Křížové navíjení-je opravdu,tak nepostradatelné?

Spousta navijáků ho nemá a rád bych si přečetl,proč to křížové navíjení je vůbec tak dobré.
Autor diskuse: Korda - , 10.2.2005 kaprařina - náčiní, doplňky

Mirek S - Profil | St 23.2.2005 14:26:52

Kutil > K tomu snížení cívky - to jsem ti opravdu špatně porozuměl, teď už to chápu. Jen si nejsem jistý, jestli je to správné, takhle snížit cívku. Výrobce to snad má dobře navržené. Jestli ten plac u čel cívky není pro snížení boulí u kulisového posunu - aby se vlasec sám tlakem vrchních vrstev rozmáčknul k čelům cívky.

K názvosloví, jsem taky strojař a myslím, (i když už cca 15 let dělám jen do počítačů) že trapézový závit by mohlo být správně, bohužel pro laiky to popsat jednoduše neumím. U Shakespeare Quadra je to váleček s obousměrným (levý a pravý) závitem o čtyřhr. průřezu, na něm objímka se spec. otočným čepem s ploškou, ta se v úvratích pootočením nasměruje do druhého závitu. Objímka je pak napojená na čep cívky. Zvnějšku se to především pozná podle chování cívky v úvratích, ihned se začne vracet.

K tvojí filozofii oprav, souhlasím, taky mám radši starší kvalitní věci i když se občas musí opravit. Nebo si radši potřebnou věc vyrobím (opravím) sám (např. nerez stojan - tripod, ložiska do rolniček a rolničky, broušení háčků, ...) než se trápit s odfláknutým továrním výrobkem.

K mazání navijáků tu už byla otázka, já mažu obyč. bílou vazelínou do ložisek, případně přidám cca 1/3 - 1/2 motor. oleje. Myslím, že důležité je utěsnění navijáku proti prachu. Přidávám kožené (z jelenice) podložky na kličku a pod rotor. Jednou ročně (rolničku cca 3x) rozeberu properu v naftě a namažu. Při dobré ochraně proti prachu stači jen přimáznout ozubení a připadně vymezit vůli. Náplň kul. ložisek by měla vydržet několik let.

Radek | Po 21.2.2005 19:23:21

Azbest: zde jsou možné výrazy na slovo "Worm":
bídák
bídák (ubožák); přen.
červ
dešťovka (žížala, červ)
kroutit se jako červ
lézt se jako červ
ubožák
ubožák; přen.
vetřít se (vlichotit se, v přízeň)
vlichotit se (vetřít se, v přízeň)
vymámit (tajemství ap.)
závitnice (šroubu)
zbavit červů
žížala (červ)
druh počítačového viru
šnek (šnekového převodu); tech.
závit (šroubu); tech.
červ, žížala, cizopasník v těle (med.)

Kutil | Po 21.2.2005 15:44:04

Azbest - Tak mě potěšilo že ještě někdo ty naše blbý dohady kdo je větší strojař a jazykoznalec čte.Přiznám se že moc nejsem naučenej nemít pravdu, takže když mě někdo chytí tak jsem na infarkt.To se mi tady stalo s tou anglo němčinou.Kdyby mě někdo viděl večer obsypaného slovníky - prohrabal jsem slovník v počítači a perla byla - Schnekenwelle -soustavně mi počítač vnucoval sněhové řetězy.Potom - welle - vlna došel jsem k tahitskénu tanci - až.Myslím že to Japonci netrefili s překladem, ani zn. Radek mi moc nepomohla.
Radek - takže - bez ohledu na zatížení bude to asi tomu trapezu nejpodobnější. Naší debatou bychom se mohli tak po měsíci dopracovat k nějaké nosočistopléně nebo podobné ptákovině.Asi nejschůdnější bude - cituji Mirek S. - křížový závit - nojo-jenže to zase neřeší jak mám při debatě se známými tohle udělátko pojmenovat, navíc se zeptají a jak poznám jaké to má navíjení. Asi nakonec zbyde to křížové navíjení.
Opravy - nanejvýš známým - a snad ani to ne.Živí mě opravařina - je jedno čeho - tak můj názor je že ti nikdo nezaplatí tu práci co ti ty opravy dají.Z 90 procent jsou to perka, pak futra.Soukolí když je chycené tak můžeš jen vymezit vůli a to sedne jinak a máš problém - vono to nějak jinak chodí - tak nevím - neudělal jste mi s tím něco ? No není to tak vždycky.Hlavně aby ten naviják byl už původně materiálově dobře zpracován - česky - aby se ta oprava vyplatila. No a taky jak komu. Ale neodpustím si tady opět zmínku o mazání - snažím se to tady udat - nějak na to je málo ohlasů - několik let používám US Militec - aditivum co mi zbyde v umělohmotničce na stěnách po nalití do diesel motoru.Dávám do každého ložiska a do třecího místa na rok maličkou kapičku.Lze též PS 23.Bez legrace - je to hodně poznat. Když už jsme u toho - kvalitu navijáku prověří dle mne pouze dvě věci - přívlač a zavážení od 200 metrů dál.Jistě jsou to dvě kategorie, ale na zátěž srovnatelné. A dost tlachání - jdu dokončit přestavbu 3 Biomástrů GT 7000 na rolničku s Japan ložisky.Jen budu trnout co s nima udělá voda.Jo - jsou to 10 let - vývojově staré navijáky a už měly - křížovosvdříkověwormshaftsnekenwellečervovitovlnité navíjení.To je ten případ kdy se vyplatí do toho investovat práci a čas.Pak asi taky do toho Mitchelu -hergot abych to blbě nenapsal. Hovgh.

Azbest - Profil | Po 21.2.2005 0:26:47

Radek-Worm není šnek,ale červ.Teda pokud mě má pochybná angličtina neklame.

Radek | Ne 20.2.2005 22:59:58

Kutil: Se svidříkem to má hodně společného. Jenom změna pohybů je obrácená. Kdyby to byl klasický trapézák nebo jiný závit na tomto pricipu, jak bys řešil obousměrný pohyb jezdce v drážce. Mě napadá jen změna směru otáčení kličky a to je přeci blbost. Navíc trapézové závity se pouzívají jako pohybové šrouby s vysokým zatížením(lisy, suporty atd.)a pro použití v navijáku z mého hlediska nevhodné. Když se taky rád hrabeš v navijácích jako já, měl jsi někdy rozebraný Mitchell S300. Nedávno jsem je dělal jednomu staršímu pánovi. Stáří cca 30 let a krom jedné prasklé pružiny vychozeného pouzdra a vyrubání grafitu ze skříně chodí zas jak nové. Rád bych viděl toho vola co mu tam ten grafit nasypal

Kutil | Ne 20.2.2005 21:22:05

Radek - šel jsem podle čísel - pozic - u počítče mám kupu bordelu tak jsem přehlídl do jakého výkresu koukám.Jenže to není podstatné - když už jak píšeš - servisuješ navijáky - nemám důvod ti nevěřit - tak mi vyjev, jak bys nazval nějak rozumně - tak, aby tomu úplný laik porozuměl, závit na hřídelce od které se odvíjí pohyb - v návodech - oscilace - cívky dopředu a dozadu.Rád se nechám poučit - nemám po ruce kompletního Černocha, jen jkousi pokrácenou verzi strojnických tabulek kde jsem se dostal k lichb. závitu rovnor.Pro čtvercový nebo lichoběžníkový či obdélníkový nebo jak se dají tyto typy závitu nazvat jsme používali výraz trapezův závit.Lze použít výraz obousměrný- to vyjadřuje funkci - šnekový by mohl být pohon této hřídelky - odvozením od rotorové hřídele.Tak prosím uspokoj mou zvědavost a pokus se mi napsat jak bys ty nazval samotný závit na této hřídeli.Pokud jsi ho tam ještě neviděl - tak to máme oba smůlu.Linak pro laiky je tento závit k vidění na zařízení - novějším - nazývaný svidřík.No - svidříkový závit.......
MM - dole jsi se zmínil - hodně otáček na zdvih - systém bude zřejmě stejný, jen jiný převod.To právě tento systém umožňuje.

Korda | Ne 20.2.2005 20:31:49

Radek,kutil:Tak tenhle název mají ve výbavě u Dam jen Speedcasty na daleké hody.Ale ostatní u kterých firma uvádí ,že mají křížové navijení,tak to napsáno nemají.Tak bud to mají jiným sistémem,nebo klamou zákazníky:-)

Radek | Ne 20.2.2005 19:18:23

Kutil: Když jsi strojař tak by jsi měl vědět co je trapezový závit. Navijáky servisuji již nějakou dobu a lichoběžníkový(trapez) jsem v žádným neviděl. A dále Worm shaft (přeloženo "šnekový hřídel") system není Německy, ale English. Německy by to bylo Schnekenwelle system resp. Jinak s tím křížovým vinutím s tebou souhlasím. U Tapu je to jedinečný systém

Zádař | Ne 20.2.2005 9:47:24

Ticu nepomlouvám, jenom píšu své zkušenosti s Librou, která se rozhodně nehodí na přívlač.

Kutil | So 19.2.2005 19:51:26

K tomuto tematu už poslední příspěvek.Tak US Baitruner A je rozhodně špičkový naviják, doprodával se před 3 lety za cca 3 800.Hádej proč má US Baitruner - B - trapez - křížové navíjení. To není o kvalitě jednotlivých šikmookých výrobců - nic proti nim nemám - orginál Shimano - jsou přeci Japonci.Ale pořád je rozdíl v kvalitě.Jenže otázka zněla na křížové vinutí čili na system od kterého se odvozuje pohyb cívky dopředu a dozadu.Sám vlastním kolem 30 až 40 navijáků hodně značek, dost jsem se věnoval úpravám, jsem strojař myslím že o tom nějaké tušení mám. Proč myslíš, že špičkoví výrobci, i když na všech nejdražších navijácích mají už 8 let - samozřejmě musíš uvažovat vývoj a vstup na trh - aˇteď - protiví se mi říkat křížové navíjení - to měl TAP - mají převod na zdvih cívky odvozen od válečku se zmiňovaným čtvercovým závitem a nikdy to nijak nezdůrazňovali.Přece aby neohrozili prodej levnějších navijáků tímhle udělátkem nevybavených.Nevím co tě žene pomlouvat Tiku - nejen podle mě - je to jednoznačně nejlepší naviják na trhu srovnáním cena - vzhled - výkon.Tohle je samozřejmě můj názor. Ještě si neodpustím - pokud výrobce netrefí přesně i u trapezu odkuď - pokuď , tak potom je to jedno co v tom zbuduje. Závěr - techniku nezastavíš, trapez bude vždy motat lépe nežli kulisa.Německy - Vorm shaft system. Ještě snad k tomu motání u Tiky - když se zasekne ložisko v rolně tak je zaděláno na zničení vlasce - k tomu bohužel mají Tiky sklony.

Korda | So 19.2.2005 17:34:24

Zádař:Něco na tom je,jak píšeš!Já měl Damy Futury a ty taky nějak moc k hraně nedovíjeli a křížové navíjení taky měli!Tak nevím jestli to má nějaký účel,nebo ne.I když stály 2800kč.:-(Už jsem je prodal:-)

Zádař | So 19.2.2005 14:37:39

Shimano US baitrunner nemá křížové navíjení a je skvělej, vlasec se nezařezává a parádně nahazuje a je snad nezničitelnej. Cena byla před 3 rokama okolo 5000 Kč.Na přívlač jsem si před časem koupil Tica Libra a žádný zázrak padaji z toho pavouky kroutí vlasec. Přestal jsem ho používat a zgenerálkoval starej silstar kterej kříž nemá a funguje bezvadně. Kamarád má nějakou volnoběžku od Zepco s údajně křížovým návinem a je to hnus nenavíjí k okraji cívky a návin není rovný dělá ty boule.Tím nechci říci, že bych měl něco proti křížovému navíjení je li kvalitní naviják tak proč ne, ale není to rozhodně žádný zázrak. Důležité je, aby navíjel na cívku rovně .Když si jdu koupit naviják tak moc nedám na prodavače, ty chtěj jenom kšeft. A když si vyberu tak si ho chci v krámě zkusit navinout. Slušnej prodavač to umožní a když se cuká tak jdu radši jinam.

Kutil | Pá 18.2.2005 20:18:38

Mirek S - to jsi mi nerozumněl nebo jsem se blbě vyjádřil.Já měl na mysli když už mi starší Damy nedomotávaly a nechávaly na začátku a na konci cívky díry, tak jsem cívky v půlce přeříznul, na soustruhu vyrobil osazení, znovu zalepil spec. lepidlem do sebe a ještě vnitřkem stáhnul čtyřmi srouby M3.Shimano ZX které má cívky shodné s řadou Aero nedomotávalo už od začátku.Po snížení cívek o cca 4 mm není problém.Motají parádně. Zádař - nejsem si jistý že víš o čem mluvíš. Žádný naviják s tzv. křížovým vinutím odvozeným z trapezového závitu nemůže motat hůř nežli naviják s kulisou, to je prostě mechanika a tam se nic nového vymyslet nedá pouze něco z jiného oboru použít jinde. Jestli Ti nějaký naviják motá boule tak to je klasická kulisa a ne křížové vinutí odvozené z válečku s čtvercovým trapezovým závitem.Zajímalo by mě ještě co jsou Shimana bez - jak píšeš kříže - to už jsou ty pod dva a půl litru.Neříkám že jsou špatné, jenže buď chceš dál hodit, nebo vyvážet a to už tady psal někdo jiný, je pořádně znát.

Korda | Pá 18.2.2005 20:07:41

Zadař:ted nevím,čemu říkáš boule?Myslíš tím ty vlny na vlasu ve spodních patrech návinu?

Zádař | Pá 18.2.2005 19:21:41

Myslim si,že kříž. není nic nutného jsou navijáky s křížem které navíjejí blbě dělají boule a tak a solidní navijáky bez kříže jsou super. Třeba Shimano bez kříže je lepší než Zepco s křížem.

Mirek S - Profil | Pá 18.2.2005 13:22:34

Kutil > To vyhloubení středu cívky může být nebezpečné, u víc utáhnutého návinu se může cívka roztrhnout (už tu byl obrázek utrženého čela u cívky, snad Tica). To radši u čel něco přimotat např. lepicí pásku na koberce. Taky např. u mých cívek (500 m návinu) by to moc nepomohlo, vlasce je na výšku asi 2 - 3 cm a tam se už nějaká úprava na dně ztratí.

Martin M. - Profil | Pá 11.2.2005 18:56:24

Mirek S.> mas pravdu, dnes hodne vyrobcu naziva krizove navijeni to, ze je v navijaku pouzit "trepezovy zait" (? neznam terminologii) a potom se vlasec uklada rovnomerne na civku. S ruznou rychlosti nahoru-dolu to pak nema co delat. ted shimano prislo se slow-oscilation - mel jsem jeden takovej v ruce (prehradovej macek) a je to fakt brulatni - motas jak vzteklej a civka jen pomalicku stoupa. Rekl bych tak 15-20 otacek na navrat do puvodni polohy.

Kutil | Pá 11.2.2005 18:16:54

Mirek S - Koukám že jsem našel stéblo na vyšťourání cvrčka z díry - ty zapadáky se dají odstranit taky tak že se - laicky řešeno - vyřízne část středu cívky, čímž se zmenší její hloubka.Není to práce pro amatéry, ale dělal jsem to na osmi cívkách např. na Shimano ZX. Ještě k naší minulé diskuzi - rolničky- když je pod nimi špičkové ložisko můžou být i z mosazi.Mám dojem že jsou na Tice.Sehnal jsem Japan dvouřádková krytá ložiska průměr 8mm a začínám přestavovat Biomastry na poslední výkřik módy.Mám to samé i v 7mm ale jen dvě a Biom. mám 3.Tak abych měl na příp výměnu - sic.Těch 8miček mám 6.Omlouvám se je to mimo otázku.

Mirek S - Profil | Pá 11.2.2005 16:23:14

Můj názor je, že zařezávání vlasce není ovlivněné různou rychlostí posuvu cívky, ale jak píše Kutil, je to v systému (kulisa x obousměrný závit x naklápění - Tap). U kulisy dochází v úvratích k větší prodlevě, než se cívka začne vracet a pak tam je cca 3/4 závitu navinuto k čelu cívky a tím dojde k zaříznutí vlasce. U obousměrného závitu se cívka začne vracet skoro hned, asi po 1/5 závitu, a to už zaříznutí k čelu neumožní. U Tapu se taky vlivem naklonění cívky návin hned vrací zpět. U starších a opotřebovaných navijáků s kulisou se nechá částečně zaříznutí zmírnit, tím, že při navíjení spodních částí vlasce (které nebudou nikdy použité při náhozu) se po cca 50 - 100 m ručně dovine vlasec k čelům cívky. Pak není ta mezera u čela tak hluboká. Dělám to u velkých navijáků (kapacita 500 m) a hážu s olovem 80g cca 110 m, a nějaké zasekávání vlasce není moc vidět. Ale nemůžu s nimi vyvážet na víc jak cca 200 m, jinak už to při stahování nemůžu dovinout ručně.
Ještě k různé rychlosti posunu cívky, myslím, že to je jen z důvodu lepšího spadávání vlasce, na zaříznutí do spodních závitů to nemá vliv. Ve střední části cívky je návin křížový u všech systémů a ten drobný rozdíl ve stoupání není podstatný. To, aby se závity neukládaly pravidelně k sobě, je dosažené pomocí počtu zubů u převodů. Jsou zvolené tak, aby se cívka a překlápěč dostali do stejné polohy až po větším počtu otáček.

MacOS | Pá 11.2.2005 15:50:04

nemyslel jsem tím, že to nebylo dobře vymyšlený, ale to, že díky tomu, jak "kvalitně" se za bolševika vyrábělo a používaný materiály stály za prd, z toho vyšla sice mazaná, ale přesto mrcha.

miki - Profil | Pá 11.2.2005 15:04:26

Z: jasně, protože nikdo nechce při odhozu riskovat zaříznutej vlasec

z | Pá 11.2.2005 14:37:06

Jen pro doplnění, ještě dnes se staré Tapy používají při RT!

jurasoft | Pá 11.2.2005 14:35:41

Viděl jsem někde inzerát, že někdo z Ostravy nebo odtamtud (snad se nepletu) předělává Tapy, Roeny a Stabily..osazuje je ložisky, vyměňuje přesmykač a rolničku, vyměňuje kličky.Tap je skvělej kousek český šikovnosti a je škoda, že se v jeho vývoji a výrobě nepokračuje. Aspoň nevím, že by někdo jinej dělal smekací naviják s nakloněnou cívkou která se pomalu otáčí. To neumí ani japonci. Možná je to o patentech. Nevím.

miki - Profil | Pá 11.2.2005 14:23:04

Tap byl vážně jedinečnej a často slyším u vody, že kdyby byl dotaženej do konce a dali mu rychlejší převod,přesahující cívku a lepší design, byl by O.K. I když jsou dnešní "křížové" navijáky pouze imitací onoho Tapa, přesto se na ně ukládá vlasec o mnoho lépe než na klasické roláky.
tess: seženeš ho i pod 2000Kč. Před vánocema jsem kupoval Mitchell za cca 1850Kč.