Vytírání méně obvyklých druhů ryb

Většina z nás ví, že je běžné vytírání tržních ryb (kapr, štika, candát, sumec), ale o méně obvyklých pokusech o vytření se málokdo zmíní. Zajímá mě, jestli někde u nás vytírají mníka, marénu, pstruha obecného, jelce proudníky, cejnky a cejny, nebo třeba i rybářsky nezajímavé ryby, jako mřenky, hrouzky. Jak to je s úhořím monté.
Autor diskuse: Moravák - Profil , 14.1.2005 všeobecné - druhy ryb, rekordy

rybomil | Pá 28.1.2005 8:02:50

Drobné chráněné rybky (mřenka aj., snad i hořavka ) dělá pan Koudela z Mrzkovic. Má na to povolení MŽP.
Tylapie, sumce clarias, buffalo černý a pod. teplomilné ryby , stejně jako jesetery zkoušeli a snad i dál dělají v Mydlovarech i Zlivi.Líheň ve Velešíně kdysi zkoušela sivena obrovského a dopadlo to díky povodni neslavně, což je myslím velká škoda.

mirmen - Profil | So 15.1.2005 18:02:15

brach: ano, hrouzek zejména od poloviny 19. století + jiné druhy drobných rybek. Ve středověku se na "originální" grundle používala mřenka mramorovaná. Ještě doplním, v němčině GRUNDEL=MŘENKA.

colek | So 15.1.2005 18:01:27

ty jesetery delaji taky na VúRH vodnany dale býložravé ryby , okrasné druhy. k tomu candátov- tak ten poloumělý výtěr je asi nejlepší metoda. umely uz byl taky vyzkoušenej. při poloum. se hypfyzovaní candáti davají malých rybníčků s candátími hnízdy - tyto se pak vloží do odchovných rybníků

jindra ml. - Profil | So 15.1.2005 16:50:07

AlešV.Díky za informaci.Nemám přehled úplně o všech líhních u nás, s výtěrem hlavatky jsem se setkal pouze při exurzích na líhních na Slovensku.

brach - Profil | So 15.1.2005 12:51:11

Grundle se dělají i z hrouzka obecného. Mřenka mramorovaná (fousáč) je u nás velmi rozšířen v potocích, řece a rybnících.

Ales V. - Profil | So 15.1.2005 10:06:02

jindra ml:Hlavatku dělají i u nás.Znám minimálně jedno místo kde je vytírají.

KUBA - Profil | So 15.1.2005 1:35:53

cejna odchovává MO Praha 4

mirmen - Profil | Pá 14.1.2005 23:55:24

Kdysi se odchovu cejna velkého věnovalo několik nadšenců z MO ČRS v Třebechovicích pod Orebem.
Jelci jsou velice přizpůsobiví a s jejich rozšířením není problém, respektive: záleží jen na tom, zda jsou na revíru vhodná místa na výtěr.
Mřenka mramorovaná byla kdysi nesmírně ceněnou, dobře obchodovatelnou rybou ( grundle) , jejíž cena byla několikanásobně vyšší než u ostaních ryb a na mnoha farnostech byly malé rybníčky speciálně na chov mřenek.
Žije poměrně nenápadně a mnozí rybáři se o její existenci na svém revíru nemusejí za celý život vůbec dozvědět.V některých oblastech se jich hodně nachází v bahništích vypuštěných chovných rybníků.

jindra ml. - Profil | Pá 14.1.2005 23:43:58

Ze své zkušenosti mohu doplnit, že se běžně vytírají ryby lososovité, snad kromě hlavatky, tu dělají na Slovensku. Z dalších ryb jsou to lín, okoun, parma, podoustev, ostroretka, tloušť, střevle, mník, jesen, jeseteři( RO Mydlovary). Zkouší se umělý výtěr candáta, do současné doby pouze poloumělý.Zpacovány jsou i umělé výtěry dalších druhů ryb (proudník, sumeček am., okounek pstruhový, atd.).

Catfish | Pá 14.1.2005 22:36:28

Mník se dělá docela běžně, ale není o něj moc zájem, ani ze stran MO. Maréna je problém, geneticky čistá je snad jen na dvou místech v republice - Zdar nad Sazavou je jednim z nich, jinde je vsude peled nebo hybrid pelede a mareny. Pstruha potocniho je nedostatek generacek, ale z odlovu se snazi prakticky kazda pstruzi lihen neco vytrit.... Piskor se dela taky, treba v Pohorelicich, mrenky a hrouzci - neni mi nic znamo...
Uhori monte podrazilo z roku na rok na dvojnasobek - 1kg cca 19 000 Kc a tim je pro MRS docela drahym artiklem, bude ho cim dal min - uz ted by se mela zvednout mira uhore a prakticky prestat s vetsim vysazovanim.
Vytira se ostroretka, o tu byl dost zajem, bolen, parma, ....

wenda - Profil | Pá 14.1.2005 20:32:32

v líhni na mokřinách, která spadá pod Třeboň se vytírá i amur, tolstolobik, tolstolobec, jesen, síhové, jinak některé organizace dělají na jaře odlov generačních ryb jako je tloušť, parma, proudník a nechávají se vytřít ve speciálních kanálech a pak se znovu nasazují, popř. ponechají na další rok a takové méně vyznamné druhy jako je mřenka, tak těch je docela dost a rybářský zákon na ně zapoměl, jako na CRH a naplácal tam další jiné nesmysly

colek | Pá 14.1.2005 20:25:25

mniky se delaji dnes jiz na mnoha pstruhřstvích. dále v pohořelicích se vytírá piskoř. bílá ryba je závislá především na přirozené reprodukci. jsem na rybářské škole ve třetáku tak bych mohl pokud bude mít nekdo zájem poskytnout různé info. jo a taky delají střevli myslím ze v anníně.

Véna S. - Profil | Pá 14.1.2005 9:23:27

Mníka každoročně vytírá v rámci záchranného chovu MO Štěnovice na líhni v Předenicích (Zpč. územní svaz).

brach - Profil | Pá 14.1.2005 8:49:03

Pstruhařství Hynčice (pár km od nás) vytírá pstruha obecného, duhového, lipana, zkoušel hlavatku, sivena a nevím, co ještě.

Ales V - Profil | Pá 14.1.2005 8:31:10

Mám kontakt na chlapa u nás,který dělá násadu mníka.Asi pár kousků koupím.

hraji - Profil | Pá 14.1.2005 8:28:43

Především bych opravil tvoje zařazení pstruha potočního, ten se běžně uměle vytírá a odchovává. Bez tohoto odchovu by na P revírech byly jen prázdné tůně.
Úhoř se k nám dováží většinou z Británie letecky ve stádiu monté, pokusy s umělým odchovem úhoře se dělají ve světě, ale nevím o žádných úspěších v tomto oboru. Daleko jednodušší je v ústí řek odlovit monté a to dovézt do rybích farem, kde se odchovají tržní úhoři, nebo jej vysadit přímo do revírů.
Jinak pokusy s vytěrem ryb dělají určitě na všech univerzitách, kde mají ústavy rybářství, konkrétně MZLU v Brně, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Komerční výtěry a odchovy ryb jako cejn velký, cejnek malý, jelec proudník se podle mých znalostí nedělají

Tom | Pá 14.1.2005 7:56:54

Úhoři se k nám dovážejí, pokud vím, tak se malí úhoři odchytávají v ústí řek a vysazují se i tam, kam by se normálně nedostali. Zatím jsem neslyšel, že by se někomu povedlo uměle vytřít úhoře.