Lokalizace kaprů na velkých řekách

Dobrý den kolegyně a kolegové, o lokalizaci ryb toho bylo napsáno již mnohé. Problém je, že pouze o lokalizaci na stojatých vodách. O lokalizaci ryb na řekách jsem na internetu nenašel prakticky skoro nic. Sám se snažím ryby hledat tak, že chodím podél břehu, kde hledám jejich aktivitu. Ryby skákající nad hladinu, za klidné hladiny pomocí polarizačních brýlí, bublinky na hladině a okysličenější místa. Problém nastává ve chvíli, kdy je hladina neklidná, což je většinu času. Né vždy také ryby vidíme skákat nad hladinu. Potom zbývá hledat kamenité dno kde se vyskytuje přirozená potrava a návětrné břehy. Považme, že to není moc možností, jak rybu lokalizovat. Jak lokalizujete kapry na velkých řekách Vy?
Autor diskuse: Incognito - Profil , 2.3.2019 kaprařina - ostatní

hraji - Profil | St 8.5.2019 9:36:20

Lucky Luck >> pokud ti jde o ryby, ne vyloženě o kapry, pak zjistíš jejich přítomnost velmi rychle, na malé říčce to je otázka maximálně hodiny. I kaprů to asi bude časově náročnější, ale to je předpoklad, realita mže být mnohem příznivější. U nás na řece jsou kapři i v hloubce do metru vody.

Lucky Luck - Profil | Út 7.5.2019 21:57:39

hraji >> zeptat se není koho 😕 ještě sem neviděl tam nikoho rybařit... Takže buď objevím Ameriku, nebo budu za blázna co sedí u vody kde nejsou ryby 😀. Ale co, určitě to vyzkouším.

Děda Lebeda - Profil | Út 7.5.2019 21:11:41

Nu, nebo stridavy elektricky proud...

hraji - Profil | Út 7.5.2019 20:55:17

Lucky Luck >> zkus se nad tou svojí myšlenkou o spláchnutí ryb při povodni zamyslet do hloubky. Kolik milionů povodní tu bylo od okamžiku, kdy ve vodách začaly plavat paryby a potom ryby, a člověk ještě vůbec nebyl ani v plánu? A přesto všechno nikdy nedošlo k tomu, aby voda ryby spláchla a toky zůstaly bez ryb. Ryby jsou od přírody uzpůsobené tomu, aby dokázaly nalézt i v toku řeky klidnější místa těsně u břehů, u překážek, u nerovností dna, a tam přežijí i velikánskou povodeň. Horší situace je v regulovaných korytech, ale ani v takovém při stoleté vodě voda ryby nespláchla. Ano, jez je překážka, která ve většině případů zabrání tahu ryb proti proudu.
K tvému dotazu. Nejlepší způsob, jak ověřit, zda v nějakém místě jsou kapři, je zkusit je chytit, když už se nemůžeš zeptat jiných rybářů.

Lucky Luck - Profil | Út 7.5.2019 20:07:28

Toto téma mě taky zajímá. Máme kolem nás sice jen malé řeky, ale lákalo by mě tam najít kapry. Před pár dny jsem prošel s malým synem pár km břehu a našel i pěkná místa, ale vůbec nevím, jestli tam kapři či jiné ryby vůbec jsou. Vrtá mi hlavou to, že čas od času přijde všude velká voda a ty ryby to spláchne, ne? Stačí jeden jez
a už se nahoru nikdy nevrátí. Jaktože někde dorostu větších rozměrů? Jestli se ptám blbě tak se omlouvám, ale na řece jsem ještě nechytal.

krkoška - Profil | St 6.3.2019 20:31:43

1568 >> Nedoporučuji tento způsob. Chlápek měl tyč, kterou zahákl za vysoké napětí, které vedlo kousek od potoka. Byl tam strmý břeh, uklouzl a už není mezi námi..
Samozřejmě tvůj komentář beru s humorem :)

1568 - Profil | St 6.3.2019 15:30:30

Kapři se nejlíp lokalizujou vysokým napětím!!! :-))

bobco - Profil | St 6.3.2019 14:33:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

S hľadaním vhodných miest na rieke je problém....tomuto lovu kaprov sa totiž venuje omnoho menej kaprarov a väčšinou sú to borci čo si ťažko nadobudnute skúsenosti nechajú pre seba a to hneď z dvoch dôvodov. PRVÝ za ich úspechom je nespočetne množstvo hodin hľadania miest a dní bez záberu a túto tvrdo nadobudnutu skúsenosť si radšej nechajú pre seba. DRUHÝ dôvod je že chcú mať pokoj. Lov kapra na uzavretej vode hlavne ak zrovna nemá stovky hektárov je podstatne jednoduchšie ako loviť riecneho kapra a hľadať miesta jeho výskytu neraz na km rieky. ALE aby som ti poradil aspoň trochu všetko PODĽA MŇA spočíva v čítaní rieky. Začni s tým že si niekoľko km úsek rieky prejdes člnom a zmapovanim hlbkyok prúdov a zloženia dna. Toto je podla mňa absolútny základ oklepat a zmerať hĺbku kľudne aj na 10km dlhom úseku. Základ je ich nájsť na nastrahach až toľko nezáleží toť moja osobná skúsenosť a známych čo sa riecnemu lovu kapra venujú ešte na doplnenie najlepšie pri hľadaní miest je určite nechať prúty doma!!!

pEkies - Profil | Ne 3.3.2019 10:53:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zajímavá místa jsou na nádržích i ta místa kde se mění podloží dna z bahna na písek či kamenitý štěrk a jiné a naopak prostě a jednoduše přechody většinou se tak jedná i o změnu v proudění ale není to pravidlem záleží na přítoku rozloze ploše větru atd... hlavně přechody sedimentu např. . tvrdé měkké... například z měkkého na tvrdé rád využívám v mělčích vodách.. nejdůležitějším pravidlem je že každá voda má to své a ty se jej musíš naučit poznávat například stará koryta čím víc se naučíš o dané vodě tím úspěšnějším budeš nedá se říct že to co funguje na jedné vodě bude 100% fungovat na druhé... zaměř se na vodu kde chceš být úspěšný a věnuj se jí to neznamená že hned budeš chytat poznat vodu trvá měsíce roky atd je to čas který tě dělí od toho poznat HOTSPOTY pokud ti je předem někdo neprozradí a to se nebavíme o migraci protože to že rybu najdeš v dubnu neznamená že tam bude i v listopadu nebo v sprnu…

Incognito - Profil | Ne 3.3.2019 8:59:08

deni 79 >> dělám to kvůli tomu, že na řece často vidím aktivitu ryb na větší ploše. Najdu si zajímavé místo na dně, ve kterém s drží přirozená potrava a ta pak krmím.

deni 79 - Profil | Ne 3.3.2019 4:27:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Incognito >> a proč prosím tě když už lokalizujes ryby, používáš echolot pro založení krmneho fleku?
Běžně to dělám opačné. Echem si projedu vybranou lokalitu a založím 1-3 krmné místa. Pak už na vodu nejdu abych neplasil ryby. Co se týče míst,tak vybírám asi následovně
Převislé stromy nad hladinou mimo hlavní proud řeky,které vytvářejí na hladině stín,
Zpětný tah vody tzv vracak za ohybem řeky,kamenitých naspech,
Hlavní koryto,
U potopeneho stromu
V jakékoliv prohlubni na dně
Vždy beru v potaz roční období, teplotu vody a s ní spojenou okyslicenost,rybářský tlak na určité mista.
A mimochodem. Kde se usazuje bahno,tam je výskyt přirozené potravy a slabší proud. Tyto fleky beru jako top

Incognito - Profil | So 2.3.2019 23:41:57

Pokud máš na mysli sonar, potažmo echolot, tak je to do jisté míry řešením. Z vlastní zkušenosti vím, že je tento způsob ošemetný. Používám oba dostupné způsoby. Jak klasický velký sonar na lodi, tak nahazovací variantu. Problém je, že lodě ryby ruší a stejný efekt jsem zaznamenal i při používání Deeperu. Sonary používám ve chvíli, kdy jsem rybu lokalizoval a hledám na dně vhodné místo pro založení krmného fleku. V této diskusi hledám hlavě rady a tipy získané pozorováním, zkušenostmi a znalostí chování kaprů.

Malab - Profil | So 2.3.2019 23:03:59

Ulrazvukem by to asi šlo. Poctivě to bude výrazně náročnější.