Pstruzi potoční bez prsních ploutví

Chytám (zřejmě) průmyslově vyrobené potočáky bez ploutví a se stavbou těla Pd na různých revírech západních Čech, i v místech s celkem stabilním výskytem původní formy Pp. Jak to bude vypadat, jestli tihle mutanti předají své geny původní linii?
Autor diskuse: filip - Profil , 19.5.2018 muškaření - druhy ryb, rekordy

sindeji3 - Profil | Ne 10.6.2018 11:01:46

Přemas >> no a když mi podobný (nebo ještě lepší) věci řekne smrtelně vážně i hospodář jedné organizace, tak úsměv spojitě přechází v pláč :-)

Přemas - Profil | Ne 10.6.2018 10:51:52

sindeji3 >> U té vody se dá někdy potkat kvalitní materiál :D

Přemas - Profil | Ne 10.6.2018 10:51:14

Vítek >> Ryba si vždycky poradí. Mi tu v říčce máme hojnost samovolně rozmnožujících tloušťů, proudníků, plotice, perlínů, cejnů, hrouzků, mřenek, mihulí, střevlí. A jeden by řekl, že na tom dně z písku a kamení, s oholenými břehy se nic rozmnožit nemůže. Ale může ;)

sindeji3 - Profil | Pá 8.6.2018 18:49:20

Přemas >> tohle si myslí spousta lidí i u kaprů

Vítek - Profil | Pá 8.6.2018 17:45:38

Jura L. >> Ale kde se mohou vytřít sumci, štiky, jelci, okouni, boleni, co by se na tom vykrmili? Štěrky vytěžené, břehy zdevastované, žádný vodní porost, jen bahno a marast.

Přemas - Profil | Čt 7.6.2018 18:33:54

kakr >> Prakticky dorostou ploutve všem. Příkladem buď ryba, která přišla o půlku ocasní ploutve (jak kdyby jí někdo tu ploutev usekl). Do roka měla ocasní ploutev skoro celou. Sice ne už tak majestátnou, ale byla tam.

Přemas - Profil | Čt 7.6.2018 18:31:58

Není tomu tak dlouho, co jsem dostal vysvětlení, proč mají ryby odrbané ploutve (vysazení duháci). Je to prý od štik, jak jim je okusují ... Ten co to řekl, to myslel opravdu vážně. Smutné, kdo všechno se dostane k vodě ...

kakr - Profil | Čt 7.6.2018 15:30:33

Výr >>
Přežila? Asi ano, pochopitelně ploutve nedorostou všem.

Výr - Profil | Čt 7.6.2018 15:18:18

kakr >> dovolím si odporovať tvrdeniu: "Ještě si dovolím upozornit, že potočákům i duhákům, kteří "přežijí" soustředěný útok rybolovců po vysazení velmi rychle ploutvičky dorostou a místo rohlíku začnou žrát maso.".....táto ryba bola vo vode podľa mňa aspoň rok.

Honza7 - Profil | St 30.5.2018 19:11:37

Darďas >> Opravdu nádhera, MÍSTO KDE JE VŠE JAK MÁ BÝT.
Díky.

Darďas - Profil | St 30.5.2018 19:00:47

Honza7 >> Průzkum se dělal pro LČR.Nádherné původní ryby, na 100.m bylo ...50-70.ks - do 40.cm.

Honza7 - Profil | St 30.5.2018 18:35:00

Darďas >> Nádhera, díky.

Honza7 - Profil | St 30.5.2018 18:33:59

kakr >>"Fundovaný" ichtyolog ( amatér a nebo profík ), případně Univerzita "XY" i kdyby měli okamžité řešení uvedeného problému, tak to bude stejně k ničemu, poněvadž nevlastní žádný revír ani nemají dekret na nějaký revír.
Tím chci pouze říct, že uvedenou spolupráci by měli inicializovat ti, kteří uvedené dekrety mají. Promiň stereotypně vykládat, že to nejde bez toho, že by se něco už konečně změnilo to zavání ztrátou zdravého rozumu.

boticar - Profil | St 30.5.2018 16:21:29

potočák 62 >> S tím Irskem jsi trefil hřebíček na hlavičku. Diskutované jevy jsou již celkem dobře popsány řadou přírodovědních oborů. Z diskuze lze ale vyvodit hypotézu, kterou by měli potvrdit nebo vyvrátit odborníci na ekonomiku a společenské vědy. Né nadarmo se hospodář jmenuje hospodář. Jeho úkolem není pouze exaktně určit, jaký způsob je nejlepší pro populaci pstruha v daném revíru. Jeho úkolem je s omezenými prostředky uspokojit rozličné zájmy společnosti (nejen rybářů). Ve společnosti rybářů, jejihž část ani neví, že se pstruzi vytírají napodzim, bohužel valná část touží mít na prutě rybu o velikosti, do které by na tom či onom revíru ani nemohla přirozeně vyrůst. Nyní se nacházím v Jižních Čechách a mám pocit, že se zde nachází zbytečně moc kilometrů pstruhových revírů, u kterých nepotkávám ani nohu. Přitom části z nich by určitě více pomohla aktivní ochrana přírody, než režim sportovního rybolovu. Jsem ochoten na to přispívat přibližně 1/4 ceny územní povolenky.

Jura L. - Profil | St 30.5.2018 16:08:55

Pstruh27 >> Přesně ! Ono to není "průsvitné maso" přece jen ryba není medůza ale je to prostá voda sem tam obohacená o nějakou bílkovinu. Z filetu za syrova o váze 200 gramů zbyde po silnějším smažení jednohubka 30 gramů, zbytek se odpaří :-))) Zřejmě nějaké kvalitní granule doplněné o nějaké steroidy na růst vodnatých buněk. A to se vyplatí.... Se slzou v oku vzpomínám na komunistického pstruha upečeného na klacku na ohni u vody, jak se ty tuhé plátky po břichu loupaly jako cibule a nádherně voněly, tuk kapal na chlebík....

Pstruh27 - Profil | St 30.5.2018 15:58:52

Jura L. >> je to zaujímavé ale máš úplnú pravdu. Kvalita granulového Pp je oveľa nižšia ako pri farmovom PD. Nechápem síce prečo ale tiež mám rovnakú skúsenosť. Toho roku som zmasil 3 granulové PP od 32 do 35 cm. U všetkých 3 veľmi riedke mäso, bol problém z nich zrezať filety lebo mäso sa strašne trhalo. Farba mäsa skoro až priesvitná ......

potočák 62 - Profil | St 30.5.2018 15:13:54

Soulfish >> Pochopitelně to neberu jako rýpání ale normální dotaz.Pokud´ se něčím vážně zabýváš,tak musíš vycházet nejen z vlastního sledování a praxe ale zároveń to znamená přečíst dost literatury od dávné minulosti po součastnost a porovnávat to s vlastními zkušenostmi a i se zkušenostmi jiných. Jak už napsal Kakr,problematikou kolem PO se kromě řady praktiků zabývá řada výzkumných pracovišt´. A informace o možných genetických změnách už po 1-2 generacích obsahují právě tyto odborné práce.Stejně jako už po mnoho roků tyto odborné pracoviště varují před vysazováním granulových PO mezi populace přírodních PO a právě toto vysazování považují za jednu z hlavních příčin úbytku PO.Na západě už jsou státy-myslím že s tím začalo Irsko,kde se sice vysazují granulový PO ve velkých velikostech pro radost rybářů ale jedná se o sterilní ryby,kdy jsou jikry ošetřeny teplotním šokem a to právě z důvodu,aby nedošlo k zániku původních PO.Petrův Zdar

Darďas - Profil | St 30.5.2018 14:53:12

Pár původních.Stříbrný potok v Jeseníkách.( průzkumný odlov..loni na podzim)

Jura L. - Profil | St 30.5.2018 13:09:05

Widl_CZ >> Řekl bych že je to kombinace krmení a životního prostoru co ve "vepřo-pěstírně" mají. Jsem ale přesvědčen, že po jednom zimování by to určitě bylo lepší. Toho se ale nedožijí... Na pár docházkách tady na větších tocích pod Ostravou jsem ale vidět co jídla je v řece, od hejn hruzáků po šílené množství chrostíků, včetně metráků malých jelců, takže podmínky ideální pro chov čehokoliv co má ve vodě zuby....

lipan - Profil | St 30.5.2018 12:36:02

Soulfish >> Nepruď. Tohle je debata ichtyologů amatérů. A ti nejsou zatíženi nějakými zkostnatělými pravidly a zákonitostmi.

Soulfish - Profil | St 30.5.2018 12:11:16

potočák 62 >> Neber to teď od mé maličkosti jako rýpání, ale zaujala mě informace, že po 1-2 generaci v líhni (to mi připadá srtrašně málo) se nám genetická informace mění. Jakým způsobem se to testuje? Testují se nějaké mikrosatelity, SNP a podobné markery?
Není to spíš tak, že chudák granuláč, který po celý spokojený granulový život není vystaven stresujícím faktorům v podobě dravců, sucha a podobně, prostě jen už od určitého věku nedovede správně reagovat na tyto vnější podněty?
Díky

Widl_CZ - Profil | St 30.5.2018 11:22:59

Jura L. >> Zajímalo by mě čím to je. Krmením, rodokmenem? U nás je granulovaný PO zase výrazně chutnější než PD, který je takřka bez chuti. Oboje odloveno z jednoho potoka, takže hádám, že byli i ze stejných sádek.

Jura L. - Profil | St 30.5.2018 10:44:09

PO "slovenský bezploutváč" : ještě k fundovaným příspěvkům potočáka bych dodal dva malé poznatky:
1) kulinářská hodnota PO granuláče je hluboko pod kvalitou PD- letos párkrát odzkoušeno na rybách 35-40 kdy jsem zpracovával oba druhy. PO maso sice nějak obarvené do mírně oranžova, ale blátovité, vysoký obsah vody v mase jako by to snad byla spíš ředkvička než pstruh, kupovat takovéto "maso" do revíru je vyložené vyhazování peněz. Granulovaný duhák kulinářsky vítězí, maso má pevnější konzistenci a je chutnější.
2) "P" revírů je moc, evidentně se nestačí zarybňovat dovozem ryby 25+. Určitě by stálo za úvahu vyčlenit více i větších toků až po prameniště jako přirozené CHRO pro obnovu obsádky původního PO. Připadá mi to logické, to jako kdybych měl 10 prasečích chlívků a jen v jednom bylo semtam prase.... a tvrdil bych že někdy bývají prasátka i v jiných... :-)

kakr - Profil | St 30.5.2018 8:35:29

Honza7 >>
University a dekrety na revíry? Co tím chtěl básník říct? Znám dost lidí s tituly před i za jménem, kteří se potočákem usilovně zabývají i bez dekretů.
Nechci ti brát iluze a velmi rád bych se mýlil, ale potočák to má dle mého a nejen mého názoru u nás až na malé výjimky "spočítané".
Což v žádném případě nesnižuje úsilí potočáka 62 a pár podobných nadšenců, kteří se v potu tváře snaží o téměř nemožné, zachovat potočáka i pro další generace. Přeji jim hodně úspěchů a žádnou ironii v tom nehledej.
Ale MRK skutečně nic nevyřeší, můžeme si tady psát, prezentovat své návrhy řešení ,ale výsledek bude že nula od nuly pojde.

Honza7 - Profil | Út 29.5.2018 20:05:35

kakr >> Ahoj Karle, v těch větách : ( " Děkuji všem zdejším fundovaným ichtyologům za podnětné připomínky jak zachovat potočáka i pro příští generace. Možná by měli svoje poznatky směrovat do míst, kde se tím skutečně zabývají, univerzita v Budějovicích ,Mendelova univerzita v Brně atd. MRK při vší úctě je jen bulvár ." ) je cítit silná forma jízlivosti.
Máš zajisté pravdu v tom, že na MRKu najdeš celou řadu lidí co si zde léčí svoje deprese. V každém případě zde najdeš dost lidí co ti v mnohém pomůžou.
Podle mě nejde o to čím se zabývá jakákoliv univerzita, poněvadž si nejsem vědom, že by některá měla dekrety na revíry.
Spíš by jsi mohl daleko lépe nám řadovým rybářům vysvětlit proč tomu tak není v případě ČRS a nebo u Vás MRS, že závěry a nápravná opatření z těchto univerzit nejsou nikde na svazových vodách vidět. Do této doby nikdo ze zodpovědných nebyl se schopen postavit čelem k uvedenému problému a vyvodit z toho závěry. Takové, které by konečně pomohly u těchto ryb vytvořit životaschopnou populaci a stabilizovaly počty na nějaké slušné úrovni.
Jinak takových lidí jako je Potočák 62 je více. To, že o nich nevíš je i z toho důvodu, že ne každý má ještě silu se i mediálně vyjádřit. Problém je i v další rovině a to je i personální obsazení v některých případech na ÚS. Ono u nás v ČR stále platí, že úspěch se neodpouští a tak v případě Miroslava Košúta to dopadlo tak jak nejhůře to mohlo dopadnou pro lososovité ryby na severu Moravy.

Honza7 - Profil | Pá 25.5.2018 21:53:14

potočák 62 >> V případě líhní, kde jsou generační ryby dlouhodobě drženy bez obměny " čerstvé krve " hrozí, že časem vznikne populace ryb, která z genetického hlediska nebude vůbec vhodná.
To co bylo standardní za našich výrazně starších kolegů a nebo rybářů co už bohužel nejsou mezi námi, že před výtěrem byl odlov generačních ryb na revírech. Tím se výrazně snížila možnost výtěru ryb v příbuzenském poměru a minimalizovala se možnost přenosu infekčních onemocnění.

milanpindryc - Profil | Pá 25.5.2018 10:16:53

Na Jihlave se taky obcas chytnou...ale tam uz tomu nepomuze pravdepodobne nic. Po lonske zime jsem tam nevidel nic co by prezilo, jen nove nasazenou rybu. Sezraly to vydry a norci.