Většina tolstolobiků je podseknutých?

V různých časopisech jsou vidět pěkné úlovky tolstolobiků - jsem přesvědčen o tom, že většina z nich jich je podseknutá, ať neúmyslně či úmyslně? Je zde někdo, kdo chytil tuto rybu za ústa, ale opravdu pravdivš??

profo - Profil | St 14.9.2005 17:06:43

jiris : tak to pak jo, a určitě nebude po tomhle mít v hubě tak velký ďury jako po vidlých....:-)))))))

jiris - Profil | St 14.9.2005 17:04:23

profo - co vis, treba to bude top nastraha na tolose :-))) rozhodne lehci nez vidle :-D

profo - Profil | St 14.9.2005 16:55:46

Kluci nebuďte takový puntičkáři i když je ta fotka pěkná on to tak nemyslel.....:-)))

jiris - Profil | St 14.9.2005 16:53:54

Marcel - tomu rikam cilena nastraha :-)

Marcel - Profil | St 14.9.2005 16:08:14

Gun: teď mi to došlo, není náhodou KONIPAS pták?

jiris - Profil | St 14.9.2005 16:05:12

Marcel - presne NEeticky samozasek :-)

Marcel - Profil | St 14.9.2005 15:57:30

gun: tak to je samozásek, určitě!

gun - Profil | St 14.9.2005 15:50:53

brach: Ale on toho konipasa hodil jeho směrem, nikoliv však do jeho sací cesty (možná jsem to špatně vyjádřil). Tolstolobik plaval cca metr pod hladinou, konipas se třepetal na ní. A v tom, že se tolstolobik zvednul a vyplaval ho mimo svou původní dráhu na hladinu sezobnout, bych úmysl spatřoval.

Igor - Profil | St 14.9.2005 10:27:41

Martin M. má pravdu s tím, že tolstolobici zabírají životní prostor a potravu jiným rybám, je to nepůvodní druh a z hlediska sportovního rybáře jsou k ničemu. Jestli si pamatujete na otravu ryb na Tise - byla to havárie, která ukázala na jinou ekologickou katastrofu - 90% všech uhynulých ryb (teda všech ryb žijících v řece) tvořili obrovští tolstolobici. Takže možná paradoxně ta otrava přispěla ke zlepšení ekosystém řeky.

Marťásek - Profil | St 14.9.2005 9:18:49

M.M: Pádné argumenty na kterých něco jistě je. Nedivím se sám jsem jich viděl mega na dyji a vodách okolo ní, na slepácích moravy a svratky též. Co se týká jejich vysazování jo je to nesmysl , ale je to pozůstatek minulé doby, která jak se mi zdá přežívá v hlavinkách svazových funkcionářů.

Martin M. - Profil | St 14.9.2005 9:06:23

martasek> mozna by ses divil, kolik metraku techto ryb plave v kdejakem malem rybnicku, ubuiraji kyslik ostatnim rybam a take jejich potrave (hmyz take potrebuje kyslik), takze ostatni ryby trpi uz jen timto. Kdyz si prectes knihy od Kolendowicze, tak ten take upozornuje na to, ze tyto ryby jsou skudci (zminuje i kapra a amura). Je to tezko lovitelna ryba, pokud vubec, a jeji vysazovani mi nedava smysl ani z hlediska rybaru, ani pro zivotni prostredi.

Marťásek - Profil | St 14.9.2005 8:59:14

Martin M: pán je ryborasista?:-))
Jo je to sice nepuvodní druh ale nějak nevím čím škodí tzv. původním druhům.
Co je vlastně původní v naší české zemi plné francouzkých,amerických,holandských a jin. marketů. Piješ pivo brno je rakouských majitelu atd atd.

Martin M. - Profil | St 14.9.2005 8:40:00

Martasek> je to docista regulerni, nevidim na tom nic spatneho.
Ohledne zabiti tolstolobika - nevim, jestli bych skutecne dokazal klepnout 30kg ziveho tvora, ale ze vsech "nasich" ryb bych u nej k tomu mel urcite nejblize.

Marcel - Profil | St 14.9.2005 8:28:30

pyzda: ??? Jde mi to těžko při muškařině nebo vláčce. Ale ty by si mi to mohl v březnu někde na P vodě ukázat...

Marťásek - Profil | St 14.9.2005 8:19:43

Odklon od téma otázky je zde již značný asi jako v Pizze na tý rozhledně. jen si skočím na svratku na pár hodin na plavču a už je to o stránku dál.
Na M.Maťáka: Zajímá mě tvůj názor na cílenost lovu jak jsem ji popsal dole. Je to košer či ne?
Jiris: problém zabit tolstoja to teda je aspoň pro mě už z toho důvodu že bych to nežral a jen na rekognoskaci pajšlíku je to zvrhlost.
Bulk: A co mrak z čabajek a na hák gombasecká to už bys zobl cíleně? :-)))

Bulk - Profil | St 14.9.2005 7:05:38

Jéé ona tu vznikla antiBulkovská klika, jen doufám že se mě nechystá cíleně lovit, pže jim na jejich krmný mraky s rohlíkem z vysoka s..
brach: Tak to myslím, jen mám problém to vyjádřit tak aby to pochopili,děkuju.

Petrson - Profil | St 14.9.2005 1:27:48

>> Pyzda > ještě k předešlému: je možné, že se najdou takové partičky, které nějaký samosekací princip používají - třeba: pletenka, částečně průběžná koncová montáž s masivním olovem (průběžným jen po zarážku, umístěnou cca 0,5 - 0,7 m za ním), prut pevně zafixovaný ve stojanech, s utaženou brzdou a průvěsem 0,5 - 0,7 m (stejně dlouhým, jako vzdálenost olova od zarážky). Dokážeš si představit, co se stane? Kapr nástrahu okoštuje, když se mu zamlouvá, s důvěrou ji pozře a protože necítí odpor, rozjede se. Urazí půl metru a v tom PRÁSK!! Držka natržená od háku. Tak v takových případech bych s tebou souhlasil, to je samozřejmě prasárna o to horší, že by se jim těžko dokazovalo užití samoseku. Teď mě napadá, snad tady nejsou taková hovada, která to hned po přečtení poběží navázat. Ale mám jednu naději - snad by takový styl nikoho moc nebavil. Vždyť zásek je ten nejadrenalinovější okamžik, který rozhodne o všem. Věřím, že bez něj by většinu z nás ty ryby ani lovit nebavilo.

Petrson - Profil | St 14.9.2005 1:08:13

>> Pyzda > uvedeno to tam není (což považuji za chybu), ale je tím myšleno jakékoliv technické zařízení nad rámec prutu, které způsobí zásek, nikoliv to, že se ryba sama zasekne (alespoň tak to chápu po několika konzultacích s dalšími rybáři a RS). Jiná věc je příklad, který popisuješ a souhlasím s tím, že to není vždycky sportovní a etické. Zde, pokud se budeme řídit RŘ a BP, se jedná o porušení jiných pravidel, a sice nejčastěji: nedodržení potřebné vzdálenosti od prutů za účelem neprodlené manipulace (max. však 3 m). Na druhou stranu, nemám nic proti tomu, když třeba ryby neberou, tak rybář povolí brzdy a čte si u toho. Vždyť rybařina je přece hobby, relaxace. A jestliže lovec zasekne rybu v jízdě o pár vteřin později, nezachová se o nic méně sportovně, než kdyby ji seknul zlomek vteřiny po záběru. Já taky jezdím na ryby na dovolenou a stíhám u toho připravovat jídlo, jíst, uklízet, ulevovat si...a za porušení rybářské etiky to nepovažuju. Jiná pohádka ovšem je používání "samosekacích" montáží (některé druhy srkaček apod.), na které BP nepamatují, či je nespecifikují a nejsou zakázány. O tom by se mělo podumat.

Pyzda | St 14.9.2005 0:18:39

Petrson : Já ti tvůj názor nechci vyvracet, ale jak mě vysvětlíš rybolov "dovolenkových part" , kterým nezávidím, že při rybolovu se stihnou věnovat sportu, četbě, rodině a ryby uloví (nejedná se o náhodné záběry) oproti např. mě, nebo nějakému dědovi, pokud nástrahu po nějakém čase nezkontrolujeme, nebo při záběru neprovedeme zásek jsme bez ryby. Neber to jako můj nářek, nebo závist. Vyjímky samozřejmě připouštím. Popis samoseku co uvádíš nikde v RŘ ani BP není uveden a při "dnešním vylepšení samoseku" jsou pružiny archaické.

jiris - Profil | Út 13.9.2005 23:59:42

Petrson - pri muskareni tez :-)

Petrson - Profil | Út 13.9.2005 23:53:46

>> Pyzda > myslím, že tvá představa o samoseku je utvářena říliš bujnou fantazijí. Mám za to, že v zákazu samoseků RŘ a BP jde o zařízení - držák s pružinou, který záběr (napnutí vlasce) aktivuje k vymrštění prutu - záseku. Ale považovat za samosek záběry, kdy se ryba svou hltavostí sama zasekne, mi přijde zcestné. To bys preventivně musel rybařinu zakázat úplně, protože se to může přihodit při jakémkoliv stylu lovu (snad jen kromě muškařiny). Nedávno se mi sám zasekl kapr při plavačce, při položené je to vcelku časté, i při Tebou zmiňované přívlači znám pár příkladů, kdy ryba skočila po nástraze tak dravě, že se sama zasekla. Tvůj způsob výkladu použití samoseku prostě nemůžu uznat, protože rybář tyto případy nemůže ovlivnit a vyloučit ani při použití nejjemněnší techniky a RL způsobu.

Pyzda | Út 13.9.2005 23:42:32

Martin M: Netvrdím, že každá metoda se nedá poplivat, hlavně když se s ní dají ulovit pořádný ryby. Já chápu tuto otázku jako reakci na jeden druh rybolovu, který osobně zavrhuju, jako někdo lov pstruhů na červa na MP. Lov na červa ale není na MP v rozporu se zákonem. Se zákonem podle kterého provádíme výkon ryb. práva. Sorta lidí kterým se ryby věší na háky vně rybí tlamy mají další problémy : nedodržují denní doby rybolovu, mají problém s šetrným navracením ryb, které si nechtějí ponechat, zpět vodě atd.

Pyzda | Út 13.9.2005 23:30:04

Marcel : a kde ty lovíš samosekem?

Martin M. - Profil | Út 13.9.2005 23:28:11

Pyzda> hele, vyresime to jinak - napis mi, jak chytas, a ja ti na to najdu 3 argumenty, ze tak chyta jen prase, ano? Kazda metoda se da poplivat.

Marcel - Profil | Út 13.9.2005 23:25:12

Pyzda: a kam chodíš v březnu na pstruhovku?
Jiris: Sem se naučil, taky jsem neuměl. Ale už je nebudu vázat:
1. je s tím hrozná jebačka
2. dva záběry a je v prde*i
3. JE TO PROTI ETICE

Pyzda | Út 13.9.2005 23:25:09

Martin M: O třpytce bych nehovořil, protože na tu se chytá přesně stanoveným způsobem. Zde o samoseku asi nemůže být řeč, že? Uvedu ještě jednu věc a to jsou pytlačky. Pokud nastražím např. pytlačky ( samotný vlasec s háčkem a nástrahou) a tyto kontroluji a v případě, že na některé z nich se třepe ryba, tak co tuto pytlačku zapnout karabinkou k prutu a rybu "legálně vylovit" ? Je to taky čuňárna že jo?

jiris - Profil | Út 13.9.2005 23:22:38

Stop tolosum - jdu vazat klasicke jepice bo vyvazane neumim.....

Marcel - Profil | Út 13.9.2005 23:19:10

MM: O.K. hned všechny (tři, zbytek uplaval :-D) vyhodím. Stejně sem na ně nechytal...cítil jsem v tom nějakou zradu. A BÁC, je to tu!

Petrson - Profil | Út 13.9.2005 23:18:51

>> Knecht > dovolím si nesouhlasit, z rybářství vím o partě borců z JM, kteří chytali cíleně tolstolobce na tzv. Q - pips - plankton. Jednalo se o spec. nástrahu na bázi pelet či jakýchsi granulí, blíže je možno se v archívu dozvědět z otázky, kterou jsem tu kdysi zadával: "Víte někdo, co je to Q - pips - plankton?" Ta parta nachytala několik velkých tolstolobců právě na tuto nástrahu, která se ale asi již nevyrábí. Dá se tedy říct, že za určitých a asi náročných předpokladů se tyto ryby dají cíleně lovit.

Pyzda | Út 13.9.2005 23:15:24

Jiris : to jak jsou m.j. tolstolobci seknuti je právě stylem lovu, který považuji za nepovolený (samosek) a proto považuji i lov na pstruhovce v březnu za nepovolený. Abych ti to ještě trochu přiblížil, uvedu příklad např. s velikostí čeřenu, počtu háčků na umělé nástraze a počet návazců. na udici. Pokud by se o samosek nejednalo, reakce by toto nepotvrzovaly.

Martin M. - Profil | Út 13.9.2005 23:14:07

Marcel> no tak za ty bych ti zval z fleku papiry! :-)