Jak pouzit bojovou brzdu

Zdravim vsechny.Asi se budu ptat jako uplnej blb ale i tak.Drive jsem mel navijaky Shakespeare s bojovkou ktera se po otoceni klickou zacvakla a dalo se hned seknout.Tet ma navijak Tica Condor s bojovkou ale presne nevim na jeke bazi fuguje...Zaviram ji rucne coz neni tak pohodle...je v tom nejaky figl a nebo funguje jen takhle a ne "automaticky" jako u Shakespearu. Dik za radu
Autor diskuse: Karel - , 9.2.2005 všeobecné - techniky lovu

Kutil | St 9.2.2005 19:48:17

jak to jen těm nadšencům nejlépe říct, každý podle nejlepšího svědomí - Baitruner je klapačka - umožní nastavit / většinou/ bezpečný prokluz při záběru tak aby se ryba dle použité montáže ještě zasekla ale neodjela s udicí a stojanem do pr--yč.Její nastavení se ruší otočením kličkou poté, co se lovec vyhrabe ze spacáku, pustí společnici, porazí bivak, utrhne flašku od huby, obuje boty, zjistí kde je, doběhne ke svým / cizím / prutům, začne zdolávat rybu.Na další doldění použije většinou další nastavenou / špatně / brzdu.Toť Baitruner - říkám mu klapčka.Bojová brzda je páčka, jak zde bylo uvedeno, kterou zleva do prava, system - málo - hodně se pohybujeme po nastavení, které je dáno kruhovým ovladačem na kterém většinou sedí.Bojovka, bych řekl že je velmi - alepoň pro mne - vhodná pro lehčí položenou, plvačku, feeder. Cením na ní, že pohledem, i z více metrů, vidím jestli jsem z toho věčného braní nezblbnul ta že nemám odbržděno.Mám na předních brzdách Biomastrů mosazné knoflíčky na kterých vidím nastavení brzdy - to ale když tam dojdu můžu otestovat rukou - že jo.

zubac | St 9.2.2005 9:11:24

Přikláním se k názoru bracha, ne vše co vypadá podobně má i podobnou funkci, co si popsal u Shakespearu je princip volnoběžné brzdy ( baitrunner ), TICA Condor má klasickou bojovou brzdu, neboli nastavíš si zadní brzdu na zásek, nebo jak ti to vyhovuje, při tom máš nastavenou bojovou brzdu v neutrální poloze a po záseku ryby bojovou brzdou jen reguluješ brzdnou sílu při zdolávání ryby ( proto bojová ), velmi rychle se dá s páčkou nastavit větší nebo menší brzdící účinek bez toho , aby si rozšteloval zadní brzdu a v tom je smysl bojové brzdy ...

BoBo - Profil | St 9.2.2005 8:33:37

Holatko: Baitruner = volnoběžka

karelc - Profil | St 9.2.2005 7:52:05

Asi to vypadá, že máš opravdu na tom Shakespearovi baitrunner a na té Tice bojovku. Dvě věci, které vypadají skoro stejně, ale mají dost odlišný použití. Brach to popsal akurátně.



Holatko | St 9.2.2005 7:30:39

Do kaprariny moc nedelam. Mam dojem, ze to Brach popsal uplne presne, ale rekl bych ze se to jmenuje volnoběžka.

brach - Profil | St 9.2.2005 5:46:43

Můj dojem je, že jsi měl šejkspíra s baitrunerem, nikoliv s bojovkou.
Baitruner mi fungoval tak, že jsem seřídil naviják tím způsobem, že po vycvaknutí páčky se cívka volně otáčela, po otočení kličky navijáku páčka zacvakla a naviják (spolu se mnou zdolával) rybu tak, že silon při jejich výpadech prokluzoval - k tomu jsem ještě používal přední brzdu.
Bojovku jsem měl seřízenou tak, že v levé poloze byla cívka volná, v střední poloze v boji s rybou protáčela a v pravé poloze byla dost na doraz (pro volné navíjení) - polohy jsem ovládal přepínáním rukou.