Jak dál s potočákem?????

Co si myslíte o současném stavu potočáku u nás?Jaké byste navrhovaly změny např.v lovné míře,hájení,zarybňování apod?A co si myslíte o současném způsobu obhospodařování psruhových revírů?
Autor diskuse: Zinek - , 16.3.2005 muškaření - RŘ, MO, svazy

jindra - Profil | Pá 1.4.2005 23:43:10

Petrson:Tato úprava byla na Husinecké ÚN, co pamatuji.Pravděpodobně to umožňoval starý zákon. No a s novým zák., který to již neumožňuje, padla.

Petrson - Profil | Pá 1.4.2005 23:36:56

To by mě teda nenapadlo, proto jsem to pochopil jako revír místního významu. Moc by mě zajímalo, na základě jaké "výjimky" si místní upravili pravidla, aby byla výhodná jen pro ně. S největší pravděpodobností to bylo protizákonné opatření, tudíž neplatné. Zákon sice umožňuje MO upravovat si do určité míry RŘ (horní míry a tak), ale musí být platné pro všechny. To zase hlídají jiné zákony, jako třeba Listina práv a svobod (o rovnosti zákonů pro všechny) nebo ústava. Se tudíž divím, že s tím nikdo nic nedělal a nechali jste si to líbit.

Turbočmelák | Pá 1.4.2005 8:34:16

2 rybomil - sláva, toho jsem si fakt nevšiml, ne že bych tam hned letěl, ale šlo mi spíš o princip taky "hospodaření" na revírech.

2 Petrson - přehrada nikdy nebyla oficielně voda místního významu (pokud tedy vím), ale měla právě vyjímku na lov dravců - ergo kladívko taková malá česká vych**nost, jak si udělat na dravce místní vodu za svazové peníze.

Petrson - Profil | Pá 1.4.2005 0:31:59

Turbočmelák, rzbomil >> Kolik má husinecká přehrada hektarů? Ptám se proto, že když povolili zavádění místních revírů, bylo ve stanovách MRS pravidlo, že tento nesmí mít rozlohu větší než 10 ha. Nevím, jak je to vymezeno dnes, každopádně se to ale hned začalo porušovat. Například bývalé zatopené rašeliniště ve Vracově na J. Moravě si místní MO hned vyčlenili pro sebe, přesto že má revír rozlohu dost nad 10 ha. Stačilo, když místní funkcionáři dobře znali krajské harcovníky, a šlo to i bez vyjímky. Přitom tam byly cejnů tři prdele - dost pro všechny, tedy i "přespolní", a místo se taky vždy dalo najít. Hlavně že, chytráci, zakázali na celém jednom břehu lovit po celý rok jenom proto, že asi po jeho 1/3 se rozkládala pláž. Kdyby funcionáři nevymýšleli tyto nesmysly, bylo by dost místa pro všechny. I když nevím, jestli v tomto nejel MNV, takže se nechci činovníků MO dotknout. Ale aby to bylo o pstruzích: v tomto rašeliništi nebyli (aspoň o nich nevím), ale v říčce Kyjovce, pod níž revír spadá, se pstruzi nacházejí a vytírají, čehož důkazem je můj úlovek potočáka 39 cm v jiném revíru (Tuším Kyjovka 2), menším rybníčku u Litenčic, který s uved. potokem sousedí a pstruh tam z něj asi splaval. Vzal na rousnici, to byla jízda... Mimochodem, tento revír byl také místního významu (MO Koryčany), ale zrestituovala ho nějaká hamižná šlechtična, která rybáře vyhnala, celé si to uzurpuje jen pro sebe a vykazuje lidi (což snad dle zákona není ani možné), nenasadila tam ani šupinu (údaj několik let starý, nevím jak je to dnes), takže z rybníka je jenom pustá a mrtvá nádrž na vodu.

numi - Profil | Čt 31.3.2005 23:18:52

Četl někdo zprávu o výskumu potočáka. Mluvý se tam o různých příčinách úhynu a chovu vůbec. Jsou tam některé věci opravdu zajímavé.

rybomil | St 30.3.2005 8:21:57

Turbočmelák: Chlapče zaspals, po skoro 10 letém nejen mém boji konečně došlo na zrušení výhod pro
členy místních MO a letos už konečně můžou chytat dravé ryby na Husinecké přehradě všichni co maj platnou povolenku. Je to ale ostuda zejména ostatních jihočechů, že si takovou diskriminaci nechali tak dlouho líbit.

thymallus | St 23.3.2005 13:42:48

septal: no, neco o tom asi vedet museji, predpokladam ale, ze to bude dost jednostrannej pohled na vec...nicmene, necham se prekvapit, snad potom o zkouskovym nezrusi oni me :)))

šeptal - Profil | St 23.3.2005 8:25:28

thymallus : Na jakou katedru, že to předá, aby se na to podívali? Vyznělo mi to, jako že tam o tyhle problematice nic nevědí. Takže takovou katedru ZRUŠIT.

Lojza - Profil | St 23.3.2005 0:11:36

Ja mam nizky , ale nikdo te nebere vazne.

Pavel | Út 22.3.2005 22:37:06

Turbočmelák : tak to máte blbý. Rada- vstupte do MRS, tam nemají "místní vody", ani vysoký tlak.

Turbočmelák | Út 22.3.2005 13:55:18

Hospodaření na pstruhových revírech? A co tahle zkušenost z revíru BLANICE VODŇANSKÁ 7 (423 006):
cca týden po vysazení (klasicky siven a duhák) to "hospodáři" z Husince zase slovili agregátama a odvezli do přehrady, kde je lov dravců povolen je členům místní organizace. Ale ve výkazu byla Blanice zarybněna ... .
A to už vůbec nemluvín o celkových "protipovodňových úpravách vodních toků" které představují projetí koryta buldozerem, kde potom v létě teče 10 - 20 cm vody bez jakékoliv tůně prohlubně ... (¨JČ - Volyňka, Blanice, ...)

G.Moolis - Profil | Út 22.3.2005 11:55:21

thymallus: Letos je to posunutý. Jezdit ted na Mži nemá smysl. Je dost vody a já mám prsačky jenom po prsa. Výhledově duben, druhá polovina. Ale pojedu chytat Capnie do Říčan, jestli se ta voda zklidní. Můžeš se přidat, někdy příští týden po práci.

thymallus | Út 22.3.2005 10:09:31

G.Moolis: Rhitrogena germanica? Byl jsi uz? :)

thymallus | Út 22.3.2005 10:02:57

vcera se mi trosku podarilo vytocit ornitolozku. Meli jsme cviceni z ornitologie, ja rybar, kamarad myslivec. Rekl jsem ji, ze kormosum a volavkam hrozne chutnaj broky a kamarad pridal, ze jsou dobry labuti vajicka....Trochu zrudla, ze prej jednou jsou kormoran aspol chraneny, tak prej se strilet nesmej! Problem je ovsem v tom, ze s pocetnosti kormorana (v zime) a volavky, je jiz rozhodne nelze radit mezi ohrozene zivocichy....jo, ale jednou jsou proste chraneni, tak se strilet nebudou.....(takze, za chvilku bude ohrozeny pstruh, protoze ho zobaci vyzerou, takze se proste chytat na prut nebude?). Jinak slecna ornitolozka byla docela mila. Vnutil jsem ti tabulky a referaty CRS se skodama zpusobenych kormosem, volavkou a vydrou, prej si to procte a bude to zajimat i jeji kolegy z katedry ekologie, tak jsem zvedav, co na to nasi ekologove reknou...

lax - Profil | Po 21.3.2005 16:53:09

karelc: právě že vím a proto mě to točí dvojnásob

Pike | Po 21.3.2005 11:03:34

Milos: Nekde kormoran opravdu uradoval, casto je to ale dobra zaminka. A i za toho kormorana muze clovek. Byl by blby, aby nepriletel na zimu na Ohri, kdyz mu tam kluci na podzim vysadi pekne duhacky kolem 25 cm

karelc - Profil | Po 21.3.2005 11:01:42

lax: v tom je něz, že ani nevíš kolik! A našich peněz, z daní. Prostě je mi z toho nablití, tady se prostě nedá skoro vůbec nic ovlivnit, protože většinové populaci je stejně všechno jedno.

Miloš_diakritický | Po 21.3.2005 11:01:00

Hmmm, tak tady musím souhlasiti s Moolisem.....sice nerad, ale musím. Nejostřejší zobáky vážně mají nenažraní čuráci s legitimací ČRS.

lax - Profil | Po 21.3.2005 10:53:50

karelc: Souhlas!

Mě se jen hrozně líbí, že každého člověka tepají úřady při povolení jakéhokoli úkonu, který může třeba jen teoreticky a nevýznamně ovlivnit životní prostředí, ale zásahy podniků povodí jsou nedotknutelné.

G.Moolis - Profil | Po 21.3.2005 10:46:45

Lojza: Prima závěr. Ale mohl bych ti jmenovat několik řek, kde kormoráni skutečně šanci nemají (rozbili by si asi zobáky o dno) a a posledních padesát let se jejich koryto (víceméně)nemění. A potočáků tam taky citelně ubylo. Třeba Střela, Jizera, Malše, Loděnice a řada menších toků. Myslíš, že je to náhoda, nebo příznak obecného jevu? Že totiž rybářů strašně přibylo, většina sežere, co se dá. My si tady v akváriu, co se jmenuje MRK, můžeme psát co chceme, ale většina rybářů se stejně chová jinak. Nebo za to možná můžou lednáčci a skorci.
Holátko: Sem z Burgund doma, píšu ti mail.