Hodnocení fotek

Proč vlastně ty fotky ve fotogalerii hodnotíte tak přísně? Proč si nanich chcete "vybít zlost"? Některé fotky jsou tak hezké a dostávaj takový hnusný známky. Fotky jsou vizitka každýho ne?
Autor diskuse: jepice.cz - Profil , 29.5.2005 všeobecné - ostatní

ZN - Profil | Út 31.5.2005 7:43:03

XAXAP - ® So 11.12.2004 14:46:07
.

. Ja bych vsem zucastnenym doporucoval neco precist o foceni. Udelali byste to hlavne pro sebe, protoze si myslim, ze KAZDY muze udelat dobrou fotku!!! A tady jsou tri zakladni oblasti, na ktere je dobre se zamerit a ktere vas sakra rychle a JEDNODUSE mohou ve fotografovani posunout o nekolik urovni vyse:

KOMPOZICE:
- nervete hlavni objekt ani logicke osy snimku do stredu!!!!!! Rozdelite li si obdelnik (popr.ctverec) snimku horizontalne i vertikalne na tretiny, vzniknou vam pruseciky, u kterych by melo byt teziste hlavniho objektu umisteno. Na tohle prisel uz v dobe renesance Leonardo da Vinci a teorie "zlateho rezu" plati dodnes.
Priklad: v rece stoji rybar a lovi. Zakladni chyba je rybare umistit do stredu snimku a hladinu reku do horizontalni stredove osy snimku. Zkuste posunout hladinu do dolni tretinove horizontalni linie nebo horni tretinove horizontalni linie (podle toho, jestli chcete zvyraznit reku nebo jeji okoli a oblohu) a rybare posunout na levou ci pravou tretinovou vertikalni linii tak, aby prut smeroval do vetsi casti snimku (ne ven z fotky). Prakticky to majitele kompaktnich pristroju udelaji tak, ze nejprve v hledacku (ci na obrazovce digitalu) umisti rybare doprostred, namacknutim spouste si ho zaostri a pote posunou zaber tak, jak jsem vyse uvedl. Pak domacknou spoust (vyfoti) a je hotovo. Dejte si take pozor na naklon. To, co smeruje odshora dolu, by melo byt kolme k horizontu i na fotce (stejne tak hladina by mela byt bez naklonu).

HLOUBKA OSTROSTI:
tohle je dalsi krok, ktery vam pomuze vypichnout zvolene tema na fotce. Hloubka ostrosti je promenna, ktera urcuje, jak daleko pred a za objektem, na ktery jsme ostrili, budou dalsi objekty na fotce ostre. Plati: cim vetsi dirou objektivu pronika pri expozici svetlo, tim mensi je hloubka ostrosti. Pokud budeme fotit krajinu bez vyraznejsiho objektu, je dobre, aby byla fotka vsude co nejostrejsi, tzn. volime velkou hloubku ostrosti. Pokud budeme fotit objekt a budeme chtit, aby jeho okoli spise dokreslovalo atmosferu a na fotce nerusilo, budeme volit nizkou hloubku ostrosti.
Priklad: kdyz uz umime spracovat kompozici onoho rybare v rece, zvolime na aparatech poloautomaticky rezim A (A od slova "aperture" = clona, u tohoto rezimu volime clonu a tim hloubku ostrosti a pristroj za nas sam dopocita expozicni cas). Pokud budeme chtit rybare zvyraznit a okoli potlacit (ponechat neostre), zvolime v tomhle rezimu nizkou hodnotu F (napriklad F2.0 - mala clona, velka dira, pres kterou pronika pri expozici svetlo). Pokud bude rybar na fotce nevyrazny a bude se spis jednat o fotku krajiny bez vyraznejsich objektu, kterou budeme chtit mit ostrou vsude, zvolime vysokou hodnotu F (napriklad F11 - mala dira, pres kterou pronika pri expozici svetlo). U pristroju, ktere nemaji poloautomaticke rezimy a nemohou je prepnout do rezimu A, se daji pouzit prednastavene automaticke rezimy (napr. portret pro malou clonu, nizkou hloubku ostrosti nebo krajina pro velkou clonu, velkou hloubku ostrosti). POZOR! Cim vetsi clonu pouzivame, tim delsi cas budeme potrebovat pro expozici!

EXPOZICE:
Snimek by nemel byt prilis tmavy ani svetly. Snazte se docilit dobreho kontrastu. V mnoha pripadech, kdy fotime v rezimu priority clony, pristroj dopocita expozicni cas spravne a ziskame kvalitni snimek. Ve spatnych svetelnych podminkach ale muzeme mit problemy a vysledek tak podexponovany (prilis tmavy) nebo preexponovany (prilis svetly). V takovem pripade je ovsem vice moznosti, proc k tomu doslo.
1. snimana oblast obsahuje velmi kontrastni plochy (kdyz napr. fotime ryby v trave na slunci, pristroj pak muze spocitat cas nespravne).
Pokud mame na fotaku moznost korekce expozicnich hodnot - EV, touto funkci je snizime v pripade preexponovaneho snimku (napr. EV -0,7) nebo zvysime v pripade tmaveho snimku (napr. EV +1,3). Kladne hodnoty EV prodluzuji expozicni cas, zaporne je naopak zkracuji. Majitele digitalu s "televizi" vzadu maji vyhodu okamzite kontroly a mohou zkouset, kdo foti na film, doporucuji udelat vice snimku s ruznymi hodnotami EV.
2. fotime s kompaktem, ktery ma limitovane expozicni casy.
Pokud v rezimu priority clony (A) zvolime hodnotu F, expozicni cas, ktery kompakt zvlada nemusi stacit dopoctu k clone(nezvladne tak kratky nebo tak dlouhy cas). Napr. pokud se snazime fotit krajinu vecer (a zvolime velkou hloubku ostrosti vysokym cislem F), muze se nam povest prilis tmavy snimek, protoze nas pristroj jiz nemuze prodlouzit cas expozice. Obvykle to dava najevo blikanim expozicniho udaje na displeji. Pokud mate digital a moznost nahledu po vyfotografovani, muzete pri podobnych problemech snizit cislo F (clonove cislo), aby si kompakt s danou situaci poradil. Pokud budete fotit na film a nejste si jisti, udelejte radeji vice snimku s ruznym clonenim.
Co se expozicnich casu tyce, musime si take uvedomit, ze schopnost snimek udrzet (nerozmazat strepnutim) je take limitovana casem expozice. Pokud se nam (zejmena pri delsich casech expozice) nebude darit udelat ostry snimek (ostry tam, kde ho chceme ostry, tedy ostry objekt), musime pouzit stativ. neostra fotka je totiz vzdy spatna!

*******************

Shrnuto podtrzeno, tohle jsou zaklady, ktere muze zvladnout kazdy. Az je budete dobre zvladat, muzete se pustit i do dalsich oblasti nebo dokonce zabehana pravidla ucelove porusovat.

Preju vsem dobre svetlo!

Tolik XAXAP. Doporučuji skutečně všem, kteří se chtějí, třeba jen pro sebe, ve focení zlepšit.

rybomil | Út 31.5.2005 7:34:03

Už vůbec nemusím fotky typu se někdo po ramena ve vodě laská s 20tkou břichatou bezšupinatou potvorou čínského původu. Prostě se mu to zadařilo , chce mít památku a trochu se pochlubit. Tedy vůbec neznamená, že mu dám 5. Rozhodně lepší než některá lososí jatka ( teče krev teče ...) např. na www. orklaguide.com

Abies Alba - Profil | Út 31.5.2005 7:05:32

XAXAP: Dívala jsem se na tvoje stránky s fotkama, u mně zvítězila Six (three stories) :o)

HrubecT - Profil | Po 30.5.2005 21:43:09

ZN: nějak jsem nenašel odkaz kudy tudy do toho pokecu... V soutěžích je jen že žádná momentálně není... Jinak všeobecné zásady focení mi jsou aspoň trochu známy...

ZN - Profil | Po 30.5.2005 21:21:58

HrubecT :
v pokecu k poslední fotosoutěži je vynikající návod na zlepšení fotek pro každého, kdo se zlepšit chce. Třeba by i úroveň fotek byla jiná. Dal ho tam XAXAP. Jednoduše vysvětleno, jen chtít.

HrubecT - Profil | Po 30.5.2005 20:58:21

ZN: ve své podstatě to je to samé co říkám já ;-)

ZN - Profil | Po 30.5.2005 20:29:26

HrubecT :
svůj názor jsem řekl na začátku. Dle mého, k hodnocení jsou soutěže. Jestli někdo chce hodnocení, tak ať udělají majitelé dvakrát za rok, nebo třeba pětkrát, nějakou foto soutěž, kde by si každý mohl vložit fotky, které chce hodnotit. Ve své podstatě, je to všechno na nich.

HrubecT - Profil | Po 30.5.2005 20:08:39

ZN: vidíš, postupně se k tomu dostáváme :-) Jsou lidi kteří fotí a žádná fotka se jim i přes snahu nepovede. Ale i tak je na těch fotkách lecos vidět a chcou se o své zážitky podělit s ostatními. Proto se tu objevují fotky horší kvality a neměly by být hodnoceny pokud to autor vyloženě nechce. Pak jsou fotky, které se podle autora povedly a naopak touží potom, aby mu je někdo zhodnotil. Proto by měly být odděleny nebo nějak označeny. Například klasická fotogalerie jako teď a k tomu něco jako "ohodnoťte nejlepší fotky" kde by každý vložil fotky k hodnocení a autor té nejlepší, dejme tomu za měsíc, by měl když ne nejakou cenu, tak aspoň třeba v kartě značku "nejlepší foto měsíce xy" s odkazem na ni :-)

ZN - Profil | Po 30.5.2005 19:55:42

HrubecT :
udělat dobrou fotku je velký problém i pro toho profíka, i když, kdo je profík. A že se fotka občas nepovede? Ne občas, ale většinou. Tímto nemám na mysli aranžované fotky s měřeným a přesně daným světlem, myslím fotky bez dopředu naaranžovaných jednotlivých prvků.

HrubecT - Profil | Po 30.5.2005 19:35:53

OK beru to, každej může udělat super fotku, ikdyž na to nemá v daný moment dostatek času, místa, techniku, světlo... Ale vždycky to jde a zvládne to každej, naco však potom máme profi fotografy?? :-)
nemyslím to zle, jen chci podotknout, že ne vždy se fotka povede...

ZN - Profil | Po 30.5.2005 19:19:49

HrubecT :
pleteš se. Podmínky jsou vždy dané, je to v člověku.

HrubecT - Profil | Po 30.5.2005 18:52:49

XAXAP: ja tu kritiku beru, ale nekdy k tomu proste nejsou podmínky udelat rozumnou fotku ;-)

XAXAP - Profil | Po 30.5.2005 18:00:25

Hrubec: co cech, to vymlouvac, ze? i informaci nesouci, reportazni fotka muze byt dobra fotka a je dobre se o takovou fotku snazit. Je to o trech zakladnich principech, ktere si dokaze osvojit kazdy. Kdo nechce a presto ma potrebu neco prezentovat, nesmi se divit, ze schyta kritiku, protoze je opravnena.

HrubecT - Profil | Po 30.5.2005 17:51:57

ne všechny fotky mají být extra krásny, jsou taky fotky které mají spíš informační hodnotu, například já mám ve fotkách složku "přeplněná Hloučela1" a ty fotky jsou názorným příkladem informační fotky, neboť tolik vody tam bývá snad jednou za 10let. Proto se nedivím jakou dostaly známku. Fotky by se měly rozdělovat do aspoň dvou kategorií(umělecké a informační) a autor by si měl určit, zda hodnotit či ne...

Šuli - Profil | Po 30.5.2005 16:13:16

jepice:Zkus příště komentář fotek bez slovíčka "prostě"..)))))

jerrz_e - Profil | Po 30.5.2005 10:26:15

Jestli ti jde o tvoje fotky, tak si uvědom pokud vyfotíš rybu nebo krajinu, tak máš dobré hodnocení, ale u fotek špičky feedru a podobných volovin prostě dostáváš za pět.

XAXAP - Profil | Po 30.5.2005 9:54:34

na MRKu je jen sakra malo fotek, ktere je vubec mozne z fotografickeho hlediska hodnotit (kdo videl posledni soutez, vi o cem mluvim)... hodnoceni v galeriich je nesmysl

MrKos - Profil | Ne 29.5.2005 19:54:27

Já myslím že mezi námi je málo takových kteří opravdu objektivně dokážou zhodnotit kvalitu fotky. Jsme přece rybáři ne? Já to třeba nedokážu. Když už se pustím do známkování ( což je tak jednou za týden jedna fotka ) tak mne ovlivní absah fotky a to ostatní je až kdesi daleko za tím. Ale je fakt že většinou dávám za jedna, dva.. Negativní vliv na mne mají pouze fotky ryb z kuchyní, koupelen, van, stolů, u paneláků apod. Prostě si myslím že když už masit tak aspoň není nutné to prezentovat tu. Vždyť ta ryba se dá vyfotit i lépe. Přinejmenším si to zaslouží.

BoBo - Profil | Ne 29.5.2005 16:35:17

Většinou taky nehodnotím, ale pokud je fotka opravdu pěkná, nebo opravdu strašná, tak ji ohodnotím příslušnou známkou. Jinak při hodnocení není nutné být profíkem, jde čistě jen o to, jestli se mi fotka líbí, nebo ne. Občas se tu objeví šílená rozmazanina a to se pak nestačím divit, proč ji sem autor vlastně ukládá...

drda - Profil | Ne 29.5.2005 14:49:10

ZN: vystihl jsi to přesně. K tomu není co dodat.

xycht - Profil | Ne 29.5.2005 13:01:05

jepice.cz: ted koukam,že zrovna ty moje fotky sou "skvěle" hodnocený :-))) hodně fotek mam za 5 :-))

xycht - Profil | Ne 29.5.2005 13:00:03

Dávam vždycky za 1 nebo za 2...nevim proč někdo dává horší....

jepice.cz - Profil | Ne 29.5.2005 11:53:26

Já jinak popravdě musim říct, že když má někdo moc špatnou známku tak mu dám 1 nebo 2.

Třéd´a - Profil | Ne 29.5.2005 10:48:21

Hodnocení je prvek, který má mimo jiné také za úkol vtáhnout uživatele webové aplikace do jejího obsahu a zajistit tak její hlubší prozkoumávání a opětovné navštěvování a tím generuje zisk. Spotřebitelům tohoto zisku je jedno jaké známky jednotlivé fotky dostávají.

milan b.. | Ne 29.5.2005 10:25:48

Fotky radeji ani nehodnotim, jednak v zobrazovaci kvalite ktera je pristupna na mrk to ani moc nejde. Jde spis o to jak me ktera fotka oslovi, na Mrk je spousta peknych fotek, ktere by po oborne strance nijak neobstaly. Bud dam jednicku, nebo nehodnotim vubec.

Nikita - Profil | Ne 29.5.2005 10:15:57

Souhlasím, jsem laik a o fotografování toho moc nevím. Většinu fotek si dělám pro vzpomínku na okamžik a je mi jedno, zda splňuje určitá kritéria. Mrzí mě jen, když mi fotka nevyjde.

ZN - Profil | Ne 29.5.2005 10:07:17

jepice:
fotky v galerii by se neměly hodnotit vůbec. Není to soutěž, je to osobní výpověď každého rybáře. Proč to nějakýma známka někomu znechucovat, mnohdy si vyřizovat nějaké osobní účty. A troufnu si tvrdit, že převážná část hodnotitelů nemá o hodnotících kritériích stejně páru. Fotky až na malé vyjímky( Kuba) zásadně nehodnotím.

Ladysek | Ne 29.5.2005 6:23:08

To Jepička ..Vyblít si zlost ns fotce to docela jde ne..lepší jak na tvoru živém..:)