Vozíčkář versus povolenka

Potřeboval bych poradit ohledně vydání povolenky. Jsem vedoucí rybářského kroužku a mezi těmi začínajícími dětmi mám jedno, které je na vozíčku. Tento malý vozíčkář je imobilní (nepohyblivý), ale velmi dobře mu to myslí. Problém je v tom, jestli vydat povolenku mu a rybolov bude provádět prakticky jeho doprovod a nebo vydat povolenku doprovodu. Jenomže zde je také problém, protože nemá pořád stejného asistenta.
Takže jak z toho ven, když tento malý kluk strašně chce být rybářem.
Děkuji za rady.
Autor diskuse: Kuku - , 18.2.2005 všeobecné - ostatní

švec - Profil | Út 22.2.2005 23:37:57

Kuku:nebylo by jednoduší,aby si vyřídil povolenku ten co mu bude dělat doprovod?Dost dobře si nedovedu představit to,že dostane povolenku ten chlapec a na ryby s ním bude chodit pokaždé někdo jiný.To by znamenalo ,že by se muselo naučit vše několik lidí.Když si vyřídí povolenku někdo z jeho blízkých a bude s tim chlapcem chodit k vodě,tak bude vše v púořádku.

Rici - Profil | Út 22.2.2005 11:08:00

To přesně co šeptala mě napadlo taky. Ale třeba nemá ve svém okolí nikoho, kdo rybaří a ta povolenka na jeho jméno s dekretem pro doprovod o manipulaci s nářadím by to řešila.

Alan | Út 22.2.2005 10:44:49

Kuku>Dík, přesně tohle jsem nechtěl slyšet.
No nic, jediný, co můžu doporučit, je obrátit se na rehabilitační ústav v Kladrubech, kde mají v tomhle ohledu bohaté zkušenosti. Dokonce mají tuším i vlastní RMV pro vozíčkáře..., ale jestli to k něčemu bude...

šeptal - Profil | Út 22.2.2005 10:42:09

kuku : Pokud má postižení v takovém rozsahu, nejde mi do hlavy, jak se vůbec chce tý rybařině věnovat. Napadá mě jen role diváka. Neberte to, prosím, jako cynismus, tomu klukovi přeju poznat i tu lepší stránku života, ale jak jsem napsal, neumím si to v takovém případě dát dohromady.

kuku | Út 22.2.2005 10:35:20

Abych to ještě upřesnil, ta imobilita a doprovod spočívá v tom, že ten hoch se sám ani nenají. Proto tam uvádím ten doprovod.

Nikita - Profil | Út 22.2.2005 10:05:54

Je pravdou, že tu je hodně otázek, ale je taky pravdou, že nebude jediným chlapcem ( děvčetem ). který se chce i přes svůj handicap věnovat rybařině. Měli bychom vytvořit takové podmínky, aby to šlo. Záleží hlavně na schopnosti zvládnout manipulaci s udicí aspoň v omezené míře. Sama se setkávám u vody s vozíčkáři, kteří potřebují pomoc při nahazování, vyháčkování či podebrání ryby a případné její uložení do saku. Ostatní zvládají sami bez pomoci další osoby. Tady se nikdy jako členka RS neptám, zda má osoba, která pomáhá doklady. Beru jí jako náhradní nohy toho, kdo pro svou nemoc či úraz nemůže to co ostatní.

švec - Profil | Po 21.2.2005 21:56:26

Toto je zajímavá diskuse.Já to vemu z trochu jiné stránky.Nechci mlovat čerta na zeď,ale myslel jste někdo na jeho bezpečnost?Chlapec je imobilní a na vozíčku.V případě nějaké nehody by mu asi moc nepomohl např.15ti letý dozor váhové kategorie cca 40kg.V případě udělení nějaké vyjímky by se i na toto mělo přihlížet.Tomu klučinovi držím palce ať tu povolenku získá a splní si svoje klukovský sny.

Alan | Po 21.2.2005 17:31:35

Furt mi není jasný proč by měl mít jeho doprovod povolenku. Co na to Kuku?

Nikita - Profil | Po 21.2.2005 17:02:43

Myslím, že to není podstatné. Položená otázka se může objevit kdykoli a kdekoli. Podle zadání jsem pochopila, že jeho postižení je takové, že potřebuje pomoc další osoby a z toho jsem vycházela. Není rozhodující jakého myšlení je. Pokud je schopný absolvovat kroužek mladých rybářů, pak je schopný se naučit i pravidla. Sám může být držitelem povolenky a jak by to bylo s doprovodem je podle mě na výboru MO.

Alan | Po 21.2.2005 16:26:56

Nikita a Kuku>Tak když jsme u toho, tak mně se otázka vůbec nezdá dobře položená kvůli větě "Tento malý vozíčkář je imobilní (nepohyblivý), ale velmi dobře mu to myslí.", která dává do souvislosti imobilitu a mentální schopnosti dost nešťasným způsobem - "myslí mu to, přestože je imobilní".
Taky by stálo líp popsat rozsah jeho postižení, protože imobilita je dost široký pojem.

Nikita - Profil | Po 21.2.2005 15:46:06

Nevidím problém v členství. O přijetí nezletilého člena rozhoduje výbor MO. Určitě jsi ty nebo vedoucí mládeže informoval výbor organizace o účastnících kroužku . Pokud výbor nevznesl námitku ( a v tomto případě nevím, čeho by se měla týkat ), tak by měl chlapce přijmout do organizace.
Problém vidím v jeho imobilitě. Tady bych se obrátila na výbor organizace. Ten by měl najít řešení, aby se chlapec mohl věnovat koníčku, který ho zajímá. Na výboru je, aby zjistil možnosti ( a to i dotazem na Svaz či MZe ) a navrhl řešení. Tento dotaz je dobře položený a jsem za něj ráda. Pracuji s postiženými lidmi, ale s takovou situací jsem se nesetkala. Myslím si, že nejde o problém. Jedná se o situaci, která není běžná, ale lze najít řešení a to v zájmu chlapce. Držitelé průkazu ZTP/P což podle mě chlapec je, mají dle vyhlášky č. 182/1991 Sb. právo na průvodce. Tento průvodce neplatí v městské ani dálkové dopravě. I vstup na kulturní a sportovní akce má zdarma. Proč by tedy nemohl mít povolenku zdarma ? Jak zajistit, aby tato povolenka byla přenosná pro různé průvodce je otázka spíš pro vydavatele povolenky a tím je zase MO.

Radek Ch. | Pá 18.2.2005 18:49:45

Já si myslím, že by možná nemuselo být ani to lejstro. Nevím, jak velká je vaše organizace, ale nemusel by být problém v tom, že se prostě všichni porybní s tímto případem seznámí a je to ne ? Ale nikdy jsem porybný nebyl, tak je to jen taková úvaha. Těch, co mají právo kontrol na cizích vodách myslím moc není ???

rybar | Pá 18.2.2005 17:44:14

Dejte mu celosvazovku zadarmo s vyjímkou pro doprovod, že mu může gabat na pruty! Ten malej si to zaslouží. A jak ne, tak mu dám klidně svoji.

Abe | Pá 18.2.2005 17:22:13

Asi doopravdy nejlépe bude vznést požadavek na Svaz, ale nevidím důvod, proč tomuto chlapci bránit ve splnění jeho snu. Neznám míru je ho invalidity, ale touha chtít a něco dokázat je neobyčejně silná a většinou ji člověk překoná. Kdyby se mi u vody naskytla možnost, okamžitě takového člověka obsloužím a pomohu mu, i kdybych měl na tento úkor tu chvíli nechytat.

Alan | Pá 18.2.2005 12:06:21

V čem vidíš problém? Rybařících vozíčkářů je přeci celá řada, pár jich dokonce muškaří.

milan.b | Pá 18.2.2005 10:51:23

Myslim ze v tomhle pripade, by asi nemel byt problem vydat mu povolenku s nejakym dodatkem, ktery by doplnoval jeho povinosti a prava. Obratit se na svaz a otravovat a otravovat a otravovat.....

Woody - Profil | Pá 18.2.2005 8:20:29

Obrátil bych se na Svaz. Věřím, že v takovémto případě by dokázali napsat nějaké lejstro, že pokud doprovod nevlastní povolenku, může obsluhovat pruty tohoto rybáře. Jak máš lejstro, máš klid. Jinak Ti za sebe, jehož maminka je invalidní, strašně děkuju a držím palce. P.S.: Pokud Ti budu moci jakkoliv pomoci, napiš na e-mail v kartě.