Vyplati se investovat do FIRELINU?

Hrozne moc by mne zajimali Vasezkusenosti s Firelinem, ci jinou super snurou. Preci jen mam pocit, zekdyz se zeptam v obchode, tak mi odpovi spis s ohledem na kseft nez cistoupravdu. Rad bych tedy slysel nazory tech, kdo tyto veci opravdu pouzivaji
Autor diskuse: Milan A. - , 8.4.1999 dravci - náčiní, doplňky

kodlcan - Profil | Po 15.5.2006 13:44:01

FL je super kdyz clovek vi co od ni cekat. Je tvrdsi nez monofil - bude i vic videt. Tam kde odres FL odres i mono takze stejny problem pro oboji. Fluo je super videt i potme - ale myslim, ze je vice videt i pro rybu Svitive zelena barva casem bledne do bilosede. Co se tyce uzlu.. to je trochu problem. Vazu grinner anebo kdyz je to mozne pouzivam bezuzlove vazani - neni to zas tak financne narocny. Lze pouzit mnohokrat za sebou. Jedina moznost jak o nej prijit je utrhnout ho i s woblerem. :D Je pravda, ze FL klade vetsi naroky na prut. Clovek musi davat pozor aby pri vyprostovani vazky tahal jen za FL a nepruzil prutem jako blazen. Co se tyce stiky: bez lanka stejny jako s monofilem. Cena je dnes uz "zanedbatelna"... bylo hur :D Nicmene zkusil bych jeste spiderwire snese vic pri stejnym prumeru. Pokud se chyta na gumy ... je ta temer nulova prutaznost super. Pri vazce s rapalou... ji ocenite taky. :D

šeptal - Profil | Po 15.5.2006 7:17:39

S FL nenám nejmenší problém. Za cenu 3,70 za kterou se dá dneska pořídit je to dobrá volba. Co se uzlu týká - jediný co mi spolehlivě funguje je 10x provléknutý Grinner. Třepení několika posledních metrů, co jsou v kontaktu se dnem považuji za povinnou daň vláčení v atraktivních místech. Pochybuju, že na ostatních šňůrách šutr nebo škeble nezanechají stopy. Na rotačky - úplně v pohodě. Šňůru to sice zkroutí, ale nijak to neovlivní její další chování. Ale o odolnosti vůči štičím zubům pochybuji. A právem. Pár tvistříků mi zubatá z FL ucvakla už při záběru. Tolik má zkušenost.

coatnick - Profil | Ne 14.5.2006 21:36:21

S FL (mam 0,10 svitive zlutou) zatim po roce pouzivani spokojenost a ztratovost nastrah se zmensila (za pouziti kozene rukavice!!!). Uzly pouzivam 3 typy - (hadam ted nazvy) : pakomar do karabinky , rapala uzel a grinner. Ale co hlavne TADY NEZAZNELO vzdy si necham vycuhovat cca 0,5 cm konce a cigarem udelam kulicku (nekuraci asi pouzijou vterinove lepidlo). FAKT SE TO VYPLATI.

čolkař - Profil | So 13.5.2006 15:44:25

Milan-já jsem po pár letech používání FL od ní odešel kvůli nevýhodám uvedeným již v ostatních příspěvcích-značná tvrdost, větší nasákavost vodou než monofil, naprostá ztráta pevnosti i po lehkém otěru o vázku, stalo se mi že jsem při přetahování plovoucího vobleru přez větev ve vodě přejel částí FL přez ní a při dalším nadhozu wobler ulétl i s kusem FL.Není pravda že ji štika nepřekousne, cca 60 cm mi po výskoku a zaklepání hlavou zmizela i s voblerem .Předloni jsem přešel na pletenku Select od Climaxu, sice nemá tu pevnost co FL, ale není to takovej drát a je mnohem odolnější proti oděru, nebo zkus Spiderwire, kolega s ní vláčí druhou sezonu a nemůže si ji vynachválit.

Milan B. | Ne 11.4.1999 0:18:58

Predloni mne to nedalo a taky sem si poridil Fireline fluo (zluta) 0,17 mm s pevnosti tusim 10,5 kg.Nejvic chytam na woblery a vis sam kolik stoji.Zezacatku sem s nim byl nadmiru spokojeny,ale casem sem zacal poznavat taky nevyhody.
Vyhody : loni se mne podarilo utrhnout jenom jeden wobler.Fireline je velice pevny,pri vazkach spis narovnas hacky a wobler je zachraneny.Nahodis s nim mnohem dal,az o 1/3 krat vic.Stika ho opravdu neprekousne.Velice rychly kontakt s nastrahou a rybou.Fluo (zluty)jde pekne videt za sera i skoro za tmy.
Nevyhody:Po case se zacne posledni asi 3-4 m hodne trepit,zvlaste pri lovu na kamenitem dne.Neni pravda ze by to nemelo vliv na pevnost! Podle zjisteni meho a dalsich znamych se pevnost oslabi az 2x !(overene).Cena kolem 6-7 Kc/m.Pri strihani roztrepeneho konce nakladne....V zime namrza mnohem vic nez klasicky vlasec.Krajne nevhodne pouzit pri lovu s rotackou.
Jine zkusenosti : Nepodcenovat upevneni Firelinu na civku!Uz se delaji i spec.civky s dirkou pro uchyceni zacatku snury (doporucuju),jinak nutne zabezpecit proti klouzani na civce.Diky me nedbalosti sem prisel o stiku kolem 80cm,kdyz se mne zacala snura na civce opravdu prokluzovat.Pri vazce nesmykat s celym prutem,jak to velice casto vidam,protoze hrozi pretizeni,poskozeni,v horsim pripade zlomeni prutu,protoze Fireline nema zadnou prutaznost.Je lepsi omotat kolem nejakeho hadru na ruce a postupne s citem silit tah,vetsinou narovnas hacek nebo vytahnes kladu,ze s ni muzes klidne 3 dny prikladat v taboraku :-))Nezkouset bez hadru na ruce !!! Jinak se ti doslova vreze do ruky a dost pekne to boli (mohl bych vykladat:-).Musis pouzivat specialni uzly,jinak se uzel bud "upece" nebo doslova vyslece (testovano).Pozor na uplne jine nastaveni brzdy navijaku oproti vlasci (zadna roztaznost).
Doporuceni: Mozna bych jeste chvilku pockal,slysel sem neco o Maxilonu a ze ma byt udajne mnohem lepsi,ale jinak nevim vubec nic.Napsal sem novou otazku na Maxilon,treba se nekdo ozve a pomuze nam to.

Ota M. | Út 13.4.1999 18:23:24

Mé zkuąenosti FL nejsou právě nejlepąí. Ukázalo se, ľe velmi zaléľí na staří vlasce a to jiľ při jeho nákupu. Dále pak je jeho pevnost velmi ovlivněna způsobem navazování. Nemá naprosto cenu pouľívat uzlů (jeho pevnost v uzlu je menąí neľ u jiných vlasců), pouze speciální rychlospojky mohou pomoci nahradit uzlování. Ty nejsou také levnou záleľitostí a výsedek je přesto pochybný. Abych vąak pouze nehanil. S FL lze opravdu hodit dál a mnohem méně se sukuje. I kontakt s rybou je výrazně ostřejąí (pozor na zlomení prutu).

Milan B. | So 17.4.1999 6:26:43

OTA M > S tema uzlama tos me prekvapil.Sam sem testoval na FL velice moc uzlu a musim uznat ze se mne z toho mnozstvi osvedcil jenom jeden!,ale ten stoji zato.Opravdu s pevnosti v uzlu nemam zadny problem (neplati pro poskozeny-otrepeny FL).Kdybys mel zajem pokusil bych ti ten uzel popsat.

Tomas M. | Po 19.4.1999 8:35:50

Ota M.> Ja pouzivam taky jen jeden uzel, vazu vzdy karabinku, za ni nasleduje nastraha, pripadne lanko a nastraha. A ten uzel je velmi pevny - napr. lanko jsem pouzil o nosnosti 8 kg a pri vazce a nutnosti utrhnout - odneslo to vzdy lanko a Fire Line zustal cely!!! Samozrejme musis pouzivat pevnostni karabinky a obratliky.
K tomu upozorneni na zlomeni prutu - to chytas na bambusak, nebo co s tim prutem provadis? Uz jsem nekolikrat psal, kvalitni privlacovy prut nejde zlomit pri nahozu nebo pri zdolavani ryby. Jestli ho pri takove cinnosti zlomis - je to smejd. A nebo byl uz prut predem poskozeny. Ja mam Sportex (a zadny tezky model - Turbo Spin 2) a nedovedu si predstavit jeho zlomeni pri zdolavani. Mohl by jsi mi tu situaci blize popsat? To mas na mysli zlomeni pri zaseku, nebo kdyz uz rybu podebiras u brehu a on se jeste otoci? To drive povoli brzda nebo navazec, nebo karabinka, v zadnem pripade ale kvalitni prut! A s nekvalitnim prutem nema cenu FL pouzivat. To je jako mit Ferrari a jezdit jenom na jednicku.

Milan A. | Po 19.4.1999 11:16:48

Diky vsem za odpoved, dost mne prekvapuji. Hlavne to o uzlech. O tom mi nikdo predtim nerekl. Diky!!

Igor | Po 19.4.1999 14:11:24

Milane B. a Tomasi M. uvedte nekde (Pokec, Clanky nebo Otazky) popis tech vasich supr-uzlu na FL. Plati vase tvrzeni o spatne pevnosti v uzlu i pro jine spletane vlasce?

Tomas M. | Út 20.4.1999 8:53:54

Igor> ten uzel, ktery pouzivam je uplne jednoduchy a vseobecne znamy, takze ho vetsina rybaru zna: snurku provleknes ockem obratliku, otocis zpet a ovines min. 7x kolem snurky nad obratlikem. Pak konec provleknes ockem uzlu, ktere vzniklo kolem dratku obratliku. Nez zacnes uzel utahovat, musis ho navlhcit. Jak rikam je to velmi jednoduche a nemel jsem s timto uzlem vubec zadne problemy, prasklo vzdy lanko.
Co se tyka jinych spletanych vlascu, zatim jsem je nezkousel, mam ale na tuto sezonu k testovani 100 m Maxilonu, takze pozdeji o nem napisu.

Vase jmeno zde | St 21.4.1999 9:38:09

Tomaš M.> Jak jsem již předeslal, zaleží na stáří vlasce. Je zcela možné, že jsem učinil španý nákup. Vlasec mohl být špatně skladovaný nebo starý. Používam FL 0.10 mm čený a 0.17 mm fluoro, oba zakoupené ve stejném obchodě a ve stejnou dobu. U obou jsem se setkal se stejnými problémy. Co se týče zlomení prutu, tak to nejsou mé osobní zkušenosti. Sám používám také Sportex Turbo Spin 3 a nemám problémy. Považoval jsem však za dobré se o této možnosti zmínit, prtože jsem nevěděl jaký prut používá náš dotazovatel.

Tomas M. | Čt 22.4.1999 6:55:55

Ota B.> tak je fakt mozne, ze tan vlasec byl starsi. Ja mam FL 0,17 barvy Fire green (fluo) a jak rikam - bez problemu. Je fakt, ze jsem ho kupoval u nas v Ostrave hned po dovezeni na prodejnu, takze vlasec byl "cerstvy". Ted po jedne sezone jsem ho vymotal z civky, poslednich asi 5 m jsem vyradil (kvuli mirnemu roztrepeni) a zase zpatky namotal, zkouska pevnosti uzlu je porad OK.
Na druhe civce budu mit ten Maxilon 0,10 - jsem zvedavy na rozdily.