Jsou velikost a tvar splávku podstatné pro úspěch při lovu na plavanou?

Protože používám plavanou v kombinaci s položenou, vysledoval jsem, že pokud dám např. 3g splávek (používám pouze splávky s výměnnou anténkou) a na háček kuličku z rohlíku, mám na stejné vodě stejný počet záběrů jako při 1g splávku na stejnou nástrahu. Zasekávám pouze jízdy splávku, ne každé krátké ponoření a je to také cca stejné. Jaké máte zkušenosti Vy?
Autor diskuse: Jan Pokorný - Profil , 1.5.2005 plavaná - techniky lovu

tomad - Profil | St 4.5.2005 21:09:36

Juraj: 0,16 je dost, ale zalezi na aku rybu ides, betne vsak davam 0,12 a na jar idem na 0,08mm. Ponor takisto zalezi na aku rybu ides, kapry beru z dna, plotice skorej tesne nad dnom to by som zvolil system na prepadavacku, a co sa tyka hacikov- na belicky velkosti 18-22, inak bezne na bielu rybu pouzivam velkost 12-16.

Juraj | St 4.5.2005 20:07:48

Je to sice trosku mimo, ale zaujima ma aky ponor nastavit, chytat tesne pri dne, alebo od coho to zalezi? A tiez ma zaujima velkost hacika aky sa standardne pouziva pri plavanej. A uz len jedna vec, je potrbne robit nadvazce, ked pouzivm kmenovy vlasec 0.16?

Petrson - Profil | Út 3.5.2005 21:34:04

Volba splávku je dost zásadní, jak píší ostatní. Na proudnou vodu je vhodnější splávek trochu zavalitější (může být i ve stylu angličáka), který lépe kopíruje hladinu a nepotápí se ani v ouvratích a vírech, na stojaté vody také volím štíhlejší anténky s kuličkou nahoře (lépe signalizují) - delší se hodí hlavně tam, kde je větší vlnobití (vlnky je nenadnášejí). Záleží ale také na dobrém vyvážení udice, což zvlášť doceníš při lovů cejnů na stojáku (nejlépe blíže břehu, kde se dno svažuje), kdy vůbec není pravidlem sekat, až se splávek ponoří. Pokud dobře zvolíš zátěž ( 3-4 bročky, od nejtěžšího po nejlehčí směrem dolů, cca 10 cm od sebe) a hloubku (těsně nade dnem nebo akorát na dno = splávek ještě stojí nebo je mírně zešikma, nesmí ležet), záběr se projevuje tak, že splávek stoupá nad hladinu a lehne si, což je pravý okamžik pro zásek (cejn zvrchu sebere nástrahu ze dna a narovná se do vodorovné polohy, tudíž splávek přizvedne).

Golem - Profil | Út 3.5.2005 9:27:57

janci: vyprdni se na knizky. Pokud uz chvilku se splavkem chytas, tak se tam asi nic novyho nedoctes. Stejne je nejlepsi jit k vode s nekym, kdo to ma zmakly a ucit se od nej.

janci | Út 3.5.2005 7:13:34

mirmem: pls. co to znamena "rozumna investice"?!Naozaj stoji za to?, pretoze vacsinou su knihy anglickych autorov dost vseobecne a skor komercneho charakteru...je ta kniha orientovana skor na klasicku alebo modernu plavanu?(su tam ja zavodne montaze a techniky?)

mirmen - Profil | Po 2.5.2005 16:21:05

Vincent Kluwe-Yorck : Plavaná s Vincentem.
Velice rozumná investice.

Jan Pokorný - Profil | Po 2.5.2005 14:00:06

Díky za Vaše odpovědi, ponořím se do literatury a webu. Tušil jsem, že to nebude jen tak :-) ale jinak je to u vody se splávkem hezké.

zubáč | Po 2.5.2005 12:23:00

Problematika splávku je velmi obšírná, v kostce, štíhlé splávky jsou vhodné do stojaté vody, kulatější pak do proudu, velikost závisí na druhu ryby, kterou chci chytat, čím menší nebo opatrnější ryba tím menší splávek, ale duležité je i to jak daleko od břehu chci chytat, jen těžko si představím, že s 0,5 g splávkem a 1 mirkobrokem chci dohodit 30m. S těmi jízdami splávku to je taky problematické, některé ryby zabírají tak, že jen trochu pozastaví splávek a pokud tehdy nesekáš, rybu nechytíš, např. ostroretka, dokonce i opatrný kapr na jaře ti splávek nepotopí. Ale jak píše Czepino, podívej se do literatury, tam najdeš pozoruhodné myšlenky a návody. Nebo se jednoduše podívej na fórum Plavaná, případně www.feederaplavana.wz.cz


Abe: Přetížit splávek mužeš tehdy chytáš - li na dně, ale to mohu chytat na těžko, resp. feedrovat, ale pokud chci chytat ve sloupci je to o něčem jiném.Vybrat vhodný tvar, perfektně vyvážit atd.

Czepino | Po 2.5.2005 10:27:30

Jan Pokorný – ohledně volby splávku je problematika poněkud širší než si myslíš. Odpověď na Tvou otázku by mohl být spíše odkaz na literaturu, která se plavanou zabývá. Tak bych Ti doporučil „Lov na položenou I. a II.“ od Jacka Kolendowicze a Tadeusze Zalewskiho nebo „Plavaná s Vincentem“ od Vincent Kluwe-Yorck.

Marek | Po 2.5.2005 5:53:31

Jan Pokorný - splavek se pri zaberu nemusi mermomoci ponorit. Zabery jsou ruzne, pritopeni, jizda do strany, nadzvednuti, nakloneni atd............... a kazdy splavek se chova jinak. Dokonce se vyrabeji takove splavky, na kterych neni videt nic.... mam doma nejake vystavene za sklem.

Abe | Ne 1.5.2005 21:48:33

Používal jsem taky plavanou v kombinaci na položenou a nejlépe mi vyšla na pomaluproudné řece tato sestava: úzký, štíhlý splávek pro zátěž 2 gramy jsem přetížil na 3 gramy a hlobku jsem nastavil cca o 1/3 větší, než je v místě chytání. Musí se nastavit taková hloubka, aby splávek na hladibě "nepulzoval". Tato metoda je celkem dost citlivá, lze na ni s úspěchem lovit veškeré ryby.

Jan Pokorný | Ne 1.5.2005 14:30:05

Že jsem prd rybář, to vím už léta :-), proto se ptám... Rozumím tvé odpovědi tak, že je lepší splávek, který "vjíždí" pod vodu s co nejmenším odporem a jehož smyslem je nadnášet nástrahu v požadované hloubce tak, aby si ryba myslela, že bere sousto, které si jentak plave zrovna v té výšce vodního sloupce, kde do něj narazila.
Btw-výměnná anténka se hodí potmě, kdy tam můžeš dát svítící tyčinku :-)

petr - Profil | Ne 1.5.2005 14:08:31

Jeden z nás dvou nepochopil lov na plavanou! :-)

Logicky, záběr se neprojevuje pouze rozjetím splávku, zvlášť u některých druhů ryb, a tak logicky nemůže ryba cítit stejný odpor při použití různých splávků. Účelem splávku většinou není vypadat hezky (výměnná anténka) ale dobře signylizovat co se děje s nástrahou - tudíž záběr. Použitím pro dané místo co nejjemnější sestavy ( v mezích rozumu, obvykle nejdu na 50cm kapry s 0,06) tj. malý splávek - tenčí vlasec, menší háček - minimum zátěže na dno. Určitě výryzně zvýšíš počet ulovených ryb. Máš tak šanci chytit i ty větší opatrné, ale spíš počítej s tím že pokud teď chytáš spíš kapříky tak přibyde hodně bílé ryby. Nakonec se stejně budeš muset na místě rozhodnout sám. Každopádně ale na tu hlavní otázku odpovídám ANO. Velikost a tvar splávku jsou důležité. Ovšem paradoxně někdy: je lepší větší splávek. Např. bílá ryba se na matchku líp chytá s waglerem než s malím "špuntíkem".