Navijáky a jejijch kvalita a výdrž

Vypověděl vám někomu naviják službu zrovna při zdolávání ryby?Značka a model?
Autor diskuse: Korda - , 15.3.2005 všeobecné - náčiní, doplňky

Andy - Profil | Čt 17.3.2005 20:43:07

groow: Je to dobré, ale možná by to chtělo trochu lepší pointu. Např.: Dodělával jsem "malou potřebu", zabral kapřík, ale selhala brzda a pruty vyletěly ze stojanu. Rychle jsem po nich skočil, na poslední chvíli jsem je chytil a úspěšně jsem zdolal kapříka. Až teprve potom jsem si všimnul, že jsem si v zápalu boje zapomněl zastrčit frantíka. Takhle carlos pořád vede.

groow | Čt 17.3.2005 20:07:49

Mám taky takovou srandovní historku s navijákem. Jednou jsem takhle chytal na takovým kačáku a zabral kapřík. Myslím, že to byl opravdu kapřík. Všechno běželo báječně, já jsem právě dodělával "malo potřebu" říkaje si dobrý to stihnu. Všechno by bylo OK, kdyby se u mé staré Okumy nezadrhla brzda. To už byl docela šrumec. Prut vyletěl ze stojanu. Tak tak jsem ho chytil. Naviják jsem nedal na opravu, ale nechal jsem ho v zaslouženém důchodu.

carlos - Profil | Čt 17.3.2005 18:58:07

Kutil - ® : aby byla sranda, vymýšlým si a kecám, kudy chodím ale tohle by se ani při nejlepší vůli vymyslet asi nedalo! Ten člověk fakt existuje a chodí chytat na Vltavu u Holešovickýho přístavu.

Kutil | Čt 17.3.2005 17:49:41

Carlos - popáté - teď už s celou rybářskou rodinou si čteme tvůj příspěvek a soudíme že by se měl zapsat do nějakého zlatého fondu MRKu.To si stáhnu do kategorie - mojí - nejlepší co jsem četl.Díky.

boyscout - Profil | St 16.3.2005 22:54:48

andy, kutil>potvrzuji...jinak už ani nezdolávám :-)

Andy - Profil | St 16.3.2005 21:52:10

Kutil: Tahle metoda funguje opravdu dobře, kdybych si to nevyzkoušel, tak bych tomu také nevěřil. Ten víkend brali ryby jako o závod, takže jsem se s tím docela vyřádil. Na větší vzdálenost to utočíš vždycky, protože ti bude pomáhat průtažnost vlasce a akce prutu, u břehu na krátkém vlasci vzniká riziko, že nebudeš tak rychlý, ale většinou stačí kapra trochu více unavit a těsně u břehu mu dát několikrát loknout vzduchu, takže ho potom přejde chuť na nějaký poslední výpad. Pokud používáš pro zdolávání zpětný chod navijáku místo brzdy a v určitých chvílích to kombinuješ i s brzdou, tak z toho může být docela účinná metoda zdolávání. Kdo to nevyzkouší, tak tomu stejně neuvěří.

Kutil | St 16.3.2005 17:20:55

Andy - tuhle metodu používám i u dokonalých fungujících brzd, když jsem to tady napsal tak mě místní odborníci okřikli že co bych dělal kdyby se kapr rozjel - úplně v klidu s větším budíkem - samozřejmně napnutou šňůru - otočka 1 metr vlasu - stačíš i amurovi.U břehu sám - to ale musíš zašlápnout - zastavit zpětný chod.Kapr i amur 78 v pohodě.U malých průměrů navijáku bych se ale asi bál že to neutočím kdyby vyletěl.
Mirek S. Můžu se tě na mailu zeptat kam chodíš na ložiska?

Jaras - Profil | St 16.3.2005 16:35:31

Před pár lety sem si koupil 2 kousky od OKUMY "TPX", takovy ty skoroceloplastovy navijaky. Po jedne sezone staly oba dva za houby, jeden sem reklamoval (po dlouhé debatě, že tomu nic neni, ho zaslali do servisu, kde vymenili rotor a namazali). Zavada se projevovala při zdolávání ryby -nešlo skoro otáčet kličkou, jako kdybych ten naviják celý oblepil sekunďákem, ale když jsem točil naprázdno bez zátěže, tak celkem šel. No a potom co se mi ten spravený vrátil, jsem je chvíli používal, dokud jsem nekoupil jiný (jeden OKUMA, ale už s kovovou cívkou a víc ložisek a druhý TICA Dolphin). Ty jsou v pohodě. No a na letošní sezónu už mám připravený nový SHIMANO BIOMASTER GTX místo tý OKUMY, tak už se těším až vyrazím na ryby :-)

Mirek S - Profil | St 16.3.2005 14:03:37

Loni při kapříkovi asi 45cm, těsně u břehu se mi ulomil mosazný střed s rotorem. Naviják vel. 40 asi polský Big bird z bazaru za cca 400. Rybu jsem pak nějak dostal pomocí prutu a ručním otáčením rotorem do podběráku. Naviják jsem opravil pomocí epoxydu a plechové výztuže, ale asi už moc nevydrží. Bohužel jsem do něj před pár roky přidal dvě ložiska a upravil náhradní cívku, tak jsem ho nechtěl hned vyhodit.

prazacek | St 16.3.2005 9:04:57

Ja mám rad navijáky od ticy, problm je v tom že je sem ´dovaží hodně dovozců, ale vím že cadox který je prý vyhradním dovozcem dava jako náhradní civku civku kovovou. Na to jsem si dával vždy pozor když mi nekdo babidl ticu s druhou plastovou cívkou šel jsem od toho..

JM - Profil | St 16.3.2005 9:04:35

Kámošovi křuplo v navijáku v okamžiku, kdy zdolával docela slušného kapra. Celé se mu to nějak zašprclo a nešlo s tím dělat vůbec nic. Tak to vyřešil tak, že prostě utíkal na louku a na pole s prutem. Docela sranda pro nás a ostatní rybáře. Ale kapra vytáhl.

Kacula the Great - Profil | St 16.3.2005 8:48:28

koukam ze Damy maj spatnou povest, me se taky u jednoho rozpadla brzda, nastesti to byla nejaka mensi ryba, ale byl starsi a bazarovej

Korda | Út 15.3.2005 23:00:11

zdenek.Jediná nevýhoda,že nemají křížové navíjení a to už zase některé v té cenovce Okumy mají!

zdenek - Profil | Út 15.3.2005 22:57:44

PCT: to má smůlu, já si Okumy nemůžu vynachválit. Za ty ceny nemaj konkurenci.

PCT - Profil | Út 15.3.2005 20:12:42

kamaradovi se rozpadla okuma asi za 1300 pri zdolavani peknyho kaprika vni zaclo strasne rachtat .... pouziva je dodnes :-))

Siro | Út 15.3.2005 17:48:35

V deseti se mi dostal vlasec pod cívku u Tapa,v sedmi se mi kousla brzda u stabilu a ještě mi upadl špuntik(klička) u alu roláku netuším značku:o)
Od té doby nic:o))

denyg - Profil | Út 15.3.2005 17:23:58

Já jsem odstřelil cvrčka na jenom navijáku,když jsem chytil vázku.Pořádně jsem zabral a urval to.Značku a model nebudu zmiňovat,protože je to fakt super naviják a nechtěl bysem mu udělat špatný jméno.

carlos - Profil | Út 15.3.2005 17:17:51

V létě jsem viděl opravdu skvost - majitel (už byl hooodně dlouho v důchodu) měl na prutu nádhernej starej naviják, říkal, že ho má 22 let a na ryby chodí skoro denně. Nikdy ho neměl v servisu a nikdy ho neměl otevřenej, mazal ho vždy po sezoně tak, že do všech škvír nalil vyjetej volej z auta, zabalil do hadrů a nechal do jara. Ptal jsem se ho, co tomu říká brzda, jestli ještě funguje - a odpověď : jaká brzda ? to snad žádnou nemá, ta vrtulka vepředu na cívce musí být přece dotažená, jinak by se to mohlo protočit !!! A na tu páčku vzadu mi nešahej, jednou jsem jí přepnul a pak nešlo točit nazpátek !
Takovému člověku se opravdu nemůže stát, že by se porouchal naviják. Snad jen ulomit kličku.

marek - Profil | Út 15.3.2005 17:03:59

Jo jednou jsem si nechal poradit, abych při chytání úhořů dotáhl naviják na krev. Tu jízdu po blátě bych vám přál vidět, policajt do prutu, zásek, ohnutí prutu na max. a abych o tu rybu nepřišel tak jsem jel za ní asi 5m. Kluci se váleli na břehu smíchy, ale mě v tu chvíli do smíchu nebylo vůbec(byl to asi největší tah od ryby, kterej jsem doted zažil) no bylo po rybě i po 20let starym shakespearu, něco se v něm hnulo a odešel do věčnejch lovišt. A z toho vyplývá, že když něco nevíte tak si nechte alespon dobře poradit. Petrův zdar!!!

Andy - Profil | Út 15.3.2005 12:51:23

Na jedné víkendové výpravě na Lipno se mi stalo, že hned po příjezdu mi odešla brzda navijáku a náhradní naviják jsem sebou nepřivezl. Celé dva dny jsem to dělal tak, že po záběru jsem překlopil páčku navijáku pro uvolnění zpětného chodu a kapra jsem zdolával točením kličky dopředu a dozadu. Pokud kapr udělal výpad, točil jsem opačným směrem a nechal jsem ho jet, když se uklidnil, tak jsem zase normálně pumpoval prutem a navíjel k sobě. Šlo jenom o to držet stále napnutý vlasec, jakmile jsem si na to zvyknul, tak šlo to dobře.

PV - Profil | Út 15.3.2005 8:00:27

Mě se to při zdolávání nestalo, ale na vlastní oči jsem viděl jak se asi před pěti lety ve Švédsku kolegovi na jiné lodi zasekla brzda u DAMu(přesný typ nevím) při zdolávání štiky přes 90cm- málem ho stáhla z lodi, špičku prutu měl asi půl metru pod vodou, protože zubatka zajela pod loď. Nakonec ji dostal, protoře to je zkušený borec, ale těch "slov chvály" na tento naviják bylo docela dost. Jelikož mi tam taky odešel DAM Quick FS(rolna a ložiska), už mi tyto navijáky nesmí do baráku.

zubáč | Út 15.3.2005 7:09:16

Já sice takovou zkušenost nemám, ale loni kamarádovi při zdolávání odešel Silstar 450, sice už měl dost odskákáno, cca 10 roku, ale přišlo to v nejvhodnější dobu, naštěstí jsem byl blízko a pomohl mu, já držel prut a on ručne navíjel silon, kapr se rozjel a on říká povl brzdu a já na to , co blbneš brzda si ty... prostě kdo nás viděl měl z toho humorný zážitek ... ale kapra jsme vytáhli...