Pochlubte se, prosím, někdo, kdo jste chytil jesetera malého v našich vodách?

Jakou jste použili montáž, velikost háčku, sílu vlasce a nástrahu? Jak tato krásná ryba bojuje? I když je náročná na čistotu vody a vyžaduje štěrkové a pískové dno, do některých našich vod by se hodila. Myslíte, že by mělo smysl její intenzívnější vysazování?
Autor diskuse: Petrson - Profil , 3.4.2005 všeobecné - druhy ryb, rekordy

Petrson - Profil | Ne 10.4.2005 11:10:44

Igor >> Máš pravdu, že jeseteři, které jsi uvedl, se vyskytvali převážně v povodí Dunaje, historické prameny ale uvádějí, že j. velký a vyza se občas chytili i v Praze (nejsem si jist, ale myslím, že jsem to čet u Šimka), dokonce literatura uvádí úlovek vyzy kolem 4 m pod pražským jezem. Ale s tím ruským a hvězdnatým jsem se sekl, měl jsem na mysli Dunajské souvodí. příště si taky radši osvěžím paměť v knížkách.
Tomáš >> Ahoj Tomáši, s těma platýsama a plackama pomořanskýma máš pravdu, o nich jsem čet, že se sporadicky chytali i v Otavě. jinak ti karasi měl kákaj, ale nevim, kdy se k vodě dostanu, protože nám z práce vypad kolega a musíme si rozdělit jeho šichty, no vopruz... Ale zítra se jdu k vodě podívat, tak poreferuji.

Tomáš | Pá 8.4.2005 22:36:53

Igore, to co říkáš o jeho výskytu je pravda, ale je tam jedno ale, na něco si zapoměl, psal jsem o tom dříve jedná se o řeku Dvinu a ta vtéká do Baltského moře. To je ta malá možnost jak by se jeseter malý mohl dostat do Labe přes Hawlkanál, který spojuje Baltik a Labe. Je to do něj od Dviny pěkný kus ale stačí doba povodní kdy se voda u břehu zředí více než je obvyklé a nic není tak nemožné jak se zdá.Jinak to o tom panu řídícím, otec Tondy Šolce byl rybář který tehdy chytal i placku pomořanskou a platýse jedná se o dobu zhruba před 85lety a pan řídící tu rybu jistě určoval z knížek a nemyslím si že by se pletl, oni dříve nebyli žádní blbci jak si to dnes kolikrát myslíme. Jinak ta tilapie a piraňa před 85 lety to snad nemyslíš vážně?

Igor - Profil | Pá 8.4.2005 7:30:56

Tomáš: Kdoví, jak pan řídící znal ryby. Výskyt jesetera malého - žije v řekách vtékajících do Černého i Azovského moře a Kaspického jezera nebo ústících do Severního ledového moře od Obu po Kolymu. U nás je znám z Dunaje a jeho přítoků. V současné době je přítomen ve slovenském úseku Dunaje, v dolních úsecích řek Hron a Váh a ve slovenském úseku Tisy. V minulosti se vyskytoval také v dolním toku řeky Moravy.
Možná se nějak do Labe dostat mohl (pochybuju, že by ho tam záměrně vysazovali). Ale když se u nás můžou chytit piraně a tilapie?

Tomáš | Čt 7.4.2005 23:16:50

Asi před rokem vyšla knížka od Tondy Šolce z Ústí n Labem, který když ji vydal měl asi 90 a něco let bohužel dnes už nežije. Byl to velmi známý a znalý rybář i co se druhů týče popisuje tamm, jak jako malý kluk v době kdy se dali chytit strdlice lososů pod Střekovem a nebylo tam ještě zdymadlo chytil tam jesetera a jeho otec ho nechal určit panu řídícímu a ten řekl, že to byl sterleď neboli jeseter malý to si myslím, že nikdo tuhle rybu ještě nevysazoval. Jinak ty ryby byli dost velké na to aby v době kdy byli chycený byli z líhně z Mydlovar a byli to jeseteři malí, žádný sibiřani nebo bastardi. Jinak Petrsne už se těšim na rybačku pak pokecáme co de za ryby zase na tvejch vodách u nás se teď totálně přemnožili ševci a třou se karasy stříbřitý jsou to ale klackové okolo padesátky.

Vláďa S. - Profil | Čt 7.4.2005 8:25:42

†Jeseter hladký; †Jeseter hvězdnatý; *Jeseter malý; †Jeseter ruský; †Jeseter velký; †Vyza velká
Tohle jsou všechny druhy jeseterovitých ryb které se dříve (†) vyskytovaly na území Čech a Slovenska. S výjimkou jesetera malého jde o ryby, které se do sladkých vod vytahovaly pouze vytřít. Údaje z kterého povodí je který tu nemám, ale většina (ne-li všichni) určitě z povodí Dunaje. To co se vysazuje do různých soukromých revírů jsou kolikrát kříženci - na Gruntech jsme se bavili s majitelem a říkal, že jde o křížence až 3 druhů jeseterů. Ono koneckonců jeseteři nejsou zrovna typické ryby do rybníka, takže asi majitelé ví, proč nedávají čisté formy?

Igor - Profil | Čt 7.4.2005 7:17:59

Petrson: Já si myslím, že s těma původníma druhama jesterů v Labi jsi vedle. Původní je tam jen jester velký, ostatní druhy, které jsi uvedl - vyza, j. hvězdnatý a ruský jsou původní právě v povodí Dunaje.

Petrson - Profil | St 6.4.2005 23:45:06

MM, Rybomil, Tomáš >> Jó, kdo by si tak krásnou rybu aspoň jednou v životě nechtěl chytit. S tím průnikem Labem to je podle mě docela možný, když už tam vytahují dospělí lososi, i když u j. malého si nejsem jistý, jestli migruje do moře, myslím, že je to vyloženě říční ryba vytahující občas jen do vod brakických. Ale mohli by to být také j. malí právě z líhní ve Vodňanech a Mydlovarech - přímo od hospodářů mám potvrzeno, že jim povodeň napáchala značný škody a že jim dost ryb uniklo. Je škoda, když už se jejich chovem zabývá poměrně dost rybářství (slyšel jsem taky o Pardubicích), že se vysazuje jen do soukromých vod (Toušeň, prý i na Grunty v Ponětovicích). Snad nebude problém je prosadit i v jiných vodách (řekách), když je to u nás ryba původní (i když jen v Moravském povodí - Dunajem pronikala do Dyje a Moravy). Ovšem ostatní jeseteři bývali "domácími" zase v povodí Labe a Vltavy, tam běžně (když ještě byla čistá voda, nepřerušovaná přehradami) vytahovali j. ruský, j. hvězdnatý i Vyza velká. Tomáš >> Tak tu povolenku budu snad stíhat "už" příští tejden. Kdybych se chystal na Labe, dám vědět. Zatím Petrův zdar.

Martin M. - Profil | St 6.4.2005 12:23:14

rybiomil> nemam prehled, jen jsem vyhledaval nejake informace o jeseterech a na tohle jsem narazil. Zaujalo mne vice nez ceny to, kolik druhu se jich prodava/nasazuje. Nic od nich kupovat nehodlam ;-)

rybomil | St 6.4.2005 8:16:59

MM: mimochodem:Hluboká rybářství??? Ceny sibiřáků do 15 ( možná 20 ) cm u některých akvaristů jsou tak cca poloviční. Taky štika za 300,-, když všude je cca 200,- je nesmyslná palba.

Igor - Profil | St 6.4.2005 7:32:57

Já si taky myslím, že jesetera malého lze ulovit maximálně na dolním toku Moravy a Dyje, kam se dostává z Dunaje. A o žádném potvrzeném úlovku jsem neslyšel. Ostatní úlovky jeseterů jsou vysazené ryby (jeseter sibiřský)

Martin M. - Profil | Út 5.4.2005 19:28:13

Rikal mi kamos, ktery do toho dela, ze naprosta vetsina jeseteru chycenych v CR a zverejnenych na ruznych ryb. mediich jsou sibiraci, co utekli pri povodnich z chovnych zarizeni.
mimochodem: http://hluboka.rybarstvi.cz/jeseter_cenik.html

Bára - Profil | Út 5.4.2005 18:09:50

Ahoj můžu potvrdit chycení jesetera m. na Orlíku. Je to tak 2 roky zpátky.

Vita - Profil | Út 5.4.2005 16:53:00

To je soukromá voda v těch Markovicích ?

thymallus | Út 5.4.2005 16:14:01

matrix: odriznout??? to jako ze ho odsmiknes, jeste nez ho vyndas z vody a hacek mu nechas?

matrix | Út 5.4.2005 15:32:34

Bylo to na rybnice v Markovicich(je jich tam docela dost) je to u Chrudimi,vzal to na normalni prubeznou montaz na nekolik hnojacku(puvodne jsem sel na uhore)vlasec mel0,20mm, me ale nebojoval jako Gobovi ale vzal to opatrne bojoval jako kapr ale u breho zacal bojovat jako by to byl amur ale po chvili byl venku, mel asi 60cm ale nevim to presne protoze se u nas musi hned odriznout tak jsem ho ani nemeril

Goba | Po 4.4.2005 14:12:18

bojuje luxusně, nejdřív se drží u dna jeko parma a pak skáče jak Merlin !
feeder s dlouhým paternosterem aspoň 60cm (prej si s nástrahou nejdřív hraje) vlasec do 0,18
nástraha živá nejlépe červového masytého typu, háček s dlouhým ramínkem, červa vytáhnout po celé délce háčku( nahoru)
takto jsem byl poučen na Latorici a fungovalo to

Tomáš | Ne 3.4.2005 19:02:39

Petrsne ty mi snad vidíš do hlavy, Já jsem nedávno mluvil s chlapama na MOCRS Litoměřice (mimochodem je tam opravdu supr parta žádný nafoukanci), o tom že by se tahle ryba velmi hodila na Labe okolo Litoměřic. Oni se pod Střekovem chytili v průběhu tak 5.let asi tři,,sterleďě" jak se jim po staru říká nebo dva se chytli jeden se našel mrtvej. Byli to všechno jes.m. žádný sibiřani. Oni jsou kromě jedné vijímky ryby černomořského povodí, ta vyjímka je řeka Dvina a to je Baltik, tam by se mohl teoreticky kdyby vytáhl do brakycké vody a cestoval až k Hawlkanálu a tím do Labe mohl j.m. dostat do Labe přirozenou cestou kdybych to uhrál na tuhle hypotézu plus ty chycený a nějakej důkaz, o chycení dřív CHKO by mohlo vydat povolení k oficielnímu vysazování téhle krásné ryby a moh by se za pár let chytat j.m. třeba i na Labi. Je totiž dohoda že se sem už žádný nový druhy nesměj bez tohohle povolení tahat, žádný nový trumani. Jinak myslím si, že ti hospodáři který nasazujou třeba jesetera sibiřskýho tam kde se může dostat do volnejch vod si koledujou vo průser. A to je třeba na Orlíku, tam jsem třeba viděl i foto chycenýho jesetera malýho, takže tam by jsi ho mohl chytit. Jinak teď sonduju kde ho vytíraj na Slovensku už mám stopu a až to domluvim pojedu se tam mrknout. Zatím čau ty telepate jeden.