Pařená houska,rohlík

Dočetl jsem se ,že správně napařený rohlík když hodím do vody tak neplave .Ať dělám co dělám pořád plave, jak správně napařit?Zkoušel jsem to i podle návodu v archívu a stále plave.Chtěl jsem zkusit na plavačku a s rohlíkem co plave to jaksi nejde .Prosím poraďte už jsem napařil desítky rohlíků.Zkoušel jsem napařovat chvíli ,napařoval i 3-5 minut-stále plave! Napařím ,slisuji -stále plave.Kde je chyba?!?
Autor diskuse: Sam - , 6.4.2005 všeobecné - nástrahy, návnady

Martin M. - Profil | Ne 10.4.2005 8:17:44

mario> jak kdy, vetsinou ale zadne aroma nepridavam.

Ladysek | Ne 10.4.2005 0:13:13

Já se přidám .....hodně stlačený napařený rohlík (kostička)volně hozená na hladinu plavala .Ale pokud jsem ji mrsknul větší silou a zajela pod hladinu šla ke dnu...)

Petrson - Profil | Čt 7.4.2005 0:50:59

Připravuji rohlíky podobně jako Miki - hodně stlačit a hodně dlouho nechat v presu, pak většina neplave, jen ty "rohové", ve kterých vždycky zůstanou bublinky a úplně se nestlačí, nějakou chvíli plavou.

Mario - Profil | St 6.4.2005 23:47:07

MM: asi je to pravda. Ale ešte by som sa rád spýtal, či na tie rohlíky používaš nejaku arómu, alebo len tak v " prírodnom" stave. Minulý rok ma jeden kolega bláznil na rohlík s cesnakovou arómou, ja som na to nič nechytil. Vo všeobecnosti je ale obyč. rohlík asi jednou z najefektívnejších návnad,

Martin M. - Profil | St 6.4.2005 23:28:13

mario> za mnohem lepsi reseni povazuji naparit a slisovat si treba 10 rohliku a hodit to uz nakrajene v pytlicich do mrazaku. Ja takto letos zatim lisoval jen jednou.

Mario - Profil | St 6.4.2005 23:25:31

Naparovať rohlík je pomerne zdlhavá procedúra a potom ešte to lysovanie. Podobný efekt sa dá dosiahnúť "naparením" rohlíka v mikrovlnke na 10 s. v mikrotenovom sačku, následne pritlačiť rohlík prknom cca na 1/2 min. Nie je to tá super kvalita, ako pri klasicky naparenom rohlíku, ale v časovej tiesni použiteťné.

Abe | St 6.4.2005 20:29:12

Správně napařený rohlík se má na háčku trochu jakoby nafouknout a měly by z něho odplavovat částečky, pokud se rohlík slisuje natvrdo, udělá se tzv. zákalec a může se takový rohlík použít jako střelivo do praku, napařený a lisovaný rohlík láká svou lehkostí a atraktivností, občas ho namočím do rozšlehaného vejce

miki - Profil | St 6.4.2005 16:58:33

Sam: Něco podobného jsem zkoušel rovněž a zjistil jsem, že když jej po napaření (cca 5 min pod pokličkou!), slisuji mezi dvěmi prkýnky a nechám cca dalších 5 minut, neplave to. Tedy cca 70% nakrájených kostiček.

Abe | St 6.4.2005 16:40:00

Plave, neplave, plave......, je fakt, jak tady už kdosi psal, že každý čerstvě vylisovaný rohlík plave. Používám takto upravené rohlíky na feeder i plavanou. Při plavané bezpečně poznám na vyváženém splávku, když rohlík nasaje a klesne, stahne s sebou i splávek do normálního vyvážení, u kostečky rohlíku cca 4x4 mm, to trvá tak 5 sekund, pak se rohlík chová jako lehce potápivý. Když se podaří rohlík na háčku vytahnout ven z vody a volně se hodí na hladinu, tak pomalu klesá ke dnu.

karelc - Profil | St 6.4.2005 10:17:52

Sam: Pokud vyloženě chceš, aby ti rohlíček neplaval, tak použij těžkej háček, např VMC quiver-feeder, např vel. 12. Používám na kapry i na plavačku a přiměřený kousek rohlíčku jde hned ke dnu.
PS: taky jsem těžší háčky používal na dírkách, kdy plovoucí rohlíček bránil propadnutí do blbě vyvrtané hluboké dírky.

zandule | St 6.4.2005 10:08:16

Mě taky vždycky plave a je jedno jestli to jsou malé nebo velké kostičky a nějak to moc neřeším, tak mám plavat a nebo nemá plavat?

JM - Profil | St 6.4.2005 10:01:37

Připomíná mi to doktora Chocholouška, pořád kvoká, pořád kvoká. Ono to asi bude plavat než se to nasákne pořádně vodou a potom bych asi souhlasil s názorem PJ. Ono je to lepší, když to neleží na dně, ale kousek nade dnem, ale na plavačku je to problém, to uznávám.

PJ - Profil | St 6.4.2005 9:42:30

Až se nasákne vodou, tak se začně chovat jako neutrálně vyvážená nástraha. Myslím,že je to spíš výhoda

barbel - Profil | St 6.4.2005 9:12:48

Tak jsem provedl pokus. Pařený rohlík, kulička vyrobená kleštěmi-plave. Čerstvý rohlík, kulička vyrobená kleštěmi-plave. Pařený rohlík,kulička vyrobená kleštěmi, namočen v oleji (směs-slunečnice,soja,řepka) cca 2 min.-plave taky :-)
Tak mi brali kapři buď na olej, nebo na moji víru že rohlík neplave :-)

rybomil: já nevím, jsem z toho volaký zmetěný :-(

rybomil | St 6.4.2005 9:05:16

barbel: moje zkušenost je taková, že to mášení do slunečnicového oleje funguje jen když je studená voda.S postupným oteplováním mi na to ryby přestávaj brát. Možná dělám něco špatně?

barbel - Profil | St 6.4.2005 8:57:54

MM: vloni to tu nekdo radil na kapri nasadaky. Ze nesbiraji plovouci potravu. Vyzkousel jsem to na ne v listopadu kdyz nasazovali a fak jsem mel o 300 % vice zaberu nez vsichni okolo mne. Mozna ze olej vyplni vzduchove bubliny... Schvalne to jdu vyzkouset do kbeliku...

Martin M. - Profil | St 6.4.2005 8:46:09

Taky zalezi, jak velke kosticky z rohliku delas. Velke kostky udrzi uvnitr bublinky vzduchu a pak zrejme plavou dlouhou dobu.
A jeste neco - zkus si utrhnout stridku z cerstveho rohliku asi jako tresen a ji dej pod vodu a chvili ji tam podrzi - uz nevyplave a to neni slisovana.
barbel> to nejak nechapu, olej prece plave.

barbel - Profil | St 6.4.2005 8:21:58

Sam: nevím jestli mi napařený rohlík plave, nebo neplave. Ale vloni jsem se zde na MRKu dozvěděl, co dělat aby neplaval. Stačí každou vykrojenou kuličku, nebo kostičku napíchnutou na háčku namočit na chvilku do stolního oleje. Potom by neměl plavat a měl by i vydržet déle na háčku. Tuhle neděli jsem tímto způsobem přechytal všechny kolem sebe.

MrKos - Profil | St 6.4.2005 8:03:21

Pokud napařený slisovaný rohlík neplave, tak je lisovaný hodně "natvrdo" a moje zkušenost s tímto není zrovna nejlepší. To chce zkoušet.. Já používám na lisování destičky z pertinaxu v rozích stažené šrouby a křídlovou matkou. Rohlík dobře slisovaný by měl chvilku plavat než nasaje vodu a klesne. Navíc hraje roli taky váha samotného háčku... :-)

Tom | St 6.4.2005 7:55:13

Také si myslím, že napařený rohlík nebo houska by měly plavat.

Iceman - Profil | St 6.4.2005 7:17:58

Správně napařený rohlík plave, dokud nenacucá vodu, pak jde dolů. Same uklidním tě - měl jsi ty desítky rohlíků v pořádku :o))

rybomil | St 6.4.2005 7:12:38

Klasický forychtunk na lisování mám ze 2 prkýnek z
tvrdého dřeva na jedné straně spojeny klavírovým pantem . Na straně otevírání je vratový šroub M8, který drží matka. Ta spolu s podložkami nastavuje trvalou rozteč mezi prkénky.Po přiklopení horního prkénka na napařenou hmotu se toto dotáhne na doraz křídlovou matkou. Tak to jsou housky téměř vždy stejně slisovány. Forychtunky mám 2 , na 1cm a 0,5 cm síly.
Pravda, když se napařím, je mi jedno zda to plave nebo ne.

Milan | St 6.4.2005 6:20:03

Já zlehka napařený rohlík stáhnu mezi prkýnka zlehka ve svěráku a podle síly stažení buďto plave, nebo ne. Je to vo slisování!!! Jde to i s "gumovým", den starým rohlíkem bez paření.
Lepší je se napařit sám...

NOVAS | St 6.4.2005 5:51:39

To je divný. Já zas chci aby plaval , ale někdy se mi stane , že neplave. Myslím si , že je to způsobené hlavně silou, kterou lisuješ.