Přechovávání živých lososovitých ryb

Dnes jsem se na stránkách středočeského rybářského svazu dočetl, že na rybnících Božkov, Smilovice, Dvorce a Rachyně bude od 1.1.2020 zákaz přechovávání živých lososovitých ryb.

Cituju: LOSOSOVITOU rybu, kterou si lovící zapíše a přisvojí, musí humánním způsobem usmrtit. Zákaz přechovávání živých lososovitých ryb ve vezírku nebo nádobách.

Už jsem na svaz psal dotaz, proč tento zákaz je.

Jaký je váš názor na přechovávání živých lososovitých ryb?

Děkuju.
Autor diskuse: samotm - Profil , 31.10.2019 všeobecné - RŘ, MO, svazy

boticar - Profil | Čt 23.1.2020 18:59:20

nofish >> Zabýval jsem se celou situací podrobněji a zjistil jsem, že revíry jako je Božkov, Rachyně, Pitkovice 1 a možná nějaké další jsou provozovány v režimu "Rybníkářství" - viz popis revírů - bližší podmínky ve středočeském Ú.S. a kód začínající CZ.... u popisu revírů. Vzhledem k této skutečnosti dementuji svoje předchozí příspěvky. Nejsem sice právník, ale zákon o rybářství považuje takovou vodu za rybochovné zařízení, kde je pravděpodobně "prováděn odlov ryb" osobou, kterou rybníkář k tomuto "pověřil". V tomto případě tedy může provádět odlov rybníkář sám, nebo jím pověřená osoba. Zákon zároveň neukládá žádné zvláštní povinnosti této "pověřené osobě", tedy ani bližší podmínky výkonu rybářského práva, protože je zde prováděn onen "odlov". Samozřejmě platí základní ustanovení typu že se nesmí lovit výbušninou a že se nesmí používat omamné látky a podobně. Na udici se lovit smí, o bližších podmínkách "odlovu ryb" však zákon v tomto případě nehovoří. Ono to ve skutečnosti umožňuje to, že se tam smí vláčet v zimně a další fičuriny, nemusí se plnit zarybňovací plán atd. Ale dle mého názoru celá věc výrazně mění správné postupy rybářské stráže a následné řešení přestupků na úřadě. K "odlovu ryb při rybníkářství" totiž rybář ze zákona nepotřebuje povolenku (jejíž součástí jsou bližší podmínky), ale ono pověření (pravděpodobně ta "místenka"? nevím, na revíru Pitkovice 1 není potřeba, pak ale rybáři chytají bez pověření? Tedy pytlačí i když mají povolenku?).

Z toho důvodu prosím všechny komu byla zadržena povolenka na těchto revírech o kontakt, případně prosím o kontakty na osoby, o kterých víte, že jim byla na těchto revírech zadržena povolenka. Docela by mě zajímalo, jak byla celá věc řešena. Dokonce věřím, že by v určitých případech mohli tito lidé, co porušili pravidla, úspěšní u úřadu, pokud s nimi zahájil přestupkové řízení. Děkuji Vám a omlouvám se, že jsem nepodchytil dříve tuto skutečnost. Pokud někdo vyvrátí moje podezření, že se jedná ve smyslu zákona o rybářství o rybochovné zařízení (přesto že Stř.č. ÚS to tvrdí sám v soupisu revírů), prosím sem s nimi. Podrobnosti klidně vysvětlím i v rámci soukromých zpráv. Nedělám to pro to, že bych chtěl pomáhat rybářům, kteří nedodržují předpisy, ale pro to, že mám dojem, že zde Stř. Ú.S. v čele s ambiciózním předsedou a členem RS s celostátní působností hraje slušnou levou.

nofish - Profil | Ne 3.11.2019 13:57:18

boticar >> Hoj. Ale tady je ten problém. BPVRP jsou zmíněny v zákonu o rybářství, tím pádem by normální člověk považoval za vhodné, aby upravovaly jen věci, které řeší tento zákon.
Jako perličku ti třeba uvedu, že u nás chtějí zakázat pomocí BPVRP nějaké úpravy břehů a ořezávání porostů, nebo co. Jeden pán tvrdil, že za posekání kopřiv se brát papíry nebudou, ale na to, že to může být zákonem chráněná kopřiva/kytka, už nereagoval.
Ono už je na čase, aby při dalších změnách prováděcí vyhlášky někdo jasně napsal, že pomocí BPVRP je možno řešit to a to a tím to končí.

boticar - Profil | Ne 3.11.2019 13:46:08

samotm >> Celé je to o tom nastavení bližších podmínek uživatelem revíru. Když si uživatel revíru usmyslí, že se máš před zahájením lovu postavit na hlavu, tak to napíše do bližších podmínek. Buď se přizpůsobíš a budeš brblat na mrku, nebo si nekoupíš povolenku, nebo se staneš členem příslušné MO a budeš jednat o změnách. A nebo to budeš porušovat. Víc variant to asi nemá. V životě se ještě narazí na tolik různejch ptákovin v různých jiných pravidlech a předpisech, že bych doporučoval se kvůli tomuto nerozčilovat. :D

Ladas78 - Profil | So 2.11.2019 21:29:00

Tak prodej je snad etika každého rybáře, maximálně darovat člověku co si rybu zaslouží i když v mnoha případech je lepší rybu spiš pustit...

samotm - Profil | So 2.11.2019 20:03:10

Tarn >> Když si dal příklad s pistolí. Zacházení s ní upravuje nějakej zákon. Přechovávní a transport ryb taky řeší zákon (díky svene, že si ho sem dal, neznal jsem ho). Takže to zacházení s živou rybou pořešený je.

samotm - Profil | So 2.11.2019 20:00:48

Tarn >> Tak nám teda vysvětli, proč na těchto čtyřech rybnících nesmím pstruhy přechovávat živé a normálně na řece můžu. Proč můžu mít kapra ve vezírku a přivést si ho živého a pstruha ne? Když říkáš, že jde o zacházení s rybou.
A opravdu by mě zajímala opora v zákoně.
Otázka do pranice :-) Můžu ulovenou rybu někomu prodat? Většina rybářů by proti takovému postupu nadávala, svazu by se to asi taky nelíbilo. Ale zakázaný to není. Proč? Protože je to nevymahatelný nebo protože to svaz nemůže zakázat?

Tarn - Profil | So 2.11.2019 19:42:02

packa >> To že něco nechápeš není vada. vada je že si to nepřipustíš.

packa - Profil | So 2.11.2019 19:36:10

Srovnávat rybu s pistoli je trochu humorné, ale může tady ekdo polopaticky vysvětlit čím si lososovit ryba zasloužila jiné pravidla v zacházení než jiný druh. Já to vidím tak že si někdo něco vymyslel, prosadil a luza to odkejvla bez přemýšlení proč tomu tak je. Při tomhle přístupu to skončí jako před 30 lety,par vyvolených bude něco diktovat a masy slepé papouskovat

packa - Profil | So 2.11.2019 19:15:48

Tarn >>

Klobasa1 - Profil | So 2.11.2019 16:44:30

Tarn >> Býval tam čůrek z rybníku, pak mu to zregulovali a vybetonovali koryto, proto je nasranej a pije už jen ten pravej Božkov:-)

Tarn - Profil | So 2.11.2019 16:36:09

Klobasa1 >> Ten Božkov sedí, ale nevim, potok to teda rozhodně nebude :))))))))

Klobasa1 - Profil | So 2.11.2019 16:32:23

Tarn >> Tak a je to, převážející kyblíkáři, neboli pašeráci a překupníci (skláři) nebudou mít od nového roku co žrát!

Tarn - Profil | So 2.11.2019 16:25:37

samotm >> Už to tady zaznělo milionkrát. Jde o zacházení s rybou a lososovitou obzvlášť. To že má někdo dojem, že s ní zachází dobře, neznamená , že to tak skutečně dobře pro tu rybu je. A protože se právě nikdo nechce neustále dohadovat, kdy je to dobře a kdy už špatně na základě subjektivního dojmu za strany lovícího a jiného subjektivního dojmu ze strany kontrolujícího, je to prostě jednoduše zakázané a je to.

Tarn - Profil | So 2.11.2019 16:22:25

packa >> vlastnické právo k něčemu, ti nedává automaticky právo s tím zacházet jak uznáš za vhodné. například když budeš vlastnit pistoli, nemůžeš s ní střílet kdy se ti zachce a kde se ti zachce a na co se Ti zachce. Chápeš ? zacházení s rybou ať je Tvoje, nebo není upravují další předpisy. Stejně tak jako zacházení s vlastním psem a podobně.

Klobasa1 - Profil | So 2.11.2019 15:14:35

samotm >> To byl uxa, jeho tempo je vražedné a jeho revírem je Božkovský potok, kde běžně nahání masaře s plackou, protože se bojí aby mu nemasili hlavatky:-)

Nils Master - Profil | So 2.11.2019 15:11:06

Pozor, do pstruhovky kde je lipan a potocak taky není moc dobrý davat duhaky....

Na to by meli udelat prostě revíry, kde se bude dávat jen duzinka, ve stylu chyt a zmas. A klidně ať tam platí jak pstruhová tak mimopstruhova... Ale nějaký pravidla nastavit, přívlač, muška...
Ale taky de o to nasytit starší členy, kteří už nemůžou hodiny stát a nahazovat...tak klidně povolit cervika, ale zákaz vnadeni a podobně.
Co vytahnes, odneses... Max 3 a mazej domu

samotm - Profil | So 2.11.2019 15:06:15

sliver >> Jsem pro všema deseti. Vysazovat pstruhy do mimopstruhovky je úplná hovadina. Včera jsem tam mluvil s rybářem a podle toho co říkal, tak do Štěchovic a Pikovic (do mimopstruhovky) dávají pstruhy častěji než do pstruhovky. Kolega z práce je předseda MO Dejvice a na nějaký schůzi pražských předsedů zaznělo, že vysazování pstruhů do mimopstruhovek je trend a že to tak chceme.
Božkov, Smilovice, Dvorce a Rachyně jsou přes zimu pstruhové revíry. Ale i tak nechápu, že do Božkova nasypou před zahájením 580 kg duháků a 300 kg sivenů. By mě zajímalo, kolik šlo duháků a sivenů za celou sezonů do středočeských pstruhových vod.

Dědek - Profil | So 2.11.2019 14:32:31

sliver >> souhlas.

sliver - Profil | So 2.11.2019 14:29:58

samotm >> já bych vám hlavně přestal ty duhaky do MP vysazovat. Toto nemá s rybarinou nic společného. Kde to kurva sme ?

samotm - Profil | So 2.11.2019 14:16:06

Dneska jsem na Božkově potkal správce. Upozornil mě, že od 1.1. si nebudu moct nechávat pstruhy živé. Ptal jsem se ho na důvod, jenom pokrčil rameny, že neví, že mu to přišlo ze svazu. Živé ryby si prej bere víc lidí a údajně je někteří prodávají do soukromých revírů. Tak jsem mu na to řekl, že někteří, kteří je zabíjejí je údajně prodávají do restaurací.
I kdyby to byla pravda, tak nevím, že by někde v rybářském řádu bylo napsáno, že rybář nemůže rybu prodat. Ono by to tam totiž asi být napsáno nemohlo. A i kdyby bylo, tak by měli zakázat ty pstruhy zabíjet, protože je někdo může prodat do hospody.

samotm - Profil | So 2.11.2019 13:47:39

tomvec >> Ano, máš pravdu, pokud porušíš nadřazený zákon, tak by měl následovat trest. Ale co když ho neporušíš? Co když ty ryby přepravuješ tak, jak ukládá zákon? Pokud jde o tohle, tak by mělo být v podmínkách napsáno, že v případě přechovávání živých lososovitých ryb musíš splnit podmínky zákona ....... A pokud by to mělo být kvůli tomuto zákonu, proč teda nezakážou přechovávat živé kapry? Z hlediska toho zákona není formálně rozdíl mezi přechovávním živého kapra nebo pstruha (rozdíl je samozřejmě v hmotnosti kaprů a pstruhů na 1000 l vody).A může vůbec RS kontrolovat dodržování tohoto zákona?

samotm - Profil | So 2.11.2019 13:42:41

packa >> Tak tohle zní zajímavě. To by chtělo nějakýho právníka. Pokud se ryba stává mý majetkem zapsáním do oddílu II povolenky k lovu - Evidence docházky a úlovku, tak by mi rybářský řád neměl říkat co se svým majetkem mám dělat.

samotm - Profil | So 2.11.2019 13:40:46

kakr >> Neviděl, ale dovedu si to představit. A nechápu, proč má někdo potřebu jít kolem řeky a tahat potočáky ve vezírku. Předpokládám, že to byl pstruhař začátečník, zvyklý na to, že si kapry dává do vezírku.
Ale tady se bavíme o rybníku a použití kýblu. Což vidím jako dost velký rozdíl.
Mám pocit, že ty tomu docela rozumíš. Jak už tu nějaký kolega psal, kdy se ryba stává mým majetekem? Zapsáním do oddílu II povolenky k lovu - Evidence docházky a úlovku? Jestli ano, tak pak ano, chtějí porušit moje právo.

samotm - Profil | So 2.11.2019 13:35:38

Serjoža >> Já si zase nepamatuje, že by někdo bylo zakázáno přechovávat losossovité ryby živé. Ale je pravda, že mám pstruhou povolenku asi 7 let, takže jsem to dřív neřešil. A oni jsou taky rozdíly svaz od svazu.

samotm - Profil | So 2.11.2019 13:34:03

Tarn >> Za prvé: Pokud by chtěli omezit počet odnesených ryb, tak mohou dát limit, kolik pstruhů můžu za sezonu odnést. Naopak je tady povolen lov 7 dní v týdnu, takže o počet odnesených ryb nejde. A není přece žádný rozdíl, jestli někdo plní jezírko nebo mrazák.
Za druhé: Tohle už přece řeší rybářský řád: "Ryba uložená ve vezírku nebo jiném zařízení na uchovávání živých ryb je považována za ponechanou."
Takže bych to tak jednodušše neviděl :-)

packa - Profil | So 2.11.2019 11:31:40

tomvec >> proboha máš v tom opravdu guláš, nikdo nepochybuje zakony, jde o to co kdo může a kde jeho pravomoc konci a nastupuje jina
Jinak proč můžu po uloveni dát do kbelíku např. stiku nebo toho blbeho kapra živého a lososovitou po uloveni usmrtit. Oboje je živý tvor. A to vůbec nemluvím o tom že někdo chytá ryby jen kvůli sportu, to je jako by myslivec chodil s narkotizacni puškou,po uspani zvěř opusinkoval, vyfotil že všech stran a pak zase probral. Pokud bude někdo namítat že jsem masakr, asi jo, chodím na ryby a občas nějakou vemu, bohužel nevidím co mi priplave k hacku tak holt 99% poustim

nofish - Profil | So 2.11.2019 11:30:22

tomvec >> no prave. Takze sice majitel pozemku nesouhlasi s kempem na brehu, ale hlidat to ma policie, predpokladam, ze na jeho podnet, nebo treba podnet svazu, rs, to je jedno. Ale zadrzet za to povolenku je podle me prkroceni pravomoci.

tomvec - Profil | So 2.11.2019 11:19:53

nofish >> s tou RS jasně, že nemá pravomoci jako policie a kdyby měli řešit nějaké stanování nebo ponožky tak na to nemají páky. To by museli přijít za ručičku s policajtama.

nofish - Profil | So 2.11.2019 11:06:37

tomvec >> ahoj. V jednom mas zmatek. RS hlida dodrzovani zakona o rybarstvi. Ne taboreni, spatne parkovani a podobne. To radu ti muzou napsat cokoli, ale to neznamena, ze ma RS pravomoc kontrolovat treba jake meas ponozky, nebo kde stanujes a parkujes. Stejne tak zda jsi neco poskodil a tak dale. Obcas se najdou blazni, co si mysli, ze jsou policie...

tomvec - Profil | So 2.11.2019 10:46:52

packa >> K těm rybám tady dával sven výčet zákonů, které řeší převoz a uchovávání živých ryb, ale nestudoval jsem to. V podstatě i když ryba změní vlastníka, pořád platí nadřazené zákony, v tomto případě zákon na ochranu zvířat proti týrání. Pokud zákon stanoví nějaké podmínky a ty je nedodržíš, co myslíš že má následovat?

U toho bivaku, myslíš jako že RS má právo kontrolovat to, co je její, tedy co se děje na vodě, ale když pozemek u vody není svazový, tak si tam můžeš dělat co chceš? Ale tam také platí (jiné) zákony. Jako že je napsáno v popisu revíru že bivaky ne, ale pozemek není svazu tak si ho tam klidně postavíš? A co když majitel pozemku tiše souhlasí s využitím pozemku pro přístup k vodě, ale bivaky tam nechce? A ty s tvým přístupem způsobíš, že majitel pozemku se nasere a zakáže na pozemek vstup.

Co to má společného se situací před plyšákem? Vždyť tady se jedná o zlepšení ochrany zvířat i soukromého vlastnictví, a to se před plyšákem moc nenosilo.

samotm - Profil | So 2.11.2019 10:22:48

u x a >> Loni jsem měl 56 lososovitých ryb a 0 kaprů. Letos jsem na nějakých 25 lososovitých rybách a 15 kaprech. Nevim, jestli to pro tebe je masna nebo ne. Myslím, že ne. Tady je fotka toho jezírka.

Nils Master - Profil | So 2.11.2019 10:18:57

tak přece když dá rybu do kýble, musí zapsat míru ne? čili když jí pak vymění a pustí a bude tam mít v kýblu viditelně větší, tak je bez papíru...

A nevim jak jinde, ale v JČUS je limit 50ks lososovitých ryb na Pstruhovou povolenku.
Ale na Mimopstruhovou je no limit :D... takže prostě na hlavu, když to už sypou fakt všude...

kubsta - Profil | So 2.11.2019 9:57:18

u x a >> nevim kolik toho samotm odnese, ale konkretne na Bozkove jsou kousci co odnesou za tu P sezonu pres 300kousku pstruha.... strasny

Najednu stranu tam SUS sere duhaky horem dolem a chce aby se to vymasařilo protože tam můžeš 7x tejdně pro 3 ryby a na druhou stranu pak zakáže odnášet ty ryby živý