Kayak vs Loďka

Ahoj borci. Na příští vláčecí sezónu bych si rád koupil nějaké plavidlo. Osobně se mi zamlouvá kayak (plastový) ale trochu se mi hrabe myšlenka jestli není lepší koupit malou nafukovací loď např. s elektromotorem. Nějaké skladovací místo na menší kayak (3m) by bylo a s menší loďkou taky problém nebude. Převoz k vodě bych taky zvládl na svém autě (max.10km na Hartu). Řešil někdo z vás podobné dilema? Umíte mi poradit čeho se vyvarovat naopak co doporučit? Na kaprařinu (zavážení) moc nechodím a když už tak na malou svazovou kde loďka nebude potřeba. Budu rád za každou sebemenší radu. Pokud bude příspěvek vadit tak ho smažu. Děkuji
Autor diskuse: Kunos - Profil , 28.12.2022 dravci - náčiní, doplňky

Pařezz - Profil | Po 2.1.2023 19:31:18

Kunos >> pokud pevná, tak s vysokými boky a minimálně 3,6 m, raději 4 m. A na to potřebuješ vlek. Pokud pevnou zvládneš dát na střechu, je to loďka na rybníček, ne na velkou přehradu. Laminátová pramice patří do časů Oty Pavla na Berounku.

mascha - Profil | Po 2.1.2023 19:26:41

Zedusak >> Zaklad je kvalitni predpoved, tu si pak v prubehu dne kontrolovat, vedet jak pujde priliv odliv, a mrknout na trasu a misto na pripadny proudy. Plus jet aspon ve dvou a mit vodotesny mobil. Pak uplne cajk. Vic nez 2 km od brehu stejne nedava smysl, ryby se daj najit vicemene vsude a u skal jsem byl vlastne vzdy uspesnejsi nez nekde daleko.
Paradoxne tropicky more je horsi, vic a vetsi proudy.

Zedusak - Profil | Po 2.1.2023 18:25:02

mascha >> Jo o tom mluvím. Já jsem tam nikdy nebyl tak nevím nezkoušel jsem, ale nepřijde mi bezpečný vyjet x km na otevřený moře v Norsku kajakem. Možná je to v pohodě, ale já rozhodně tohle neplánuju. Zlatý kačkání u popřeží Baltu nebo na jezerech u nás na přehradách stačí. Ještě tak nějaký tropický moře bych si dokázal představit. :-) Utopit se dá i v polívce.

mascha - Profil | Po 2.1.2023 17:27:23

Zedusak >> co presne je na chytani z kajaku v Norsku extrem? Absolvoval jsem to hodnekrat a extrem to nikdy nebyl. Byl tu jeden typek, co z toho extrem obcas delal, ale ten byl schopnej udelat extrem i z cesty rano pro rohliky, protoze Northwolf byl (a je) proste jinaci a mel to hozeny uplne jinak ;-)

mascha - Profil | Po 2.1.2023 17:22:11

Kunos >> jestli o tom nic nevis, tak nez se do te investice pustis, tak doporucuji stravit par hodin proctenim zdejsiho vlakna Kayakfishing. Tam je rada diskuzi o tom, jestli padlo nebo slapky, jakou delku, jaky model atd. Tvoje otazky to sice nevyresi za tebe, ale ziskas ruzne pohledy, ktere ti k rozhodnuti rozhodne pomuzou. A pokud mohu poradit, nedavej prilis mnoho pozornosti radilum, co jezdi na kajaku par mesicu a nevyzkouseli vic nez jeden model nebo typ. Casto poznas takove takyradily podle toho, ze ti reknou, ze oni maji kajak XY a to je nejlepsi, to si taky kup. Neexistuje nejlepsi kajak, kazdy ma v necem slabiny a silne stranky, podle typu vody, zpusobu lovu, kondice a konstituce kajakare, skladovani atd atd.

mascha - Profil | Po 2.1.2023 17:14:12

siluri >> kajak se pochopitelně dá "obist" ohnutou udicou. Ja mam nejvetsiho 130, kolega myslim tesne pod 170. Neni to pro vyjukanyho zajdu, ale da se to zvladnout, kdyz clovek nezmatkuje.

mascha - Profil | Po 2.1.2023 17:08:54

Bobo10 >> A ja ti opakuju, ze teoretizujes o necem, s cim nemas zkusenost. Ja znam oboji. Napriklad ta bezpecnost je sporna. Kazdy rok se nekdo prevrati a utopi s clunem na Nechrankach. A nikdo s kajakem.
Nebo ty prejezdy. Orlik je plny dementu, co hnn hnn rychle prejizdi z mista na misto, vsude hodi desetkrat, chytnou tuzku a hnn hnn zase nekam jinam. S kajakem nejezdis, ale vytezis potencial fleku. Neplasis, premejslis, zkousis.
Ve dvou kajacich nalozim stejne jaky ty na tu plecharnu a nijak mne to neomezi v cinnosti. O dvoumistnych velkokapacitnich kajacich nemluve.
Ja netvrdim, ze je jedno lepsi nez druhy. Kazdy ma vyhody a nevyhody. Je to kazdy jinej sport. Jen mne udivuje troufalost nekoho, kdo jel na sankach, rikat, ze jsou lepsi nez lyze. Je to jinej sport.

Zedusak - Profil | Po 2.1.2023 10:59:11

Tady je v popředí můj Native Watercraft a další dva stroje z naší výpravy do Švédska. Chybí tam ještě jeden Hobík, ten byl myslím už na vodě, nebo na břehu už nevím. No dojel tam majitel chaty a cpal nám klíčky od té lodičky a nedokázal pochopit, že ji nechceme. Pak viděl jak jsme začali osazovat elektroniku a downringery a hromadu dalších hraček a asi to pochopil. :D

Polčis - Profil | Po 2.1.2023 10:23:32

Dredaty >> Jj,ten menší 😁

Zedusak - Profil | Po 2.1.2023 9:51:31

Kunos >> Nevím jestli se to týká tebe, ale mě se dost líbí na kajacích i to, že je to dost slušná loď i na to aby si člověk mohl dovolit chytat i v zahraničí. Nějaké větší jezera, brakickou vodu. Byl tu kdysi i borec a ten chytal v Norsku z kajaku moře, to byl extrém. Nevím jak by jsme jeli na výpravu čtyři jedním autem a za sebou vezli 4 pramice a v autě 4 motory. S kajakama se vlezem v pohodě. Stačí upravený vlek, kde si uděláš šteláře na kajaky. Máme všichni šlapáky a ty pohony už někam v autě narveš. Můj je hůř skladnějsí než mají hobbie kajaky, tak můj pohon zůstane přidělanej na lodi zajištěný gumicukama a je. Ten kdo koupí šlapák, tak asi už na pádlák nepřejde. Délku máme všichni víc jak 3m, oni to udávají v stopách. Já mám 12,5 stopy což je 3,8 m a něco. myslím tak ideální univerzální délka. S váhou je to už trochu horší. Ten můj má myslím udávanou váhu nějak přes 45kg a ty hobbie maj o poznání víc. Dá se s tím manipulovat v jednom člověku, ale už potřebuješ harapáky a kolečka a já používám na nakládání na auto takovou rampičku co nasadím na příčník, čouhá do strany auta a nejdřív na ní dám zadek kajaku a přejdu do předu a zvednu předek a nasunu na příčníky. Co je celkem odrazující je cena takových hraček. Já jsem to kupoval v jiné době, bylo nízké clo z USA a chytil jsem předváděčku atd. Za tu cenu co jsem kupoval šlapák, tak se teď prodávají pádláky a za cenu slušného šlapáku pořídíš slušný ojetý auto.

Dredaty - Profil | Po 2.1.2023 9:50:37

Polčis >> si byl jeden z těch dvou břehovláčkařů naproti Roudna?

Polčis - Profil | Po 2.1.2023 9:40:46

Dredaty >> Já byl na druhém břehu právě.

Dredaty - Profil | Po 2.1.2023 9:09:05

Kunos >> převážím úplně jednoduše, bez nějakých spešl držáků, jen příčníky a 2 kurtny.

Dredaty - Profil | Po 2.1.2023 9:05:27

Polčis >> jj, je to z minulé neděle

pepa-č - Profil | Po 2.1.2023 8:38:03

Kunos >> o kajacich je tu cele jadro.
slapaci je lepsi (mas volne ruce) kdo ti tvrdi opak lze.
neni to nutny, ale je to lepsi.
kratky kajak je horsi, delsi je stabilnejsi, rychlejsi, lip odolava vlnam. na 3m kajaku se na velky vode budes tocit jak derviš.

Kunos - Profil | Po 2.1.2023 6:31:33

Chlapi především vám všem děkuji za veškeré tipy a rady👍 z toho dilema co jsem měl je totální guláš pro to co pořídit 😄

Z počátku se mi více zamlouval kayak pro veškerou volnost a tak trochu i dobrodružství s ním spojeným (to stále trvá). Z veškerého vercajku jsem taky schopen redukovat jen na to důležité (nástrahy, pruty, atd.) a vzít si na danou výpravu jen to nejdůležitější na jakou cílenou rybu půjdu.
Na druhou stranu se mi tady začala líbit myšlenka jestli nepořídit už rovnou nějakou laminátovou pramici s elektromotorem (spalovací kvůli Hartě ne) kdybych třeba chtěl vzít syna nebo dceru (4 roky) sebou..taky je možnost vzít přítelkyni se psem ale u ani jednoho člověka navíc si nemyslím že mi vydrží víc jak 4 hodiny v člunu na vodě a spíš by to už nebylo o rybaření.
Vím že ať už pořídím jedno nebo druhé tak se může stát že to na další rok prodám a rozhodnu se pořídit něco jiného pro to že mi to nevyhovuje nebo jsem si představoval tu přívlač trochu jinak.
Úplně jsem vypustil z hlavy koupi veškerého nafukovacího plavidla..jak už kayak tak člun s pevnou podlahou.
Spíš by mě ještě zajímalo jestli teda koupit šlapací kayak a nebo jít na začátek do klasického? Kayak koupit už s vyvýšenou sedačkou nebo obyčejnou? Stačí kayak 3m dlouhý a nebo kvůli stabilitě na větších vodách a počasí jako je Harta určitě koupit větší? Budu rád když mi sem i pošlete nějaké fotky jak převážíte na střeše auta a veškeré nutnosti a tipy s tím spojené.

Ještě jednou vám všem moc díky 👍👏

Polčis - Profil | Ne 1.1.2023 23:20:56

Dredaty >> Není to fotka z minulé neděle?

Dredaty - Profil | Ne 1.1.2023 21:23:29

Taky jsem řešil, jaké plavidlo pořídit na Hartu. Chtěl jsem něco, co obsloužím sám, jak nakládku, tak vykládku a ať to jde vozit na střeše. Menší gumák - na skladování nafouklého nemám místo, osobní nedůvěra v něco nafukovacího. Malá loďka - i nějaká 2,5 m loďka má klidně přes 50kg, to už se zvedá jednomu na auto blbě, na vodě to většinou není kdovíjak stabilní a místa tam taky extra moc není. Ale dá se to nechat ležet někde za barákem pod plachtou. K oběma těmto plavidlům potřebuješ motor a baterku nebo lépe 2. Zas další starost, jestli mi to vydrží, případně kde to u vody nabít.
Nakonec jsem zvolil kajak a prožil na něm 3. sezónu. Hodím si to bez větších problémů na auto sám a jedu. Když se chce, tak za půl hodiny po příjezdu jsi na vodě a balení to samé. Do vody to dostaneš "skoro všude". Počet dnů na vodě je limitován jen jídlem a pitím.

Kamarád se mnou jezdil na malém gumáku, ale když viděl, že běžným tempem jsem rychlejší než on na max a nemusím řešit baterku, jestli se zvládnu vrátit k autu, že ve větru se na rozdíl on něj netočím na všechny strany a nelítám po hladině jak kus polystyrénu, tak si pořídil kajak taky.

Pařezz - Profil | Ne 1.1.2023 20:51:33

........když to tady tak čtu, tak mě napadá rozumný kompromis, totiž nafukovací kajak Halibut :-). Lehký, snadno přenositelný, stabilní, není třeba motor ani baterka a hlavně relativně levný, což bude zřejmě pro kolegu rozhodující faktor. Tož jsem zvědav, pro co se rozhodne a dám nám vědět, když jsme tak všichni snažili dobře poradit :-).

Zedusak - Profil | Ne 1.1.2023 20:48:48

HonzaS1028 >> Tak mě třeba kajak naučil, jak narvat tisíce blbin do co nejmenšího prostoru. :-)

HonzaS1028 - Profil | Ne 1.1.2023 19:47:41

Pročetl jsem se celou diskusí a bohužel zákopy jsou vykopámy a kajakáři na straně jedné a člunaři na straně druhé. Jsa býti kajakářem těžko přesvědčít ty na druhé straně.
Musím opovovat názoru že vítr bude problém. Nebude to se dřív bude koupat ten co sedlá loď či člun. Zvláště pak bych se dosti bál v plavidle které zde proběhlo na foto. Nechtěl bych na něm zažít nějakou lipenskou slotu s větším větrem.
Možná přehrada velikosti Dalešic ještě nepředvedla co je to pořádný vichr a jak živly mohou běsnit.
Ano spalovací motor je jistota rychlosti ale jen do okamžiku než se něco... Mám jen pádlovací kajak a tam se může podělat jenom to mezi lodí a dvojpádlem.
K hliníkové lodi mohu říci, že 10 stopovou šlo v jednom naložit i na střechu ale větší už tam člověk nedá sám a tak to končí vozíkem a pak je třeba najít místo nejlépe sjezd do vody. Ten bývá většinou někde za závorou a tak podobně. Možná je ten kajak v tomhle opravdu o dost mobilnější. Když má našinec pořádný kolečka tak si jede jako pán. Nechci se dotknout kolegy Bobo10 ale nechtěl bych jet 100 m s tvojí lodí po trochu hrbolaté cestě a že jich všude je.
Pokud mohu porovnat kajak vs. loď nebo člun. Tak kajak je na sto procent mobilnější, jistojistě skladnějši, možná trochu proti lodi nepohodlnější, loď se spalovákem bude rychlejší ale běžná elektra určitě ne. Argument ohledně místa je spíše sporný, kajak mi naučil netahat sebou tisíce blbin a zbytečností. A mám vyzkoušeno že na víkend se do něho sbalím včetně spacáku a jídla. Což mi dává neskutečnou svobodu. Loď to je pohodlí se vším všudy, zvláště pokud je vybavena dnešními elektronickými vychytávkami. Naložím si co chci mohu chytat ve stoje ( na mnohých kajacích také), pokud mi pomínky dovolují spalovák budu určitě rychlejší. Kamenem úrazu bude váha a manipulovatelnost na vodě mě bude zlobit víc vítr. Větší plocha a tím pádem budu muset kotvit nebo mít ke spalováku ještě elektromotor pro místní pojíždění. U kajaku mě vždy stačila vodní kotva popř na řece kotva. Dál loď je o poznání větší jak kajak takže místo na uložení je též více znát.
Shrnu to asi tak pokud bych něl chatu na břehu přehrady tak bych s lodí neváhal ani minutu, všechno hned k použití žádné stěhování, přenášení atp. . V případě dojíždění a chuti navštívit více míst tak na sto procent kajak. Bafnu ho hodím na auto a jedu kam se mi chce.

Bobo10 - Profil | Ne 1.1.2023 18:37:17

mascha >> Dobře vysvětlím. Beru to jako vodu na kterou jezdím já. Dalešicka přehrada. Může se tam se spalovacím motorem.
Jezdím na ryby ve dvou. Potřebuji víc vybavení. Kratší čas na přejezdy po přehradě. Větší bezpečí i ve větru.
Už chápeš proč si stojím za člunem? Možná on to takhle nemá, ale já mu dal hned na začátku příklady proč člun a ne kajak kdyby to měl podobně.
Jestli bude vždy sám, v krásném počasí a plný sil možná se pro kajak rozhodne.
Myslím že z mnou uvedených příkladů by jsi byl s kajakem v loji. Nebo snad ne? 😉

siluri - Profil | Ne 1.1.2023 18:10:30

Chlapi ked vam na tom kajaku skoci sumec nemate s tym problem? Viem z clna ze musim "prehadzovat strany" jak sa beru pod lod vselijako, kajak sa asi neda "obist" ohnutou udicou, ci? Viem ze kajak neni urceny na sumcovlacku ale urcite vam skoci aj pri beznej privlaci sem tam.. To musi byt akurat ostara nie? Alebo to nejako vycuvavate?

mascha - Profil | Ne 1.1.2023 16:09:08

Bobo10 >> mno mně nejde do hlavy, jak to můžeš brát jako víc praktické, když vo tom víš tužku...

Zedusak - Profil | So 31.12.2022 22:12:46

Bobo10 >> Pravda na kajaku je velice omezenej prostor. Všechno musí mít svoje místo a je to dost nepříjemné. Jsem schopný na kajaku sedět celý den a projet i 25km, ale dokážu si představit, že na lodi to bude mnohem pohodlnější. Když se člověk může protáhnout. Postavit. Něco za něco. Kajak je dobrá volba pro jednoho rybáře, dám to na auto sám, sundám to a na kolečkách odvezu na jeden zátahk vodě i se všema krámama. Závory podjedu. Ti co chytají na Hartě ví co jsou závory. :-) Abych dostal adekvátní náhradu od lodě, tak bude muset za něco stát, musel by tam být slušný elektromotor a musel bych mít dost baterek na to abych dokázal celý den jezdit. No ty baterky pak musíš zase nabít abys mohl jezdit další den zas. Já se dobíjím klobásou,chlebem a spánkem, jedu další den na novo. Možnost spalovacího motoru by byla volba zase trochu někde jinde. To není na Hartě možné.

Zedusak - Profil | So 31.12.2022 21:57:21

kaprus >> Chytám Hartu z kajaku už asi 15 let. Zatím jsem tam měl jedinej problém s větrem, byla souhra víc věcí najednou. Vracel jsem se od kostela do přístaviště na Nové Pláni. byla už tma tím kaňonem profukoval vítr, jaký jsem na Hartě nezažil. Když jsem do toho najel tak se vlny rozbíjely o příď a celýho mě ohodily. Tak to šlo celou cestu až do přístaviště. No a tam jsem si zapl čelovku abych nenarazil do bójí, no čelovka to vzdala a byl jsem po tmě. Já vůl jsem vypnul i sonar aby mě neoslňoval a v zbytkovým světle jsem se vyhýbal bojkáma lodím v přístavišti. Nedokázal jsem lokalizovat pořádně cestu u přístaviště. Jinak bych jel podle navigace, tu jsem ale vypnul abych viděl ty bojky na vodě. No myslel jsem, že jsem to přejel, tak jsem zajel k tomu kamenitému náspu a vybrodil se tam a šel hledat kde jsem. No byl jsem asi ještě 100m před. jak jsem tam nechal navalený kajak na břehu a fučelo jak kráva, tak se mi z něj vyhodil jeden nezajištěný prut a ten jsem tam týden nechal ve vodě, než jsem se vrátil, naštěstí tam pořád ležel u kraje. Ten den jsem neměl šanci ho najít, protože to vlny tak zakalily, že nešlo vidět nic, to byl jedinej takovej blbej den co mi vítr fakt vadil. Jinak nemůžu říct, že bych zažíval kdovíjaké psycho ve větru s kajakem. Chytal jsem už i na moři a ani tam to nebylo kdovíjaký psycho. Tam jsou vlny takový jiný. Dlouhé a táhlé. To se ti i kolega co jede 50m před tebou ztratí z dohledu, jak lítáte ve vlnách. Když si představím, že bych tam byl v takové kocábce co je tu ta fotka tak mě mrazí. Zlatej kajak a vlny.

Bobo10 - Profil | So 31.12.2022 15:18:51

mascha >> To není tak že mu striktně říkám kup si loďku. Beru to proste jako víc praktické. Možná máš pravdu že kdybych vyzkoušel kajak budu tvrdit opak. Ale tím že sebou na ryby beru i syna, tak mě toto přijde jako jediná schudna varianta. A hlavně tam kde chytám, Na Dalesicke přehradě mi loďka se spalovacím motorem dává daleko větší možnosti v prochytani tejle velké vody.

kaprus - Profil | So 31.12.2022 13:40:37

Kunos >> být tebou tak se na tom kajaku po Harte nejdřív projedu. Tam víc fouká jak nefouká a ne každý si dokáže v takovém psychu z kajaku ty ryby užít 😅.
Je to celkem adroš a třeba zrovna mě to moc dobře nedělá. Ale když je hezky tak úlet.

mascha - Profil | So 31.12.2022 11:33:19

Bobo10 >> Názor bez toho, aniž bys zkusil druhou variantu? Tak takovej názor má fakt hodnotu :-D

Bobo10 - Profil | Pá 30.12.2022 16:48:21

EdoPaR - 30.12.2022 16:03:47 >> Tu váhu hliníkové lodi mohu potvrdit. Na abych si to nedrel mám na něm připevněna přepravní sklápěcí kolečka... a váha... cca 60 kg.

Bobo10 - Profil | Pá 30.12.2022 16:44:24

EdoPaR >> Tu váhu hliníkové lodi mohu potvrdit. Na abych si to nedrel mám na něm připevněna přepravní sklápěcí kolečka... a váha... cca 60 kg.

EdoPaR - Profil | Pá 30.12.2022 16:03:47

Esox >> približné rozmery som písal. Ak sa pýtaš na značku, tak to teda neviem, je to starší hliníkový čln, ma už niečo za sebou, ale stále je plne funkčný a ešte dlho bude. Kamoš má laminátový katamaran menších rozmerov a je oveľa ťažší. Vozím na streche, opriem čelo o zadný strešný nosič, zdvihnem zadok a suchcem ho na strechu. Ide to v pohode.

Rap1d - Profil | Pá 30.12.2022 12:05:16

Kunos >> Ahoj.Celej život chytám na lodi. Loni si synovec půjčil kajak,tak jsem ho na 15-20minut zkusil. Vadilo mi na tom plno věcí. Za prvé sezení.Jsem už starší model a za tu chvilku jsem byl tuhej,jak tejden stará veka. Další je prostor pro věci.Byl na něm nějakej box,ale pro mě naprosto nedostačující.Přichycení prutů, podběráku a dalších věcí gumicukem. Nevěřím , že bych něco neztratil. A asi poslední co mě napadá je, že to určitě není do větrnýho počasí.
,

Polčis - Profil | Pá 30.12.2022 10:23:03

Kunos >> Jestli planuješ chytat na Harťe,tak spalovák pusť z hlavy,ty jsou tam zakázané.

Kunos - Profil | Pá 30.12.2022 9:56:12

Ještě jsem zapomněl dodat že jedinou nejbližší možností kde rybařit na lodi je pro mě nyní Slezská Harta. Zas tak daleko ji nemám a není problém Kayak/člun na střeše auta dostat k vodě. Bohužel nemám ve svém okolí nikoho kdo by vlastnil jedno z těchto plavidel abych vyzkoušel a případně posoudil. Dle video recenzí a dalších informací se mi zamlouvají obě možnosti ale podle toho co jsem se dočetl tak pokud kayak tak spíše šlapací (ten už vyjde na cenově jinou kategorii). Vyplatí se kupovat člun s elektromotorem? Nebo jít rovnou do spalovacího?

Predy - Profil | Čt 29.12.2022 20:17:22

Nejlepší by bylo si to vyzkoušet, co to obnáší. Kajak je fajn na místa, kam se nedostanu s lodí, nebo kratší výlety. A když loď, je lepší rovnou na vleku, vše přidělané na lodi, jen přijedu ke sjezdu a za 10-15 minut odjíždím. A příďový elektromotor s GPS kotvou, na přehradě i řece pro mě kolikrát přínosnější, než echolot.

Bobo10 - Profil | Čt 29.12.2022 19:49:41

Můj názor je že nic se nevyrovná loďce. Ať už malé nebo velké ať už gumové hliníkové plastové laminátové nebo kovové. Já osobně mám hliníkovou na míru děláno tak abych ji naložil do VW Transportér rozměry cca 280x120. Upravený lavičky ve výšce jako křeslo... čili nějakých 45cm aby nebolelo nohy. Mám k tomu 5hp Mercury a jsem nadmíru spokojenej. Dostanu to do skluzu a jede 25kmh i kousek víc. Nalozis co potřebuješ protože ne vždy jedeš jen na chvilku... ne vždy je počasí že jsi celý den v tom jednom ale někdy se vysleces a někdy obliknes, máš si kam dát jídlo pity... a nemusíš koukat nalevo napravo. Můj názor tedy jedině loďka.

yarda_1 - Profil | Čt 29.12.2022 17:43:57

Bulda 64 >> Ten první pocit, ač sedíš napůl ve vodě, byl ale oproti břehu skvělý :-) Je to takový mezistupeň, v létě na kratší výpady je výborný. Občas křeče v nohou, ale to se kousne.

Pařezz - Profil | Čt 29.12.2022 17:41:36

Kunos >> když propíchneš háčkem, zalepíš provizorně šedou lepící páskou a chytáš dále. Pumpu sebou na dofoukání na vodě :-).