Délka biče pro dítě.

Ahoj. Dcera jede v létě na rybářský tábor a jako doporučené vybavení je bič. Vůbec netuším, jakou délku vybrat pro desetileté dítě. Chytat s tím bude v klidném nadjezí Otavy (a po skončení tábora to použije na rybnících). Je délka 4m tak akorát?
Autor diskuse: Bigpista - Profil , 13.5.2019 plavaná - náčiní, doplňky

wanman - Profil | Pá 12.7.2019 14:20:07

co jsem zatím měl nej pro děcka byla stará 7m dlouhá dělička od middy ,je lehká a dá se zkrátit nebo nastavit a hlavně to nutí malého rybáře používat delší podběrák na každou rybu a co se v mládí naučíš.... ale o tom se tu pěkně rozepsali jiní kolegové..
Obrátím se na Vás s prosbou,podařilo se nám zlomit druhý spodní díl u middy X-flex carp 7m ,jestli ho někdo nemáte doma ,nebo celou děličku ---nebo navrhnout nějakou jinou alternativu za rozumný peníz
do délky 7-8m díky Petr

Dufi - Profil | St 10.7.2019 6:50:24

Prochytal jsem poměrně velkou část života závodní plavanou a chytali na ní v dětství i mé tři děti. Na 3m bič se bez problémů dají píchnout pod břehem ryby, že si s tebou udělají co budou chtít. Já osobně bych ti doporučil pětku, ale na řeku klidně i sedmičku. Dnešní hmotnosti i u poměrně levných prutů jsou úplně na pohodu, spíš tam větší roli hraje páka. Plavaná na bič je neskutečně pro děti napínavá a zábavná, dají se za den nachytat desítky kil všech možných ryb a tím to děti baví a neznechutí jim to situace, kdy na položenou nechytí nic, na plavču se to nestane. Jde jen o to, aby je tam někdo správně vedl a dokázal jim poradit s vázáním, technikou...ono to totiž není jen o biči, bez jemných splávků, vyvážení, naměření hloubky a červíků to bič nezachrání, ale pokud se trefí parta, kde to znají, tak děti to nadchne. Nezapomeň přibalit delší podběrák, s krátkým potom zbytečně holka přijde o ty největší ryby, do budoucna se tato investice určitě neztratí, určitě to využiješ klidně i ty. A hlavně co je úplně stejně důležité a vede k úspěchu, je dobře udělané krmení, nemusí to být vůbec nic drahého, Otava na plavanou dokáže být velmi štědrá ...Přeji dcerce ať se jí to líbí a určitě nachytá, hezkej den.

Palusko - Profil | Út 9.7.2019 17:17:16

Schnicla >> Tak ja som ten 4m kupil hadam za 5eur to je zadarmo :) a je uplne lahucky. Samozrejme ak chce niekto kvalitny 8-9 metrovy bic tak je to uz drahsie, chytal som na taky co stal vyse 100 eur, lahucky, stihly, velmi ostry, prehybala sa naozaj len spicka zvysok pracoval az pod zatazou, s takym je radost chytat ale uz si to nemoze dovolit kazdy a asi sa tomu treba aj venovat aby sa oplatila taka investicia.

fotojakes - Profil | Út 9.7.2019 14:02:59

Podle velikosti dvorku :-D

Ve 12 jsem chytal na řece 5-7 metrů opravdu těžké staré biče, ale 4-5 metrů bude úplně v pohodě u dnešních lehkých prutů pr desetileté dítě.

pepa-č - Profil | Út 9.7.2019 13:41:14

tý jo, nepodceňujte ty děti.

moje dcery začínaly chytat samotné na 4m bič asi ve 4-5letech, před tím několikrát s mojí pomocí sedí u mě na koleně a prut držíme tak nějak spolu. Takhle jsem, s nima byl i když jim bylo ani né 3. ale jako chytání to moc nepočítám, spíš tak jít v vodě, ukázat rybu a tak. což je moc fajn.
Ale ve 4-5letech už je to chytání.

dneska má starší 9 let, několik let praxe (ačkoli chodí jen někdy - nic netlačím, to je důležitý, je to ve vlnách, někdy jdeme několikrát za týden a pak třeba měsíc nechce jít) a chytají na stejný pruty jako mám já (cca). k vánocům si přála matchku a obstojně s ní chytá. nebo chytají na můj 15ft.

začínat s bičem je jistě správně - nepochybně - 4m v pohodě je-li dobře zvolené místo.
ale nepodceňoval bych ty děti ani trochu.

v zadání je 10let, to je skoro týnejdř.

Schnicla - Profil | Út 9.7.2019 13:39:04

hraji >> jasne zvládne, ale keby to bolo nahodou take dieťa ako píše Palusko , čo furt odbieha k tabletu, tak aby to bolo pohodlné a bavilo ho to :) Kamarátova dcera má myslím 11, prave ten môj mala požičaný a trochu ju prehýbalo no... 4m by pre ňu bol pohodlnejší. Ale jasné to je bič spred asi 15-tich rokov. Teraz na výstave v TN na stánku flagmana boli aj za 20eur pri 5m parádne biče, co som skúšal

hraji - Profil | Út 9.7.2019 13:22:14

Schnicla >> trošku zkušeností z praxe si dovolím. Devítileté dívky zvládly naprosto v pohodě i pětimetrový laminátový bič. Když dostaly do ruky grafitový, dokázaly se vyrovnat i stejně starým klukům. Dnes je k dispozici obrovská řada prutů, v různých cenách a kvalitách, tedy i hmotnostech. Ty laminátové jsou fajn na naučení. Protože jsou odolné.

Schnicla - Profil | Út 9.7.2019 13:18:10

Palusko >> No asi na revíroch kde chodím ja panujú asi iné podmienky. U nás nájsť miest, kde sa dá chytať na 4m je celkom dosť.
Sám deti zatiaľ nemám, ale pomáhal som robievať preteky resp. takú akciu pre deti, takže nejaké skúsenosti mám a na 3m biče v polmetrovej vode nebol kolkokrát problém zapnúť kaprov aj cez dve kilá a ticho a pokoj na tom brehu teda rozhodne neboli... No a odkedy sa z hľadiska fyziky manipuluje ľahšie s dlhším bičom, tak to teda netuším... Nepadla tu, ale otázka ceny, resp. materiálu. Môj prvý 5m laminátový bič, je už celkom ťažký a viem si predstaviť, že pre 10-ročné dieťa by to mohlo byť ťažké, kdežto tie 4m sú lahučké aj tie najlacnejšie.

Palusko - Profil | Út 9.7.2019 11:25:26

krejcon3 >> Ale proti tomu ja nic nemam, no detska psychika a logika je trochu ina ako tych dospelych, to co ty povazujes za samozrejem dieta berie mozno uplne inak a ak mu nedokazes predviest ked to hodi o meter dalej kde je prave to zaujimave miesto a mozno zaujiavy ulovok tak sa ti na to vyprde apojde sa hrat s tabletom lebo ved tu ziadne ryby nie su :)

Palusko - Profil | Út 9.7.2019 11:22:42

splávkař >> Zda sa ze ty si ma vobec nepochopil a neberies v uvahu k akej veci som vlastne napisal to co som napisal a ze som reagoval na zadavatela.
Tak poprve, 2-3m od brehu budu len belicky a pidiploticky pokial tam bude chytat dieta. Chcem vidiet ako donutis nedockave a zive deti cakat hodinu aby meter od brehu dosiel nejaky nasadovy kapor. Toto si moze dovolit niekto skuseny kto ma cas a trpezlivost a nie dieta ktore po 15 minutach prejde chut pozerat sa ako sa nic nedeje pripadne ako do toho bucha poter.
Moj syn zacinal so 4m a uplne suhlasim s tym ze tobola vhodna dlzka, ale to mal 3 roky, teraz po 3 rokoch ho to uz nebavi...lebo stale chyta len tie ploticky a belice max tak jedneho piesta za vychadzku, pricom o 2 metre dalej by chytal uz len tie piesty alebo aj ine vecsie druhy. Pre deti do 5 rokov su 4m adekvatne, ale tu sa bavime o 10 rocnom dietati predsa a to je uz iny level. Navyse nie je problem mu na prve 3-4 vychadzky posledny diel odobrat nech ma tie 4 metre a nepletie sa mu to, po 4 vychadzkach uz ziska aku taku zrucnost. Dalsia vec je ponor, ak niekto chyta v 30-50cm to je nieco ine ako chytat v 2-3 metroch, co je uz so 4m bicom velmi nekomfotne a pre dieta detto.
S dlhsim bicom sa jednoducho naraba lepsie, to je fakt a fyzika, ak sa chce niekto hrat s kratasmi nech sa paci, ale nemusime sa tu hadat o blbosti ze ci je 4m lepsi ako 5m. Tu nejde o to naucit sa chytat s co najkratsim prutom, ale aby si to to dieta uzilo, malo z toho radost a ziskalo si vztah k rybarine aj prirode a nie aby sa trapilo.

Palusko - Profil | Út 9.7.2019 11:07:07

Schnicla >> Len v skratke, najst miesto pre 4m bic nie je uplne jednoduche, vecsinou sa musis prisposobit podmienkam ty nie podmienky tebe. A podruhe ako som uz pisal, skuseny rybar si moze dovolit chytat hned pod nohami aj vecsie ryby, ale nie deti, neviem ci si niekedy s detmi bol na rybach, ale bud si isty ze im k noham ziadna velka ryba nepride :) Ja som len napisal to za cim si stojim, pre dieta je jednoduchsie chytat s dlhsim bicom ako su 4m pokial uz ma par vychadzok za sebou, v tomto pripade sa bavime o 10 rocnom dietati, pri 3-5 rocnom by som nepovedal ani slovo.

splavek - Profil | Po 8.7.2019 19:45:56

splávkař >> Nelze než s tebou souhlasit. Předminulou neděli jsem zažil první lov se svou téměř tříletou vnučkou. Trojka lehký bič, chytáno téměř pod nohama, ryby braly téměř na hod, nejpozději na třetí hod. Vetšinou cejni, plotice a jeden lín. Děda nahazoval, musel asistovat při zdolávání, ale Lucka vydržela téměř čtyři hodiny u vody, protože ryby brali jak o život. Při nejbližší možné příležitosti zopakujeme. Ta trojka bič je pro ni akorát a ještě jsem ji před něj zapíchl vidličku jako opěru, přeci jenom to nemá ještě v rukách. Ale super lov.

Pstruh27 - Profil | Po 8.7.2019 18:19:51

Dcérka chytala ryby od 3 do 6 rokov na bič. Ako prvý som kúpil 3 m bič a bolo to krátke....... ber že malé dieťa by malo držať od vody trochu odstup aby do nej hneď nezahučalo. Potom som kúpil 4 metre a to bol pre dcérku taký ideál. U 10 ročného dieťaťa by som kludne šiel do 5 metrového biča.

krejcon3 - Profil | Po 8.7.2019 17:22:16

Palusko >> myslím si, že velký akční rádius je na začátku na škodu. Tím se dite naučí jen to že čím dál nahodí tim větší bude mít rybu.. ne to, že existují po celé ploše zajímavá místa kam najíždí zajímavé ryby. Osobně si nemyslím, ze by mladým rybářům mělo jít o to chytat co největší ryby.. ale poznávat a chápat přírodu a budovat si k ni vztah. To bude mnohem zajímavější když uvidí v bezprostřední blízkosti co ryby dělají... Je to těžký poslání rodičů a vedoucích kroužků, protože je jasné že jsou deti soutěživé... Ale myslím si že to je jediná cesta jak si udržet přírodu aspoň v nějakém stavu :-)

splávkař - Profil | Po 8.7.2019 16:41:07

Palusko >> Psal si, že 2-3 m od břehu jsou až na výjimky jen bělice a pidiplotičky - to je názor hodný nějakého stoupy, nikoli rybáře.
Mám očividně jiný názor a zkušenosti ,a jsem přesvědčen, že 4 m bič spolu s podporou za zády jsou tím nejlepším vstupem do světa rybařiny. S krátkým bičem má malý zapálený lovec tu nejlepší interakci svého počínání s rybou,jasně vymezený akční radius, jeho pozornost není ani nijak zatížena manipulací s prutem, ani po hodině nemá tendenci prut někam odkládat bo už ho v ruce začíná cítit, mám vyzkoušeno, že na čtyřce vydrží nezamotat či někam něpověsit udici daleko déle než s delším bičem a i dvoukilovou rybu díky nevelké páce dokáže udržet,vcelku spolehlivě zdolat a i když se něco krajně nepovede tak je větší šance, že to prut ustojí nebo je to za cenu dvou pytlíků futra.
Věř, nebo ne ale za posledních pár let jsem tu mezi děti poslal desítky 3m bičů Detathlon, a asi by se ti orosilo čelo kdybys viděl tu fůru ryb, a jakých, co se podívaly na břehy místních veletoků, rybníků, obecních kačáků či požárních nádrží . Mezi těmi špunty jsou už teď větší Rybáři než kdejakej ňouma co na svý profilový fotce není přes kapra ani vidět!
Jezdím s partou dětí po místních dětských závodech, bič je základ, na začátku chce každý ten nejdelší ale na konci vcelku pravidelně nejvíc frčí krátký ouklejáky či nějaká ta čtyřka.

Schnicla - Profil | Po 8.7.2019 16:21:35

Palusko >> ja nie som tiež celkom toho názoru, že čím dlhší bič, tým väčšia ryba a taktiež väčší radius. Ja mám niečo málo cez 30-rokov a chodím so 4m bičom aj teraz a belice s ním teda nechytám. Keď bolo tvojmu synovi v 5-tich rokoch 4m málo, tak bola skorej chyba vo výbere miesta než v dĺžke biču...

Palusko - Profil | Po 8.7.2019 15:58:19

splávkař >> Ja som nikde nepisal ze sa to neda, chytat mozes aj na metrovy bic ak ta to bavi. Ide o komfort, dieta obvykle potrebuje meter prutu na brehu, plus nejake kamene, rastliny vo vode a so 4m chyta realne tak 2 metre od brehu. A vysvetli nedockavemu dietatu ze musi cusat cely cas ticho a lovit ala ligovy pretekar, ked moze nahodit o 2-3 metre dalej a uz nie je taky problem ani s vecsimi rybami (tym myslim ryby nad 200g nie ten poter co chodi hned okolo brehu) Tie 4m su dobre pre dieta akurat tak aby sa naucilo drzat prut, ak ma nad 5 rokov po takych 10 vychadzkach uz nema problem obsluhovat aj ten 6m a komfor aj mnozstvo ryb z vecsieho radiusu bude znacny. Pre dospelych odporucam kupit co najdlhsi aky si mozu dovolit, jediny limit vidim v stromoch nad hlavou a koniec koncov kazdy byc sa da rozdelit na mensie v pripade potreby.

splávkař - Profil | Po 8.7.2019 13:43:12

Palusko >> na bic do 4 metru jsem chytil zcela jiste vyssi desetitisice ryb, mozna i vic. Takovy lov je o tom zvolit misto, nejlepe kde se ryby prirozene krmi, nedat o sobe rybam vedet a predlozit jim nastrahu tak jako by do vody prirozene spadla, coz se splavkem treba 0, 2 g neni problem. Pokud toto zvladnes tak sam poznas, ze takovy lov neni zdaleka o nejake male belici. Lov u brehu neni jen velmi efektivni ale i neskutecne zabavny. Pro deti naprosty ideal.

Palusko - Profil | Po 8.7.2019 13:27:38

splávkař >> A aj nam napises preco alebo sa len tvaris ako majster sveta? Vychadzam z mojich niekolkorocnych skusenosti, chytal si ty niekedy na bic?

splávkař - Profil | Po 8.7.2019 12:39:51

Palusko >> tak tenhle tvuj zapis je asi nejvetsi blabol co jsem tu polsedni dobou cetl!

Palusko - Profil | Po 8.7.2019 11:53:35

Bigpista >> Asi uz je neskoro ale pridam svoje skusenosti. 4m chytal moj syn ked mal 3-5 rokov. Uz v 5 rokoch boli 4 metre opruz, chytas realne tak 2-3 metre od brehu kde su len belice a pidi ploticky, velmi vzacne sa odvazi tak blizko dojst vecsia ryba. Takze pre 10 rocne dieta odporucam 5-6m, s tym sa uz dokazes zabavit aj ty ako dospely, na 4 budes nadavat ze je to kratke, navyse v hlbsej vode ako 1,5-2m je s tym tiez problem chytat.

Bigpista - Profil | Po 13.5.2019 19:03:17

Pánové, moc vám děkuji za názory a rady.

splávkař - Profil | Po 13.5.2019 17:14:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bigpista - >> Ke každému metru biče navíc potřebuješ více síly ale zase u něho nemusíš tolik přemýšlet.
Jsem léta názoru, že rybář by měl povinně prvních pár set ryb nachytat na 4 m bič a poté se teprve pouštět dál.
Pokud je tam kde dcerka bude chytat těch pět metrů od břehu víc jak půl metru vody tak se 4 bičem a trefnou instruktáží může zažít spoustu zábavy.

já 2 - Profil | Po 13.5.2019 14:40:23

hraji >> Jasný, pochopil jsem

hraji - Profil | Po 13.5.2019 14:37:54

já 2 >> ano, já se osobně věnuji plavané, ale děti učím chytat ryby.

já 2 - Profil | Po 13.5.2019 14:36:28

hraji >> OK, tak to se omlouvám, myslel jsem, že se věnuješ plavané.

hraji - Profil | Po 13.5.2019 14:22:07

já 2 >> nejedu plavačku se zapálenýma plavačkářema, ale s obyčejnýma dětma ve věku od 9 let

já 2 - Profil | Po 13.5.2019 13:05:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

S dětma chytám už hodně dlouho, vedu kroužek. (To hraji taky, ale ten jede plavačku se zapálenejma plavačkářema) Pracuji s děckama takové té běžné sorty, bez závodních ambicí. Hodně je to o velikosti dítěte, ale pokud chceš kupovat levnější bič, vezmi tu 4 pokud dcera už má něco odchytáno a v pohodě ovládá náčiní, klidně 5 a pokud penězma chceš přitlačit, neboj se ani 6.

MKulicka - Profil | Po 13.5.2019 12:17:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Junior loni v 6 letech po chvíli zácviku zvládal bez problému 4 m. Takže bych taky bral spíše těch 5 m, jak píše hraji níže.

hraji - Profil | Po 13.5.2019 11:50:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pár děvčat jsem chytat učil, já bych se přiklonil k pětimetrovému bič, ty dva metry, o které dosáhne dál, při nízké hmotnosti dnešních bičů, se rozhodně vyplatí a desetileté děvče to zvládne v pohodě.