyzda | St 28.9.2005 8:38:50

Hraji: Já nerekvíruji, já ne. Barbaři jsou m.j. lidé neuznávající tradice a z toho vyplývající hodnoty. Určitě i ty, když si půjdeš koupit starší auto nebo nemovitost, prověříš si jejich historii a podezřelé kupovat nebudeš. Tady se jako barbar asi chovat nebudeš. Tvrdím, že drtivé většině rybářů je jedno, jestli loví pod spolkem, ČRS, MRS, akciovkou, nebo neziskovou organizací. Jedno to není zainteresovaným lidem, kteří z toho mají své brebendy. Nemusí pršet, jen když kape. Když si chci zachytat, na co potřebuji, zbytné věci, provádět ztrátové podniky, díky nimž se vysadí méně ryb? Kdo dnes např. na vesnici pěstuje řepu, obilí, zeleninu, chová kachny, prase a krávu. Ta doba je už pryč.. ČRS byla a je dobrá značka. Možnost lovit kdekoliv je taky dobrá, ale k tomu jsou potřebné aktualizované zarybňovací plány, které se budou dodržovat ve všech parametrech a stanovovat je musí odborník a ne nějaký zkorumpovaný blbeček v MO, nebo na kraji. K tomu atomizace svazu, různé aktivity (K70, lov24, možnost podnikání všech jednotek svazů jako obchodní organizace....) je to, co bere možnost si dobře zachytat. Ano, pokud se k tomu vyzobou atraktivní revíry, bude pokračovat buněčné dělení svazu a svazů, je jisté že svaz už nebude moci existovat v dosavadní podobě a ani ho už reformovat. Za to ti patří dík.

XAXAP - Profil | Út 27.9.2005 14:37:23

a o tom to je ... osoby fungujici pro svaz nejsou prirozene motivovane, proto od toho mohou dat ruce pryc a nic se nikomu nestane. Proto tady hraji muze litat jak certik a kdyz ho nekdo nakouri argumentem, ktery se mu nelibi, prohlasi to za mlzeni, neznalost ci populisticky kec. A stejne jako CRS i MRS je prachsprosty monopol tezici dodnes z komunistickeho establishmentu a kdo tvrdi opak je lhar.

Lubos Zabcik - Profil | Út 27.9.2005 14:25:31

Dad-pripajam sa k Jankovi Pecovi.myslim,ze zavadzas a dost..pretoze ten kto si bude chciet upytlacit nejaku rybu rozhodne nepozera na to kolko je hodin..Najlepsie podla Teba by asi bolo fakt zavedenie smien..napr:od 10-12:30 potom od 14-16:45...Jedine koho toto obmedzuje su normalni rybari.pytliak si cas vsima iba v z pohladu,kedy je pri vode najmenej ludi..a bohuzial je to prave ta inkliminovana doba medzi 24-4:00..

hraji - Profil | Út 27.9.2005 14:17:36

Pyzda: zase rekvíruješ, zabavuješ a podobné věci. Co z toho se vztahuje na dění po roce 1990? Argumenty, ne propagandistické kecy, je tu třeba uvést. A kdo je můj partner si určuji já, na to tě skutečně nepotřebuji.
A jen pro tvou informaci, nic nedělám na žádný vedlejšák. Vydělám si tolik, že si mohu dovolit ten luxus dělat pro svaz jen pro zábavu.
A k té tvé majetkové logice. Svaz vlastní jednu budovu v Brně, to je sídlo svazu a jedno ubytovací zařízení u Dyje a dvě auta. Jinak je vše v majetku MO, tedy líhně, rybochovy a podobně. Tak co by svaz prodával? Jakého majetku by se měl zbavovat?
A k tvé otázce: pokud orgán státní správy na úseku rybářství odebere nějaké MO revír z užívání, potom budou členové této MO chodit na revíry ostatních MO sdružených v tzv. krajském hospodaření. Pokud se bude jednat o samostatnou MO mimo svaz, potom asi členové takovou MO opustí a odejdou do MO, která se o své revíry stará tak, aby o ně nepřišla. Jiné řešení mě nenapadá.

Kocháč | Út 27.9.2005 13:12:17

Pyzda: Rád se dozvím, jak to je.

Hejk - Profil | Po 26.9.2005 23:48:25

Pyzda a xaxap: nevím jak je to ve vašich organizacích se zaryb. plány, které jsou staré desítky let. Za to můžete poděkovat hospodáři vaší organizace, že nic nedělá. Já jsem si zarybňovací plán nechal změnit. Jen si to musí člověk vyargumentovat.

roman99 | Po 26.9.2005 21:27:10

Ano máme nonstop lov v letných mesiacoch,ale keď prídeš k vode tak sa kvoli dovolenkárom nedostaneš k vode. Preto chodíme radšej k Vám do ČR na súk.revíry lebo u nás to stojí za prd.

Pyzda | Po 26.9.2005 19:58:21

Hraji: Váš kapitalizmus vznikl proto, aby nebohatl Orlík, Slapy, ale Mušov a .... To je logika. Proto se rozdělila i ČSSR a ČSFR. Pokud jste kapitalistická organizace, tak nechápu, proč za to nebereš normální slušný plat, proč to děláš na vedlejšák jako amatér, proč nepodporuješ Xaxapa a ZN, to jsou tví partneři a ne vaši "chudí členové". To, že některé MO hospodaří samostatně, není v ČRS i MRS únikem z chapadla svazu. Bylo by logické, aby se svazy rychle zbavily majetku (prodaly a zprivatizovaly rybochovná zařízení) a vyřešily tak dilema, na které jsi mě neodpověděl, co se stane, až ryb. orgán odebere svazu, apotažmo MO užívání revíru. Na co pak budou takové MO tyto majetky, stejně jako rybářům v Kaspiském moři dnes lodě... To že jste "demokraticky" zrekvírovali ukradené majetky spolkům, kterým by v dané situaci byly nanic, není nic čím by jsi se mohl chlubit.

Pyzda | Po 26.9.2005 19:37:11

dad : Velmi rozumné, myslím si totéž. Nelze postupovat stále zintenzivňováním lovu. Stejně by bylo možno povolit lov na P revírech celý týden a ne 3dny, nebo lov čeřenem 5x5m, protože by se ryby stejně musely pouštět.... Je vám jasné, že by to všichni dodržovali?
Kocháč: seš dobrej, ale zanech kaprodomů, restaurací, RS a dědů ve vaťáku, je to jinak...

hraji - Profil | Po 26.9.2005 19:29:39

Pyzda: asi jsem naivní, ale možná jen do svazu vidím víc, než jiní. MRS vzniknul v roce 1990, tedy za kapitalismu, dobrovolným sdružením místních organizací na jižní Moravě. Původně měl zahrnovat i Moravu severní, ale ta se rozhodla demokraticky, že setrvá podle vás v Národní frontě. Ty organizace, které se do MRS sdružit nechtěly, zůstaly samostatné a svoji samostatnost si udržely do dneška, mají revíry, které měly před rokem 1990. A pořád si říkám, co vás pořád vede k tomu, co bylo v padesátých letech. Kurňa chlapi, zapomeňte už na doby svého mládí a podívejte se dopředu. Vás ta 50. léta nějak dusí. Možná právě proto, že MRS je kapitalistická organizace, máme na věc různý názor. Ale vždy bude platit, že když chci o někom říct, že něco dělá špatně, musím to doložit, jinak jen tak kecám a pokud se vymlouváte na to, že nemáte podklady, tak si je sežeňte a neobviňujte jiné z neznalosti a barbabrství. Je daleko jednodušší napsat, jsi barbar, jantar nebo jiné oblíbené rčení. Ale dolož tady svá tvrzení, která jsem napadnul. Skutečně je dolož, nepiš sem své dohady. Pak mě budeš moct říkat barbare. A letadlo si hrej se svým utajeným výborem MO.

Pyzda | Po 26.9.2005 19:13:59

Hraji: nemám zájem kalit, to co jsem psal ti můžu poslat, je to z našeho zpravodaje. To, že nechci zveřejnit tuto MO není servilita, nebo nedostatek argumentů, ale pocit, že naše MO není dalece ta nejhorší a nechci ji tu vláčet. Hraji, ty barbare, nevím jak MRS, ale asi stejně jako ČRS vznikl na základě zákona o sdružování? ČRS vznikl násilným sloučením ryb. spolků v 50. letech a byl zapojen do NF. Nový zákon je vražení kudly do zad těmto zaniklým spolkům, protože by jistě v 90tých letech žádaly restituce, podle obou zákonů, jejich čísla ti těď neřeknu. Stanovy ČRS sice znají jak naložit s majetkem svazu při zániku, ale jak naložit s majetkem MO, následníkem ryb. spolku? Komu připadne majetek vytvořený za cca 80let? Mě připadá systém svazu systém "dceřiných společností" a proto se svazy nemusí členu MO vůbec zpovídat, jak hospodaří. Je to promyšleno... Jsi skutečně tak naivní, nebo s námi hraješ letadlo?

David - Profil | Po 26.9.2005 17:40:00

Já bych řek,že je málo těch starých rybářů-masařů ,který zůstavali přes noc.Pokud si vemou 2 kapry pak jdou stejně domů těch hezčích kapru se stejně nedočkaj, když tomůže bít ten 3,4.A že beru všechno?Koupili si povolenku.Nesouhlasím aby braliv všechno..Stím nic neuděláš.Ještě pár krát zdraží povolenku a zase jich pár ubude.

Tomáš Holec - Profil | Po 26.9.2005 14:47:19

Je pravdou, že noční rybolov má své kouzlo, když jízda člověka vzbudí a musí se vyhrabat ze spacáku. A je pravdou, že mezi 0-4 hod. se dá dočkat i více záběrů od slušných ryb, když před tím se to přes den ani nehlo. Na soukromém revíru jsem, ale také zažil dny, kdy v noci jsem byl úplně bez záběru a nejvíc záběrů bylo mezi 5-8 hod., nebo mezi 12-13 hod.
Ovšem, jak jsem se již zmínil předtím, nonstop rybolov má mnohá ALE, takže s ním zatím celoplošně nesouhlasím.

Killer - Profil | Po 26.9.2005 14:22:18

Určitě jsem pro, aby se prodloužila doba lovu v měsíci září! I s tím lovem nonstop o prázdninách bych to bral, ovšem jen za podmínky, že ryby v tuto dobu ulovené by se nesměly ponechat. To ale u nás nejde do té doby, co budou u vody i tací "masaři" kteří jsou schopní sežrat i 80-tku kapra. Jedině by se povolilo rybařit nonstop s největší možnou délkou pro ponechání si ryby. Tím by se mnohé ulehčilo! Třeba u kapra bych byl pro minimální délku, bez vyjímky, 45cm a maximální 65cm. Tím by se snad zajistil dostatečný vývoj ryby! Takto by se mělo postupovat u všech druhů! A za porušení bych nasadil ještě tvrdší sankce než doteď. Toto je můj názor.

Aladin - Profil | Po 26.9.2005 13:31:53

Šuli:kde si na to přišel.....)) V tom případě asi neumíme nic....))

Šuli - Profil | Po 26.9.2005 13:27:04

Lov 24hod. je nesmysl,kdo umí tak nachytá i za 20.

Hamon - Profil | Po 26.9.2005 12:46:45

Ja by som to zobral z ineho pohladu, ked je zakaz lovu, tak po 12 je pri vode velmi malo slusnych rybarov, resp. spia a ty menej slusny si chytaju tak ci tak,ked by bol povoleny lov po celu noc plus nejak dobre osvetlene miesto, tak si tie ryby ustrazite skor, si myslim.A co sa tyka mesiarov, mesiar zostane mesiarom, ci bude,alebo nebude u vas povoleny nonstop lov.
Ja by som bol za.Na slovensku mi to vyhovuje.

Ján Pečo - Profil | Po 26.9.2005 12:39:04

myslim ,,,,

Ján Pečo - Profil | Po 26.9.2005 12:37:55

dad,mysli ze zavadzas....

medvěd - Profil | Po 26.9.2005 11:54:35

Xaxap:já Ti dám vidloně,naplavenino

Jaro - Profil | Po 26.9.2005 11:42:18

DaD : Silne pochybujem, že znížovanie počtu rýb má na svedomí zavedenie 24 hod. rybolovu cez prázdniny. Ak si nejaký mäsiar povie, že za povolenku dal 1900,- a že preto z vody potrebuje dostať ryby za 20 tisíc, tak mu v tom nezabráni nič. Ani obmedzenie lovu na 2 hodiny denne, bude tam chodiť dovtedy, dokiaľ si svoju kvótu nenaplni.
Je to asi o spôsobe myslenia, ide o to za akým účelom k tej vode chodíš, o nič iné. A nejaké 4 hodiny navyše, navyše v období keď ryby až tak neberú na tom ťažko niečo zmenia.

JM - Profil | Po 26.9.2005 11:10:25

Pořád si myslím, že by to tak velký vliv nemělo. Když někdo chce, tak tu vodu vybere i přes den, jen se bude muset párkrát projít s igelitkou. Nehledě na to, že spousta lidí už začíná chytat rozumně a neberou zdaleka všechno. A ti, co chytají na kšeft chytají přes noc i teď. Jen na Slapech, jsou večer co večer nataženy desítky šňůr na candáty a kapry. Kolik se jich takhle chytí nevím, ale asi víc než normálním způsobem, spousta jich tak i uhyne. Vědí to policajti, vědí to porybní a nějak je to všem jedno.

XAXAP - Profil | Po 26.9.2005 11:01:41

septal: to neni spatny! a jeste bych zavedl specialne diverzifikovana pravidla podle okresni prislusnosti:

Obyvatele Prahy: 4:00 - 24:00
ostatni: 15:00 - 19:00

Ta doba jasne ukazuje, ze nekdo na tu Prahu musi vydelavat a nema co delat na rybach! A aspon by meli vidloni a dalsi frustranti zas na koho nadavat :-)

Kocháč | Po 26.9.2005 11:01:24

JM : podle mne to budou lidi s profi vybavením, co si přivydělávají zatraktivňováním soukromých kaprodromů. A potom taky dodavatelé restaurací. Dědula ve vaťáku to zase v jedenáct smotá a pojede domů za bábinkou.

Bulk Tlučhuba - Profil | Po 26.9.2005 10:58:28

šeptal: Zapomněl jsi na svátky.

šeptal - Profil | Po 26.9.2005 10:57:05

dad: Tak v tom případě navrhuju ještě zavést polední klid. Chytat se prostě bude na směny, řekněme od 8:00 do 11:00, pak polední pauza 11:00 - 14:00 (zákaz lovu), pak odpolední lov 14:00 - 19:00. To bude zarybnění.

JM - Profil | Po 26.9.2005 10:54:25

Já tomu pořád nějak nerozumím. Po lovu non stop, tu volají hlavně kapraři, většinou zastánci chyť a pusť. Klasický masař, dědula co bere všechno, bude těžko sedět u vody non stop a brát o to víc ryb. Takovýhle dědulů znám dost a ani jeden by u té vody neseděl. Tak kdo tu vodu v těch 4 hodinách navíc vydrancuje?

Aladin - Profil | Po 26.9.2005 10:51:36

dad:nevěří tomu, že nenažraný dědkové budou sedět u vody nonstop. Jím to stačí přez den, aby si naplnili mrazáky.........

dad - Profil | Po 26.9.2005 10:49:04

Zavedenie 24 hodinového nonstop rybolovu bude viesť jednoznačne k tomu, že po pár rokoch dôjde k výraznému zníženiu počtu rýb vo vašich revíroch. Môžem to potvrdiť jednoznačne po skúsenostiach u nás na Slovensku. Tí, ktorí budú mať dostatočne veľa času na rybolov, budú sedieť pri vode nonstop celé týžnde a nachytané kapre a iné ryby budú putovať do mrazničiek rodine, známim... Verte mi, bude to tak, viem o čom hovorím... Sme totiž veľmi nenažraní a nemáme dosť sebadisciplíny, aby sme takí neboli. Rybárim asi 15 rokov a väčšinou chodím na tie isté lokality, kde nebolo pred 5-10 rokmi problém chytiť veľa a veľkých rýb. Samozrejme som si nejakú rybu zobral, ale posledné 2-3 roky je to veľmi biedne, čo do počtu aj do veľlkosti. Niektorí kolegovoa, tiež "rybári" si z nonstop rybolovu urobili pomene slušnú živnosť, ale aj oni poslený rok lem krčia ramenami. Kde sa stratili ryby??? Takže podľa mňa - žiaden povolený rybolov 24 hodín.

XAXAP - Profil | Po 26.9.2005 10:01:45

"de vydet" ... "mylys" ... to je masarina :-)

hraji: a jak ty muzes vedet, ze to jsou nesmysly??? Vzdyt nevidis dale nez na hranice vasi slavne MO MRS. Mozna to popsal nepresne, ale v poradku to neni ani nahodou (videl jsem vykazy nejmenovaneho US CRS a neverim, ze je to jinde zasadne odlisne)! Tak stahni krovky, venkovsky hrdino, nebo te zase rozcupuju na hadry! :-)