Ulovená ryba jako potrava pro člověka

Myslíte si, že když si člověk rybář občas odnese od vody nějakou tu rybu, že je to příznak úchylky, dejme tomu "rybofilie" nebo "rybosadismu"?? Když pročítám zdejší diskuze a "Můj lov", tak mně to utvrzuje v názoru, že asi ano.
Autor diskuse: TomášV. - Profil , 13.5.2005 všeobecné - ostatní

Ivan | Pá 20.5.2005 14:47:05

Mám ryby moc rád (to jako k jídlu), přesto často pouštím. Trochu rýpnu do vosího hnízda: Ten kdo chytá pro maso, je lovec který si opatřuje potravu. To je příroda. Ten kdo chytá výhradně metodou chyť a pusť, týrá živého tvora jen pro svoje potěšení. To je sadista.
Doplněk: Já jsem něco mezi tím. Protože chci chytat a jíst ryby, musím ty malé pustit aby dorostly pekáčové velikosti (současně s tím i dospělosti) a některé velké taky pustit aby se mělo co rozmnožovat. Tolik lovec ve mě. Občas chytám a pouštím ryby když vím, že nebudu mít čas je zpracovat. Tolik sadista ve mě.

Tomáš | St 18.5.2005 23:44:13

Jiří Krejčí Jen poslední dodatek před koncem. Také mne mrzí, že to došlo tak daleko, ale bylo to možná kvůli tomu prvnímu výpadu, že si všechny ryby nosím domů to naprosto není pravda a nikdy jsem to nenapsal, nevím proč mi to neustále strkáte do huby. A to s těmi bojlovci jsem asi taky přehnal omlouvám se těm slušným, ale chodím na ryby na Labe mezi Litoměřice a Ústí n L kde se touto technikou loví velmi často a zatímco jsem slyšel a četl, jak jsou rybáři lovící touto technikou ohleduplní k přírodě a rybám, měl jsem spíš štěstí na ty co ohleduplní nebyli a to dosti výrazně více než ostatní rybáři bylo to asi to hlavní proč jsem se do této diskuse pustil. Bylo my totiž líto, že my kteří chytáme postaru jsme všude líčeni jako zhouba řeky a chtěl jsem zde obhájit svůj nazor na rybolov. Zatím se mějte a pokud jsem někoho neprávem urazil tak mě to opravdu mrzí.

TomášV. - Profil | St 18.5.2005 20:48:24

Chlapi, kurňa, kam až jste se to dostali :o))

Jirka Krejčí - Profil | St 18.5.2005 19:12:23

Tomáš:U mamby to není obraná rekce ale agresivita mužeš si otom přečíst v Nationál geog. to jen o tom přemíšlení smát se mužeš Tchoř udělá to samé v přírodě když napadne malé koroptve..Ale příroda je mnohem koplikovanější než se ti zdá. Zvířata skutečně neloví je kůli potravě a čím vyší vývojové společenství tím složitější. Jinak už jsem řekl někde dole nevadí mi když si někdo rybu sní určitě mu ji přeju. Ale všeho s mírou.Jak napsal PJ to je asi nej. názor který jsem zde četl.Tvůj názor co na háčku to do sáčku a podivné dávání rybám šanci je poněkud .........? Pokud jsou tví nepřátelé,, bojlovci" tak je mi tě skutečně líto. Mí nepřatelé jsou u vody úplně jiní . Mě nevadí na co kdo chytá ale jak se u vody chová a to nemá s nástrahou nic společného. Naše dikuse namá s tématem otázky už téměř nic spol.je to trochu osobní Proto končím.

Tomáš | St 18.5.2005 0:07:21

Jirka Krejčí. Nevím co jsi myslel tím, že tchoř zabíjí bez důvodu on když ti pozabíjí kurník tak nic nesežere a jde pryč? To že těch slepic zabije víc než potřebuje je jen tím, že tolik potravy která mu nemůže utéct nikde jinde v přírodě nepotká, proto jaksi v tomto případě ztrácí míru. A s tou mambou tos mě teda rozesmál ještě víc, to co dělá je jasná obranná reakce, ty snad chodíš na ryby proto, že se bojíš aby na tebe nevylezly z vody? A nebo ten žralok a pneumatika je to stejný jako bys řekl že ryby chytají třpytku protože si s ní chtějí hrát je to jasný útok na napodobeninu potravy to víš nestačí jen číst chce to i špetku popřemýšlet. A proto ještě jednou ta otázka zní jinak chytit pohrát nezabít a pustit to je to co děláte vy, kteří ryby chytáte a nejíte. Jinak opravdu si myslíš že pouštění všech ryb které by praktikovali všichni rybáři by bylo to pravé ořechové? Co takhle nemoci, nemyslíš si že by taková populace ryb zákonitě zdegenerovala přemnožila se a nakonec vymřela na nemoci, bylo by to stejný jako s lidma my taky nakonec vymřem na nemoci a přílišný blahobyt.Jinak si myslím, že to co se dnes děje na našich vodách nemá s přírodou nic společnýho nasazuje se to co se zrovna nejvíc loví ne to co je ve vodě potřeba, myslím si že na to nakonec taky dojedem, snažíme si vždycky předělat přírodu podle toho jak by se nám líbilo aby vypadala pak si řeknem paráda konečně pořádná příroda a to bývá tak 10 minut před průserem který se následkem našeho vytváření přírody stane.Jinak jsi mi neobjasnil v čem jsem tak pomýlený ohledně lovu na bojlís to víš znám to jen z knížek a pozorování bojlovců rád se poučím a poznám lépe svého nepřítele.

TomášV. - Profil | Po 16.5.2005 14:27:10

Bob: to musí posoudit jinní :o)) MM: asi tak nějak ...

TomášV. - Profil | Po 16.5.2005 14:23:52

Tak jsem se po víkendu příjemně stráveném u vody dostal k pročtení odpovědí na mou otázku. Zpočátku jsou rozumné příspěvky, z kterými se i já ztotožňuji. Také si myslím, že je vcelku normální si sem tam nějakou rybu odnést pro vlastní, či rodinou spotřebu a přitom si nepřipadat jako "vrah" ryb :o)).

Bulk - Profil | Po 16.5.2005 13:20:11

Mates> Každej má jiný chutě, mě prostě chutná nejvíc treska.candát je výbornej to máš pravdu, lae toho já beru hodně málo, a radši ho pouštím

Mates(původní) | Po 16.5.2005 13:17:45

Bulk:A je, a je, a je lepšííííí.Treska je maso noname.Má specifickou bezchuť.Hlavní zásada chuti rybího masa je sůl, která vyzdvihne aroma.A pokud je to s kombinací másla a cibulky jedná se o chuťový orgasmus.Já jím kapra jen na vánoce a toho si nechám vozit z Třeboně ze sádek kde žere převážně jenom co mu dají, kvalita masa s říčním kaprem nesrovnatelná, maso je ružové a prakticky bez zápachu.Mnou chycené kapry pouštím zpět.Ovšem jde-li o candáta vidím rudě a měním se v sadistického kuchače.Jedl jsem čerstvé tresky a nic mi to neřeklo, nicméně tvůj názor respektuji.

Véna S. - Profil | Po 16.5.2005 13:11:01

Šuli: I myslivec má volbu: střelit - nestřelit. Když střelím, tak mám nějaký důvod např. nemocné, vyhublé zvíře, které by asi stejně nepřežilo, zakrslík, poraněné zvíře a pod. Stejně se nejvíc jen dívám.

Šuli - Profil | Po 16.5.2005 12:09:16

A hlavně myslivec těžko bude provádět styl "Chyť (střel) a pusť..."

Jirka Krejčí - Profil | Po 16.5.2005 10:52:09

sorry lev byl blbej příklad.
PJ: Plnej souhlas to je k tématu.

Dalibor - Profil | Po 16.5.2005 10:50:26

Jirka Krejčí:Zkus taky někdy přemýšlet nad tím co jsi si přečetl a nepřisuzuj zvířatů lidské vlastnosti.V přírodě má všechno důvod .To, že ty ho nevidíš nebo nechápeš ,ještě neznamená ,že to tak není.

PJ - Profil | Po 16.5.2005 10:48:47

Připadá mi stejně divné plnit mrazák násaďákama nebo sežrat trofejní úlovek jako pustit každou rybu a tvářit se jako člen nějaké sekty pro věčný život. Myslím, že lov ja atavismus, kterého jsme se ve vývoji nezbavili a který je důvodem proč nás to tak baví. Výhoda je, že ulovenou rybu nemusíš zabít, tady by měly pudy končit a začít rozum.

šeptal - Profil | Po 16.5.2005 10:44:33

Jirka Krejčí : Ten lev zamorduje lvíčata jiných samců, aby lvice posléze odchovala mláďata jeho. Zkrátka a dobře - zachování rodu. Takže - hovno bez důvodu. Mám pocit, že pouhé pročtení "Brémovího života zvířat" a přisuzování lidských měřítek na jiné tvory je poněkud scestné.

Pike | Po 16.5.2005 10:39:27

Jirka Krejci: Ano, lev zabije vsechny mladata jinych samcu. Delat to ze zabavy, nikoliv. Ten duvod je trosku jiny

Jirka Krejčí - Profil | Po 16.5.2005 10:34:31

G.Moolis: važ slova tchoř vleze do kurníku a zabije vše živé jistě má možnost uniku . Lev zabije mládˇata jiných samců apod. Doporučuji jako základ pro další diskusi na toto téma aby jsi začal Brémovím životem zvířat. Ale to už jsme úplně někde jinde.
Šeptal: neřekl jsem pro zábavu ale bez důvodu.
podobně utočí i žralok třeba i na pneumatiku. Ale to už do této diskuse nepatří.
Omlouvám se nechtěl jsem spustit debatu na úpně jiné téma.

G.Moolis - Profil | Po 16.5.2005 10:23:01

Jirka Krejčí: Strašně kecáš. Každý zvíře má únikovej prostor, pokud ho překročíš, zvíře zaútočí, pokud nemá možnost úniku. To s tou mambou je pěkná kravina.

šeptal - Profil | Po 16.5.2005 10:18:40

Jirka Krejčí : Na základě čeho soudíš, že ta černá mamba zabíjí jen tak pro zábavu?

Jirka Krejčí - Profil | Po 16.5.2005 10:11:50

Tomáši : ty skutečně o chytání na boiilie nic nevíš , radši se do toho nepouštěj. Hlavně nerozšiřuj nesmysl .
a k těm zvířatům : co třeba tchoř,kuna ti jsou také domestikovaní ? A nebo černá mamba zabijí bez důvodu útočí na vše co se pohne.

Bulk - Profil | Po 16.5.2005 9:47:05

Mates: No tak to teda není kam se na tresku kapr hrabe.

Mates(původní) | Po 16.5.2005 9:46:05

Bulk:To máš pravdu, kapr je podstatně chuťově lepší, ovšem candát je candát.

Bulk - Profil | Po 16.5.2005 8:56:37

Robert: No ale pokud jsi někdy měl norskou tresku nemyslím teď to co prodávají zamražený jako filety z tresky, tak ta se chuťově nedá s kaprem srovnat.

carlos - Profil | Po 16.5.2005 8:45:49

Pánové, Vaše starosti bych chtěl mít !!!

Robert(původní) - Profil | Po 16.5.2005 8:29:36

Jíst tresky je vůči přírodě daleko horší, než jíst kapry. Kapři se uměle rozmnožují a masově nasazují, v naprosté většině našich vod je kaprů přebytek. Zato stavy tresek se díky intenzívnímu rybolovu snižují. Navíc průmyslový mořský rybolov je k mořskému prostředí velmi nešetrný, viz ničení dna sacími loděmi či vlečnými sítěmi a co se stane s ostatními organismy, které se do těchto sítí taky dostanou? Pokud si chytím kapra a díky tomu ušetřím tresku, chovám se k přírodě šetrně.

Bulk - Profil | Po 16.5.2005 8:14:35

Tomáš: o ale i když rybu najdeš tak to pořád neznamená že ji prostě chytneš. K tomu modernímu vybavení, chytám na feeder což bych řek že je moderný a že ryby v tomhle případě má hodně velkou šanci, je to o způsobu lovu. Ale mrKos nejí kapra, ale tresku a já jsem mluvil o vystresovaném kaprovi, tresku jsem v supermarketu plavat neviděl.

Tomáš | Po 16.5.2005 7:49:54

Bulku, ty nový věci šlo hlavně o to, že moderní vybavení je konstruované tak, že ryba má minimální šanci uniknout , a hlavně šlo o způsoby lovu a dlouhodobé krmení, to je podle mně pro rybu nefér. Vem si chytání na boilí a nebo na srkačku má to snad něco společného s vystihnutím záběru a nebo třeba pípáky to vše dohromady je velké plus pro rybáře a mínus pro rybu. Samozřejmě, že většina rybářů si místo vybírá podle toho kde tuší úkryt ryby, ale je rozdíl tušit a echolotem si to ověřit ne vždy to tušení je na 1OO% a to je poctivé smysly ryby proti smyslům člověka, echolot je 50% k lidským smyslům navíc, kdyby to nebyla pravda asi by si ho rybáři nekupovali. Ti myslivci chodí na místa kde zvěř chodí, to já také chodím na místo kde ryby berou to je v pořádku, ale u krmelce by správně střílet také neměli pokud to dělají je to stejně nefér jako to co se děje u nás. Jinak s tou treskou přečti si ty předešlé příspěvky a hned jednoho takového máš je jím MrKos. A s těma střevlema apod. máš štěstí pokud u vás všechny tyhle rybky ještě žijí, nevím proč mě podezříváš, že nevím co v naší vodě žije, ale třeba střevle nejsou v žádném našem potoce okolo nás s pískoři je to podobné, tyhle rybky vymřely v době kdy zemědělci a septiky bez čističek dávali vodě co proto a dnes už je nikdo nenasazuje protože jsou chráněný. Jinak dík za odpověď.

Bulk - Profil | Po 16.5.2005 7:13:09

Tomáš: Plky plky, zamysli se nad tím co tady píše. K tomu Tvému prvnímu příspěvku. Znám pár lidí, kteří taky nemají nové vybavení a nachytaj víc než lidi s novýma věcma okolo nich, takže s vybavením to nemá zas tak moc co dělat. A taky bych chtěl vidět rybáře, který jsi pude koupit hnusnou vystresovanou rybu do supermarketu, ta se s čerstvě chycenou nedá srovnávat a většina z nich to ví. A taky jsi se v řece nikdy pořádně vlastně nedíval co je tam za ryby viď, piskoři, vrankdy, střevle, mřenky, to všechno aspoň v naší řece je zkus si někdy vzít potápěčský brýle a MRKnout se. A s tim echolotem to je taky blbost, nevim jak Ty ale většina rybářu si svoje místo vybírá podle toho kde by mohl být úkryt ryb ale to ještě vážně neznamená, že tam ty ryby budou brát. A když už mluvíš o myslivcích nechodí snad oni na místa, kde se zvířata objevují den co den??? Neberu Ti Tvůj názor jen jsem k němu měl nějaké výhrady.

Tomáš | Po 16.5.2005 1:32:40

Jiří Krejčí a Mr Kos
Tak za prve zvířetem jsem samozřejmě myslel divoký zvíře ne domestikovaný, který má instinkty, ale už třeba nemá potřebu, protože se přežralo granulema a konzervama(kočka,pes,fretka, atd). A s tím záviděním, že nechytím takový ryby jako vy a nemám na takový vybavení jako vy, chceš to Jirko dokázat mě, nebo sobě, že to tak skutečně je. Samozřejmě chvílím stráveným s tripodem pípákama pohodlným bivakem člunem na zavážení,echolotem metrákem boilís , krmení a bójkou, kterou tam většinou necháte zapíchnutou na věčné časy(jako důkaz ohleduplnosti k přírodě) strávené v panenské přírodě s chycenými obrovskými kapry, které by jste chytili stejně i bez toho všeho, protože jste prostě takový kabrňáci a já naprostej žabař jak je vidět dokonale jsi mě prokoukl hrozně se stydím.Asi se pletu, ale pro mě je to příroda pouze když si tam všechny tyhle krámy nevemu, to že nechytím ty obrovský ryby ti taky nezávidím po opakovaném navykání na krmení by pro mě chycení těch ryb mělo asi tak stejnou cenu jako chycení 5Kg odrovnaného matečního duháka krmeného odmalička granulema(jaci se také někde vysazují) Ale teď vážně to co tady píšeš jak se chováte k rybě není tak úplně přesné viděl jsem mnoho kaprařů kteří se chovali naprosto rozdílně když chytili kapra a když třeba cejna. Kapr je pro ně ryba, cejn je jakýsi odpad který jim sežral návnadu a tak je s ním nakládáno. A asi jsi mě špatně pochopil já ryby také pouštím, ale ne všechny díky tomu, že chytám tak jak chytám jich neulovím tolik jako ty a jde o to jestli vy krmiči při frekvenci ulovených ryb jich nakonec nezmordujete víc i při pouštění než já si odnesu domů.A s tím, že echolotem nehledáte ryby se děte taky bodnout to je přece jedno jestli najdete rybu a nebo typické prostředí pro její výskyt, pořád je to stejný, jako kdyby chodili myslivci po lese s infradalekohledem namontovaným na laufu jinak u lovení sumců to s tím nehledáním ryb není pravda. A s tím seděním na pařezu při 0C občas sedím na pařezu i při nižších teplotách a ohromě si to tam užívám a když rybu nechytím žalem neumřu, uvidím okolo sebe plno věcí který budou důležitější než ta ryba. A to s tou treskou a našema rybama já ten svět beru trochu globálnějš já počítám tu tresku za svoji taky tam jde o to jestli se bereš za Čecha nebo za obyvatele planety Země. Taky jsem si všiml, že u vás když něco píšete se kryje pojem ryba s pojmem Kapr to mi tak trochu jako úchylka připadá. Proto jestli já jsem rybosadista tak vy jste ryboalibisti.Jinak se mějte fajn já se loučím.

Noe | Ne 15.5.2005 23:07:46

MM - viz vydra - to není lov pro zábavu.

Lov pro zábavu je, když kočka nosí domů zabité ptáky, nebo pes hady, aniž by to dělali pro pocit hladu.

Martin M. - Profil | Ne 15.5.2005 22:26:11

noe> a co vydra, ktera sezere jen nejlepsi masicko a zbytek necha a jde si chytit jinou korist?

Noe | Ne 15.5.2005 19:56:14

Stana - kočka, pes do přírody nepatří, jsou to zvířata zdegenerovaná člověkem, proto dělají věci, které zvířata žijící přirozeně v přírodě nedělají. Jinak s ulovenou kořistí si v přírodě hrají jen mláďata některých dravců, cvik na lov.

Jinak rybofilie je syndrom nás rybářů chyť a pusť (kapr a duhák se do systému nepočítá :o), kdo jiný se kochá rybou jako takovou, její nádherou, stavbou těla, barevností........... bojovností atd.

Masaři dokážou ohodnotit kolik zůstane masa po vykuchání. Jsou to tací rybosadomasochisti.

Stana | Ne 15.5.2005 17:15:51

Četl někdo z vás knížku "Na rybách někdy i s rybami" od Petra Skalky? Píše "Správný rybář dá větší šanci, než má on sám, protože lidem jde o zábavu, ale rybě o život". Myslím, že tak nějak to Tomáš myslel. Použít háček bez protihrotu, nebo podobně.
Jinak s Tomášem nesouhlasím, že neexistuje zvíře co zabíjí pro zábavu. Nám sousedovic kočka vychytala všechny ještěrky ze skalky ....pro zábavu.

Jiří Krejčí | Ne 15.5.2005 9:17:03

PVL: je to tak u kaprřiny, při vabení sumců z lodi je to jiné Máš pravdu, echolot ryby nenachytá ,ale pomuže uspořit čas při výběru místa.A čas je promne velký pán.Mám ho v poslední době strašně málo.