Dostupnost ryb.povolenky

Můj kamarád se rozhodl že bude chodit na ryby.Zašel na svaz,vyzvedl si formulář,vyplnil,šel na obecní ůřad kde si koupil ryb.lístek a vrátil se na svaz kde mu prodali povolenku.Celé to trvalo asi 4 hodiny a mohl jít na ryby.Žádné zkoušky prostě nic.On nerozezná kapra pod cejna a neumí ani navázat háček.Nikdo se ho na to ani nepta.Zdá se vám normální že se takto jednoduše dá koupit povolenka?Co Vy dělaly jste nějáké zkoušky?
Autor diskuse: švec - Profil , 19.3.2005 všeobecné - ostatní

pif - Profil | Út 22.3.2005 11:49:16

Ať situace půjde jakýmkoliv směrem(jen ne znárodňováním),tak považuju za velkou chybu,zrušení povinnosti děcek navštěvovat rybářský kroužek.pokud děcko nemá v rodině (nebo kamaráda)rybáře,tak kde získá rybářské základy nevím.myslím,že v kroužku se děcka hodně naučili a byl to pro ně dobrý základ.

Alan | Út 22.3.2005 10:40:21

Siro>Nechci tu předpovídat budoucnost, ale jiné varianty nevidím. Tipnul bych si, že to bude podobné problematice regulovaného nájmu - všichni vědí, že současný stav je nepřirozený a neudržitelný, ale nikdo do toho nechce z různých důvodů hrábnout.
A přitom jsme to mohli mít už 15 let za sebou, stejně jako deregulaci cen potravin a uvolnění kurzu koruny. Pokud vím, taky kolem toho byla spousta povyku a celkem nic moc se nestalo.
Finanční (ne)dostupnost budu řešit až podle nabídky, teď je to malování čerta na berlínskou zeď.

Siro | Út 22.3.2005 7:11:11

Alan:Plně to chápu je to jedna z možných(podle mne ne nezbytných) variant.
Možná se tu jednou bude řešit(projde li privatizace) dostupnost povolenek,po stránce finanční.Příkladem mohou být dardy za povolenku na Chorvatsku.



Alan | Po 21.3.2005 22:52:00

Siro>Každá debata o reformách v ČRS (MRS) musí nutně skončit u privatizace. Stejně jako pokusy o reformu komunizmu.

Siro | Po 21.3.2005 20:41:56

Nebudem to tu zacpávat posílam mail.

ZN - Profil | Po 21.3.2005 20:23:29

Siro: můžu tě ujistit, že jsem XAXAPa nikdy v životě neviděl. A bořit nic nechci. Jen veřejně prezentuji, že jsem zastáncem změn. Moc dobře vím, že spousta dobrovolných funkcionářů je seriozních. A vlastně díky nim máme ještě občas z rybařiny dobrý pocit.

Siro | Po 21.3.2005 20:12:08

ZN:tak o tom ani po tom.Nezavánět to tolik chacharovským tématem privatizace,musel bych s většinou souhlasit.
Raději bych ale vnitřně měnil,než od základů bořil.
Podělané zarybnovací plány a pod. mají ale s dostupností povolenky málo společného.

ZN - Profil | Po 21.3.2005 19:39:23

Siro: přesně tak. Je to zájmová, dobrovolná organizace a má právo rozhodnout, kdo a za jakých podmínek bude na JEJICH vodách lovit. Proto i já jsem členem této organizace. Proč? Protože mě rybařina baví, jako ostatní zde přispívající. A hlavně , NEMÁM JINOU MOŽNOST. Mám pouze pstruhovou povolenku. Ukaž mi jedinný revír na tekoucích vodách, kde bych mohl jít v této zemi chytat. Bohužel, nemám šanci. Nechci být členem této dobrovolné organizace, aspoň v této podobě. Nemám na vybranou. Nelíbí se mi hospodaření, způsob přístupu k vodě, rybářům,RŘ, no prostě nic. Neříkám, že taková organizace nemá u nás místo, ale tady je založena na na špatných a přežitých principech. Na pofiderních principech zasloužilých funkcionářů, kteří sbírají funkce jak někdo známky. Pokud se RS chová jak hovado, není se čemu divit, že velká skupina rybářů se chová jak hovado taky. A ještě jsou mnohdy vyzdvihováni a různě odměňováni. Ba dokonce někteří mají pořad v televizi. Podotýkám státní, námi všemi placené, Legrační, ale pravdivé. Takže kecy, že každý máme možnost volby, nejsou na místě. Nemáme, bohužel. Proto taky využívám každou možnost vycestovat do zahraničí. Přitom jsou u nás tak krásné řeky. Závěrem chci podotknou, že tato dobrovolná organizace se chová arogantním způsobem " jsme dobrovolná organizace a každý je dobrovolný člen. Komu se to nelíbí ať dobrovolně vypadne. Rybářů je jak sraček". A pak mi něco vykládej o zkouškách a dostupnosti povolenky.

Lubka | Po 21.3.2005 17:56:53

Takovou zkušenost mám taky.Začal jsem nedávno po x letech. Zaplaceno a vyřízeno za cca 2 hodiny(MO a Obec. úřad jsou vedle sebe). Je to nedobré. Mou omluvou je to že před tím sem chytal roky a z VŠ mám zkoušky z biologie se zoologií a z Chorob ryb a zvěře. Aktuální řád a míry jsem si nastudoval. V Praze je to často rychlovka!

Siro | Po 21.3.2005 17:51:13

Korda:neprožívam,vím že to byl příklad,ale byl prostě dost mimo.

Zdeněk:Nevím kdy jsi kurz dělal,ale dnes RS kufr ukazovat nemusíš.

Datel:Jasně máš pravdu,ale chtěl jsem tím poukázat na rozdíl mezi komerční vodou a klubovou-svazovou vodou(nehledě na výši členských příspěvků-které jsou samozřejmě neporovnatelné).
Proto ani ty nemůžeš srovnávat nesrovnatelné.
ČRS(MRS) je prostě zájmová nezisková org. tak má právo rozhodovat za jakých podmínek kdo bude na jejich svazových vodách lovit.Navíc jak již bylo napsáno Frantou,má oporu i v zákoně a její prov. vyhlášce.
Kdo nechce být org. v ČRS (MRS) má možnost bez jakýchkoli komplikací zakoupit povolenku na komerční vodu.

ZN - Profil | Po 21.3.2005 12:59:55

Zdeněk: podle mě je normální, chovat se slušně. Nevím, co všechno pamatuješ, ale preventivní ukazování kufrů, kapes a já nevím čeho se mi normální nezdá. A kor člověku, o kterém vím že byl vždycky lump a třeba PSVB. Jen má dneska jinou placku. Já osobně jsem si už buzerace užil dost.

Franta | Po 21.3.2005 11:17:23

Rozhodně se ale neměmí poznávání ryb. Stejně tak to není divoké s mírami ani hájením. Jsou to jenom kosmetické úpravy, ale musím přiznat, že jsou.

strejka - Profil | Po 21.3.2005 10:54:37

Franta: To, ze zakon plati a ze by se podle nej melo postupovat, je jasne. Psal jsem jen, jakou upravu bych povazoval za spravnou. Pravni uprava rybarstvi se behem let meni (miry, hajeni atd.), ale statem pozadovane zkousky se delaji jen jednou, takze stejne v podstate nic neresi a provozovatel reviru musi tak jako tak rybare poucit (treba jen v povolence) o mistnich pravidlech. Ze jde o ryby? Ale komu o ne jde, statu nebo uzivateli reviru? No tak at se stara uzivatel...

Zdeněk - Profil | Po 21.3.2005 10:43:30

Ještě k tématu: stále víc se mě napadá, že existují lidé, kteří chápou nortmy a zákony jako něco, co je třeba za každou cenu ošidit. Třeba nechápu člověka, který byl se mnou na tom rybářském školení (taky jako nový člen) a měl potřebu polemizovat s vedoucím kurzu o tom, že členům rybářské stráže za žádnou cenu menusí ukázat obsah kufru svého auta. Podle mě, poku je člověk slušný a nekrade, tak i ten kufr ukáže a nebude půl dne řešit, jestli k tomu někdo právo má, nebo nemá. Začíná mě stvát, že jsou lidi prostě "od základu" nemorální.

Franta | Po 21.3.2005 10:42:53

Formální - neformální. Zákon a vyhláška ( i když velmi nekvalitní) zatím platí. Takže k vydání ryb. lístku je nutné Osvědčení o získané kvalifikaci. Změňme zákon, protože jinak není co řešit.
Ale podstata zůstává. Nejsem přesvědčen, že je vše jenom věcí rybáře. Už jsem to psal dole. Co když "taky" rybář začne po ulovení ryby teprve v atlasu študovat co je to za rybu, jakou má míru nebo hájení. Tady jde přeci o ryby! Na to mně stále nikdo neodpověděl.

Zdeněk - Profil | Po 21.3.2005 10:39:04

Vydání ryb. lístku je skutečně formalitou - jde vlastně o daň státu, že na jeho území lze provozovat rybolov (daň z luxusu :). Ten ale městký úřad nevydá nikomu bez prokázání, že nabyl potřebné kvalifikace. U nás to je tak, že po absolvování zkoušky dostanete Osvědčení s razítkjem MO (viz. Franta) a s tím jdete pro ryb. lístek. Takhle to podle mě má být všude. Osobně jsem s ničím z toho neměl problémy.

strejka - Profil | Po 21.3.2005 10:31:06

Franta: formalni - formular - formalita, ale to je fuk...

Pike | Po 21.3.2005 10:30:38

Presne tak. Svaz, respektive MO, ktera vydava povolenku, by mel predat spolu s povolenkou i rybarsky rad a zadatele patricne poucit. Tot vse. Kdyz si kupujes povolenku na soukromy revir, taky zadne zkousky nedelas. A co se tyce rybarskeho listku, tak ten by se mel dat koupit treba na poste, jak je tomu i v cizine. Neni prece mozne, abych na vydani listku cekal 1 mesic jen proto, ze patricny urednik ma hodne prace

Franta | Po 21.3.2005 10:28:16

Právě že vydání rybářského lístku není jenom formalita. Existuje toto:

strejka - Profil | Po 21.3.2005 10:18:35

zkousky pro ziskani statniho rybarskeho listku jsou nesmysl, ryb. listek je jen formalni zalezitost, znalosti pravidel by si mel overovat, poucovat, nebo jen dat do ruky ryb. rad uzivatel reviru predtim nez proda povolenku a dovoli nekomu prijit do kontaktu s jeho rybami, to ze Svaz neni schopen sve cleny pravidla naucit, ze neni schopen jejich dodrzovani ohlidat, neni preci duvod, aby se o to staral stat, neznalost zakona neomlouva, tak o co jde...

Franta | Po 21.3.2005 9:51:03

A jak se má zachovat výbor MO, když dělá vše jak ty říkáš, ale noví rybáři se nehlásí, protože utečou třeba k sousední organizace, kde dostanou jako noví povolenku bez zkoušek. Organizace tím přichází o nové členy a PENÍZE, o které jak všichni víme jde až v první řadě! Babo raď.

Zdeněk - Profil | Po 21.3.2005 9:38:05

Nejsem si jistý, jak to je přesně, ale to, jakým způsobem probíhá nábor nový členů a prodej povolenek řeší výbor MO (viz. stanovy ČRS). Výbor MO je volený členy MO na členských schůzích, kde se to může projednávat, a hlavně lze přece zařídit, aby takoví lidé, kteří to prodají úplně každému, ve výboru nebyli.
Je to jenom na členech, jak se k tomu postaví. U nás v České Lípě se dělají školení (s povinnou účastí), zkoušky (test RŘ, RZ), poznávačka ryb, a s takovým postupem já plně souhlasím.

Franta | Po 21.3.2005 9:16:25

Myslíte si, že má získat jen tak povolenku k rybolovu člověk, který nepozná rybu, nezná míru nebo hájení? Já tedy absolutně ne!

zubáč | Po 21.3.2005 7:31:46

V pořádku to není a není to ani normální, MO si zadělává na možné prušvihy a připravuje práci ( zcela zbytečnou ) pro RS, ale asi ne pro svoji, pokud to v dané MO takto funguje musí v ní být celkem dobrý bordel i ve všem ostatním. Samozřejmě , že jsem dělal zkoušky, ale před tím jsem absolvoval školení ze zákona, vyhlášky, něco jsem se dozvěděl z ichtyologie, co mám dělat při zjištění otravy atd. ...
Je jistě nevhodné, když nový rybář nezná vubec nic, muže se mu stát, že narazí na tvrdou vodu, tedy na rybáře, kterým se nebude líbit, že je přehazuje, že jim pouští ryby do silonu atd. a nemusí to dobře zkončit... Sice normální zkušený rybář začátečníkovi raději poradí, případně mu ukáže co dělá špatně, žádný učený z nebe nespadl ... Osobní názor, že každý by měl projít aspoň základním školením a přezkoušením a jistou dobu by měl chodit na ryby se zkušenějším rybářem, který by ho zasvětil do základních taju rybaření, naučil ho správně vázat háčky, pomohl mu při výběru cajku, vedl ho ke vztahu k rybám a přírodě jako takové... Osobně jsem takto přivedl k rybaření dost svých kamarádu i jejich dětí a mám z toho dobrý pocit i když někteří jsou úspěšnější při lovu než já... Pro malé děti byly celkem vhodné rybářské kroužky, v nichž se naučili základy ... Je neodpustitelné když rybář nerozezná hlavatku od duháka... Sice se mi to stalo i u starších rybářu , že se mnou např. telefonicky konzultovali co vlastně chytili, jestli pstruha nebo hlavaňu, a jaký je to pstruh ..ale je dobré na tom, že aspoň zavolali, kdyžsi nebyli celkem jisti ...Takže celá příprava na rybaření by měla spočívat ve výchově, teoretické a praktické přípravě a až potom jítchytat se zkušeným rybářem a časem se osamostatnit...Protože zkušenější rybář radí a poučuje už podvědomně a pokud adept je rozumný a nebere to jako buzeraci, vždysi něco z každé připomínky muže vzít pro svou další činnost...

ZN - Profil | Ne 20.3.2005 9:17:48

Nikita : a stejně na ty normy dost velká část i zasloužilých členů kašle. Znovu podotýkám, není to ve zkouškách, ale v lidech. Kdo má k přírodě vztah, nepetřebuje přežité zkoušky. Kdo nemá, nepomůže ani deset zkoušek. Proto tvrdím, zkouškama se nic neřeší. Je potřeba se chovat normálně u vody, ne při testech. Tam se nepozná, jestli je někdo hovado.

Nikita - Profil | Ne 20.3.2005 8:37:37

U nás děti chodí do ročních kroužků a po složení zkoušky jsou jim vystaveny příslušné doklady. Dospělí léta chodili na školení a stejně jako u dětí po složení zkoušky mohli lovit. V dnešní době je školení nahrazeno testy. Většina z nás, kteří tu napsali tento postup obsolvovali a myslím si, že školení či kroužky jsou ku prospěchu. Nejde o to naučit žadatele vázat háčky, ale seznámit hlavně s normou. Vědět, že existuje zákon o rybářství stejně jako vyhláška, bližší podmínky k rybolovu, které doplňují tyto předpisy. Že nestačí znát tyto normy, ale že rybařinou jsou dotčeny další zákony ( ochrana přírody, zákon proti týrání zvířat, lodní zákon, zákon o ochraně vod, místní vyhlášky a pod.). Není potřeba, aby žadatel znal vše nazpamět, ale věděl, kde hledat.

Noe | Ne 20.3.2005 8:21:56

datel - rybářem se mužeš i narodit, je to v krvi. Takový pak vezme prut a bez cizí pomoci nahodí, tam kam chce, někdo se to nikdy nanučí, páč k tomu nemá prostě buňky. Je hodně hodně moc parybářů, kteří ani neví proč vlastně na ryby chodí. Taky mě takový vadí. Taky se nikomu nepletu na fotbalovém hřišti atd.......

Marcel - Profil | Ne 20.3.2005 0:26:09

datel: at si rozumime, ja netvrdim ze by se meli delat nejake trapne zkousky. Stejne ty odpovedi vetsina opisuje z RR - vlastni zkusenost kdyz sem byl s kolegou na jeho testech.... Nemam zkusenosti s lovem mimo CR a SR, ale v cizine se da vetsinou povolenka koupit snad i na benzince. ALE stoji to prachy a neni to pro kazdeho (myslim novice).
Pokud novacek nerozezna ryby, tak podle mne nema co delat u vody! Chuj s kaprem, ale jak takovy borec capne hlavatku na rece tak ma "zivotniho" pstruha a bude tam chodit mlatit tak dlouho, az tam nic nebude :-( Proto chcu profi RS, se vsim co k tomu patri.

rick - Profil | So 19.3.2005 20:39:34

Já v dostupnost bez zkoušek nevidim problém, má být kontrola a pokud člověk se chova jako prase by měl být podstaný šance že mu někdo čapne. jako cizinice neměl jsem zkoušek a dostal jsem povolenku bez problému a myslim že je to správně. Chtěl bych vidět kolik čechu by udělal zkousky v neměcku kde jí mají nebo když nebože se rozhodly francouzí, norové, spaňele nebo italové zavést zkoušky vyhradně v rodním jazykem, to asi ani promile čechu neprojde a mají po dovolení na ebro, po a lofoty že jo? Před 18 lety jsem musel v nemečku rozeznat pstruhy od lipán a sivena, měl to smysl mělí zvlástní program obnovy sádky pstruhy jezerní a lípana a tak myslim že byl dobry že každy kdo tam chtěl chytat musel projít zkoušku ale pokud jsi to neviděl tak ochotní tam vysvetlovaly rozdíly, projelí to znovu a dostal jsí to, proste vstríčnost, přece platiš tak jsi král.

datel | So 19.3.2005 19:42:01

švec: určitě :-))

švec - Profil | So 19.3.2005 19:07:13

datel:mě by se u vody určitě líp dýchalo,kdyby tam chodili rybáři kteří umí alespon nějaké základní věci.Já jsem se učil nahazovat na louce a vůbec se za to nestydím.Do blízkosti druhého rybáře jsem si sedl až jsem si byl jistý ,že když nahodím tak to poletí předemě.A podle Tvých reakcí jsem přesvědčen,že kdybys se setkal s tím co jsem popsal,tak by určitě skončil ve vodě aji s prutama.

datel | So 19.3.2005 18:27:00

švec: to, co jsi napsal myslíš vážně? to je přesně přístup, kerý mi vadí. Chytáš jinak, neumíš to atd. ... tak vlastně tady nemáš co dělat a vypadni. Věřím tomu, že kdyby to byl 12letý klučina, tak ho s tímhle přístupem od vody vyženeš ...co mu to třeba ukázat a naučit? vždyť nikdo učený z nebe nespadl a neznám rybáře, který by někomu za život pruty nepřehodil ... přesně, jak píšeš ..není to jen o chování k rybám...
SAM: jasně, takový člověk je divný a patrně doma bije psa, děti i ženu (případně obráceně :-)) Komplexy, nedostatek citu a inteligence si člověk léčí různě ... s tím prostě nic nenaděláš.
MArcel: jasně, ale pak by měla přesně přijít ta výhrůžná a trestající ruka RS.
zkoužky jsou, dle mého, nesmysl .. kdo je bude provádět, s jakou kompetencí, na základě jakých znalostí atd. atd. Hospodář nebo předseda, který celý život loví jen kapry na kukuřici a štiky na rybičku? Já je před lety dělal, chodil do ryb. kroužku, tam mne naučili docela dost o plavané a položené a zkoušky? Ty byly úplně k ničemu. A když MO nebude mít dobrovolníka, který školení a zkoužky bude provádět tak co? zájemce bude mít smůlu?
SIRO: ano, máš pravdu, ale srovnávat anglický klub s ČRS? to už snad nejsou ani jablka a hrušky... to je jak srovnávat tříkolku s BMW ... ano, mají něco společného .. jezdí to a má to kola :-))
Závěr: přestaňme se dělit na elitářské skupiny (masař, sportovní rybář .. co to, proboha, je?), přestaňme se vzájemně omezovat (snad se domluvíme, ne?), přestaňme vytvářet nesmyslné zákazy( specialisté se najdou v Žatecké MO) a nedělejeme z rybařiny víc, než opravdu je. Pak se nám bude lépe u vody relaxovat a dospějeme k tomu, že např. někdo, kdo se veřejně přizná k porušení RŘ, nebude obdivován, ani zavržen, ale všichni budou vědět, že to je ten, který chytá velké ryby, ale jinak, jako člověk, fakt za moc nestojí, protože toho dosáhl za jiných podmínek, než ostatní (podvodem?)... tak čím se chce chlubit? ...

Václav | So 19.3.2005 17:46:58

Víte pánové ono opravdu nejde jenom o ty skouška ale jde o to že většina rybářů začínala jako kluci pytlačením postupem doby kdy čas dovolil a měl zájem o rybařinu jako takovou tak se tomu začel věnova tak jako já .Taky jsem začínal jako pytlák a dnes ,když čas dovolil jsem u rybářů pomalu10let a dělám zástupce hlavnímu hospodáři mám na starosti jeden chovný rybník a naší malou vodu je to v přístupu lidí a rybářů jak k přírodě tak k rybám taky když jsem na rybách taj mě jímá hrůza a říkám si jedno proč rybářská stráž má jenom oprávnění na revíry kde je v jejich povolená působnost to je na vodách kterou má v hospodaření jejich organizace .Kdyby měli oprávnění na celí kraj v kterém bydlí tak nikdy nevíte kdo zrovna přijede na cizí revír a má rybářskou stráž potom by se jistě rybáři chovali jinak jak k přírodě tak k samotným rybám

Korda | So 19.3.2005 16:27:10

Siro:Já to dával jako příklad.Moc to prožíváš.Ják píše ZN!Ve zkouškách to není a já se ti to snažil vysvětlit.