Pakomáři?

Michal R. mi poslal docela zajímavou otázku týkající se pakomárů. Odpověď uveřejňuji na Mrku, tžeba to bude ještě někoho zajímat.
Autor diskuse: Milan P. - , 13.5.2001 muškaření - nástrahy, návnady

MichalR | Po 14.5.2001 5:58:44

Jsem uplne spokojenej, diky za 100% odpoved.

Milan P. | Ne 13.5.2001 14:13:52

Takže Michale, otázek bylo několik a já se je pokusím postupně zodpovědně zodpovědět.
Pakomáři (Chironomidae) jsou jen jednou čeledí obrovského řádu Diptera (dvoukřídlí).
Dospělci vypadají všichni relativně stejně (myslím tím tělesné proporce (liší se vlastně jen velikostí a odstíny nenápadných barev), u nás žije okolo 1000 druhů. Jeden z největších zástupců je pakomár rodu Chironomus, jehož larvy patentky jsou krásně červené. A s tím souvisí i tvoje další otázka, čili jak larvy dýchají (upřes%nuji larvy, protože v Lexikonu jsou napodobeniny kukel a to je něco jiného.
Larva je tzv. apneustická, tj. dýchá přes pokožku, nemá žábry ani jiné dýchací otvory. A právě patentky mají k dopl%nování nepříznivé kyslíkové bilance ještě hemoglobin v trochu jiné formě než máme my. Jen si vzpomeň v jakých humusech taková patentka žije. Ten hemoglobin je ale rarita.
Většina mušek napodobuje kukly, jsou to ty tencí červíci se silnou hrudí a výraznými barevnými náznaky pochviček křídel (důležité). Zase, habituelně vypadaj docela podobně, rozdíly jsou ve velikosti a barvě.
To co mají na zadečku larvy i kukly, by mohly být vychlípeniny krevní trubice pres jejíž stěnu probíhá výměna kyslíku, za hlavou jsou dýchací trubice, kterými dýchá kukla.
Dospělci žábra nemaj, jsou to suchozemský tvoři a tak dýchají vzdušnicemi, jako každý slušný hmyz.
Pokud bys chtěl vědět ještě něco, napiš si podotázku,