Recept na prípravu kaviar

Počul som že z ikier lososovitých rýb a z ostriežov (okoun) sa dá doma pripraviť nepravý kaviar. Nevie náhodou niekto recept?
Autor diskuse: gajdik - Profil , 3.4.2005 všeobecné - ostatní

Vjeno | Po 18.12.2006 17:52:55

skua rybie recepty aj kaviar tu
http://www.podhajska-rk.szm.sk/

Tomáš | Út 5.4.2005 21:57:15

Vláďo promiň to mne nenapadlo, neboť jsem četl, že tam všichni ty sumce pouštěji zpět. Pokud je to tak jak říkáš a sumec je tam přemnožený a nepůvodní konkurent místních druhů je potřeba ho dostat pod kontrolu. V tom případě mě ale připadá, že pokud je tam chytají tak, že jako nástrahu používají i původní druhy(nevím ale jestli kapr a úhoř jsou tam druhy původní) a potom sumce pustí, bůhví kolik nástražních rybek na jednoho spotřebují je tohle konání ještě horší než sám sumec.

Pitris | Út 5.4.2005 20:04:36

Také jsem se scháněl jednu dobu po tom, jak se vyrábí kaviár, nakonec jsem se od jednoho pána, která byl jako svářeč v rusku ozvěděl, jak to dělají domorodci. Takže asi takto - vyvrhnou lososa a jikry dávali ko kýble - prý jediný byl čistý :o). Poté rozprostřeli plátno a na něj jikry vysypali a váleli je po něm, tím prý jikry odblanily. Poté je nasolily až běda a nechali uležet - už nvím jak dlouho, ale asi nekolik dnů. Polé to prá prolili horkou vodou aby vyplavili šlem, který tam vznikl a poté byl kaviár hotový. Pokud jde o diskusi níže, když už si třebatoho duháka domů vezmete a jikry v sobě má, tak můžete vyzkoušet, nevidím na tom nic špatného (samozřejmě připravované množství bude úměrné možnostem :o) ) Pokud někdo vyzkoušíte, dejte vědět, samotného by mě to zajímalo, Určitě bych to ale dělal z pstružích jiker, z okouna asi ne, myslím, že by byl tvrdý.

Royal Wulff - Profil | Út 5.4.2005 15:22:22

Myslim ze diskusia za zvrhla mimo polozenu otazku. Ja nahodou ten recept poznam, kedysi som ho obcas pouzival na pstruzie ikry. Ikry sa opatrne odblania ( vidlickou na tanieri), preplachnu tecucou vodou, nechaju odkvapkat a primerane sa osolia. Po niekolkych hodinach je hotovy kaviar na urovni lososieho originalu ( ktory mi, BTW, chuti viac ako cierny kaviar z jesetera. Najlepsi na kusku chleba s maslom.
Nie ze by som tymto vyzyval k hromadnej produkcii kaviaru, len odpovedam na polozenu otazku.

Vláďa S. - Profil | Út 5.4.2005 7:54:25

Tomáš> Jen tak mimochodem, na Ebru je sumec nepůvodní druh, který tam byl před cca 20 lety bez povolení vysazen, pravděpodobně rybáři. Od té doby se tam stihl přemnožit a vyžrat značnou část populace původních ryb. Takže ono, až tam zas někdo sumce vyfotí a pustí a uvidí ho při tom policie, tak se třeba bude divit, až za ním přijdou s pokutovým bločkem. Sumec je tam brán jako ryba škodlivá a je povinnost ho zabít. Něco jako kapr či králík v Austrálii - a tam asi málokdo bude obhajovat, jak je skvělý, že se tam vysadili. Né, že bych s Tebou nesouhlasil ve většině toho co říkáš, ale byl bych opatrný, při vybírání příměrů.

Tomáš | Po 4.4.2005 23:12:32

díky chlapi potěšili jste mě na duši, souhlasím s vámi na 100% cena žádného kaviáru nemůže nahradit to co člověk žere. Když si vemu rybu proto, že ji chci sníst a je to mimo dobu jejího výtěru je to OK, alepokud budu rybu chytat na kaviár vědomě ji chytám těsně před výtěrem a je jedno jestli je hájená nebo není to se prostě nedělá. Abych řekl pravdu když vidím obrázky z Ebra, který jsou z týhle doby a chytaj se tam sumci a votravujou bojem na prutě a fotografovánim zrovna v době kdy by se měli připravovat k výtěru a nebo třeba už hlídaj jikry je to podle mně ukázka toho jaký jsme mi lidi necitlivý vůči přírodě. Dyť vono je to povolený tak vo co de.Nevím jestli jste koukali na toho borce v tý otázce k největší vyze, to je lautr to samý ať už ji zabije nebo ne, vláčí metrákovou vyzu na břeh jen aby si ji mohl vyfotit to jí určitě udělá moc dobře a až bude někde obrácená v rákosí břichem vzhůru, řekne, já jsem velkej kavalír chytám metodou chyť a pusť, ale tý vyze už to bude úplně jedno. Myslím si že by se tyhle tvorové měli nechat nějakej čásek vodfrknou aby se z tý civilisace vzpamatovali ne aby nějaká šikovná CK si udělala byznys z toho jak se budou chytat a pouštět vyzy a při tom množství vyzobijců jich i při tom pouštění půlku povražděj.Mějte se a ještě jednou dík.

Ladysek | Po 4.4.2005 23:01:26

Zkus v nějaké dobré rybárně(u nás v Plzni ji naštěstí máme)a optej se na mlíčí a jikry vyuzené ..zakup a ochutnej.Naprosto souhlasím s klukama dole.

mirmen - Profil | Po 4.4.2005 22:13:04

gajdik: na rovinu - nestojí za to po tom pátrat.
Každej mele, jak je kaviár dobrej. Trocha slaného slizu, požíraného spíš ze snobství.
Radši si dám kus uzené ryby a spláchnu to douškem dobré pálenky ( anebo porci Halászlé a pak tentýž drink ), ale na jikry jako "účel lovu" se vy.eru.
Pokud ulovím jikernačku , kterou si ponechám (štiku), tak jikry osmažím na másle, lehce posolím a opepřím.

Standas | Po 4.4.2005 11:35:39

Jednou jsem odnes od vody krásnýho velkýho okouna někdy v dubnu. Doma když jsem ho kuchal jsem zjistil že je to jikrnačka těsně před vytřením. Nakopal bych si do prdele. Kdyby zůstala ve vodě o týden dýl, tak to možná stihla:-( Kaviár stejně nenahradíš. Dokonce i falešný kaviár z obchodu stojí za prd.
Asi tě moje odpověd nepotěší ale je to už pár let a pořád mě ten okoun mrzí. Na druhé straně mi to pomohlo soukromě si zpřísnit doby hájení jednotlivých ryb na jednotlivých revírech - protože ú plný C&R zastánce nejsem.