Jak se dá nejlepe zbavit šupin okoun?

Myslím, že to dělá problémy více lidem, třeba by někdo věděl postup, jak to zjednodušit?
Autor diskuse: JiriJ - , 25.5.2005 všeobecné - ostatní

Siven Polní - Profil | Út 12.6.2012 12:45:18

Zbyl z něj aj potisk na woblera :)

Anýzový dědek - Profil | Út 12.6.2012 12:28:55

Kdesi jsem viděl jednoduchý způsob vhodný na větší okouny- prostě okouna natáhnout do délky a zježené šupiny nožem oškrabat.
Zda to funguje jsem neměl možnost vyzkoušet..o))

Fishboy811 - Profil | Út 12.6.2012 12:20:51

Ahoj, viděl jsem způsob jak docela rychle stáhnout okouna. Mrkněte na odkaz.

!

Stilet - Profil | Ne 29.5.2005 21:48:14

Kdysi dávno jsem se na Oravě od místních naučil okouna stahovat - podobně jako Abe dva řezy vedle hřbetní ploutve od hlavy k ocasu, tupou stranou nože, případně prsty odlepit kůži od masa až k břichu,
přeříznout páteř za hlavou, v místě tohoto řezu uchopit a vytáhnout maso z kůže. V ruce zůstane masitá část s hřbetní a ocasní ploutví, vnitřnosti zůstavají v kůži s hlavou.

LordProtektor - Profil | So 28.5.2005 10:49:17

priplizis se v noci s baterkou k vane kde ho mas ve vode.rychle bateku roznes budes si svitit do xichtu a rvat huuuuuuu a samy odpadou :-)))
Pokud to nepomuze bude nejlepsi kdyz ho stahnes protoze ma supiny docela hluboko

Nikita - Profil | So 28.5.2005 8:47:58

Mám škrabku, kterou jsem zakoupila v rybářských potřebách, ale většinou stejně dojde na filety.

Pike | Čt 26.5.2005 11:18:37

Stahuji z kuze jako Bobo, hodi se i na stiku a lososa. Kaprik je na to moc vysoky

rybomil | Čt 26.5.2005 11:13:31

Lojza: Malý marény jsme měli v zatopeném lomu, Jen aktivní hasiči nám tam naházeli ty okyše. Jak to nehlídáš, normálně si to místní pomalu přivlastnili. Přijel jsem a chtěli mě odsud vyhodit .
Já na ně moc často nechodím, bo Lipno je daleko. Chytají se brzy zjara nejvíc na rákosníky s angličákem, nebo na podzim angličák + slunka ( tady přijde duhák, okyš, Ca ).Nejefektivnější je říjen , listopad, místa kde protahují silně vnadit vařenou pšenicí nebo drcený kolínka. Vnadí se tak 5 kg denně, uvařit( 15 kg pytel krmných na víkend). Nejvíc jdou navečer, když to přestanou žrát plóti. Vlasec do 0,15 malý háček, malé " italské" kolínko. S úlovkem víc jak 1 - 3 ks většinou nepočítej.Teď prý je bombový feeder, ale jsem nezkoušel, bo s ním začínám.

BoBo - Profil | St 25.5.2005 18:52:30

Lojza: Je to sice mimo diskuzi, ale když se ptáš... :-) Já Marénu chytám přívlačí - gumu na dno a pocukávat (hodně podobně jako u okounů), ale vytáhnul jsem jí i na dvojku rotačku :-)

Jinak co se týče stahování okounů... Vyfiletuju ho, položím kůží na prkýnko, přimáčknu palcem ocasní část a fileťákem šikmo naříznu maso až ke kůži (hned za tím palcem). Pak už jen stačí dojet nožem až k přední části filety. Stažení kůže z obou polovin trvá cca 10sec...

Abe | St 25.5.2005 15:12:02

Nikdy jsem okouna "neškrabal" škrabkou ani struhadlem, protože má drobné šupiny vrostlé hlouběji do kůže a jak pak může ta ryba po oškrabání vypadat. Okounovi těsně po usmrcení provedu na každé straně u vrchu páteře dva řezy od hlavy až k ocasu, otevřu ho a oddělím u ocasu a hlavy. Zůstane mi hlava, kůže s ploutvemi a ocas v celku a "vnitřek" okouna. Ten vyčistím od vnitřností, vypláchnu a filetovacím nožem těsně podle páteře oddělím dvě filety. Pak ještě od strany skřelí vystřihnu kolmé kůstky a je připraveno na pánev.

Michal | St 25.5.2005 11:17:30

Okoun jde docela dobře škrábat kuchyňským struhadlem, a to tou ostrou stranou, co vypadá jak proražená hřebíky, jde to dobře, ale je to o prsty :-))) Jinak zkouším stahovat, to jde taky dobře, ale ještě jsem je takto nekonzumoval, tak nemohu posoudit.

Andy - Profil | St 25.5.2005 11:10:14

Loni jsem jednou vyzkoušel okouny vůbec nestahovat a nezbavovat šupin, protože se mi to nechtělo dělat. Stačilo jenom okouny bez hlavy pořádně propláchnout vodou, rozříznout podél páteře na dva plátky a dávat do pekáče šupinami dolů. Nějaké koření a upéci v troubě. Po upečení se okouni nerozpadali, krásně se dali dávat na talíře. Při jídle stačí vybrat jenom maso, kůže, šupiny a ploutve se samozřejmě nejí. Takže jsem to vyzkoušel a jde to i takto, je to pro toho, kdo se s tím nechce patlat.

Lojza - Profil | St 25.5.2005 11:03:34

rybomil: jen by mne zajimalo jak ty mareny chytate , na co a kde . Kolik ja vim o teto rybe, je tezko chytatelna na hacek . Jsem pro pestrost ryby obsadky okouna miluji , ale nezere jen pludek maren , a jestli vase organizace nasazuje pludek a vi ze bude sezran takto je blbost toho kdo to nasazuje a vyhazuje zbytecne penize . K okounovy se 90% rybaru chova jako k zradlu, bez ucty a to je jedna z mala puvodnich ryb tady.

Mates(původní) | St 25.5.2005 10:54:36

Jiří:Okouna určitě nestahuj a nespařuj je to nehorší co můžeš udělat a tak si znehodnotit opravdu kvalitní lahůdku.Předně okouna musíš oškrábat a to nejlépe hned po usmrcení!!!!Ke kvalitnímu oškrábání(bez námahy)ti poslouží kus nějakého dřeva a tak 3-4 zátky od lahváčů, které na to dřevo upevníš tak aby zuby zátek mohli drbat okouna.Věř, že oškrábaný a vykuchaný okoun upečený i s hlavou a ploutvemi vypadá na talíři skvěle a opečená kůže je lahůdka.Okouny hodinu před pečením kapu citronem, nasoleného okouna nacpu cibulí okořením(nejlépe kmínem nebo gril.koř) a dám péci na másleasi za 45 minut máš supr rybku dohlížej aby okoun plaval v sosu maso je potom ještě chutnější.No a ještě dvandu plzeň a ...........Stený systém uplatňuji i na candátech.

Bulk - Profil | St 25.5.2005 10:19:59

rybomil: Jo to je druhá strana mince, u nás marény nejsou :-(( takže se tohle nestane.
all: Jinak nejsem žádný orotodox......jen řikám že je škoda brát domu velký ryby od jakéhokoliv druhu.

rybomil | St 25.5.2005 10:15:28

Bulk: Já podotknu jen tolik, že až ti okouni vyžerou plůdek marén za 10 táců, možná mírně změníš názor na ně. Já osobně okyše nad 25 spíš beru.Ale věc názoru.

Bulk - Profil | St 25.5.2005 10:03:28

Milan: To neřikám, v Tvém případě máš pravdu. A okoun 40+ není každá ryba, já jen řikal že je u týhle ryby škoda takový krásný velký kousky sežrat.

Milan | St 25.5.2005 9:57:10

Tak mám pocit , že každou rybu, co chytnu bych měl pustit... Něco je masaření důchodců a něco je přiměřená míra konzumace. Vloni jsem chytil vokóna 45 cm a měl to zažraný až v prdeli. To jsem ho měl pustit, aby mě po pěti minutách vyplaval pod nohama?

Bulk - Profil | St 25.5.2005 9:26:07

a kdyby jsi ho hezky pustil, tak je šance že to bude víckrát.

rybomil | St 25.5.2005 9:25:14

Vzpomínám na mé rybolovecké začátky.... Už jich asi nebudu čistit 2 pytle ( 500ks ) za noc. Až tohle zažijete, jsou jen 2 možnosti, buď je nebudete chtít do smrti vidět nebo najdete efektivní metodu. Omačkané palce ze stahování a nevyspalý mazat do školy za to nestojí ! Horká ( přiměřeně ) voda pomůže, ale nesmíš to přehnat, jinak to jde i s masem. Různý udělátka taky mám, jen okouna, co by stál za to chytnu 1x za 3 roky.

Standas | St 25.5.2005 9:00:10

Neřeknu a neřeknu. To, že jde okoun špatně zbavit šupin ho jako jedna z mála věcí ještě chrání před vyhynutím na nenažrané rybáře. Sněz radši kapra nebo duháka, ty nasypou do vody několikrát ročně nový. Okoun se o sebe musí postarat sám.

Bulk - Profil | St 25.5.2005 8:16:43

jepice. Jo jenže i tak ho musíš stáhnout nebo oškrabat :-)

jepice.cz - Profil | St 25.5.2005 8:10:41

ja bych ho vyfiletoval...

Bulk - Profil | St 25.5.2005 7:49:59

Lada: No a právě těch je nejvíc škoda. To už jsou nádherný mateční ryby.

Lada - Profil | St 25.5.2005 7:44:08

S tím,že jsou jen malý nesouhlasím.Znám místo,kde na rybičku se chytají po náhozu 40+.Pár krát do do roka tam jedu.

denyg - Profil | St 25.5.2005 7:00:02

Okouni jsou především menší rybky a nádherní dravčíci, čili nemám na to, si okouna od vody donést i když vím, že ničí populaci ostatních ryb. Jinak děda je zabil a vždy stáhnul.

Bulk - Profil | St 25.5.2005 6:57:56

Bulk: Jinak teda když jsem Tě nepřesvědčil, tak je stahuj, když to uděláš hned po zabití, jde to krásně a není s tim žádná velká práce.

Bulk - Profil | St 25.5.2005 6:56:48

TAkže když se to shrnu, tak je lepší tu krásnou rybu, kterou by jsi chtěl zblajznout, pustit a nemusíš se s tím dřít. Už jen proto že velkých okounů, kteří by stáli za to vzít domů není moc.

Milan | St 25.5.2005 5:50:03

Já to dělám takto: vezmu vokouna a říznu mu z obou stran páteřní ploutve pěkně až k páteři. Potom jde páteřní ploutev karásně vytrhnout. No a pak s pomocí malýho nože tuto skvělou rebu od té páteře stáhnu z kůže. Je to pracný jaxviňa, ale výsledek stojí za to!!! Snad jen candát může konkurovat. Odpadu asi stejně kolik masa.

CeP | St 25.5.2005 1:01:02

videl jsem to delat dratenym kartacem. slo do docela dobre.

Karbo - Profil | St 25.5.2005 0:29:13

Docela pomáhá spařit okouna krátce vroucí vodou. Bez toho je to nadlidská dřina a šupiny jsou všude kolem. Špatný není stánout ho z kůže. Nic jinýho jsem nezkoušel.
Jednou jsem někde viděl "škrabku na okouny". Vypadalo to jak ta část struhadla na strouhanku, ale zda to funguje nevím.