Přispějte do seznamu necitlivě regulovaných toků!

Mám kontakt na člověka, který by si chtěl posvítit na popovodňové regulace. Co ale potřebujeme je seznam necitlivě regulovaných toků. Takže přispějte prosím odpovědí, která by měla obsahovat řeku, místo (odkud až kam), kdy to bylo regulováno, popřípadě foto.
Autor diskuse: ježdík - , 23.4.2005 všeobecné - ostatní

mirmen - Profil | Ne 19.2.2006 20:30:45

ježdík: k citlivé regulaci je třeba většího podílu ruční práce, minimum betonování, kamene , nasazování těžké techniky.Při citlivé regulaci se často může jednat jen o akce blížící se spíš údržbě, o akce za pár desítek nebo stovek tisíc.

Skutečnost je jiná, prachy vynáší lichoběžníkovitý profil s kamenným zásypem.Zařadí-li se po pár stech metrech přímky dvojitá zatáčka a práh zvyšující hladinu o 20 cm, je to nazváno rekultivací.

Ministerstvo zemědělství a výživy transformovalo bývalé Okresní meliorační správy do institucí zvaných Zemědělská vodohospodářská správa. Pod ně spadá vše, co není pod organizacemi typu Povodí a.s., Lesy České republiky a.s. aj.
Mají zpracovány pětileté plány na "hospodaření na vodách", na "hospodaření s vodou v krajině". A všichni bývalí technokrati z Okresních melioračních správ mají na desítky let existenci jistou.
Nákladné projekty, mnohamilionové "rekultivační akce" snižující ohrožení povodněmi" atd.atd.

Bude hůř, mnohem, mnohem hůř ( tuším, že se chystá možná až 2 miliardový tunel na peníze Evropské unie a krycí nálepkou má být právě REKULTIVACE malých vodních toků). Lobby má jasno, MO ČRS a Ministerstvo životního prostředí ne). .

karelc - Profil | Ne 19.2.2006 17:13:49

JKL: a když bude suchej rok, poteče jen malinkej čůrek prostředkem nebo dokonce vyschne tok, jako u nás např na Romži... Holt, na co tůně...

JKL - Profil | Ne 19.2.2006 17:09:48

Smutné je, že při každých, i lokálních povodních voda názorně předvede, co potřebuje. Meandry, rozlivy, prahy a tak podobně. Naši předci to chápali - mlýny a pily přežívaly poměrně v pohodě, zrovna tak rovnané jezy s vorovkami. Při povodních zůstanou nad vodou staré stavby - kostelíky, statky. Když pak slyšíme, že voda ohrožuje místa, kterým se dodnes říká "na blatech", "výtoň", "na zátopě" a podobně nevím jestli se smát nebo brečet. Ale jen voda opadne, honem narovnáme koryto, navezeme beton, břehy obložíme málem dlaždičkama a pak čekáme, co to příště udělá. Lidi jsou fakt škodlivej druh.

karelc - Profil | Ne 19.2.2006 16:57:22

JKL: důležitý je proinvestovat tolik peněz, kolik se jen dá. I víc, to nevadí. Jen když "vítěz soutěže" dá práci lidem a úplatek úředníkům.... Je to u nás stejný úplně ve všem :-(

JKL - Profil | Ne 19.2.2006 16:50:33

Moc se povedla předělávka jezu Vraňany - Vltava 1. Přidala se elektrárna, zlikvidovala retardéra, která fungovala i jako rybí přechod. Pod jezem se vyřádil podvodní buldozer, vypadá to děsně, ryby v háji, užitek pro krajinu 0, elektrárna tam mohla klidně bejt, rybí přechod by jí nevadil. Viděl jsem dokument z Německa, na Rýně se jim to docela daří, ryby táhnou, elektrárny fungujou. Ovšem oni nemají Metrostav.

Rici - Profil | Ne 19.2.2006 10:46:44

To je krááása!

Rici - Profil | Pá 23.9.2005 16:34:56

Michal: Je proboha nikde nezveřejňujte seznam neregulovaných toků, nebo ty jelita jetě upozorníte na to, kde by mohli začít rejdit s bagrama!!!!!!!!!!!!!

šeptal - Profil | Pá 23.9.2005 10:58:02

To je jasný. Proč dělat opatření pro akumlaci vody v krajině? Lepší je akumulovat ji ve sklepích a na zahradách.

V tomhle by mohla být eurolegislativa užitečná, tam to vidí trochu jinak, než je zvykem tady. Taky tam do těch revitalizací lejou prachů, že naši státní pokladničku by to vycuclo na jeden zátah.

Vláďa S. - Profil | Pá 23.9.2005 10:53:07

Ještě tu nezazněla Otava kolem Sušice, která je poměrně typickým trvalým případem. Jsou tam neustále narovnávány a dlážděny břehy, zasypávány jámy v korytě a odtěžovány pískové lavice ... Firma, předpokládám, dostane dotace na protipovodňová opatření, prodá odtěžený písek a výsledkem jsou každoroční záplavy v Sušici - typický příklad jak regulované koryto působí "protipovodňově"!

XAXAP - Profil | Pá 23.9.2005 10:36:08

opravdovym ukazem je Bela Jesenicka v Jeseniku (horni cast) ... byla regulovana uz pred povodnovym rokem 1997, ale tehda se dalo rict, ze citlive. Dneska je to uhledne betonove koryto, klasicka stoka ... hnus!!!

ježdík | Pá 23.9.2005 10:06:52

Dostal jsem tento mail: "Vážený pane Gajdoši,
četl jsem Váš názor v Ekolistu na počínání "vodohospodářů" při zbytečné a škodlivé regulaci řek a říček. Váš názor v redakci ekologického pořadu ČT Nedej se také sdílíme. Chtěl této problematice věnovat jedno z příštích vydání ( natáčení od 3.10. - 5,10.). Mám zájem, aby Váš názor v totmto pořadu zazněl.Co Vy na to ? Ozvěte se mi, prosím! Jiří Podlipný - mobil 604245859
Co vy na to?

šeptal - Profil | Čt 22.9.2005 10:47:22

http://www.mze.cz/static.asp?str=prevence&ch=79&ids=2316

Nezadávat heslo, jen kliknout na OK.

PV - Profil | Čt 22.9.2005 10:39:39

Podle mého názoru, je většina těchto akcí jedna velká sviňárna a můj názor je, že je POZDĚ. Většina toho, co se zkurvit mohlo, to se už zkurvilo a teď brečet, jak to zmrvili, mi připadá trochu zbytečné.Jenom by bylo dobře vypracovat seznam dalších ohrožených úseků a za ty bojovat. Co se týče již zničených lokalit, nevím jakým způsobem by se dala zjednat náprava, jsem veliký pesimista.

LEVIT - Profil | Čt 22.9.2005 10:07:24

ježdík: Tak co, jak to pokračuje s tím "posvícením"? Žádného humbuku jsem si v médiích kolem toho nevšimnul, ale třeba mi něco uniklo...

Přema*/ - Profil | Čt 5.5.2005 10:19:19

Už jsem to sem psal do podobný otázky - k tomu co napsaný je níž přidám: také Berounka od jezu v Dobřichovicích po proudu až asi 200m pod lávku.
Přesně jak píše G.M. : kam se dostane bagr.

G.Moolis - Profil | Čt 5.5.2005 9:33:38

Petrson: Problém je v tom, že občanský aktivity týkající se ochrany přírody jsou v téhle zemi pomalu, ale jistě kriminalizovány. Už velký Václav II. Lyžař za podpory medií postavil ekologické aktivisty na roveň s neonacisty. Samozřejmě pro model jeho společnosti založený na krátkodobým profitu na úkor dlouhodobého poškození krajiny jsou blokace živelného vydělávání daleko nebezpečnější než řev pár holohlavých puberťáků, který z toho stejně vyrostou. Chápu, že ochrana přírody je trochu postmoderní záležitost, ale jsem přesvědčenej, že tenhle stát na ni má.
Smutný je, že to lidem jako je Urban, Šling, Škromach žerou individua, který si kromě přečtení novinového článku neumí udělat vlastní pohled na věc. Čili o věc seš dál nezajímají. Pletou si ekologii, ekology a EKOLOGICKÉ AKTIVISTY. Viz. některé reakce tady na MRKu.
Ale k otázce: Litavka je strašná, hrozně dojebali Berounku v lokalitách: Hýskov, Karlštejn, Řevnice (tam asi nejhůř), Roztoky u Křivoklátu, Radotín, Černošice, mezi Nižborem a Hýskovem. V podstatě všude, kam se dalo dojet s bagrama.

šeptal - Profil | St 4.5.2005 6:57:34

Petrson : Do jisté míry chápu tvé rozhořčení, ale těžko můžeš ve městě, a tím spíš takovém jako je Praha, čekat přirozený břeh jako někde u lesa v podkrkonoší. A kam bys taky chtěl v Libni nacpat poldr? Ve městech podobným zásahům asi neutečem, nicméně ve volné krajině beton místo nemá.

Petrson - Profil | St 4.5.2005 0:00:25

Levit >> Zajímavej a dobrej nápad. Možná by nebylo od věci v této souvislosti oslovit R. Svobodu, který pracuje v ČT a občas sem taky přispívá, teda pokud je stejného smýšlení. Co se týče toho Labe, máš na mysli asi projekt stavby dvou megalomanských přehrad, obou v CHKO (!), který leží už roky na vládním stole. Naštěstí se to zatím lidem jako Urban a Šling nepodařilo prosadit. Stálo by to 10miliard a bylo úplně k hovnu. Argumentují tím, že je nutno zvýšit průtok kvůli větším lodím plujícím do Německa, přitom sama německá strana je proti. Další jejich "argument" - prej aby bylo v regionu víc práce... Čili, jak je u nás zvykem, důvody postavené na hlavu. Asi nám chtějí vnutit jako fakt, že stavební firmy, které by tuto zakázku dostali, jen tak zbůhdarma propustí dosavadní zaměstnance z jiných regionů a Ukrajiny a budou dělat nábor v SČ. To, že objem přepravy na lodích na Labi rok od roku klesá, je nezajímá. Navíc by to velmi ohrozilo projekt "losos", do kterého už se investovaly nemalé finance a úspěšně se rozvíjí.

LEVIT - Profil | Út 3.5.2005 23:22:28

ježdík: neplánujete o tom natočit pořad Na vlastní oči? Nebo na Čt1 je obdobný pořad, kde přd rokem kupříkladu řešili podobné nelogické zakázky týkající se splavnosti labe pro nákladní lodní dopravu... Mohlo by to zabrat.

Petrson - Profil | Út 3.5.2005 22:20:23

Co se děje na různých tocích a okecává jako "protipovodňové " regulace, mě utvrzuje, že duch bolševika u nás nejen doutná, ale pořád živě hoří a vládne. Zářný příklad je "protipovodňová hráz" v Praze Libni u (bývalého...) soutoku Rokytky s Vltavou. Přirozený vtok Metrostav asi v 10 m úseku úplně zasypal a nahradil rourami, o kus dál, v místě bývalého přirozeného břehu, nabouchali cca 1-2 m od břehu traverzy a za nimi postavili masívní, asi 5 m vysokou, 1,5 m širokou betonovou hráz se zpětnými kruhovými propustmi (její účel mi uniká, protože za ní žádná přehrada nebude a svou délkou asi 10m rozhodně nezabrání ani menší povodni, než byla ta poslední - to by museli stejně vysokou zeď postavit kolem celé, asi 2 km dlouhé zátoky). Nenávratně tak zničili pěkný úsek na plavanou, přírodní sídliště raků u břehů vzala za své. Jediným důvodem zřejmě byla dobře "dohozená" státní zakázka (Metrostav má sídlo jen pár set metrů odsud) a zbytečně prostavěné miliony, či spíše jejich desítky. Nevím, kam se ztratilo těch pár dobře míněných návrhů na navracení přirozeného charakteru korytům a budování suchých rezervoárů a poldrů. Místo toho se zase vesele betonuje jak za cara klacka, asi proto, že beton je nejdražší a říční koryta ještě více sevře, tudíž zrychlí spád toků, což je pro povodně nejlepším předpokladem. Jak jinak, v Kocourkově. Myslím, že tyhle případy jsou zralé na prokurátora.

Pavel - Profil | Út 26.4.2005 9:23:24

Doubrava od ústí do Labe až nad Záboří nad Labem.
Ty dobytci z toho udělali kanál.Hnusnej kanál s hloubkou tak 20-30 cm v celym korytě.Jeden by brečel,když vidí co tam udělali a jak to tam vypadalo předtím.

Robert(původní) - Profil | Po 25.4.2005 9:58:18

Necitlivě regulovaný tok - to je takový eufemismus, že k tomu nemohu najít vhodné přirovnání. Normálně se tomu říká zdevastované koryto.
Nejhorší případ, který znám, je Litavka. Pak taky úseky na Úslavě (např. podjezí ve Šťáhlavech), na Úhlavě podjezí v Radobyčicích. Naštěstí již byla velká voda a tak se to místy pomalu zase zlepšuje. Tvrdím, že nám pomůže zase jenom velká povodeň a nedostatek peněz pro Povodí.

rybomil | Po 25.4.2005 9:44:14

Podle mne je každá regulace rybářsky na pytel. Nevím jestli necitlivá nebo citlivá, ale pěkně mě sere regulace nátokové části Hněvkovic, tedy Vltava od mostu v Hluboké cca 2km k Černý louce. Letos prý mají bagrovat nánosy od Černý louky dál dolů k čističce. To zas bude vyhozených peněz, bo po další větší vodě to tam bude stejně znova.

Tronda | Po 25.4.2005 9:36:36

Zapomeli jste ne Vltavu od soutoku smerem do Prahy zkazily cele okoli i brehy

Michal | Po 25.4.2005 9:25:33

Řekl bych, že bude jednodušší sestavit seznam toků, které nebyly necitilivě regulovány, bude to rychlejší a zabere to mnohem míň místa na disku či papíru. JInak souhlasím s Marcelem, že nejhorší co znám, je Bělá Jesenická, ale platí to i o Desné, Moravě a dalších.

Lubka | Po 25.4.2005 9:09:43

Přidávám se k Levitovi, to co tam uděli ju emaso, naštěstí se ten vydláždněnej břeh už místama sesouvá ale to bagrování je na pi....!

šeptal - Profil | Po 25.4.2005 8:29:33

Vydrž, kolegině zpracovává do mapy přehled realizovaných akcí co bude k nahlédnutí na internetu. Je to otázka pár týdnů.

Marcel - Profil | Ne 24.4.2005 12:51:40

Bělá Jesenická

Ajetam - Profil | Ne 24.4.2005 12:31:56

Vranov nad Dyjí, celá přehrada prakticky 28 km je díky regulaci asi o deset metrů chudčí, Jazovická zátoka, kde jezdili ještě za totáče parníky a mohli se tam v klidu otáčet, teď se tam nedá jezdit ani na pramici :-((

LEVIT - Profil | Ne 24.4.2005 0:22:17

Berounka 1 od Radotína až po Černošice, totálně zmrvenej asi 8km úsek od jezu až k benzince. Strhli tam všechny prahy a na některých místech šíleně prohloubili koryto, takže je to teď převážně jedna rychlá voda, žádný klidnější úseky...zkrátka totálně změnili charakter vody, škoda slov. Fotodokumentaci bohužel nemám, ale určitě nejsem sám, kdo po regulacích zaplakal...

LordProtektor - Profil | So 23.4.2005 16:11:52

morava 9 bylo regulovano zhruba 1-2 roky po povodni.drive tu byvaly vrby ktere sahaly nad hladinu a u nich se dzely ryby ted viz foto ale nevim jestli je to co hledate.