Uskladnění potravin v přírodě.

Chtěl bych Vás požádat o radu, jak u vody uskladňujete potraviny během delší několikadenní vycházky. Různé termotašky aj. mají krátkodobý efekt, tak jak postupovat během letních měsíců, aby člověk nedostal např. z mléka, másla nebo paštiky sr.... nebo hůř salmonelu aj. nepříjemnosti.
Autor diskuse: PETR CH. - , 3.2.2005 všeobecné - příhody, kuriozity

nalezenec - Profil | Út 12.6.2018 13:41:59

Vašek74 - Profil | Út 20.3.2018 18:21:56

Ahoj, na 24hod mám termo košík nebo tašku a namraženou Pet lahví , na 2dny ledničku/box s deskama co se mechají zmrznout nebo Pet lahev .Ale na více dní nebo pokud není moc obtížné na transport k lovnému místu tak i na 2dny beru tuto od Elektroluxu, mám 2 jednu větší a druhou menší, menší je na foto.Výhodou je že opravdu i mrazí, má regulaci a zmrzlo mi tam na kost i máslo....Koupil jsem ji použitou dost levně v Rakousku,a několik jsem jich už dovezl i přátelům. Fungují na 12/220 i plyn. Na malou bombu na poslední foto fungovala 10dní na max výkon.Jinak vše ostatní jídlo co se nemusí chladit nejlépe do kbelíků s víkem nebo plast. boxu. Jídlo určitě netahat tam kde spíte, díra v tašce nebo v bivaku od myší za to nestojí😉.

koki128 - Profil | Út 20.3.2018 18:01:03

Tak já mám obyčejnou ledničku na chladící desky. Poslední dobou ale namrazím 2 petky,ty dám na dno a na ně naskládám jídlo. Jídlo vydrží studené i 4 dny v největším horku a petky potom vypiješ, až se rozmrazí. Nikdy se nic nezkazí. Jídlo, které se moc horkém nezkazí dám pod auto. Je tam stín a pod autem celý den profukuje.

drvoštěp - Profil | Út 20.3.2018 17:23:28

Serjoža >> Pokud jede sám a nechce balit atd.tak mu nic jinýho nezbývá.

Serjoža - Profil | Út 20.3.2018 17:14:18

V dnešní době když jsou otevřeny obchody od 7-22hodin 7 dní v týdnu,tak řešit jak uchavet něco v přírodě(třeba mlíko) je zbytečnost.Pokud najsu 800km někde od civilizace.

drvoštěp - Profil | Út 20.3.2018 17:05:48

caca - 20.3.2018 16:56:35 >> Toto a naplnit ledem nebo gelovými polštářky.Ale 4 dny je maximum. To bys musel koupit suchý led.

caca - Profil | Út 20.3.2018 16:56:35

Zdravím, chci se zeptat v čem uchováváte jídlo na rybách, když jedete na více jak 4dny. Máte nějaký tipy jak vyrobit nebo co koupit?

D-Carp - Profil | Út 21.7.2015 23:02:00

DaveX >> To je ono,ty boxy seženeš všude.Jen mrkni na uzavírání aby lépe těsnilo,viděl jsem že jsou i takové trochu zanedbané s uzávěrem a asi to tak dlouho nedrží.Já mám výplň z polistyrenu,dnes dělají jen plast a uvnitř je to dutý.Tak hledej něco z polystyrenu,bude to mít lepší izolační vlastnosti.Zítra odjíždím do na 4noci na ryby a masa mám zase mraky...Už enberu polévky atd...Raději klobásky a naložené maso,sýry...Vše dám zmražené do ledničky a je to ok.

DaveX - Profil | Út 21.7.2015 16:45:01

D-Carp >> Prosím tě, to je klasický ten plastový pasivní box, co koupíš za pár kaček v tescu?

Karasík - Profil | Út 21.7.2015 13:45:25

DaveX >> jsou to takové modré boxy, v makru by měli mít více variant, včetně těch origo chladících desek co pasují do víka. Zpracování mi přijde kvalitní, ale je potřeba pamatovat na to, že se ti u každého takového boxu víko časem oběhá a nebude tak dobře/fest těsnit, jako když bylo nové. http://www.makro-haccp.com/cz/haccp-plans/cold-chai​n-plan/produit.php?id_element=21&id_produit=222

D-Carp - Profil | Út 21.7.2015 12:44:11

Led to udrží do 4ho dne a pátý den je tam pořád jak v ledničce:))

D-Carp - Profil | Út 21.7.2015 12:41:46

Vlastním doma klasický cestovní box na potraviny.Namrazím 5L vody v pet kanystru+zmrazím vše co boxu přijde.Sýry,maso,párky,salámy atd.... A před odjezdem vše dám do boxu.V pohodě se mi tam vejde 3kg masa+párky atd...Hlavně mi to vydrží 5dní!!!:) Odzkoušeno v tropech,lednička byla v bivaku.

nozde - Profil | Út 21.7.2015 11:25:16

Dříve jsem to řešil stejnými způsoby jak píšete níže. Před pár lety jsem koupil lednici na plyn a je to super.
http://prenosne-lednice.heureka.cz/waeco-combicool-​rc1200-egp/

DaveX - Profil | Út 21.7.2015 9:59:37

Karasík >> Můžeš dát nějaký odkaz nebo nějaký typ, jaký máš?

Karasík - Profil | Út 21.7.2015 8:54:33

DaveX >> Mám poměrně dobrou. Doporučuju koupit takový, který má vevnitř vyndavatelnou vložku z tenkého plastu, tudíž je snadno omyvatelný a některé mají ve víku výřezy na vložení chladících desek. Takový mám z Makra, stál asi litr. 3 dny uchladí v pohodě, v extrémních vedrech tak 2 dny...

DaveX - Profil | Út 21.7.2015 5:16:58

Trochu to tu oživím, snad si to někdo ještě čte :D

Nemáte někdo zkušenost s termoboxy z polypropylenu?

Viz třeba: http://www.autochladnicky.eu/basta-box-xl-termobox-​gn11-600x400x300mm-overath-p180

Díky.

Vašík | Ne 6.2.2005 18:23:26

Já používám plechovou krabku 50x50x50 cm z pozink plechu který na místě sešroubuji a zakopu do stínu na vrch pokládám mokrý hadr. Po odjezde složím zahrabu položím zpět drny které jsem taky zalejval.Není to žádný zázrak ale slouží.

Marda - Profil | Pá 4.2.2005 18:09:39

Na víkendové akce v letním období používám plastový termobox. 2 dny před výpravou si hodím 2-3 1,5l plastové lahve minerálky na mrazák a ty pak spolehlivě celý víkend fungují jako chlazení (ještě se mi nestalo, že by je mráz roztrhnul). Box mám nejlépe někde pod stromem ve stínu. V sobotu musim vyndat jednu lahev a nechat jí ještě venku povolit, aby se vůbec dala vypít, v neděli jsou zbylé 2 příjemně vychlazené a "akorát" k pití. Potraviny jsou až do neděle dobře vychlazené.

Pike | Pá 4.2.2005 17:41:10

Konecne prvni rozumny clovek. Zadni zasobovaci dustojnici, zadne cinske polevky. Jako kulturni clovek se naji v restauraci

ZN - Profil | Pá 4.2.2005 17:35:03

K vodě si sebou, a to i na více dní, beru to nejzákladnější. Špek, klobásu a slivovici, tedy věci nepodléhající skáze. Kromě slivovice přivezu obyčejně vše zpět domů. Tyto pochutiny mi slouží pouze pro případ co kdyby. Zásadně vyhledávám hospůdky a podobné zařízení s dobrým jídlem a pitím. Dobrá termotaška je výborná, uchová v létě nápoje v aspoň trochu přijatelné, pitné teplotě. Když to zapiji slivovicí, žádná salmonela mi nehrozí.

rybomil | Pá 4.2.2005 9:48:14

Máslo, jogurty, podle toho kolik toho je musíš dát do umělohmotné anebo lépe hliníkové krabičky.Mě při víkendových akcích vystačí starý dobrý ešus nebo kotlík s víkem.
Jako postarší jedinec na delsí pobyt vybírám lokality, kde je do 1km slušná hospůdka apod., bo není nad teplé večeře a točený pivrnec.Často jsou na blízku dobračky chatařky, co uskladní potřebné, ba dokonce i něco chutného uvaří. Doby kaprománie - s kapustovým karbanátkem celý týden nějak už nemusím.Vynikající je např.sálám Křemešník.

mirmen - Profil | Čt 3.2.2005 19:57:44

Poprvé na čundru spojeném s rybařením ( bylo mi 15 let) jsme máslo dali do sáčku a ten do řeky.
Ráno to bylo od hlodavců rozcupované na cucky:-)
K vodě beru potraviny nepodléhající zkáze a dovoz krátkodobě uchovatelných ( jogurtů, másla, sýrů, salámů apod.) řešíme denním vysíláním "zásobovacího důstojníka" do obchodů v okolí.

Jinak platí, že to, do čeho se mohou dát myši, věšíme na strom, do stínu.
Rychle kazitelné zabalit do několika obalů (mikroten, igelit) a v drátěném vezíru do řeky.

jurasoft | Čt 3.2.2005 18:28:24

Nebo potraviny schovat pod auto, tam je ve stínu i v parném létě chladno.

paolo | Čt 3.2.2005 18:24:58

A zkouseli jste nekdy rybu? Upecena u vody se da taky jist...a nemusi to byt trofejak...staci to neprehanet s tim poustenim

Salám - Profil | Čt 3.2.2005 17:51:59

Hoši, s tím salámem opatrně!!!:-)))

drda - Profil | Čt 3.2.2005 15:45:41

Azbest: přesně tak. Těch způsobů je určitě celá řada. Tím hadrem se ta nádoba dá také obalit a cíp ponořit do vody.Hadr vodu nasaje, voda se odpařuje a zase to funguje.

Azbest - Profil | Čt 3.2.2005 13:19:14

groow-:-))))))))
Jak píše přítel drda a když nemáš takovou nádobu(ne díry sekerou do dna kýble tu správnou propustnost nezařídí:-)), tak stačí ve stínu(nejlíp v díře)přikrejt tlustým hadrem(čím tlustší, tím lepší-a přírodní matroš), případně na několikrát přeložit a párkrát za den polejt.Funkce stejná.Lednička.

groow | Čt 3.2.2005 13:00:31

Beru si sebou jedině trvanlivé potraviny. K pití několik bas minerální vody(samozdřejmě i něco na oslavu uspěchu :-)) ) K jídlu si beru různé instatní rádoby čínské polevky. Potom vysušené klobásy a lovecký salám. S pečivem jsem míval problém(rohlíkem jsem mohl vyvraždit vesnici) ale teď si beru toustovej chleba, kterej nějakej čas vydrží a na delší dobu beru suchary. Nějakou tu plechovku s parkem a fazolí. S takovou výbavou jsem přežil i několik týdnu(pak jsem nemohl vidět fazoli na kilometr :-))) ) .

drda - Profil | Čt 3.2.2005 11:06:38

Jak píše zubac. Ve studené vodě se potraviny dají uchovat docela dobře. A studenou vodu uchovat studenou také není velký problém. Stačí mít nádobu, která mírně stěnami propouští vodu. Voda se ze stěn odpařuje a tím odebírá teplo. Voda uvnitř nádoby je až neuvěřitelně studená. Stačí jen vodu občas dolít. Ale to je princip známý už několik tisíc let.

retrívr - Profil | Čt 3.2.2005 10:50:00

já to řeším zmrzlou petkou s vodou nebo minerálkou,která vydrží v
chladící tašce jako medium 2 dny a ještě je pak pití

Šuli - Profil | Čt 3.2.2005 7:46:03

Přesně jak píšou dole.Nakup si instantky,salámy a jinné spotřebuj co nejdříve.Nebo si to zařiď jak Aladin kterýmu nosí manželka snídani,oběd a večeři.Vše vždy čerstvé a ještě teplé..))))

zubac | Čt 3.2.2005 7:06:38

Jak už napsal Miras je potřebné brát trvanlivé potraviny, je možné vykopat ve stínu pod stromy díru, do ní dát hrnec s vodou a do vody potraviny, vydrží několik dní, např. i máslo, nedá se aplikovat všude, někde jsou na to hákliví, ale většinou se dá dojet pro čerstvé, takže si zpravidla velké zásoby nevozím ...A také mílokdy jezdím na podobné akce sám, takže úlohy se rozdělí a logista se stará o čerstvou stravu ...

Miras | Čt 3.2.2005 6:56:32

Obávám se, že budeš muset používat takové potraviny, které nepodléhají zkáze nebo si občas zajet pro čerstvé (je to problém, pokud rybaříš sám). Já si také v vodě vozím např. sýry nebo jogurty, ale zpravidla jsou tím prvním, co spotřebuji.