Jak jste spokojeni s hospodařením na P-revírech?

Na hospodaření na pstruhovkách je řada protichůdných názorů. Jaký je ten váš?
Autor diskuse: Scorpio-75 - Profil , 5.1.2019 muškaření - RŘ, MO, svazy

Knapík - Profil | Pá 18.8.2023 7:36:10

u x a >> tak to každopádně.

u x a - Profil | Pá 18.8.2023 1:18:30

Knapík >> ty ostroretky a jeseni je jen příprava pro hlavatky..teda podle mě..

Honza7 - Profil | St 16.8.2023 23:45:21

Rožnovák >> Děkuji Vašku za odpověď. Pokud mám dobrý zdroj informací, tak snad hlavatka by se měla vysadit na nádrži Morávka.

Rožnovák - Profil | St 16.8.2023 21:49:33

Honza7 >> Ohrožené, respektive Zchd druhy hájíme protože nám To ukládá zákon-Zopk je nyní nastaven tak že žijeli někde Zchd je chráněn i jeho biotop- pokud se tedy bude chtít někdo např upravovat štěrkové lavice v místě s výskytem H kesslerova- musí si zažádat o vyjímku OOP i zásah škodlivě zasahovat do biotopu h.keslerova- OOP vydá podmínky aby byl byl biotop pro h- keslerova zachován. Pokud hrouzek není v databázi - investor neudělá biologický průzkum lokality respektive do toho nevstoupi rybáři či jiný ekospolek :-) a neupozorní OOP na výskyt hrouzka OOP nic nevydá. Rybáři samotní mohou přiopominkovat- ale nejsou vždy automaticky účastníky řízení. Jde o jejich stanoviště a ta je nyní vázaná dle ZOPK na druhovou ochranu tedy je nezbytné druhy chránit dokud nedojde ke změně legislativy.
Pokud se dělají ,odlovy, vodoprávky a transfery na revíru obraz o Zchd se vytvoří. Nebudu dělat chytrého-Nevím jakou speciální determinaci kessleraků v terénu ichtoši používají-mohu se ti zeptat-budu tam v kontaktu asi za měsíc.

Hlavatka je původní i na Bečvě- dříve byly vysazeny i na Bystřičce- nejen rybáři jsou strašní pokustoni-nedavno jsme zaznamenal žádost tuším povodí odry o vysazení do nějaké nádrže -chtěli hlavatku použít jako regulátora bílé ryby-pokusy jsou nebo byly i v čechách pokud vím.

Jeseter jo je To možné že byl historicky až v Bečvě když se nedělaly monitoringy- vše jsou jen rybářské zkazky-každopádně je to kříšení-od roku 2005 vysazuje jesetera do Dyje a Moravy PMO -nyní se přidal i Jihočeská iniverzita ta ho dokonce umí i vytírat z rybářstvím pohořelice -caluji to norské fondy- ono To cosik stoji.-

Hlavatka a jeseter nejsou celoročně hájené ani zák. chráněné.

Hlavně aby nasadili na dobrá místa.

Rožnovák - Profil | St 16.8.2023 19:51:19

eskymak Mrakomor >> - ale jeto tak- eviduji Zchd- vedou databáze provádí monitoring -udělují vyjimky a provadějí transfery viz črs- to se nevylučuje aby se někdo jiný také staral a domluvil se s nimi na spolupráci. ČRs ve spolupráci s Aopk či Krajem Provádí záchrané transfery - a data z nich jsou podkladem pro nalézovou databázi druhů OOP a To je podkladem pro další vedená vodoprávní řízení-že se v místě vyskytují Zchd a jedná se o jejich biotop.

- kam v RpR v Bečvě šlápneš tam je střevla- v Hážovce To samé-s hrouzkem je To podobné-kéž by na Tom tak byl PO.

Honza7 - Profil | St 16.8.2023 19:15:39

Rožnovák >> Vašku ty opravdu nevidíš, že jde o ABSURDISTÁN.
Ohrožené ryby hájíme s tím, že jejich populace se sama obnoví a nic pro ně neděláme.
Hlavatka se s PO dá velmi těžce splést, dříve ji zaměníš s PD, ale i tak je tam signifikantní znak, který spolehlivě rybu rozliší. Co se týče výskytu hlavatky - původní ryba patří na původní lokality, rozhodně prznění způsobené vysazovaní nepůvodních ryb do našich revírů má daleko větší negativní dopad, než hlavatka, které patří do dvou - maximálně tří našich vodních toků v rámci SM.
Hrouzek Kesslerův - těžko neskončí jako nástražní rybka, když je nepozná ani RS. Zkus mi prosím Tě napsat jak spolehlivě rozliším HROUZKA KESSLEROVA od křížence HROUZKA KESSLEROVA x HROUZKA OBECNÉHO ( jenom na mě nechoď s genetikou tu při rybaření budu těžko realizovat ).
V případě jesetera si vůbec nejsem jistý, že v minulosti neplaval v Moravě i Bečvě. Problém je v úplně jiné rovině - kdy začala povinná školní docházka a kdy na Dunaji, Moravě i Bečvě začaly stavební úpravy a taky jak uvedené toky v minulosti byly vytráveny.

Honza7 - Profil | St 16.8.2023 18:37:08

Knapík >> Vrchnost si moc s předpisy hlavu neláme - tvorba ZOO koutků má pořád svoje zastánce. Co je na tom, že ryba patří do jiného povodí, případně jiného pásma, zkrátka máme držet hubu a býti šťastni, že tam aspoň něco plave.

Rožnovák - Profil | St 16.8.2023 16:11:12

Honza7 >>

-Jesen a mníik má vyjímku OOP a je tedy v ZP - přehledy zarybnění jsou na stránkach Vús.

-To že hlavatka není v ZP neznamená že se u nás nevyskytuje-má přirozený areál výskytu a je u nás zaznamenána-Hají se právě proto-stejně jak píšeš k rozpoznávavím schopnostem-malou hlavatku si spousta rybářů splete s PO a v klidu ji zmasí a ani o tom neví-pokud by se někdy do ZP měla dostat měla by tento areál kopirovat- nerad bych ji chytal na naši P se zbytkovými populacemi PO by v případě vysazení a aklimatizace zatočila.

-S tím že někdo něco nepozná když do kroužku chodí jen děcka je těžko- Hrouzek kesslerův a jiní jsou chránění aby neskončili jako nástražky nebo v žaludku aspoň u těch osvícených co poznají a také je chráněn jejich biotop -e To dá využít když je vůle. Monitoring po otravě se tam dělal pokud vím odbornící s OOP, Avčr a pod- zadávají také do NDOP - ti hrouzka poznají nyni nově hrouzek banátský - poslední záznam z Přerova podzim 2022- takže populace žije.- pro hr.ouzka jsou nejdůležitější štěrkové lavice- které PMO a jiní úśpěšně likviduje- Populace je i za Valmezem nebo byla.

Jeseter je trochu jiná liga jak jesen jeho areál rozšíření je mimo náš ús- na území čr se vyskytoval jen okrajově Morava a Dyje při dolním toku- v současné době je oblíbený pro chov v akvakulturu

Vysazovaní ryb bez rozmyslu nás dostalo často do větších problémů než jejich nevysazovaní

rybomil - Profil | St 16.8.2023 9:29:23

Knapík >> co nějak pamatuju na některých revírech se jesen i ostrá nazazovaly opakovaně a dokonce tam byly poměrně početně reprodukce schopné velikosti a počty.
Tehdy vydry bylo málo a kormoše ještě méně. Leč obě ryby postupně zmizely.
Závěr = sežrala je vydra 2 nohá.

Knapík - Profil | St 16.8.2023 8:36:37

Honza7 >> na v ZČ, kde jesen nikdy nebyl, jich je nepočítaně, někdy jich člověk na plavanou nachytal strašné množství, snad každá druhá ryba byl jesen, podobně to máme s nepůvodní ostroretkou. A když se člověk zeptal, proč se tyhle ryby nasazují, tak se dočkal odpovědi, že alespoň něco ...
A to u nás "bělobu" docela nasazují, ale bohužel převažují tyhle druhy, co patří do jiného povodí.

eskymak Mrakomor - Profil | St 16.8.2023 7:29:45

Rožnovák >> Vašku, nevím, ale dle mě nejde říct, že o zákonem chráněné druhy se stará agentura.. ČRS jako subjekt hospodařící na svěřených vodách a revírech je zodpovědný za zachování druhové pestrosti svěřených ekosystémů budoucím generacím.

Řeči jako pro kapra si přijedou 2/3 organizace, další třetina si kapra uloví z jiných organizací, do diskuze o pstruhové vodě vůbec nepatří! To že uzemní svaz nikdy kapra z ZP nenavrhne na vyjmutí mluví samo za sebe. Ekonomický zájem převládá před ekologickým což je smutné obzvlášť v případě ČRS - organizace, které má své příjmy každoročně jisté :-).

Střevle, hrouzci a ostatní chráněné druhy, včetně lipana a pstruha z bečvy mizí - to je prostě fakt.

Honza7 - Profil | Út 15.8.2023 20:11:14

Rožnovák >> Stupidní předpisy jsou takové, které nemají význam a nebo jdou proti zdravému rozumu.
Pár věcí na příklad : hlavatka v revíru není, ZP u nás nepotkala minimálně dvacet let a přesto ji hájíme. Asi to bude vypadat, že rybáři budou hodně věřící ve stylu panna porodila a dojde k samo obnovení populace.

Celoročně hájíme Hrouzka Kesslerova - kolik rybářů ho pozná? Pozná ho i RS? To už se raději ani neptám jak posílíme jeho populaci. Za chvíli to budou tři roky kdy došlo k otravě na Bečvě - zajímal se někdo ze svazu jak to s ním vypadá?

Mník - jak dlouho byl nepřítelem na našich revírech a byl vnímán jako škodná. Kolik se jich vysadilo za posledních 20 let u nás na ÚS a v jaké velikosti - v době kdy byl celoročně hájen?

Jesen - taky kolik jsme ho vysadili za posledních dvacet?

Jeseter malý - to stejné v bledě modrém.

Pouze alibismus a nic nedělání v rámci udržením populací

Rožnovák - Profil | Út 15.8.2023 18:03:50

Honza7 >> jaké stupidní předpisy ohledně Zchd konkrétně myslíš, nějak se začinám ztrácet?

Honza7 - Profil | Út 15.8.2023 16:58:13

Rožnovák >> Ahoj, s tím ADIDASEM to bylo výstižné, ale tohle by si měl uvědomit především ten, který má na starosti HB a následně ZP. On bude mít asi velmi kladný vztah k atletice a tak za každý jiný druh ryb, která nespadá do pstruhového pásma fasuje ty pomyslné pruhy - kapr, amur, možná si časem vzpomene na veslonose, případně hadohlavce a rázem bude mít echt ADIDAS.
A teď vážně, pokud je pravdou, že ZCHD včetně ryb spadají pod agenturu, tak to je asi něco podobného kdybys musel při bolestech s hlavou na veterinu. Připadá mi to jako kolosální bor-d-e-l. Rybáři, kteří neumí si uhlídat původní populaci ryb v revíru a jejich jedinou aktivitou je vydávání stupidních předpisů, které na udržení ohrožených druhů ryb mají minimální dopad.

eskymak Mrakomor - Profil | Út 15.8.2023 13:58:23

Rožnovák >> Vašku sorry, za mou upřímnost....ale já nebudu slovíčkařit a chodit pro slova daleko..

V případě že "uživatel" užívá pstruhový revír tak, že dominantní rybou je bílá ryba + kapr.....užívá (čti hospodaří) uplně nahovno.

Rožnovák - Profil | Út 15.8.2023 13:47:15

Honza7 >> Zchd nejsou předmětem Zp mimo jesena a mníka kde je vyjednaná výjimka i pro lov. Zchd jsou pod agenturou - ta občas udělá nějaký repareiační projekt do lokality kde se Zchd vyskytovaly a nají tam podmínky. - viz střevle. Pokud by se Zchd vvysazovaly stylem jako jiné ryby - čim víc pruhů tím víc adidas- bylo by to spíš na škodu - pro tyto ryby je rozhodujicí vhodné prostředí které je také chráněno a je To využiváno při vodoprávních řizenich- druhová výjimka na Zchd je To poslední co může stavbu na Toku trochu osekat aby z toku nebyl rybí holobyt. Zp stanovuje v konečné fázi úředník Ro placený státem ten nemá výhrady k návrhům uživatele revíru když do P se navrhuje K a Amur , stejně tak To kontroluje aby byl zp dodržovan když už je dán. Každopádně vranka je pod i nad přehradou a střevle pod- víme s z transferů. V přehradě je zchd jen rak a škeble rybniční pokud vím.

Honza7 - Profil | Pá 11.8.2023 15:58:04

Rožnovák >> Ahoj Vašku, mám takový pocit, že na svazu se u řadových rybářů vyžaduje v mnoha případech celá řada věcí, které ani nemáme v RŘ a na druhou stranu vedení na nejrůznějších úrovní si legislativu ohýbá jak se jenom někomu zlíbí.
Alibisticky se nastaví u ohrožených živočichů celoroční hájení a tím veškerá snaha o udržení populace původních ohrožených druhů ryb končí.
V případě kapra - a nejen jeho ( ta ryba za to nemůže - je to pouze populistické řešení nás rybářů ) se zde sadí ryba, dá se říct už do každé revíru - a nejde o její původní formu.
V případě pstruhových vod ( má to už ve svém názvu minimálně od dob profesora Friče ) budu spoléhat, že dominantní rybou bude jednoznačně pstruh a všechny ryby, které do pstruhového pásma patří - mřenka, vranka, sekavec, střevle a další.
Opravdu nevím co tam na takovém revíru dělá kapr, amur případně další druhy ryb, které spadají do úplně jiných rybích pásem. Absurditu takového chování vidíme spolehlivě na někom jiném, než sami na sobě a tak se potom nedivme, že asi budeme časem chodit nakupovat pneumatiky na svého plechového miláčka do drogerie, či chleba do železářství. Je to pouze otázka času kdy takový idiotismus se projeví i v jiné oblasti - pak snad konečně pochopíme, že nemůžeme mít ve funkci "neznalého" jedince jenom proto, že to udělá zadarmo.
V případě HB by mě zajímalo jestli je i takový přehled jak tomu je u kapra, lína, amura i u takových ryb jako je mřenka, vranka, střevle, případně zda-li jsou v ZP a jak se daří takový ZP plnit.
Nechci aby to vypadalo, že pouze se kriticky vyjadřuji - osobně si myslím, že se v mnohých věcech náš ÚS posunul k lepšímu, ale na pstruhových vodách to je stále hodně zoufalé.

atislav_fishing - Profil | Pá 11.8.2023 11:46:32

Rožnovák >> "Ús navrh na vyšoupnuti Kapra na HB se zp Ro nikdy nedá - nemá k tomu žádný důvod" je na tom to nesmutnější no.

Rožnovák - Profil | Čt 10.8.2023 17:58:47

atislav_fishing >> Není to náš pstruhový rybník, ale nádrž o 10 ha ,vlastníkem je stát správu provádí PMO-na Revír drži dekret ús, v Zp je K, Pd, Po, lín a amur ten zas vadí mě- moc se ho nechytá a už tam toho zeleného na okus moc není. ,aspoň nejsou v Zp dravci přesto tu jsou asi je tam někdo hází.Asi Třetina úlovků Kapra z HB jde za členy ostatních Mo . Ús navrh na vyšoupnuti Kapra na HB se zp Ro nikdy nedá - nemá k tomu žádný důvod-dochazky a úlovky jsou četné napříč členy Mo v okolí.

atislav_fishing - Profil | Čt 10.8.2023 9:52:39

nofish >> To si docela hezky popsal vlastně obecně rybaření...

nofish - Profil | Čt 10.8.2023 9:35:33

atislav_fishing >> nevím, nehrotim to. Stejně jde pořád jen o prosazování zájmů určitých skupin. Můj osobní názor je, že pokud je to stoják je to jedno co tam plave, pokud to neutíká do řeky a neškodí to tam.

atislav_fishing - Profil | Čt 10.8.2023 9:15:25

nofish >> Áno, jsou pstruhovky a pstruhovky. Nicméně reofilky a podělaný kapr kterého je všude na tuny a dá se chytat skoro na každém svazovém revíru je trošku rozdíl. V takovém unikátním revíru je to naprosto zbytečná ryba. Kdyby tkaových horních bečev bylo desítky v severomoravském ÚS, tak se nad tím asi ani nepozastavím. :)

nofish - Profil | Čt 10.8.2023 9:09:40

atislav_fishing >> víš, ona ta pásma si namaloval člověk, ryby to nějak nechápou. Už vůbec ne po tom co občas vyvádí bagry podniků povodí. Nešlo vůbec o nějaká pásma ale o to, že na P vodách se běžně vyskytují i jiné ryby. To bys musel udržovat monokulturu pstruha.

atislav_fishing - Profil | Čt 10.8.2023 9:00:56

Rožnovák >> I kdyby se tam sadil 1000 let tak to nemění nic na tom že kvůli 30 rybářům z vaší MO, kteří si na kapra můžou zajet na jakýkoli jiný stoják, úplně zbytečně pohříváte celému ÚS mít možnost chytat hezké pstruhy na skoro jediném hezkém pstruhovém stojáku. Zvlášt když se vaše MO tak hezky stará o PO a má možnost si tam třeba držet hezké generačky pro výtěry s tím že tam mohl být PO celorožně hájen v režimu ChaP. Ale očividně kapr prostě vyhrává už i na psturhovkách přesně jak zminuješ rožnovku ve valmezu.

atislav_fishing - Profil | Čt 10.8.2023 8:55:23

nofish >> To trošku plantáš parmové pásmo s pstruhovkou.... :) a ano harta je druhá promarněná šance chytat trofejní jezeráky - místo toho můžem pukat vábničkou :)

Rožnovák - Profil | St 9.8.2023 19:10:33

atislav_fishing >> Každy rybář bude moci z HB odnést pouze 20 kaprů na svou roční povolenku - dříve mohl 40.Jde o to že kapr se na HB nesadi pro pár lidí - vymasí se asi o 2 měsíce později 😄Vysazuje se tam min 35 let co pamatuju a je v Zp. Navrhnout změnu zp Ro může uživatel revíru tedy ús.Pstruha kapr na přehradě neohrožuje od toho jsou tam jiní. Kapra na P řece jsem chytil kdysi v Hrachovci a hned 5 v jedné tůni jelikož neměli ani 40 musel jsem je pustit- teče to tam ze soukromých rybochovů-psal jsem si kvůli tomu i s hospodářem, O rok později v zimě jsem v chap viďel asi 20 pěkných Kaprů ti už měli hodně přes míru-nikdo je tam z nechytá a vesele tam přerývají dno-toliko ke Kaprovi na P.

nofish - Profil | St 9.8.2023 14:52:01

Willow >> Já to chápu. Určitě jsou některé vody vhodné k tomu abychom si jimi "vynahradili" absenci horských jezer, proč ne :-) Někde by to asi šlo. Pokud to funguje, proč by nemohla být stojatá voda pstruhovka. Že z P, udělá někdo MP musí mít své důvody a nikdy o tom nerozhoduje jedinec.
Přece takhle nejde paušalizovat. Nechápu, proč by na stojáku nemohl být pstruh i kapr, stejně je to uměle vytvořená nádrž. Je to spíš o místních podmínkách. Něco jiného je kaskáda rybníčků na malém P toku, ještě k tomu s rybámi přechody a něco jiného nádrž na P řece.
Mě spíš baví, jak hromada lidí nadává na kapra (který není ani mou cílovou rybou) a přitom si neuvědomují, že (bohužel/bohudík) z velké části díky tomu kaprovi, ty pstruhovky existují. Jak díky kaprovi na některých P vodách, tak díky kaprovi na MP.

Willow - Profil | St 9.8.2023 14:33:15

nofish >> Stejně jako u nás byla přehrada Pastviny taky pstruhová.Leží mezi pstruhovými revíry.Jenže někdo dostal špatný nápad,,VčÚs" a od cca 1990 je přehrada mp.
Poslední hlavatka se našla uhynulá 2016?Bylo jich tam hafo.

nofish - Profil | St 9.8.2023 13:55:48

atislav_fishing >> Ahoj. Jak to tu tak čtu, tak mě napadá. V tom případě na pstruhovce nemá co dělat podoustev, ostroretka, Parma, ty také pstruhovi jikry v klidu sežerou. Duhak to samé. Ovšem příroda není hloupá a tak se pstruh vytáhne vytřít tam, kam se tyto ryby běžně nedostanou. V případě stojáku je opět dost velká pravděpodobnost, že se pstruh vytře v přítoku, kde bude mít vhodnější podmínky a kapr tam dobrovolně proti vodě vytahovat nebude, tak možná v létě při nedostatku kyslíku.
To obecně.
U nás vlastně ani nejsou žádné klasické stojáky, pstruhovky. Jezera. Všechno to jsou stejně jen nádrže s výskytem pstruha. Protože jinak, díky logice, že je to na P toku, by i taková Harta a Kružberk, měly být vlastně P vody.