Je možne stanovat u vody mimo campu?

Chcel by som sa opytať ako je to tu v Čechách zo stanovanim u vody - ak chytam ryby. Kamarat mi povedal že može byť len nejaky prístrešok alebo bivak ale nesmie mať pevnu podlahu. Možem teda stanovať niekde okolo rieky kde sa mi bude chcieť alebo len v campoch?
Diky Maroon
Autor diskuse: Maroon - , 3.4.2005 všeobecné - revíry, cestování

jurasoft | Út 5.4.2005 15:27:34

Osobně jsem nikdy neměl vážnější problémy s porybnými ani dalšími místními úředníky a to i v době kdy jsme ještě jezdili s auty až úplně k vodě a mezi ně napínali zahradnické plachty. Už se tady o stanování u vody rokovalo několikrát a nikdy se nedobralo výsledku. záleží na konkrétním místě, na konkrétním člověku. Kde vás chtějí setřít tam to udělají. A proč chodit na ryby tam kde jsou nesmyslné zákony. Příklad : Bělá pod Bezdězem, rybník u papíren. Místní vidláci si dali ceduli na příjezdovou cestu že vjezd na komunikaci je jen pro místní. Nechte si ale auto před cedulí a za hodinu je bez kol. Místní hodně početná komunita tmavších spoluobčanů vám vašeho miláčka rozebere ani nemrknete (zkušenost). Zato když autem dojedete až k vodě, kde jsou parkovací místa pro místní obyvatelstvo (v blízkosti jsou obytné domy) tak hned vyběhně nějakej domácí a dožaduje se toho aby jste s vozidlem odjel. Naposledy jsem mu navrhl, aby zavolal policii a podával jsem mu svůj mobil. nezapoměl jsem přidat, že si s policií rád popovídám že jsem také od nich (neupřesnil jsem od koho). Znejistěl a zeptal se od koho že jsem. Řekl jsem mu že od nich a že jemu to sdělovat nebudu. Znejistěl, cosi zabrblal a znepokojený odešel. Nic se nestalo. pamatu ju si tuto příhodu proto, že jsem se výsledku ještě dost dlouho smál. Není to přesná odpověď na otázku týkající se biwaku ale ukazuje cestu jak se z problémů způsobených lidskou blbostí dostat. Omluva za dlouhý příspěvek.

Tomáš.V - Profil | Út 5.4.2005 14:51:28

Na revíru Vltava 2 se od velké vody z léta 2002 tvrdě vymáhá odstranění jakékoliv nežádoucí zástavby v záplavovém pásmu. A to jak ze strany Povodí, tak ze strany MěÚ a OÚ.
J.Pokorný: nemáš nějaké info o závodech 7.5. na Staroboleslavské tůni??

JM - Profil | Út 5.4.2005 14:44:35

Je to fakt, oni někdy dokážou moc zvláštní věci. To že jim tam po lese v jejich pásmu stojí karavany a boudy jim nevadí, ale když si tam uděláš lavičku a hrázku na ryby tak se můžou posr.. . Ono asi záleží na tom, kdo a čím maže.

rybomil | Út 5.4.2005 14:38:08

Pak většinou asi majetek soukromý , nebo obcí. Máš vlastně pravdu,teď si vzpomínám bráchu už několik let bombarduje Povodí Vltavy, aby dal souhlas s narovnáním meandru v lese. Taťka ho dal a Povodí tam nechalo takovou prasárnu, že se brácha vedle tedy pořádně zaseknul.
Oplotit to můžeš ale asi jen s jejich souhlasem.

JM - Profil | Út 5.4.2005 14:28:20

rybomil: Nerad Ti oponuju, ale teď jsem to zjišťoval, to ochrané pásmo není v majetku povodí, ale povodí ho má v trvalém užívání. Majitel je někdo jiný a má na tom pozemku věcné břemeno.

rybomil | Út 5.4.2005 14:18:25

brach, drda: moc dobře to tam znám a s přístupem k vodě mám rozsáhlé zkušenosti. V minulosti platilo a snad platí, že 5m od hranice vody ( asi za normálního stavu) je v majetku povodí a tudíž jakékoliv jiné subjekty tam nemají mít žádné ploty.

Vloni ve Světlé mi zajela zubatka pod můstek ze zahrady. Když jsem vylezl to vymotat, opět nerudný důchod na mě poslal knírače. Toho jsem přidusil podběrákem pod vodou a bylo dodiskutováno.

Jan Pokorný - Profil | Út 5.4.2005 14:13:38

Pozemek vodní plochy nebo vodního toku v katastrální mapě je vždy větší než vlastní rozloha hladiny.
Majitelé příbřežních a okolních pozemků hřeší na pasivitu některých správců toků, kteří "vodní cestu" neudržují prostupnou (může být i pro mechanismy, záchranáře a pěší pochůzkáře).
Oplocení pozemku až k vodní hladině je v drtivé většině případů nelegální ze dvou důvodů - omezuje uplatňování vlastnických a uživatelských práv a ohrožuje obecnou bezpečnost z hlediska zajištění dostatečného odtoku při zvýšené hladině a povodních (laicky - překážky v korytě brání odtoku povodňové vlny).
Na základě oznámení příslušnému obecnímu úřadu nebo úřadu s rozšířenou působností lze vyvolat místní šetření a dále správní řízení s výsledkem uvedení do požadovaného stavu.
Je to sice souboj s úřednickým šimlem, ale někdy stojí za to. Zvlášť když jsou pro to dostatečné důvody.

JM - Profil | Út 5.4.2005 14:00:04

No, ty ploty to je druhá věc. Podle mého, to ochranné pásmo slouží právě proto, aby tam tohle nebylo. Ne kvůli rybářům, ale kvůli vodě. Jenže všichni na to prděj a výsledek je takovej jakej je.

drda - Profil | Út 5.4.2005 13:53:21

brach: no a od Židové strouhy na druhou stranu po levém břehu tu chatovou kolonii musíš fakt obejít bo se tam kolem řeky nedostaneš.
Vřera jsem ti posílal mejla. Nevím jestli jsi ho dostal nebo jestli je odpověď "NE!" :-)))

brach - Profil | Út 5.4.2005 13:34:24

drda - z chatek v Židové strouze jsme chodili řekou vláčet ke splavu u Bechyně. Pravda je, že nás občas nebylo vidět, když jsme chytili nějakou větší tůň....

drda - Profil | Út 5.4.2005 13:30:04

JM: minulý rok jsem byl na týden v chatě na Lužnici pod Bechyní. Jsou tam chaty jedna na druhé. Pozemky, na nichž jsou ty chaty postavené, mají majitelé od sebe odděleny většinou nějakým živým plotem, kterým v mnoha případech nemáš šanci se prodrat nebo je kolem vody obejít. Letos tam chci jet znovu a plánuji si občasné vláčkařské výlety na lehko okolo vody. Ale opravdu okolo vody to půjde jen mimo chatové oblasti :-(

JM - Profil | Út 5.4.2005 12:36:08

drda: U nás na Slapech to pásmo je stoprocentně. Jsou tam patníky, odhadem tak ty 3 - 5 metrů od hranice normálního stavu vody. Mám ale pocit, že povodí není majitelem, ale jen jakýmsi uživatelem ze zákona nebo tak nějak. Právník by mě asi opravil, ale asi víš co myslím. Fakt ale je, že o kotvení mola nebo loďky žádáš povodí. Myslím trvalé kotviště. A pokud vím, tak tam nikdo nikdy neměl problémy se stanem nebo bivakem. Jezdí tam policajti a nikdy nikoho nevyhodili, pokud tedy nedělal bordel nebo nechytal non stop. Ale jestli je to nějaká benevolence nebo jestli vychází z nějakého předpisu či zákona nevím.

drda - Profil | Út 5.4.2005 12:28:31

JM: taky mám ten dojem a jde tuším o 3 metry od vody, ale spíš jsem to někde slyšel než četl v nějakém zákoně.

JM - Profil | Út 5.4.2005 11:41:41

A není to taky trochu tak, že v určitém pásmu podél řek do toho má co mluvit správa povodí? Neznám přesně ty metry, ale vím že něco takového je.

rybomil | Út 5.4.2005 11:37:39

Hoši, mě by ještě zajímalo, jak je to s tábořebním na pozemku, který je k táboření povolen (je označen) když tam žádný správce není?Jsou přece pozemky v majetku různých organizací, které je využívají jen třebas 3 týdny v roce. Nebo majitel pozemku nepravidelně objíždí a v případě, že tam někoho najde, jen jednoduše vybere poplatek a zas zmizí.

Jan Pokorný - Profil | Út 5.4.2005 10:33:26

Jen ještě doplním, že RS má vymezené pole působnosti a svůj příspěvek jsem směřoval k všeobecné slušnosti všude, vzájemné shodě s pravidly a v neposlední řadě k presumpci neviny...

Jan Pokorný - Profil | Út 5.4.2005 10:27:04

Jen pozor na "drobnosti". Lov (i nonstop) není totéž jako táboření, potažmo příjezd autem k místu lovu.
V současné době má mnoho obcí v platnosti vyhlášky o celoročním zákazu rozdělávání otevřeného ohně na svém území - to se týká celého katastrálního území obce, nejen mezi domy. Dále příslušné zákony v oblasti životního prostředí upravují právo/možnost tábořit (stavět stan, přístřešek) ve volné přírodě. Pochybuji, že před lovem si někdo bude pořizovat výpis z KN, aby věděl, na kterém pozemku bude pár hodin sedět. Prokazování vlastnických hranic je poměrně složitá oblast i pro geodety z KN, proto bude velmi pravděpodobně postupováno stylem - máš povolení k lovu atd., dodržel jsi zákazy vjezdu (zákon o pozemních komunikacích a místní úpravy), je zde povoleno tábořit (souhlas vlastníka pozemku, případně opora v zákonech o ŽP).
Obecně potom platí, že kdo bude machrovat, dělat mistra světa, bordel atd., toho si právní systém stejně najde. A přestože se tato problematika vzdaluje od výkonu rybářského práva na rybářském revíru, pro RS za asistence starosty, případně obecní nebo státní policie, to může být záležitost 10 minut konverzace...

Maroon | Út 5.4.2005 9:24:12

TO ALL:
Dekuji vam vsem co jste tu pisali ruzne rady a tipy.
Doufam ze tu v Cechach brzy budete mit zakon jako na SR, ze pocas prazdnin se muze lovit NONSTOP a potom taboreni v dobe lovu - jak to popsal Dimarcus bude mozne nonstop - ovsem na mistech kde je to mozny : ))

mirmen - Profil | Po 4.4.2005 22:20:25

ZN : každoročně řeším vícekrát tentýž problém. Odhaduju, že jsem cca 3-3,5 roku svého života prochrápal v přírodě.Snažím se zalézat co nejdál, co nejhoušť, být ticho a dělat mimikry :-)

ZN - Profil | Po 4.4.2005 22:09:27

mirmen:
dle mého, ideální řešení. Čert aby se v tom vyznal. Zajímá mě to, protože dost často s kámošem zůstanem jen tak přes noc u řeky. A hádej se pak s někým, když mušáky máme v autě a vypadáme spíš jak banda vydrbaných trampů než jak rybáři.

mirmen - Profil | Po 4.4.2005 21:57:13

ZN: jo, takže to chce zjistit, kde jsou hranice jednotlivých parcel a zda stát nemá v daném území jiné zámysly( vyjádřené například místní vyhláškou).
Osobně dávám přednost komunikaci se soukromníkem, s jeho podpisem na kusu papíru a odměnou pro něj, například ve formě basy Plzeňského.

ZN - Profil | Po 4.4.2005 21:50:14

mirmen:
souhlasím s tebou. Ale pokud je pozemek státu, a stát to má upravené zákonem, že tábořit můžeš, tak RŘ a kontrola RS nemůže jít proti zákonu. Tzn., že pokud to neupravuje místní vyhláška o zákazu táboření, tak stanovat, čili tábořit můžu. A RS mi nemůže kvůli stanování brát povolenku. Maximálně můžu mít problém s policajtama. A máš stoprocentní pravdu v tom, že všechno někomu patří, nic není všech.

mirmen - Profil | Po 4.4.2005 21:43:20

ZN: ovšem podstata problému spočívá v tom, že každý, doslova a do písmene KAŽDÝ metr čtvereční pozemku je zapsán v katastru nemovitostí a má svého uživatele a vlastníka ( někdy totéž, jindy ne)!!!!!!!!!!!! ( a v tom Ti nikdo, ani "hraji", nepomůže)
Bez ohledu na to, zda jsi o deset metrů na západ nebo o padesát metrů na jihovýchod, tak se nacházíš na bodu, který je geodeticky podchycen a v evidenci zaznamenán.
A bez ohledu na Tvé domnění a smýšlení se tak jako tak stejně dotýkáš zákonných práv vlastníka nebo uživatele.
Zda platí, že není žalobce = není soudce, to jiná věc.
Prostě - neexistuje právní vakuum.
Zatím to leckde prochází, leckde se dá domluvit s majitelem za flašu ( nejlepší řešení !!!!!!!!!!!), leckde se doufá, že problém nepřijde ( možná, možná...). Ještě doplním - kdo se domnívá, že chodí po něčem ANONYMNÍM, NIKOMU NEPATŘÍCÍM, tak se setsakramentsky mýlí.

ZN - Profil | Po 4.4.2005 21:27:38

mirmen:
já pochopil dle hrajiho, že pokud to není zakázáno, nebo upraveno vyhláškou, nejedná se o přírodní rezervaci, tak platí, že tábořit můžu. Samozřejmě se nesmí jednat o soukromý pozemek.

mirmen - Profil | Po 4.4.2005 21:18:46

Maroon: každý kus půdy někomu patří. Proto tam, kde dostaneš od majitele nebo uživatele pozmku povolení, tak tam můžeš.
Pokud povolení nemáš, riskuješ spor. Toť vše.

Pvl - Profil | Po 4.4.2005 19:35:57

To all: nešlo by operovat s tím, že jsem povinen ze zákona si chránit zdraví a taková nařízení mě to neumožňují ? Nemám to ze své hlavy ,na rybách o tom byla řeč.Mám na mysli bivak.

Marda - Profil | Po 4.4.2005 18:49:56

Já si myslím, že ty nesmysly, které jsou v popisu revírů (sbalení přístřešků a bivaků po skončení lovu) si vymysleli na některé MO když s půllitrem v ruce vymýšleli jak to udělat, aby jim u jejich domácích vod netábořili "pražáci". Ostatní MO už to jen dál tupě kopírují... Nevěřím, že to všichni mají ošetřené obecními vyhláškami, nebo domluvou s majiteli pozemků... i když někde asi jo.
Souhlasím s Hrajim, pokud není vyhláškou, nebo majitelem pozemku táboření omezeno, po skončení doby lovu bych všechno sbalil včetně stojanu, naskládal do bivaku, nebo do auta a ráno zase všechno znovu rozbalil... :)

Nikita - Profil | Po 4.4.2005 15:29:09

Hraji to popsal dost srozumitelně . Na Nechranicích dle obecných vyhlášek nelze spát ani pod širákem. Kontrolovat může pouze Policie, RS se to netýká. Nejlepší je seznámit se s daným revírem a hlavně si všímat i obecných vyhlášek.

Albert | Po 4.4.2005 12:57:49

Hraji: V žádné vyhlášce o postavení přístřešku jen v době lovu se asi nedočteme, ale zcela určitě to bylo (je?) v popisu revírů u některých revírů. Podle mne je to také holý nesmysl, protože po půlnoci se sbalenými pruty nespím jako rybář, ale jako řadový občan ČR. Ale kdo, proč a kdy a za jakým účelem to k popisu jednotl. revírů napsal, mi zůstává záhadou.

ZN - Profil | Po 4.4.2005 12:22:26

Díky hraji. Konečně někdo jasně a srozumitelně napsal, jak to je. Myslel jsem si to tak nějak podobně, ale jenom myslel. V mém případě se to netýká stojáků, ale řeky. Je fakt, že tam to bude asi jednodušší s dokazování nerybaření.

hraji - Profil | Po 4.4.2005 11:14:20

odpověď v žádném případě není tak jednoduchá, jak píše dimarcus.
Táboření (pojem stanování se v zákoně nevyskytuje) je zakázáno jen v národních přírodních rezervacích, chráněném krajinných oblastech a národních parcích, viz zákon 114/1992Sb. v platném znění.
Dále mohou na svých pozemcích zakázat táboření obce, ovšem vyhláškou a nebo soukromí majitelé. takový zákaz by však měl být vyznačen, například na hranici pozemku.
takže správný postup je zjistit, zda se pozemek nenachází v některém chráněném území, komupatří a u něj zjistit, zda existuje zákaz. Popřípadě si vyřídit povolení.
K tomu co tu píše dimarcus: v okamžiku kdy skončím denní lov, jsem jen občan ČR, na kterého se vztahují zákony obecně. Bližší podmínky platí jen pro výkon rybářského práva, takže pokud nelovím, smím spát na břehu jako občan.
Navíc RS není oprávněna kontrolovat zákaz táboření z hlediska obecných zákonů a vyhlášek.
Mimochodem, ve které vyhlášce je napsáno, že smím mít postavený přístřešek jen po dobu lovu?

dimarcus - Profil | Ne 3.4.2005 23:05:25

Můžu jasně odpovědět, že nemůžeš. Podívej se na aktuální RŘ a vyhlášku. Tam se jasně dočteš věc, která mi trošku vyrazila dech. Stanovat sice můžeš na místech k tomu určených, bivakovat můžeš. Ale jen v době lovu!!! Končí doba lovu, tj. dejme tomu v letních měsících o půlnoci a i když stáhneš pruty nebo je sbalíš úplně, i dejme tomu tripod a vidličky, podle nové vyhlášky musíš sbalit i přístřešek. Můžeš maximálně spát u vody a prutů jen na židli ale cokoliv se dá považovat za bivak nebo přístřešek, nesmíš mít postavený, dej si na to pozor nebo přijdeš o papíry. nevím kdo to vymyslel a kde se to vzalo ale je to tak. Úderem ranní doby, kdy se smí opět lovit, můžeš mít i opět postavený přístřešek ale jen V DOBĚ POVOLENÉHO DENNÍHO LOVU. Jediné řešení je mít u vody auto a spát v něm.

ahma - Profil | Ne 3.4.2005 19:20:01

Bylo na to už pár otázek mrkni do archivu