Máte dno v zahradních jezírkách čisté, nebo nějaké bahínko???

Dnes jsem tak nějak čučel na dno jezírka a je tam celkem páchnoucí vrstva bahna. V jezírku mám lína, karásky a nějaký potírek, nevadí jim to? V podstatě je ničím nekrmím, co s bahnem a jak mám ryby krmit? Díky
Autor diskuse: Kato - , 24.6.2005 všeobecné - ostatní

smith - Profil | Po 18.7.2005 6:02:00

frk-ja ne,jen jsem to slisel a videl v receptari.

Frk - Profil | Ne 17.7.2005 22:59:50

pajda/Tak to bude asi ta plovatka.Je největší a vajíčka v rosolovitém obalu loupe za pochodu jak na běžícím pásu.
smith/ Máš s řasou problém osobně?

smith - Profil | Ne 17.7.2005 9:39:15

slisel jsem,ze na vodni rasy plati raselina,ktera se da na dno jezirka a prekrije se vrstvou pisku,nebo kaminku.tim padem se nevyplavuje a voda zustava stale cista a bez ras.rikal to premek.

pajda - Profil | Ne 17.7.2005 6:49:56

Frk: Tak to asi bahenka nebude, nakladl (ten šnek) totiž vajíčka na spodní stranu listu leknína.

Frk - Profil | Ne 10.7.2005 21:20:58

pajda/Tak jsem jí asi našel. Jedná se s největší pravděpodobností o bahenku. Je živorodá, tak to má snazší ;)))

Frk - Profil | St 29.6.2005 22:01:52

pajda/ Člověče, koukal jsem po těch šnecích, ale kromě obyčejné plovatky mě opravdu nic nenapadá.

Frk - Profil | Út 28.6.2005 17:08:47

Kato/ jepice má pravdu. Pokud se bojíš překrmení, je lepší použít plovoucí granule(liší se obsahem dusíku). Bohužel ale na druhou stranu se kazí všechny. Ty plovoucí pomaleji.
Štěrk nedoporučuji v žádném případě. Zapadá do něj krmení a nečistoty. Následuje zhoršení kvality vody a následně panika a vztek chovatele. Pokud ale ryba krmivo přijímá, může se v takovém štěrku i zranit. Takové zaplísnění dutiny ústní udělá z ryby pěkného racheťáčka, pokud nezemře. Protože se ryby vyskytují i u dna tak hrozí i tady odření a zaplísnění.

jepice.cz - Profil | Út 28.6.2005 11:59:42

Kato- ja mam plovouci granulky ktery nehnijou. stejne to potom ty ryby sezerou. a to bahno by jim nemelo vadit ale moc bych ho nedoporucoval, lepsi by byl sterk

pajda - Profil | Út 28.6.2005 10:07:38

Frk: Další přírustek do vodní rodiny. Při lovu planktomu jsem si donesl i nějaké vodní šneky. Mají klasický tvar, s mírně protáhlou ulitou, tvarově kulatý velikost tak do 3 cm. Pluly na hladině i lezli po dně a mají při tom takové trojúhelníkové dvě ploutvičky, ulita žíhaná. Nevím co to je, ale už to v brouzdališti nakladlo vajíčka na spodní stranu leknínů.
Pořád lezou a při tom čistí stěny od usazenin.
To jsem zvědav, jak tohle dopadne.

Frk - Profil | Út 28.6.2005 9:16:53

Pajda/ Žravější rostliny. Většinou jsou to ty, které pro stavbu svého těla potřebují více stavebních látek. Tedy kromě minerálních sloučenin a oxidu uhličitého i živiny rozpuštěné ve vodě.
Předem upozorňuji, aby si se nedivil, rostlina také potřebuje určitou koncentraci živin. Při nadbytku nebo nedostatku živoří ,nevyvíjí se a nepracuje tak jak by měla. Na to také pozor.
Mezi rostliny s vysokou spotřebou živin patří naříklad všechny plovoucí, protože rychle rostou a množí se. Z odborných názvů ti hlavu dělat nebudu. Každému "jde" v jezírku něco jiného, je třeba zkoušet.
Musím uznat, že jsi začal dobře. Kosatce, puškvorce,zblochan, ty všechny ti pomůžou u břehu a rostou snad všude. Vynikající je i rákos. Dnes se sežene i v barevných typech. Bohužel je to tak agresivní rostlina, ikdyž krásná, že bych ti jí ani snad nedoporučoval.Dál bys mohl zkusit modrásku, žabník nebo ďáblík. Tady hlavně pozor na kompozici rostlin.
Z ponořených nebo plovoucích zkus rdesno, vodní mor, tokozelku či kotvici.
Všechny ty příklady jdou sehnat lehce a případný nezdar tolik nezabolí, ikdyž u těchto rostlin to vůbec nepředpokládám. Jen tě musím upozornit, že některé jsou chráněné zákonem.
Takže zkoušej, experimentuj, protrhávej,ptej se a doufám, že se pak pochlubíš;))
Ps. Bacha na "přerostlinění". Odčerpáním oxidu uhličitého se rozbíjí rovnováha pH a to se zvedá!

pajda - Profil | Po 27.6.2005 15:14:35

Frk: Co jsi myslel tím žravější rostliny. Mám tam ještě dost místa, tak mi prosím něco poraď. Díky.

medvěd - Profil | Po 27.6.2005 15:09:39

Frk:paráda,Tvůj příspěvek si ukládám

Frk - Profil | Po 27.6.2005 14:59:46

Pajdo, v třiceti kubíkách se už rovnováha udržuje mnohem lépe než ve dvoukubíkovém prckovi. Má také delší setrvačnost změn, ikdyž uznávám, že i v tomto objemu se dá něco podělat velice rychle.
Ta zelená kaše se utvoří všude tam, kde je velké organické zatížení vody. S potěšením zjišťuji, že jsi použil staré osvědšené metody. Jenom s těmi rostlinami,- použití leknínu je velice diskutabilní(použil bych jiné, jaksi "žravější"). Jeho nesporné plus je v omezování v přístupu světla a tím omezení asimilace řas. Samozdřejmě z toho i další vyplývají souvislosti, klady i zápory.
Použitím filtru a UV lampy na jeden den jsi tomu ale moc nepomohl. Tady je to běh na delší trať. Bakteriím ve filtru trvá relativně dlouho než se namnoží do počtu ve kterém jsou schopny odbourávat škodlivé látky. UV ti zase ničí úplně všechno, dobré i to špatné.
Řasa se dá likvidovat i kalením vody. Vířením kalu ze dna (zamezení přístupu světla a znemožněním asimilace).
Nejlepší řešení jsi provedl tou biologickou cestou planktonem. Pokud máš takovou možnost, tak bych nic jiného nevymýšlel a ještě si zdarma nakrmíš.
Ještě s tím bahýnkem. ve foliácích nemá prakticky kromě formy biologického odpadu význam. Riziko spočívá právě v nepropustnosti dna (nedýchá). Při vhodných podmínkách se z něj může vytvořit zdroj jedovatých sloučenin a zlikvidovat následnou reakcí život v celém jezírku. To platí především pro ty menší. Proto bych doporučoval (pokud je to možné) před zimou jezírko ošetřit a vyčistit.
Hlavně nezapomenout na kyslík. Jeho dostatek je důležitý jak v létě tak v zimě.
Uf.

Kato | Ne 26.6.2005 17:00:34

Já tam mám vodu krásnou, viditelnost tak 40cm, hloibka je tam tak 1 metr. Takže dobře, nebudu s tím bahnem nic dělat. Ryby tam jsou asi 3 měsíce a jsou ve výborné kondici. Jen mám strach z toho krmení.

Pyzda | Ne 26.6.2005 0:41:04

Kája : shodneme se, že bahno není problém, ale jak v tak malém prostoru řešíš zelené řasy? Pro mě to byl a stále je problém.

pajda - Profil | So 25.6.2005 21:31:00

No měl jsem z toho trochu strach. Mám jezírko asi 3,5 x 5 metrů a hlobku max. 1,8 metru.
Dle mých propočtů necelých 30 m3. V tomto prostoru je momentálně asi 15 kaprů v průměru kolem 45cm.
Ze začátku to bylo fajn, ale během pár dnů (asi 4 dni) to začalo. Voda výrazné zezelenala a zhoustla. Okamžitě jsem to začal řešit:
a) Dovezl jsem z nedalekého rybníka 5 kyblů vodní havěti, jak já říkám vodní blechy, plankton.
b) Vytvořil jsem průtok přes takové brouzdaliště 2,2 x 2 metry, ve kterém mám říční písek, s vyšším obsahem kaménků a zasazeny rostliny. Žlutý kosatec, okřehek, lekníny
c) Zkusil jsem i připojit UV lampu a filtr na jeden den

Výsledek: Během 5 dnů se voda stabilizovala a již je průhledná do hloubky asi 50 cm. Doufám, že to bude pokračovat.....
Na dně žádné bahno ani hlínu nemám. Toto mi právě plní to brouzdaliště.

Doufám, že to dělám dobře.

Kato | So 25.6.2005 21:18:47

Já mám to jezírko asi 3x3 metry, průtok tam není žádný, jen tam mám udělaný malý vodopádek, který tu vodu okysličuje. Všude okolo je nasaný mini rákos a jiná vodní rostlina a mám tam i leknín. Právě se bojím, aby ty granulky žraly a já jim to tam neházel a někde to hnilo.

kája | Pá 24.6.2005 17:39:10

to Kato : pokud se vrstvička bahna neprojevuje jinými nežádoucími účinky tak ji tam 2-4 vroky můžeš nechat potom vyčistit a je zase na pár let pokoj.
Jak píše hraji bentosu se v bahně líbí a rybám se zase líbí bentos. Ten plankton mohu doporučit i pro zlepšení průhlednosti vody.

kája | Pá 24.6.2005 17:36:05

to Pyzda : troufnu si s Tebou nesouhlasit - zabývám se tvorbou zahradních jezírek na principu vyváženého biotopu a ze zkušenosti mohu říct, že od objemu cca 3kubíků jsem schopen udržet rovnováhu v jezírku bez chemických zásahů, případně mechanických filtrů a drahých UV lamp. Chce to ovšem disciplínu ze strany majitele stran nasazování většího počtu ryb a jejich krmení :-)

Pyzda | Pá 24.6.2005 14:51:24

Kato : Hraji poradí a nic za to nechce. Každé jezírko, pokud to není bažina, nebo žumpa ve které přežijí sice i karásci, potřebuje filtraci a to biologickou pomocí rostlin možná i biochemikálií a mechanickou, t.j. pískový filtr a hlavně průtok, přes kořeny rostlin. Velmi dobré je napojit jezírko na potok, ve kterém se voda lépe pročistí a okysličí. Hlavním problémem pro mě není bahno, to se nechá občas odsát a odstranit. Největším problémem jsou v létě zelené řasy, které se musí odstraňovat i ručně (UV lampa na ně nepůsobí). Rozhodujícím fakrorem pro rovnovážný stav v jezírku je jeho velikost, hloubka a průtok přes čistící zóny. Čím víc ryb, tím větší problém. Granule jsou asi nejlepší. Velmi rád krmím ryby mouchami a hnojáky. Ryby, (tloušti, plotice a kapříci) si na mě už zvykly a můžu je krmit skoro z ruky, Sumečci, hrouzci a hořavky se mnou kolik nekamarádí.

hraji - Profil | Pá 24.6.2005 9:56:55

Čisté sterilní dno v rybníčku s rybami by asi ty rybky neuživilo, takže trocha bahýnka, ve kterém by se líhnul vodní hmyz, je asi potřeba. Pokud víš, že je v rybníčku krmení málo pro obsádku, tak jim kup granulky pro koi kapry prodávané ve Zverimexu, nebo se vyzbroj síťkou na plankton a nalov jim perloočky a buchanky na rybníku v okolí, taky jim můžeš koupit patentky nebo nitěnky. Bahno na dně nechej. Odstraňovat jej má smysl až ho bude hodně

Frk - Profil | Pá 24.6.2005 9:39:28

Kato/ Máš jezírko z folie?