Vhodné ryb do kuchyně

Moc by me zajimalo,jake ryby jite nejradeji a jake jsou na konzumaci nejvice vhodne...az uz z hlediska chutnosti masa ci poctu kosti.
Timto bych byl take rad za odkaz na jednu stranku: je tam popsano hodne rybich druhu+pocet kosti v jednotlivych castech jejich tela...
Pro me je bezkonkurencni okoun a candat...
Mate nekdo skusenost treba s upravou tlouste?V zivote jsem jich nachytal spoustu,ale jeste jsem si zadneho od vody neodnesl.

Timto bych nechtel rozpoutat nejakou diskusi ohledne masarstvi,ale podle me ryby+kuchyne patri rozhodne dohromady....v rozumne mire...
Autor diskuse: Pepíno - , 25.1.2005 všeobecné - ostatní

šeptal - Profil | Čt 27.1.2005 11:12:21

Carlos6: Tys mu na to regulérně skočil. :o))

Jinak jak píše fikus. Když je v tom mase pořádná kost za kterou se to dá držet a mastnota ti teče po bradě, to je pak ten pravý blahobyt.

fikus | Čt 27.1.2005 10:31:10

žebříček nejlepších rybích specialit:
1) vepřový řízek s bramborovým salátem
2) pečená kachnička s bílým a červeným zelím + kombinované knedlíky (houskový + bramborový)
3) svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem, brusinkami, šlehačkou a citrónkem
4) vídeňský guláš s houskovým knedlíkem, posypaný čerstvou cibulí
5) uzená rolovaná plec se švestkovou omáčkou a smaženými kroketami
Teď jsem fakt dostal hlad, jdu si do lednice zakrojit kousek paprikáše. Jinak ryby taky jím, ale musel bych se opakovat po ostatních.

Carlos6 | Čt 27.1.2005 9:38:30

Lojza: Prave ze candat a okoun patrej mezi ryby s nejmensim poctem kosti...Jedl jsi je nekdy vubec?

Rici - Profil | Čt 27.1.2005 9:37:32

šeptal: Lojza ty své miláčky musí nějak chránit proti sežrání.
No Lojzíku, alespoň jsi to zkusil, co takhle že bysme dneska večer dali dohromady nějakou petici pod názvem Pruhovaní miláčci?

šeptal - Profil | Čt 27.1.2005 8:54:40

Lojza : To ti tak žeru. ;o)

Lojza - Profil | St 26.1.2005 23:08:29

Kapr , a jen kapr , ostatni - candat, okoun, lin maji hodne kosti a tekave maso. Krom toho candat a okoun jako dravci maji vic zamorenou-otravenou svalovinu byfenolima , olovem a ruznyma jinyma chemikaliama.

rybomil | St 26.1.2005 11:46:53

Candoš s holandskou omáčkou, štika na nivě, okoun na bylinkovém másle nebo jako "sušenka".
Mník, úhoř, maréna a sumec na všechny způsoby.Z ježdíků výtečná polévka. Ty trumany taky moc rád, škoda že tady v okolí vůbec nejsou. Kapra na česneku a cibuli mi jednou dal ochutnat táta, totálně na blití - fuj!
To jsem se nějak s těma chutěma rozepsal...... budu muset brzy něco vytaženýho picnout do trouby.

xycht - Profil | St 26.1.2005 10:57:32

A samozřejmě okoun

xycht - Profil | St 26.1.2005 10:57:11

Tlouště jsem vzal jednou - v létě. A moc mi to nechutnalo.

Jinak mě osobně nejvíc chutná sumec, candát, cejn (na salát), pstruh....nejlepší úprava je podle mě uzení nebo řízek :-)

jindra - Profil | St 26.1.2005 0:32:06

Tomáš.V:bral bych tu krkovičku,z kejty je přece jen "suchej":-)),jinak okoun, candát velice chutné ryby.Ježdík nevím,neokusil,ale slyšel jsem,že není špatnej.

Tomáš.V - Profil | St 26.1.2005 0:15:30

Apropo, vloni z jara brácha "padnul" do ježdíků, chytil jich cca 50, půl dne na nich pracoval a druhý den večer byla mňamka. :o))

Tomáš.V - Profil | St 26.1.2005 0:12:54

Truman na roštu, okoun na másle a nejlepší je vyfiletovaný candát se špekem a sýrem zapečený na plechu zalitý smetanou :o)).
Jinak, nejlepší rybí řízek je ze zadního vepřovýho, popřípadě z krkovičky :o)).

mirmen - Profil | Út 25.1.2005 21:33:18

Pepíno: u tlouště se kvalita masa mění v závislosti na ročním období. V zimě a před třením je maso tužší. V létě je "blátivější", víc "rozbředlé". Podle toho se volí úprava.
U ryb, které mají maso chutné, pevné, postačí úpravy přírodní, na másle, jen s osolením nebo špetkou koření.
U ryb s masem "nepevným" , "blátivějším" apod. se musí zvolit jiná cesta.
Tam k masu patří ostřejší zeleniny ( cibule, česnek, zeleninová paprika, pórek...), něco mastného ( slanina, šunka...), ostřejší koření( více pepře, kari, ostré směsi Kotányi ...).
Je to spíše o tom, zda si chceš rybu vzít a zda ji dokážeš připravit tak, aby chutnala.
Jedl jsem několik desítek druhů ryb a některé jen 1-2 krát. Ne proto, že by mi nechutnaly nebo že bych je nedokázal připravit.
Ale proto, že mi to pro zkušenost stačilo.
Klidně ochutnej i současně "znevažované" druhy ryb.
Málokdo zná například stravu podolských vorařů z konce 19. a počátku 20.století:
8-15 centimetrů dlouzí okounci se vykuchají (šupiny i hlava ponechány).Vhodí se do hrnce vroucí mírně osolené vody a povaří se 5 minut. Hrnec se odstaví do sklepa a tam se nechá půl dne. Pokud je připravili večer, jí se ráno. S krajícem chleba.

Kacula the Great - Profil | Út 25.1.2005 15:49:51

uhor je nejlepsi

Vasej | Út 25.1.2005 14:10:46

pardon, ale je to furt dokola

Pete - Profil | Út 25.1.2005 14:06:18

Okoun, candát, uzený úhoř,maréna

Vasej | Út 25.1.2005 14:03:36

Robo Čt 15.4.2004 12:07:21
Nikita>..musím ti dať za pravdu, údeného kapra som mal prvýkrát minulý týždeň...a bol som príjemne prekvapený - eňoňuňo!....už siedmy deň večeriam polovice údebného kapra... :-))) fakt chutné...
Mates(původní) - ® Čt 15.4.2004 10:43:01
miras.S:No na lína jsem zapomněl, to je jasný, že patří mezi delikatesy, ale je ho tak málo, že bych ho asi pustil.
JVC - ® Čt 15.4.2004 10:10:42
Kde se dá vzít mník ? Já bych myslel, že to je chráněný živočich. Dokonce zapsaný v červené knize, ne ?
Robo Čt 15.4.2004 9:00:17
1. ostriež opečený v paprikovej múčke+citrón
2. halászlé s účasťou kapra, sumca a pleskáča
3. zubáč, mieň, kapor, sumec, šťuka v akejkoľvek úprave
Robert - ® Čt 15.4.2004 8:44:57
1. Candát a okoun, jen na másle a trochu bylinek
2. Mník a truman, pečení nebo smažení
3. Pstruh a lipan, po dosmažení trochu šalvěje a na chvíli pod pokličku.

Z udírny nejlepší úhoř, pak makrela a pak lín.
Nikita - ® Čt 15.4.2004 8:32:09
Byla doba, kdy jsme udili cejny plotice a pod. Dnes udíme kapry a nemá to chybu. Taková vyuzená ryba v přírodě bez příboru je mňamka.
Jakub - ® Čt 15.4.2004 8:25:01
Zrovna včera jsem si udělal kapra po Řecku dle receptu od Mirmena zde v kuchařce a musím říct, že je to docela mňamka. jednoduché, rychlé a dobré. Díky Mirmene :-)
Medul Čt 15.4.2004 0:48:50
Zapomněli jste na jednu z nejchutnějších ryb síha marénu na másle to nemá chybu, to je chutovka
Laďa Čt 15.4.2004 0:07:53
Kt. ryba mi chutná. Všechny. Sumec, mník, úhoř? Uau! Candát? Uau! Štika, velký cejn na másle? Taky se dá! Kapr, bolen, parma? Parmu mám radši než bolena (a není vůbe chlupatá, to je kec, má stejně kostí jako každá jiná kaprovitá ryba, jen tělo oválnější, vím kde jsou kousky do 60 cm a to už se dá! Starý dobrý kapr a bramborový salát nebo kaše? Na to asi nic nemá! To je klasika! A cejni dlaňovky? Z proudící vody na salát. Kapry ostatně taky radši z proudících vod. Ryby z našich zabahněných akvárií jsou všechny odporné!!!
Přemek - ® St 14.4.2004 22:42:24
jj sem taky pro aby sikula hodil recept na ten salatek a ja zitra na skvarky sem hodim taky dneska jdu spat ;-)
joysi - ® St 14.4.2004 22:32:36
Sikula: Mohol by si hodit recept na salat.
a PREMEK zas na skvarky. dik
siro - ® St 14.4.2004 21:54:41
Zlatý rybky se nežerou, se musej pouštět ne?!;o)

miras S. - ® St 14.4.2004 21:51:34
Jestli jsou tohle odpovědi gurmánů, tak jsem velmi překvapen. Copak nikdo z Vás ještě nejedl lína? A pro fajnšmekry můžu doporučit trumany, jen tak přírodní na másle - lahůdka. Samozřejmě candátovi se nic nevyrovná................
Sikula - ® St 14.4.2004 21:24:26
STENO Z KAPRA!!! :o))
Ne, rád mam štiku, okouna, candoše jsem ještě nezkoušel, ale je v mražáku. Nejradši na másle..Taky mam moc a moc rá rybí salát, kterej umí táta tak dobře, že když je trochu volněji, tak přinesu rybky a celý odpoledne je kuchám, aby bylo trochu salátu. Totiž když to táta udělá, tak mísa vyletí do vzduchu a než dopadne, tak je prázdná. :o))Mňam mňam...
Jinak kapra nemusim... A řízky už vůbec ne.
Véna St 14.4.2004 21:06:45
hovězí!

Přemek - ® St 14.4.2004 21:00:47
to truhlik: nene v tom je prave ten vtip :-))) ty skvarky je normalni vykostene masicko z masa nakrajene na kosticky, obalene v korenicku, palive paprice a kdo vi v cem jeste a s takovym cerstvym chlebikem fakt delikatesa :o) pokud bys mel zajem opsal bych ti recept podrobneji tedka to rikam jen z hlavy :o)
siro - ® St 14.4.2004 20:57:38
rybopet:jestli to nebude tim že nepatří zrovna k nejchutnějším:o()
Jediná úprava jak ho mohu pozřít jsou karboše a škvarky, tedy přetlouct ten smrad kořenim;o)
rybopet - ® St 14.4.2004 20:37:19
pstruh na masle je delikatesa, nechápem ale , že nikto nevelebí kapra, to národné vianočné jedlo
Pablo - ® St 14.4.2004 20:31:59
Nejlepší jsou akvarijní závojnatky, ale jsou moc drahé...........to je jen prdel.
Nejlepší je pstruh na másle.....
truhlik - ® St 14.4.2004 20:22:47
premek

Vasej | Út 25.1.2005 14:02:50

Přemek - ® St 14.4.2004 18:47:29
Treba muzu doporucit kapri skvarky :-))) poradne pikantne ochucene, anebo Stika na masle a smetane taky mnamka :o)) ty skvarky ale doporucuju vyzkouset
jidoš - ® St 14.4.2004 18:44:57
makrela - made in Tesco. Doufám, že to nebude reklama.
truhlik - ® St 14.4.2004 18:35:06
zubac, ostriez, sumec a z mora krevety, kalamare a niektore ryby
Nikita - ® St 14.4.2004 17:45:29
okoun - candát - pstruh - kapr, při správné úpravě bezva.
stilet - ® St 14.4.2004 17:40:16
Jelikož tresčí salát už výrobci pěkně przní, dělám si jej z tloušťů, když se občas spletou na pstruhovce. Aby maso "stuhlo", musí jít na pár minut do poctivě vařící, postivě octové a postivě slané vody. Zbytek už je věcí chuti.
Největší lahůdkou u vody je stažený okoun na másle se zelenou vegetou.
Největší lahůdkou doma je uzený úhoř.
osprey - ® St 14.4.2004 16:30:54
Dvě ryby-každá jiná. Úhoř a okoun. Každá má svá (úžasná) pozitiva.
xycht - ® St 14.4.2004 15:57:28
Okoun a candát
Moravák - ® St 14.4.2004 15:47:13
Nejraději okouna. Výborný je taky uzený kapr, obraný od kostí a následně pomletý masovým strojkem. Po pomletí nacpat do skleniček od výživy a k tomu přihodit pol¨évkovou lžíci másla a zavařit. Máslo maso omastí, není suché a přitom zjemní chuť. Nejlépe podávat namazané na chleba. Dobrou chuť.
MIČE St 14.4.2004 15:23:19
Zkuste štiku s křenovou omáčkou.
siro - ® St 14.4.2004 15:23:11
Uzený okoun, nebo candát na másle, siven s mandlovou nádivkou, lososí podkůvky na grilu s bazalkou ...ňam.

Mates(původní) - ® St 14.4.2004 15:05:28
Gudaska: přesně, ryba chce hlavně sůl, aby vystoupila ta pravá chuť.
Gudaska - ® St 14.4.2004 14:56:15
1. Okoun
2. Candát
3. Lipan
Žádné divočení s kořením, jen pěkně upéct, maximálně petrželku nebo pažitku.
Piskotus - ® St 14.4.2004 14:56:08
1.candát
2.okoun
3.salát z tresky
4.zavináče(vlastní)
marsip St 14.4.2004 14:52:19
1)Nakládaná a poté ugrilovaná trestička
2)Pstružík na máslíčku

Uf, začal jsem z toho slintat. Jdu si vzít kus chleba :o(
Mates(původní) - ® St 14.4.2004 14:39:24
Parádní - neomezujte se jen na sladkovodní ryby, dám si taky rád grundličky nebo krevetovej salátek.Kalamáry nebo dary moře na másle s česnekem a bazalkou.................................hmmmmmm:-))
Medeo - ® St 14.4.2004 14:36:50
Nejchutnější rybý maso je dle mého z candáta. Pak by následovala štika a okoun. Úprava těchto ryb není zas až tak podstatná, brž jejich maso je velice chutné pri "jakekoliv" úpravě.
Pobřežní candát - ® St 14.4.2004 14:36:14
1 Okoun
2 candát
3 dal bych si dobře udělanýho kapra
Otto - ® St 14.4.2004 14:23:38
1. Okoun + candát
2. Pstruh (potoční)
3. Štika, sumec
BigSteak - ® St 14.4.2004 14:14:20
1 uzený úhoř
2 uzený pstruh
3 tatarák z lososa
pupák St 14.4.2004 14:07:59
1 Štika na smetaně se zeleným pepřem
2 Candát na grilu v paprikovém těstíčku
3 Siven na

Pike | Út 25.1.2005 14:00:01

Na okouna s candatem se zamerim tento rok, kdyz to nepujde jinak, tak duhak kolem 35 cm na masle je luxusni jidlo.

NOVAS | Út 25.1.2005 13:41:44

Nejlepší okoun a candát na jakýkoliv způsob. Uzenej kapr a cejn je ale taky vynikající.

šeptal - Profil | Út 25.1.2005 8:56:20

Okoun a candát jednoznačně vedou. Tlouště jsem kdysi ze zvědavosti taky zkusil, ale nemůžu říst, že bych si pochutnal. Maso suché, nesoudržné, bez nějaké zvláštní chuti. Zkrátka na mě neudělal žádný dojem.

koko | Út 25.1.2005 8:37:32

Najlepší je podľa mňa údený a v oleji nakladaný úhor. Na jednohubky je to super. Inak jasné, že dravce sú výborné. Rovnako aj dobre spravený sumec.

Salám - Profil | Út 25.1.2005 8:25:13

Já mám nejradši okouna. A co se týče tlouště, tak sem jednou jednoho donesl a nchal ho testovat tchýní, tchánem a manželkou. Kupodivu jim chutnal obdobně jako štika, což sem se dost divil, prej měl ale hodně kostí.

zubac | Út 25.1.2005 7:09:17

Určitě mezi nejchutnější ryby našich vod patří okoun a candát, kterými nepohrdnu, občas i nějaký pstruh případně úhoř, ostatní druhy jaksi u nás v kuchyni nefrčía už vubec ne kapr, ten maximálne na Vánoce, ale uzený. Super je na přípravu candát, když ho nafiletuji nezustane v mase jediná kostička a to je pro mně super....

siro | Út 25.1.2005 6:51:14

Jím jen ty co beru a kupuju:o))
To ještě značně umírněně protože mi ryby moc nejedou.
Nejim co nemá zuby.Snad jen cejni z kterých otec dělá pečenáče a tak mu dvakrát do roka přinesu pár žiletek.
Nejradši mam okouny na máslíčku,nebo uzenýho hada,či trumana.Candoš má taky něco do sebe:o)
Ještě občas dělam sivena s rozinkovomandlovou nádivkou a to je taky ňamka.Výborný je i grilovaný steak s tunáka nebo lososa.
Radši mam ale přírodáček z dančího nebo srnce.