Konkuruje teritorialně pstruh duhový potočákovi?

Probíral jsem si poznámky z minulých let z Ohře a všiml jsem si, že potočáka jsem většinou chytil v pobřežních mělčích proudech nebo třeba přímo na přelivu proudu přes nějakou překážku a podobně. V místech kde je obvykle hledám na jiných řekách (jámy ve dně, hluboké proudy) chytám na Ohři jen duháky. Myslíte že je to v rozdílných nárocích obou druhů na stanoviště, nebo že masivně vysazovaný duhák vytlačuje potočáka v rámci konkurenčního boje na méně obvyklá stanoviště?
Autor diskuse: Dodlinka - Profil , 29.3.2005 muškaření - ostatní

Shakespeare - Profil | Čt 31.3.2005 13:46:11

No, treba me zbijte, ale ja mam asi Lipone radsi nezli Potucmena. Treba se to casem zmeni, ale to, ze jsou nektere reviry vic o lipanech bych nevidel jako problem. Pokud se v reviru dari lipanum, HURA. Porad lepsi chytat lipany, nezli najit peknou pstruhovku, kde to je o okounech, tloustich a proudnicich.

Rush - Profil | Čt 31.3.2005 10:47:51

Lipan vytlačuje potočáka tam, kde přeorali řeku jako protipovodňová opatření, protože se tím pádem změnil charakter řeky. Namísto zákrut a tůní jsou z toho proudnější strouhy, které líp vyhovují lipanovi. Toto můžu potvrdit na revírech Morava 23, Krupá 1 a Branná 1. Jinak jsem si nikdy nevšiml, že by duhák někdy vytlačoval potočáka. Jak duhák, tak třeba siven zaujímají trošku odlišná stanoviště v řece, více se drží v proudech , než potočák i když to není vždy na 100%.

zubáč | St 30.3.2005 7:54:24

Ono se to dá definovat všelijak, jisté je to, že pokud se nasazuje o dost více duháka než potočáka, určitě dochází k vytlačení potočáka z dobrých míst ( splavy, tišiny ) kam se nasáčkují duháci, jisté je i to, že v revírech s velkým počtem lipanu dochází také k vytlačování potočáka z jeho přirozených míst, u nás se momentálně takové situace bát nemusíme přes zimu nám vybili lipany i potočáky kormoráni, takže rybáři budou rádi když si budou moci chytit alespoň toho duháka, který je sice rybou nepuvodní, ale co už...

brach - Profil | Út 29.3.2005 16:44:32

Ty boďo - já fakta napsal, že potočák vytlačuje lipana.
Samozřejmě , opak je pravdou - sakra...

Jirik - Profil | Út 29.3.2005 15:41:56

To brach: rekl bych ze Lipan festovne vytlacuje PO jak uz rekl FilipeS. Proste PO je dle myho nejlepsi ryba a vzdycky to odsere

FilipeS - Profil | Út 29.3.2005 15:05:42

brach: asi před rokem jsem se bavil s hospodářem na Úpě (Havlovice) a ten mi tvrdil, že jim LI úplně vytlačil PO. Mé "úlovky" to vcelku potvrdily, takže asi jak kde.

brach - Profil | Út 29.3.2005 14:07:01

Rozumně vysazovaný duhák nevytlačuje potočáka. Ale potočák vytlačuje lipana.. Naše zkušenosti na menší řece (Stěnava)

G.Moolis - Profil | Út 29.3.2005 11:35:54

Rozdíl v nárocích určitě je, potočák je na prostředí (úkryty) náročnější než duhák. Jak se to odráží v tvých výsledcích ale těžko hodnotit.
Jak píše Vláďa, na Ohři hodně duháka sypou.

Vláďa S. - Profil | Út 29.3.2005 7:52:36

Myslím, že je to spíš tím masivním vysazováním duháka. Prostě je jich tam víc a větších. U břehu také chytám potočáky, ale spíš menší a občas i menšího duháka. Naopak v táhlých proudech a jámách chytám spíš duháky a občas většího potočáka. Mě se zdá, že spíš než různý druhy na různých místech je to o různých velikostech na různých místech. Jinak samozřejmě platí, že duhák zdaleka tolik nezalézá do úkrytů, je to ryba hejnová, ...