Voda do boilie

Ahoj,

Dáváte trochu vody do boilie? Například když je těsto moc suché.
Autor diskuse: Vladk - Profil , 4.8.2018 kaprařina - nástrahy, návnady

Pvl - Profil | Po 6.8.2018 16:41:42

Petr.J >> Je teda fakt ,že by se nastalá situace nechala vyřešit i bez "otázky" Vezmu hroudu těsta navlhčím ... prohnětu .. zkusím jestli to jde ukoulet .. hotovo a mám jasno :o§)

Slavíček - Profil | Po 6.8.2018 16:29:34

Pvl >> Dnes ano jsou 2 verze studena a tepla v podstate stejny slozky akorat do teple vic pojiva

Pvl - Profil | Po 6.8.2018 16:26:21

Slavíček >> .....když už to má někdo vychytaný nepotřebuje dosypávat . :o§)) Při jedné směsi .Psal jsi snad, že máš "jednu" a podle potřeby ji mírně obměníš --jestli se nepletu

Slavíček - Profil | Po 6.8.2018 14:06:41

Osobne nic nedosypavam vejce tekuty smes zamicham a necham.hodinku odstat a jdu koulet.Vodu davam vyjmecne pouze pokud to delam ve vetsim mnozstvi a testo preschne .

Petr.J - Profil | Po 6.8.2018 12:44:11

Ja si myslim, že pokud je někdo na takové mentální úrovni, že musí pokládat takové otázky, že není schopen tuto nastalou situaci sám vyřešit, neměl by se do domácí výroby vůbec pouštět. Prostě tak strašně složitou věc nedokáže. Za chvilku se tu objeví otázka, co dělat, když to je řídké, za chvilku se bude ptát jak dlouho varit..... Podle mě by se na takové hlouposti nemělo vůbec reagovat a kdo to dělá, chce si hrát pouze na chytrého.

Pvl - Profil | Po 6.8.2018 12:38:34

viliam1735 >> Však já to psal pro ty , co už tvůj rodný jazyk neovládají :o§)))

viliam1735 - Profil | Po 6.8.2018 11:55:54

Pvl >>
Ved to iste som pisal.
Ale aj keby postupom casu, by ta zmes, ak by bola vhodne zlozena tzv,dozrela.
Nasledne drolenie, by bol len docasny stav. pry rychlom dosypani suchej zmesy,pokial by sa neprepojili vsetky zlozky.
Avsak skor si myslim ze to ma naopak.Pri rychlom spracovani cesta,zmes vyzera byt ok a ako nahle postupom casu zacne pojit ,postupne vysycha az sa zacne drolit a sypat.(zle nastavena zmes,mozno vela kukuricnej muky ta sa zvykne takto chovat,malo oleja).
Ako som uz pisal nech si to vyskusa na 100g a jednom vajci.Inak pri vacsom objeme to bude len pokus omyl a moze sa stat ze na koniec celu zmes vyhodi, pri najlepsom to ako tak uroluje,ale bude spominat vsetkých bohov na zemi a na konci ani vlastne nevie co to je vysledny produkt.

Pvl - Profil | Po 6.8.2018 11:45:54

viliam1735 >> Já si spíš myslím ,že nepřisypával postupně .Nasypal víc než bylo zdrávo (ke konci) tím se mu směs drolí -- je moc suchá

viliam1735 - Profil | Po 6.8.2018 11:38:23

On popisoval, ak som dobre cital a pochopil ze tie hady sa mu doslova drolia, rozpadaju.Ak je dobra zmes, nemyslim teraz kvalitu, ale konzistenciu,tak nie je mozne aby sa had zacal drolit ,ci rozpadat,ba dokonca cesto vyschnut az na tolko, aby sa nedalo dalej rozpracovat len rukou.Ano stane sa ze cesto vyschne,ale budem sa opakovat ak je dobra zmes( konzistencia) tak po opatovnom rozmackani v rukach je cesto opat lahko spracovatelne tzv.gumove a teda da sa pekne rolovat,cesto obschne len na povrchu.Chlapec ma problemy asi v tom, ze velmi rychlo cesto spracuje,co znamena ze ho dostatocne nevymiesi a uz asi od zaciatku mu slabo pije, co ma za nasledok zle zlozena, vyvazena zmes a vysledok je nasledne drolenie rozpadanie zmesy pri valani boilies.

Fishky - Profil | Po 6.8.2018 11:29:38

Vladk >> Ahoj, každé těsto ti po zadělání časem "ztuhne". Je lepší udělat malinko řidší a nechat ho odstát. Vodu bych nedával vůbec. V těchto teplotách bych zpracovával raději menší dávky, některé těsta rychle osychaji a současně osychají i hadi. Malou dávku rozmíchaného těsta je možné v pohodě zpracovat než oschne, větší dávku bez odstátí nikoliv, takže pokud budeš dělat víc těsta (nebo ti to zkrátka potrvá), tak budeš muset těsto dovlhčit.

Petr.J - Profil | Po 6.8.2018 10:40:25

Jak tam dáš vodu, všechno zničíš a musíš to vyhodit.

roxtidy - Profil | Po 6.8.2018 9:00:46

Rišo >> samozřejmě že záleží i na ostatních tekutých složkách, ale je těžký něco poradit když zadavatel neuvádí kolik čeho dá. Resp dá se vyčíst že 10 vajec + 7ml oleje.... Co dál? Tekutá potrava?
Pak záleží kolik tam má složek které těsto "vysusuji" jako je např třeba kuku mouka.
Pokud chce prostě zachovat tekuté složky co má teď tak musí upravit složení směsi. A nebo opačně.

Rišo - Profil | Po 6.8.2018 5:55:58

roxtidy >> zabudol si na tekuté zložky. Ja na kilo zmesi dávam štandardne 8 vajec a musím hodinu čakať aby cesto preschlo lebo je príliš vlhké a nedá sa s ním robiť. Ak tekutých komponentov dáva málo tak musí zvýšiť počet vajec...

roxtidy - Profil | Po 6.8.2018 1:13:33

Vladk >> myslet si, ze pokazde musis do deseti vajec nasypat 1 kg suche smesi je kravina. Jak pise Viliam tak "problem" je ve smesi.
Udelelej to tak, ze do vajec nasypes treba jen 1/4 smesi a udelej z toho kasi....tu nech 15-20minut odlezet. potom to domichej do temer finalni konzistence ale ne tak, ze tam hned soupnes vsechnu suchou smes. Proste prisypavej postupne. V lednici pak uz testo dojde jenom minimalne a nepreschne. a budes se holt muset treba smirit s tim, ze pro 10 vajec bude optimum napr 900g tvoji suchy smesi.

Rišo - Profil | Ne 5.8.2018 14:33:21

Vladk >> tých 40ml oleja na kilo zmesi pridávam štandardne už cca 15 rokov a nikdy nebol problém, kľudne to tak urob. A ako už bolo spomínané cesto ak roluješ dlhšie vysychá.

hona1 - Profil | Ne 5.8.2018 11:01:00

Vladk >> To že ti to takhle začne osychat, když těsto nespracuješ hned, je běžný. Klidně tam tu vodu pro provlhčení přidej, taky to tak dělám, není potřeba z toho dělat nějakou vědu. Jinak když máš to těsto udělaný a trvá ti delší dobu ho zpracovat, tak je dobrý to přikrejvat nějakym igelitem nebo něčim, pak to tolik neosychá

Travex - Profil | Ne 5.8.2018 10:32:02

Ivan. >> jasné, je to věda......a když to moc lepí, tak ty kule jdou taky špatně rolovat......

Ivan. - Profil | Ne 5.8.2018 10:28:06

Travex >> ked je to moc olejove preklzava to v rollbale a nerobia sa pekne gulicky. Preto treba primerane..

viliam1735 - Profil | Ne 5.8.2018 10:27:48

Problem nemas vo vajciach, ale v zakladnej zmesi.Mas tam pojive zlozky, ktore absorvuju tekutu prisadu pomalsie.Ja namiesto teba by som sa uberal tymto smerom a hladal problem tam.Nedolieval vodu ci nepridaval vajcia.Asi by bolo lepsie keby si sem dal suchu zmes a ovela lahsie by sa tak radilo.Mozno ze 7ml na kilo suchej pri 40% rybych mucok je strasne malo.Aj ked si niekto pomysli ze samotna rybyna obsahuje vela oleja, nemusi to tak byt v zavislosti od druhu a sposobu lisovania a pocte druhov pouzitych v mixe.Skus 100g suchej jedno vajco a okamzite zistis na com si.

Vladk - Profil | Ne 5.8.2018 10:08:19

dobre ale ja mam 40% rybi moučky + sojovou plnotucnou.... fakt jeste olej? ja dal 7 ml na kg suche

Travex - Profil | Ne 5.8.2018 9:59:01

Rišo >> já dával myslím nejvíc 300 ml na 10 kg směsi.

Rišo - Profil | Ne 5.8.2018 9:40:45

Travex >> na kilo zmesi dávam 40ml a v pohode, takú dávku odporúčajú to aj niektorí výrobcovia boilies.

Travex - Profil | Ne 5.8.2018 9:17:30

Ivan. >> dávám tak 15 až 20 ml na kilo suché směsi. Mně to pomohlo, když mně směs moc lepila......

Ivan. - Profil | Ne 5.8.2018 2:51:51

Travex >> oleja sa da pridat jenom trochu, jinak to zhorsuje rolovani..