Kdy začít s dětma chodit na ryby?

Potřeboval bych poradit od nějakého rybáře-otce, kdy je nejvhodnější věk začít učit juniory lovit. Sám jsem ještě začátečník - na ryby chodím asi dva roky a sám se spoustu věcí učím za pochodu... Mám dva kluky (4 a 1) a staršímu už jsme pořídili teleskop (210 cm). Je to brzo nebo pozdě? Jaká je vhodná výbava v tomto věku. Ocenil bych radu někoho zkušenějšího... A odkdy začínají chodit děcka do rybářských kroužků? Díky moc!!!!!!!!
Autor diskuse: Karel - , 2.8.2005 všeobecné - ostatní

Lubo | So 6.8.2005 23:49:10

Používám metodu přesně jako psal Recon (i když někdy je třeba fakt zatnout pěsti a kousnout se do jazyka). A toto je výsledek. Holky rybařina nejspíš "nechytne" tak často jako kluky, ale u této 4- leté žáby by to mohlo vyjít (doufám).

stenli11 - Profil | St 3.8.2005 21:18:49

Ja chodim s kluky už od 4 let mají malý proutek 160cm s malým navijáčkem a splávečkem a pokud berou rybičky tak je to baví jinak smůla a po hodině domů.Jinak, ale myslím že řád od letoška půjčení prutu dítěti nepovoluje.Zatím problém s tím jsem neměl.

Hora | St 3.8.2005 21:09:55

18let jsem vedl rybářský kroužek,tak snad poradím.Děti je třeba vést od malička k rybařině nenásilně,jakmile udrží v ruce prut, koupit mu bič a pomalu učit ho ovládat.Nezáleží na velikosti ryb,ale na správnosti zdolání a vylovení.Ideální věk na přihlášení do kroužku mládeže je kolem 10let.V 10letech už celkem dobře chápou všechny souvislosti kolem rybaření a jsou většinou schopny uvažovat v širších souvislostech.Během těch 18 let jsem zaučil do rybařiny kolem 400 dětí a mohu říct,že u rybařiny vydrželo asi 45% dětí.Většinou to byly děti jejichž jeden nebo oba rodiče chytali sami ryby.Z ostatních se dostali k rybařině kamarádi dětí jejicž rodič chytal ryby.A z těch vydrželo jenom 15% chytat ryby nad 15let.Je to způsobeno podle mě tím,že po absolvování kroužku a volném chytání,je neměl kdo vést a vysvětlovat co,kdy kde a jak.

Recon - Profil | St 3.8.2005 17:59:15

Synkovi jsou 3 a nedávno jsme byli prvně. Do té doby vždycky jenom pozoroval a úžasně komentoval moje přípravy a balení vercajku, totéž při návratu z ryb. Horlivě pomáhal, zvědavě vybaloval a sondoval na co je to a na co je tohle.. Když před měsícem zasmečoval otázkou ..Táto, tak jdeme na ty byby..? příjemně zaskočil a přestože se mi to hodilo zrovna úplně nejmíň, neváhal jsem ani vteřinu.. No, o nějakým parádním zachytání to určitě není, všechny krabičky několikrát poctivě rozsypaný, zamotaný vlasce, pořád ve střehu, aby se nedobrovolně nekoupal, aby pořád nezahazoval čepici ve slunečním žáru, aby nekrmil celou dobu.. a ještě tisíc dalších aby.., ale ty rozzářený oči, když jsem „nutně potřeboval pomoct“ podebrat chycený plotičky nebo při jejich pouštění zpět.. paráda. Těžko bych hledal lepšího parťáka a přál bych ty pocity každýmu. Hlavně to chce všemožně zabránit nudě, takže bič, slabounký vlasec, malé háčky a čudly, čudly, čudly, mezitím vyprávění o všem, pozorování okolí, mávání vodákům, sváča, skládání kamínků.. a trpělivost při odpovědích na stovky zvídavých otázek.. Vlastní nádobíčko zatím nemá, to je asi ještě brzy, zato maskáčový klobouček a stolička „na ty byby..“ byly okamžitě po návratu domů podmínkami nekompromisně předloženými mamce do začátků jednoho (zatím) hodně prťavýho rybáře..

JM - Profil | St 3.8.2005 11:16:22

jariss: No fuj to se mi ulevilo. Já jsem dostal strach jestli to těhotenství u tebe nebylo třeba z vody.

jariss - Profil | St 3.8.2005 9:27:56

JM: já samo dítě v bříšku nenosil, ale moje druhá polovička. I když břicho mám jako v 6tém měsící těhotenství :-) I ty ranní nevolnosti a bolení hlavy už nejsou co bývaly. Kór po prohýřené noci :-(

Karel | Út 2.8.2005 15:47:11

Sice trochu horší kvalita (byla už tma a mám špatnej foťák na telefonu), ale mladej mi takhle před rokem zapózoval u kapra.

Rasto | Út 2.8.2005 14:01:45

Zaciname.Prva vychadzka 1,5 mesiaca.Palicu zatila neudrzi ale aj k tomu sa dostaneme :-)

rob - Profil | Út 2.8.2005 13:47:24

Takhle to vypada když neberou.

JM - Profil | Út 2.8.2005 13:38:08

Jariss: Hele, ty jsi nosil dceru v bříšku???? Povídej, jaký to bylo, docela by mě to zajímalo.

Seki | Út 2.8.2005 13:19:32

ahoj jak se mašggggggggggggggggggffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff

jariss - Profil | Út 2.8.2005 13:08:06

Dcera se mnou chodí od malička, vlastně ještě byla v bříšku. Dříve, když byla v kočárku, tak sledovala cvrkot z něj. Dneska sedí vedle na svém křesílku a sleduje cvrkot. Prut zatím ještě neudrží, ale splávek už sleduje. Jen počítej s tím, že dětem u vody pěkně vyhládne :-)

Karel | Út 2.8.2005 12:38:29

Já se jenom bojím, aby moc dlouho netrvalo, než vytáhne mladej první plotičku. Na policajta ho čumět nenechám. Má splávek s malým háčkem a důležitě sedí na židličce. Byl takhle se mnou zatím asi čtyřikrát, ale rybu zatím nezasekl.

Spinner - Profil | Út 2.8.2005 12:21:21

Sice ještě nejsem otec (:-)) ale poradil bych asi takto. Kup jim kratkej bic, navaz tam malej splavek, namichej jim krmeni a nech je lovit.Je dulezity, aby ziskali hlavni navyky a to se nauci nejlip pri chytani ryb a ne sezeni na brehu a cumeni na policajta...

rybomil | Út 2.8.2005 11:52:37

No čím dřív začnou rybařit nebo dělat nákej sport atd., tím větší šance je že nezačnou chlastat a balit jointy. Synovec má za týden 2 roky , k Vánocům mu dám 1. cvičný vercajk na čudly.

Šuli - Profil | Út 2.8.2005 11:17:50

Toulovec:Až si ho pořídíš tak dej vědět,co nevidět zase pojedu na pár dní do Litomyšle tak kdyby jsi byl od tý dobroty a poradil kam se tam dá chodit na ryby kromě říčky v centru...))

Toulovec | Út 2.8.2005 11:08:40

Mám šestiletýho kluka. Problém je v tom, že dělám jen muškaření a velice málo vláčku na MP. Myslím si, že v tomto věku ještě nemá šanci aby ho to bavilo, nebo abych ho něco naučil. Asi kvůli němu koupím feedr.

Skywalker - Profil | Út 2.8.2005 10:39:20

Se starším synem chodím na od té doby, co začal chodit. Teď je mu 4,5 a zatím ho to u vody baví, ale nevydrží. Takže vybírám místa, kde je písek nebo kamínky, aby mohl něco stavět, občas musím svého třpytkaření úplně zanechat, rozložit čeřínek a chytit malou rybku,...A muškařit vůbec nemůžu.
S prvním prutem - starým plným sklolaminátem, který jsem mu dal, si hrál s takovou vervou, že to očka ani špička nevydržela. Teď má další prut, i s navijákem, ale při chytání mu na špičku přivazuju vlasec, dám tam malý splávek a hotovo.
Jinak totéž co Marcel a Czepino - chce to nenásilně a ukazovat vše kolem vody.

Karel | Út 2.8.2005 10:27:06

Včera mě mladej mile překvapil. Byli jsme večer asi na dvě hodiny na Kyjáku. Kupodivu si pamatoval, jak nahazovat prut a docela u toho vydržel i sedět. Jenže jsme neviděli ani ploutev, tak se začal starat spíš o krmení kachen, který mi pak zamotali udici... Při odchodu už ale zase pořád mlel o tom, jak budeme mít příště větší štěstí a chytíme veeeeelllllkkkkooooouuuuu rybu...

Czepino | Út 2.8.2005 9:55:41

Karel: než jsem to dopsal, Marcel poradil ve zkratce to samé:)

Czepino | Út 2.8.2005 9:52:50

Tak to je otázka pro mě. Mám dva syny – půlročního Kubu a Adama, který bude příští týden slavit 3. narozeniny. Se starším jsem začal letos chodit na ryby – byly jsme spolu už asi desetkrát. No rozhodně nepočítej, že si sedneš k prutům a v klidu budeš chytat ryby. Vytáhnu jen 4-metrový bič oukleják a snažíme se spolu nějakou tu rybku chytnout. Adam je na rybách jak utržený z řetězů. Strašně ho to baví, vše chce dělat sám. Takže kolem něho skáču, rozmotávám udici, sbírám rozsypané červy, jednu malou plotičku jsem sundával z větve, když ji syn se svým zásekem katapultoval z hladiny tak, že skončila za jeho zády na stromě. Dokonce měl na prutě i menšího kapra. Při ohnutém prutu jen vzrušeně komentoval – Táto? Uf, uf, to je velká rybááá. Opět skončil s utrženým forpasem a splávkem na stromě. Ale ta dětská radost mě fascinuje, stále se ptá – Táto pojedeme na ryby? Jó, pojedem na ryby, táto, prosím, na ryby jó? No který taťka by tomu nepodlehl. Pak večer vypráví vše vzrušeně mamce. Taky letos poznal, co bývá v kelímcích, které jsou často v ledničce. Jakmile je objeví, zajásá a hned kelímek otevírá. Dvakrát jsme ho už přistihli, jak sedí na zemi před otevřenou ledničkou mezi rozsypanými červy, kteří se rozutekli po celé kuchyni. No měli jsme z toho trochu průšvih u mamkyJ.
Jinak ať trochu poradím. Ve čtyřech letech je podle mě ideální začít. Hlavní je, aby ho to chytlo a bavilo. Do ničeho nenutit, vše učit nenásilnou formou. Spíš než s teleskopem na těžko bych začal s plavanou s bičem. Se splávkem 0,5g, 10-kou vlascem a malým háčkem bude mít kluk plno záběrů a bude ho to bavit spíš než čekání u prutu, který si ani sám nedokáže nahodit. Hlavně pozor, ať syn „v zápalu boje“ nespadne do vody, toho se bojím nejvíc. Přeji malýmu hodně rybářských zážitků a hlavně, ať ho to chytne a nepustí stejně jako nás dospělé.

Marcel - Profil | Út 2.8.2005 9:50:07

Karel: pokud chceš aby je to bavilo, tak musí něco chytit. Ze začátku stačí malé čudly, ale prostě musí se to hýbat, jinak ztrácejí zájem.

Rush - Profil | Út 2.8.2005 9:04:54

Já s klukem od tří let, dnes je mu skoro 10 a papíry má 3 roky, je pravda, že zájmů má víc a občas se mnou i nejde. Rozhodně ho k tomu nenutím, to by ho spíš odradilo. Od tří let beru někdy i dceru, má dnes 5 let, ale tu to zatím moc nebere, tak vyčkávám.

Sagar - Profil | Út 2.8.2005 8:59:44

Já jsem vzal malýho k vodě za prní tři měsíce jeho života už dvakrát, ale zatím ho to moc nechytlo, zajímala ho jeho máma a prso, ale budu to zkoušet dál.

Aladin - Profil | Út 2.8.2005 8:24:33

Já jsem začal se synem chodit k vodě už od malička. Poprvé jsem ho vezl k vodě v kočáru na Silvestra, kdy bylo celkem slušné počasí. Dneska mu je přez deset měsíců a občas ho vemu k vodě. Rád sedí v kočáru pozoruje. Doufám, že až bude větší, tak ho to bude bavit.

Véna S. - Profil | Út 2.8.2005 8:22:04

kalaban: To s dětmi do 10 let již bohužel neplatí. Nový zákon o rybářství to neumožňuje. Už se to tu před časem dost důkladně probíralo.

JM - Profil | Út 2.8.2005 7:55:40

Já mám zkušenost, že když byl kluk malej, tak od těch pěti let ho to bavilo, chtěl na ryby, zajímalo ho to až tak postupně do těch dvanácti. To měl i papíry a chtěl chodit pořád. Pak postupně míň a míň, teď je mu 14 a zjistil, že ty holky vlastně nejsou jen na mlácení a ryby úplně vypustil. Předpokládám, že časem se k tomu zase vrátí a začne chodit chytat, tak mu aspoň platím členství. Když si vzpomenu na sebe, bylo to u mě podobné, takže si s tím hlavu nelámu. Stejně bych s tím nic neudělal a třeba ho to zase chytne.

kalaban | Út 2.8.2005 7:32:25

Nevím jestli bych zrovna dokázal poradit a tak jen řeknu svou zkušenost.Mám dvě holčičky ve věku 9 a 2,5 roku.Od malinka (už v kočárku na procházkách sem je vodil kolem vody) se snažím dětičky lákat do přírody, ať na procházku nebo je beru i s manželkou na ryby.Co se týká té starší, tak tá zrovna moc zájem o rybolov zrovna nemá...prostě pokud dítě nemá chuť se nečím bavit,tak ho nedonutíš.....Mladší je daleko nadějnější, koukáme spolu na rybářské pořady v telce, na rybách si pokaždé musí rybičku pohladit než ji pustíme, ráda chodí na procházky ( já s vláčkou a manželka s batůžkem) a tak možná jednou vezme i prut do ruky a bude také lovit. Vlastně mi i stačí, že ji na společné chytání nemusím přemlouvat a už sama se ptá, kdy zas pojedem na ryby.....Ať už jednou bude chytat nebo ne, určitý vztah si k přírodě už vypěstovala a to je důležité.
Jinak teda nejsem si úplně jistý, ale mám pocit, že dítě do deseti let může chytat na jednu tátovu udici,ne?Potom máš ideální možnost mu dát do těch devíti let základy a potom ho dát do kroužku

šeptal - Profil | Út 2.8.2005 7:28:52

Těžká rada. Mám kluka 4 a holku 7 let. Někdy to baví víc jednoho, jindy víc druhýho (druhou). Stejně zatím u vody vydrží tak 20 minut a pak nahánějí motýly a ještěrky, případně dostanou žízeň, nebo chuť na nanuka. Takže mám dojem, že jsi zatím nic neprošvih.

Pyzda | Út 2.8.2005 2:24:56

Karle, mohu ti prozradit, že jsi prosral prenatální věk svých dětí a teď budeš mít problém, aby ti lovili třebas jen pulce, pokud nejsi róm. Ti to mají v DNA natvrdo. Nám už "chytli několik slepic, protože je nebavilo už krást jen vajíčka.

zdepa - Profil | Út 2.8.2005 0:37:57

Karel: na první část ti neodpovím - děti ještě nemám.
V ČRS mohou děti mít svou povolenku(být členy ČRS) od počátku školní docházky. Bohužel si nejsem jistý, zda ve všech kroužcích budou ochotni pracovat s takto malým rybářem. Ale doufám, že těch kroužků, kde jsou tak ochotní, je co nejvíce.