Jak zabránit zanášení rybníčku na pstruhy s přítokem?

Moc byc chtěl poprosit o radu:Přes zahradu nám protéká vydatná "odnož" krásného pstruhového potoka.Letos bych chtěl konečně vybudovat rybníček(5x7m,hloubka 2 m, na mírně svažitém terénu) na pstruhy s využitím tohoto přítoku.Jen nevím,jak zařídit,aby se mi při každé bouřce rybníček nezanesl bahnem.Jak zajistit trvalý přítok čisté vody.Drenáží pod úrovní přítoku kopírující přítok?Vymyslet filtr v "odkalovací nádrži" nad rybníčkem?Kalový filtr přímo do ryb. na největší hloubku?Uvítám jakoukoliv radu nebo zkušenost(i s chovem pstruhů pro radost).Díky
Autor diskuse: Viktor Malý - , 10.3.2005 muškaření - ostatní

Sergo Aš - Profil | Ne 13.11.2005 22:56:25

udělejte si rozt a dejte ho na přítok,z vlastní skušenosti bych dal do rybníka (písek,nějake kameny a nebo štěrk),aby tam nemohlo byt žádné bahno.z přítoku dejte nějakou trupku nejlépe gumovou a z přitoku ji navedte podel celého rybníka a nezapomente že do tý trupky musíte udělat díry,asi 1 cm.velké aby měli hodně vduchu nepotřebují proud vody hlavně aby voda byla pořádně zavzdušněná.já bych si dal do takového rybníka pstruhy duhové,potoční nejsou moc do rybníka.

Viktor Malý | Pá 18.3.2005 10:20:14

Tak díky všem za dobré rady a nápady. Pravidelně stránky pročítám, pokud ještě nějaká rada přibude. A ze mě už se pomalu stane Jakub Krčín.

thymallus | Ne 13.3.2005 21:16:36

Jestli se mohu take vlozit, doporucil bych nechat původni potucek jako tzv. obtokovou stoku a onu tunku vytvorit mimo puvodni koryto. Vodu do rybnicku sved pritokovou stokou a z rybnicku zase zpet do toho potucku, co ti proudi pres zahradu (mimochodet, nezbyva nez zavidet). Tohle je klasicky postup, jak zabranit velky vode, aby ti rybnicek vyplachla a zanesla. Kazdopadne to vyres tak, aby ti sla UPLNE vsechna voda z rybnicku vypustit-brehy budou trochu erodovat a voda i tak neco prinese, bahno se ti bude lip vybirat (pozor, pousteni po vode-karbovani je zakazany), ale hlavne je treba po vylovu dno pred nasazenim nove obsadky vydezinfikovat-nejlip asi palenym vapnem.Potocak by ti mel jit dobre, predpokladam, ze rybnicek bude mit brehy vylozene kameny, coz mu vyhovuje. Trochu hur prijima granulovany krmivo, ale necha se naucit. Nevim kolik ryb tam planujes, myslim ale ze pravidelne trochu prikrmovat budes asi muset. Siven a Pd jsou OK. Velice rychle rostou. Na nemoci jsou nachylni priblizne stejne jako potocak a navic duhak na panvicce z vlastniho chovu je to nejlepsi, co muze byt :) Do zadnych silenosti s filtrem a sedimentacni nadrzi bych se urcite nepoustel :) Nedelal bys nic jinyho, nez je porad cistil.Tak to asi ve strucnosti vse. Kdybys neco potreboval, pisni na mail, ahoj a hodne zdaru!!!

Frk - Profil | Pá 11.3.2005 18:32:42

Stejně budeš rybníček odkalovat při vylovování. Je to nejlepší a nejjednodušší způsob. Má to ale jeden háček. Ikdyž je bahno ceněná surovina na zahrádku, tak v toku se považuje za nebezpečný odpad. Proto jako rybáři chovatelé většinou postupujeme podle hesla - co oči nevidí, .... , a- kde není žalobce,není ........;))))

Frk - Profil | Pá 11.3.2005 18:24:08

Moc umělecky to nevypadá.Není to moc náročné, spíš vtipně jednoduché;)))))

Frk - Profil | Pá 11.3.2005 18:08:52

brach/ Bohužel to je tak jak jsem napsal. V roce 2004, tuším do června, kdo písemně se tohoto břemena nevzdal ve prospěch státu, spadlo do jeho vlastnictví. Bohužel . Tomu však nedává právo na potoku hospodařit. Tam zůstává vše při starém. Správce, dekret, atd. ............. Prostě si stát našel jen nové laciné údržbáře. Na svůj pozemek bych rybáře asi taky nepustil ;)). Takže lyby by byly mojeeeee ;))

Viktor Malý | Pá 11.3.2005 17:07:42

Díky za dobré rady - knížku jsem objednal(i když se mi zdá, že to bude hlavně o dosahování přírůstků a genetice než o tvorbě prostředí pro pstruhy-uvidím).
Ale ta myšlenka od Frka vypadá dost zajímavě, jestli jsem to dobře pochopil-nastavil bych odběr vody tak aby odebíral vodu pokud je v přítoku pouze menší vydatnost-jen bych potřeboval poradit, pokud to někde funguje v praxi, jak to nejlíp řešit technicky-budu vděčný za obrázek nebo podrobnější popis(klidně na mail: malviktor@seznam.cz nebo lépe to vyvěsit tady-třeba to bude mít užitek i pro někoho jiného).Předem děkuju.
Ještě poznámka-ten potok chovný je-na něm je hráz z které jde malá část vody na náš pozemek a pokračuje přes vesnici(i potrubím) a do potoka už se nevrací, ale končí samostatně v řece asi 600 m pod námi. Připomínám, že zakreslen ten přítok v katastru není. Tak to bude právně asi dost zajímavý:))

brach - Profil | Pá 11.3.2005 15:08:21

Františku, ňáko se mi nezdá. Chceš řící, že chovný potok (patřící meliorační správě a propůjčený? místní organizaci k chovu pstruhů), který protéká vesnicí, kde zahrady navazují na sebe a jsou pouze oddělené plotem, že v tomto úseku nemá MO nárok na slovení svých pstruhů, protože potok je ve vlastnictví majitelů pozemků?

Frk - Profil | Pá 11.3.2005 13:55:46

VM/Podle vodního zákona 254/2004 je ten kus potoka , který protéká vaším pozemkem, ve tvém vlastnctví. To však neznamená, že si na něm můžeš cokoliv tvořit. Ty ho musíš dokonce na své náklady udržovat. Paradoxně, jako mnohého, se toho dá i využít ;)))).
Ikdyž nikdy nedosáhneš maximální čistotu, tak řešení existuje. Některé odpovědi to i naznačily. Možná, že to nepopíšu dost srozumitelně, ale budu se snažit.
Odběr vody by měl být pod stupněm asi na půl přepadové hrany. Za normálního stavu vody ti půjde čistá voda, protože usazeniny budou sedat po proudu. Při zvýšené vodě ho voda prostě přeletí a ještě vyčistí usazovací úsek před sebou.
Pokud to budeš chtít nakreslit nebo něco jiného, klidně i na mail.

Vita - Profil | Pá 11.3.2005 12:04:09

Doporučuji učebnici SŘŠ Vodňany - Pstruhařství.
Lze objednat na stránkách http://www.srs-vodnany.cz/ucebnice.html , cena 175,-Kč

Royale with Cheese - Profil | Pá 11.3.2005 9:20:26

Jako (ne)šťastnej vlastník rybníčku o výměře cca 200 m2 souhlas s Kájou - už předchozí majitel řešil situaci 2 sediment. šachtami na přítoku. Když ale vidím, jak rychle se takové dílko zanáší sedimenty při větší vodě, kdy nota bene nejsi ani schopen sedimentačky čistit, doporučuju ti vybudovat " by -pass" - napájení rybníčku náhonem s regulovatelným průtokem.
A taky si dej práci s dobrým utěsněním dna.
Co se týče informací, ty jsem při rekonstrukci dílka já osobně čerpal z časopisu Rybářství, kde začátkem 90. let vycházely články zabývající se touto tématikou. Dobrou literaturu ti určitě poradí někdo kdo dělá střední rybářskou ve Vodňanech, občas se tu někdo takový vyskytne.

Viktor Malý | Čt 10.3.2005 17:08:49

pro Laxe: Určitě nechci přehrazovat přítok, ale udělat rybníček s vlastním náhonem. Sklon je svažitý(na těch 7 metrech délky to udělá skoro 1 metr rozdíl). Potok i přítok je taková horská kamenitá bystřina za normálních okolností průzračná a bez kalu(pouze za bouřky a při tání se zakalí sedimenty z lesa z kterého přítéká). Podloží do kterého budu hrabat je tedy břidlice-štěrk-hrubší písek-tedy s vyšší propustností-žádná hlína nebo jíl. Proto jsem uvažoval i o nějaké drenáži pod úrovní přítoku kopírujicí jeho tok, která by ale musela dokázat odvést dostatečné množství vody.nevím.

Viktor Malý | Čt 10.3.2005 16:36:33

Voda by měla padat z trubky a větší výšky-už s ohledem zabránění zamrzání. Se sousedy jsou vztahy v pohodě, ale rozumím před čím mě varuješ. Věřím, že se k sobě navzájem budem vždycky chovat bez problému a pokud by mi chtěl někdo dělat naschvály, tak bych jim taky začal dělat problémy(vlastníme společně užívanou cestu a tak).No k tomu ale snad nikdy nedojde. Potok je chovný-proto také nebude rybník přímo na přítoku. Násada budu kupovat přímo od MO-samostatně hospodařící. Literaturu jsem se pokoušel sehnat, ale většinou je o stavbě "mělkého fóliového jezírka na koi kapry" a já to chci mít přírodní.Jestli někdo víte o nějaké literatuře, tak budu jen rád za radu.

lax - Profil | Čt 10.3.2005 16:19:21

Ono to není tak jednoduché. Přeskočím otázku povolení odběru a dalších potřebných povolení, jak píší ostatní. Předpokládejme, že je budeš mít a pak záleží na tom jestli chceš jen přehradit přítok nebo vybudovat rybníček s náhonem. Záleží na sklonových poměrech. Na náhonu hraje velkou roli způsob odběru vody z vodoteče, tj. řešení odběrného objektu a pak samozřejmě může nastoupit sedimentační nádrž. Abys dostal relativně čistou vodu při každém okalu tak by musela být dost velká nebo nějaký vírový separátor nebo jiné zařízení a k tomu ještě filtr. Pokud by se jednalo převážně o splaveniny (písek, štěrk,...) tak hodně řeší právě odběrný objekt. Těch proměnných, které vstupují do hry je hodně a bez znalosti daného místa je těžko radit.

Pvl - Profil | Čt 10.3.2005 15:35:15

Nešel by Ti ten přítok udělat tak , aby voda padala z výšky alespoň trochu, když tam budeš mít pstruha ,neměl by to tak jednoduché , aby šel proti vodě. Ještě by tam mohl být siven . Ten se taky nechá sehnat. A ještě jednu věc ,s těma sousedama máš dobré vztahy? Nechci být válečný štváč, ale až budeš mít ten rybník ,aby se nezačali stavět z nějakého důvodu na zadní !Já nevím ,třeba, že jim to podmáčí zahrádku.(např. ) Nebylo by to poprvé, kdy se dobří sousedé rozkmotřili.Neber to tak , že tě chci od tohoto "díla" zrazovat to ani náhodou , ale aby jsi místo pro radost neměl rybník na nepřijemnosti.( zaleží na těch okolo) Nemají rybaři také potok jako chovný? Mám na mysli dolní tok ? To by mohl být problém. Nějaký šťoura by mohl mít starost, že ryby , které jdou do tření ,zůstanou v rybníku . (např) Kdybych měl takovou možnost, tak se budu snažit ten rybník udělat taky ! To odkalování , to chce určitě , ale v tom Ti neporadím. Možná taky nějaká literatura by nebyla na škodu.

Miloš_diakritický | Čt 10.3.2005 15:32:27

Viktor:
cedulka je jednoduchá:

POZOR !!!
Zákaz vstupu - soukromý pozemek.
Nebudete-li toto varování akceptovat, dostane se vám ozbrojené odpovědi.

Viktor Malý | Čt 10.3.2005 15:18:48

1m skok-to bych chtěl pozorovat, ale asi ne ty svoje pstruhy. Já ty pstruhy přesvědčím, že u mě se budou mít dobře:)) Nějaké zabezpečení jsem chtěl udělat, ale netušil jsem, že tak vysoké. Stejně se ale bojím víc, že někdo přeleze plot a pěkně mi tu vodu probere. Jednou jsem viděl u soukromého rybníku cedulky s výstrahou(evidentně na odrazení pytláků): Ryby obsahují chemické látky-konzumace zdravotně závadná-možnost otravy. tak nevím, jestli taková cedulka může fungovat-jestli tomu někdo uvěří.

kája | Čt 10.3.2005 15:07:16

Pokud máš možnost kontrolovat přítok do rybníčku tím líp nemusí být ta dvojstupňová filtrace, stačí jen česle na rozhraní potoka a "náhonu" (doporučuji šikmo po proudu ) a 2 s filtrem.

Vláďa S. - Profil | Čt 10.3.2005 14:31:17

VM> Choulostivější duhák určitě není, to spíš naopak. Ale jestli Ti tam potočáci půjdou, tak bych to neřešil. Budeš ale muset dobře vymyslet přítok a odtok, aby skrz něj pstruzi neprokluzli, třeba duháky jsem viděl "opouštět" uzavřený náhon na řece přes zábranu vysokou 1,0m.

Viktor Malý | Čt 10.3.2005 14:23:29

Klasika - potočáky - zdejší voda jim vyhovuje-je to tu pro ně přirozený prostředí a já s duháky zkušenosti nemám, jestli nejsou choulostivější.

G.Moolis - Profil | Čt 10.3.2005 14:16:34

Díky za info.
Střevle, mřenka, hrouzek. To stačí, ne? Pstruhy plánuješ potoční, nebo ty duhový?

Viktor Malý | Čt 10.3.2005 14:04:57

Mě bylo řečeno, že na ohlášení je nutné přinést jednoduchý výkres s kótami(nákres+řez)+doklad z katastru o vlastnictví pozemku. Ten náš přítok už je tam asi 100 let, ale není zakreslen na k.ú.-tedy vlastně ani neexistuje, tak si z něj tu "neexistující" vodu budu brát bez povolení a hlavně ji zase do přítoku po pár metrech vrátím. Na tom velkém potoce zahrádkáři mají čerpadla, ale pochybuju, že mají povolení. Je to malá vesnička o osmi barácích v podhůří-vody i v za letního sucha spoustu-tak se tam moc povolení neřeší. Samozřejmě bych raději vše dělal legálně a ne nad ramec povoleného, ale těžko bych celým tím procesem prošel(viz nezapsaný přítok by už třeba nikdo neschválil a ještě by mi ho zrušili). Nikoho tím rybníčkem ze sousedů neomezuju ani neohrožuju, ráz prostředí negativně nenarušuju, tak snad budou mít úřady jinou práci než mě kontrolovat pár metrů navíc. Mimochodem co si dokážete představit za jinou rybu v rybníčku dohromady se pstruhem?

Michal | Čt 10.3.2005 12:46:31

V.M.: Já bych se raději optal i na to odebírání vody. Pokud vím, tak když si na zalévání zahrádky nabíráš vodu z řeky kýblem, tak je to o.k., ale když si tam dáš čerpadlo s hadicí, tak musíš platit. Raději se zeptej, nemám čas ti to nastudovat a poradit, a vodní díla a stavební zákon není zrovna můj obor.

G.Moolis - Profil | Čt 10.3.2005 12:40:24

Viktor: To omezení na 16 m2 pro ohlášku se vztahuje i na vodní nádrže? Víš to určitě? Docela by mně to zajímalo.

Viktor Malý | Čt 10.3.2005 12:23:52

Kájo-díky za inspiraci-asi to zkusím řešit tímto způsobem a uvidím jak se to osvědčí, ale je to levný a "přírodní" řešení-uvažoval jsem podobným způsobem.
Ohledně těch právních záležitostí: Získavat stavební povolení by byl opravdu dlouhý a namáhavý proces-tak to budu řešit pouze oznámením do 16 m2 plochy vodního díla a asi doufat, že mi to nepřijdou přeměřit. Ten přítok teče přes naší oplocenou zahradu, ale přesto rybníček nebudu stavět přímo na něm abych neměnil jeho tok, ale budu z něj odebírat vodu, kterou proženu rybníčkem a přepadem zase vrátím. Už se nemůžu dočkat až sleze sníh a pustím se do toho.Díky

Michal | Čt 10.3.2005 9:58:56

V.M.: Bacha, pokud budeš stavět rybníček o těhle rozměrech, tak budeš asi potřebovat stavební povolení na vodní dílo (radeji se zeptej na stavebním úřadu) a souhlas nějakýho vodohospodářského orgánu a taky si nejsem jist, jestli nebudeš muset platit nejaké poplatky podle zákona o vodách. Tak si raději pozjišťuj, ať nemáš problémy, je lepší to vychytat před stavbou, řešit to až následně by tě mohlo přijít na pěkný prachy za případné pokuty a právníky :-))) Ale z něčeho i právníci musejí být živi :-))))

Myš - Profil | Čt 10.3.2005 9:44:06

brach: Jak jinak by se měl nejlépe zabezpečit přítok? Myslíš, že by mohly být problémy i pokud se jedná jen o nějaký menší (např lesní) potůček?

brach - Profil | Čt 10.3.2005 8:29:15

Každý potok někomu patří - většinou to je Meliorační správa. S jejím souhlasem na potoce může hospodařit MO ČRS. Dej si pozor, aby nenastaly problémy.....

kája | Čt 10.3.2005 8:14:36

možná nahoru nad 1 přidat ještě brlení nebo česle, ale pozor na zanešení aŤ to má kam přetýct :-)

kája | Čt 10.3.2005 8:07:03

myslím že nejlepší by byla soustava 2 odkalovacích nádrží - šachet - nad rybníčkem. V té horní bez náplně se voda zpomalí a usadí hrubší nečistoy, v té druhé je možné použít filtraci přeshrubý a jemný štěrk . mělo by to v zásadě pomoci a nemělo by to být náročné na vyčištění. velikost nádrží si myslím by mohla podle velikosti přítoku stačit assimetrická ( asi metr na metr na metr) a pířítok do horní přivést viz obrázek který skusím vytvořit.