Kapří čich!

Ahoj, zajímalo by mě, co kapr cítí z nástrahy. Chci říci, že se mi zdá mnohdy až úsměvné, jak na rybářských výstavách rybáři horlivě čichají ke všem různým vzorkům a konstatují např.: „Jó to voní zajímavě, na to by určitě brali!“ Tedy co kapr z nástrahy vnímá jako pachový signál, je to stejný signál, co vnímáme my, který se šíří vzduchem? Co kapr cítí? Někdo říká, že čichem vnímá výživnou hodnotu nástrahy, jak to je a jak se vůně šíří vodou?
Autor diskuse: Luky61 - Profil , 20.4.2016 kaprařina - nástrahy, návnady

carppepe - Profil | Pá 29.4.2016 10:58:54

přesně :)

Radek Fox - Profil | Ne 24.4.2016 1:01:17

RK >> Trefné :-))

Vojc29 - Profil | Pá 22.4.2016 12:22:52

Tak to že to lovící očuchá je asi přirozené a je to zvědavost bych řekl za mě.. .:)

Luky61 - Profil | Pá 22.4.2016 11:44:22

Nevíte náhodou někdo, odkud čerpal autor toho článku o čichu? Bude to asi z nějaké knihy...
Tento: http://worldcarp.cz/zajimavosti/472-smysly-ryb-cich​.html

Luky61 - Profil | Pá 22.4.2016 11:27:45

Ještě by mě zajímalo, kolik by taková esence, obsahující ty všechny látky, stála:)....Nebo některé z nich.

Luky61 - Profil | Pá 22.4.2016 11:21:25

jardajelen >> Takže esence obsahují aminokyseliny, lipidy a mastné kyseliny,..., co je schopen "cítit" kapr? A člověk, co hodnotí čichem např. tyto esence, také cítí tyto aminokyseliny,..., jako kapr? V tom případě se tyto aminokyseliny, co cítí kapr, nebo člověk šíří stejně vzduchem a vodou, jestliže takové hodnocení lidským čichem má smysl...

RK - Profil | Pá 22.4.2016 11:19:57

jardajelen >> ale to je úsměvné velice.To jako myslíš,že existuje nějaké Taťka,kterej podle čichu nakoupí a půjde na vodu,kde na to budou brát?A před tím vyloučil z ,,portfolia"ty koule,které kaprovy vonět nebudou? Tak to už je švanda na druhou.

Knedla12 - Profil | Pá 22.4.2016 11:17:30

jardajelen >> Pokud teda reagujete na tu větu, jak můžete srovnávat čich lovce a ryby? Oba jsou na úplně jiné úrovni a jinak fungují jak jste před chvílí sám uvedl.

jardajelen - Profil | Pá 22.4.2016 11:09:34

RK >> Je to důkaz toho, že vůně ovlivní aktivitu ryb, tudíž přidávání esence není zbytečné a zvyšuje to šanci na záběr. Je to hlavně reakce na tuto větu: ...."Chci říci, že se mi zdá mnohdy až úsměvné, jak na rybářských výstavách rybáři horlivě čichají ke všem různým vzorkům"

RK - Profil | Pá 22.4.2016 10:57:57

jardajelen >> To je sice hezké, ale důkaz je to pro co? Jako narvat to všechno do koule?
Když se podíváš v akvárku, jak ti sumeček mine nítěnku 5x za sebou o centimetr a teprve po šesté , když jí náhodou trefí, si na ní pochutná, tak je to důkaz čeho?
Prostě čich mají kapři určitě vyvinutý, ale Carcharodon carcharias to není. Tím chci říct, že když dipneš kukuřičku nějakým super dipem, tak to prostě kapra z dálky nepřiláká. A to je potřeba mít taky na paměti.

Luky61 - Profil | Pá 22.4.2016 10:49:39

RK >> Dnes, když neobsahuje směs alespoň 20% extraktů a co nejvýrazněji nesmrdí, že z toho rybáři slzí oči, tak to nestojí ani za to dávat pod háček, sice cena je "trochu" vyšší, ale máte za ni ohromnou kvalitu plnou extraktů a esencí, máme i nižší řady, ale ta za 540,-/kg je opravdu top a stojí za to! Každý výrobce tohle masíruje do všech konzumentů a většina z nich to všechno žere jako ovce.
Čím nadupanější směs, tím více a větší ryby, jak do nás valí? Vždyť já si dám taky občas rád i obyčejnou krupicovou kaši a nemusí to ani hrozně vonět.
No ale potom, když si člověk sestavuje vlastní směs, tak přemýšlí, co všechno má význam a taky už si není vůbec ničím jistý.
Pamatuji si, když jako malému klukovi, mi taťka donesl půjčené knihy, (i o výrobě boilies), od kolegů v práci, co rybařili. Ty koule, co vyráběli, vypadaly jako obarvená mouka s vejci a k tomu nějaký ptačí zob a konec...

RK - Profil | Pá 22.4.2016 10:46:57

Knedla12 >> Napsal jsi to přesně. Problém by byl, co s kaprařema po jejich ,,procitnutí" ?
Museli by se rekvalifikovat, ale co s tím pak už opravdu nepotřebným harampádím? Víš co by stála likvidace těch uhlíků a polyvinylchloridů? A nedělejme si iluze, že by něco neskončilo na dně našich překrásných řek, jezer, rybníků a ÚN. Frustrace z v podstatě uvědomění si, co jsem u vody prošvihl, by mohlo mít fatální následky. Třeba odklonění se od přírodomilce k zakladateli podvodních skládek atd........... A i povahové změny mohou být markantní. Ti lidé pak mohou být zlí a obrátit ten přetlak proti slabším jedincům, dětem a ženám.
Nakonec, buďme asi rádi za koule a nádherné finanční toky, které z téhle nevinné a naivní taškařice plynou. Mnoho ,,potenciálů" to drží na uzdě.................

jardajelen - Profil | Pá 22.4.2016 10:39:36

Vážení přátelé, kdyby jste si místo hloupých dedukcí a nesmyslných diskuzí raději zjistily, jak to doopravdy je ....
Čich je pro ryby jedním z nejdůležitějších smyslů. Právě čichem ryby nejdříve detekují svou potravu.
A jak to vlastně všechno funguje?

Centrum čichu, respektive čichové ústrojí tvoří dvě čichové jamky, které jsou umístěné na horní části hlavy před očima nedaleko ústního otvoru se kterým nejsou propojeny. U většiny ryb se jedná o jednoduchý kanálek, který je rozdělen příčně blanitou přepážkou na vstupní a výstupní část. Voda vstupuje přední nozdrou, prochází kanálkem a zadní nozdrou opět vystupuje ven. Zachycení pachových stop z vodního prostředí zajišťují pohárkovité čichové buňky. Na tyto buňky se větví čichový nerv, kterým jsou vjemy přenášeny na čichové laloky předního mozku, kde dochází k jejich dalšímu vyhodnocení. U ryb z vyvinutým čichem dochází také ke zvrásnění epitelu sliznice, případně výskytem řasinkového epitelu v čichových jamkách, díky kterému se výrazně zvýší povrch absorpční plochy.

Ryby reagují na nízké koncentrace pachových látek rozpouštěných ve vodě. Bylo zjištěno, že ryby čichem excitují řadu přírodních látek jako: alkoholy, lipidy a mastné kyseliny, sacharidy, nukleotidy, amidy, vitamin B12, atd. Samozřejmě největší potravní aktivitu u ryb vyvolávají různé aminokyseliny, které jsou součástí bílkovin a působí na ryby jako chemické mediátory na velké vzdálenosti. Nejvyšší aktivitu u ryb vyvolávají aminokyseliny alanin, histidin, glycin, threonin, leucin, kyselina glutamová, isoleucin, valin, methionin, arginin, asparagin, lysin a trypofan. Toto je další důležitý faktor, který je dobré mít na paměti při výběru vhodné nástrahy

zdroj: http://worldcarp.cz/zajimavosti/472-smysly-ryb-cich​.html

Knedla12 - Profil | Pá 22.4.2016 10:13:25

RK >> Ono to taky není jenom v rybařině. Děláme všichni to, co ti nahoře chtějí a moc dobře to zapadá do jejich koncepce.Třeba papriky ze Španělska jsou perfektním příkladem hlouposti lidí, kdyby se to prodávalo jako vláknitá voda tak by to nikdo 90 kč/kg nekoupil :))

RK - Profil | Pá 22.4.2016 9:13:02

Radek Ráliš >> Radek Fox - 21.4.2016 23:40:24 >>
a Lucky61
Jenomže o tom tu nechce skoro nikdo slyšet, protože tím pádem padá na lopatky celá ta hra na ,,ochutnávej a já na to příjdu" , pracovní název ,,hra na slepou bábu"
Celé je to ze strany výrobců-prodejců o byznysu a ze strany chytačů je to příjemná hra, bez které to ztratí kouzlo. Protože, když jednou chytíš a soused ne , tak je to tvojí zásluhou, koulema . Když je to opačně, tak jsi měl použít jinou kouli a říkáš si,,já věděl, že sem měl dát tutifruti"
A takhle to bude donekonečna. Ne každej je připravenej na pravdu, když je naplánováno do konce života.........

Luky61 - Profil | Pá 22.4.2016 6:25:31

Radek Ráliš >> Radek Fox - 21.4.2016 22:19:22 >> Mám podobnou zkušenost, známý přišel na řeku s koulema od kamaráda, byly to koule ze kterých nešlo cítit totálně nic a na tom úseku a v tu dobu to bylo jediné, co chytalo...

Radek Fox - Profil | Čt 21.4.2016 23:40:24

Sumect >> Čichá, cucá, cumlá, boilie má tolikrát v tlamě, že bysme se z toho zbláznili, a proto je nejlepší investice do ostrého háčku /dobře navázaného/, než do esence za 800,- Kč 100ml ;-)

Sumect - Profil | Čt 21.4.2016 23:27:29

Kdysi jsem četl, že kapr má 4x lepší čich, než-li pes! Moje zkušenost je, že méně znamená více, Navíc kapr xkrát ochutná a často to ani na záběru při lovu na bolilies nepoznáme. ... a pak najednou jízda ... tudíž čichá, čichá, čichá ... je přilákán a pak ochutná hooodně nadipované a taky může uděla "brrr". Jako každý jiný živočich :-)

Radek Fox - Profil | Čt 21.4.2016 22:19:22

Luky61 >> Na těchto sránkách už se o tom nejednou psalo. Já znám pár lidí, kteří nedávali do směsi žádné exence a normálně ryby chytali. Můj parťák dával v devadesátých letech do směsi pouze sardinky v oleji, samozřejmě přidal i vejce, udělal bobky a kapry nachytal. Jsme tou reklamní masáží úplně vykolejení a asi jen vyhazujeme prachy. Dříve jsem byl přesvědčený, že na boilie bez extraktů nachytám méně kaprů a v nejhorším případě žádné, byl to omyl. Jednou mi mnou používaný GLM extrakt došel a já zachytal i bez něj, tudíž to chce používat vlastní rozum a jít svou cestou ;-)

kareldj - Profil | Čt 21.4.2016 16:43:11

to že kapr žere to co cítí je celkem logické,potmě určitě nic nevidí a že bylo popsáno že kapr vnímá vůně podobně jako člověk ví asi všichni,tak by snad měl sežrat to co mu zrovna odněkud zavonělo...pokud něco sežere a jede mu to i posežrání je pravděpodobné že se k tomu vrátí a bude to žrát dál,třeba až do doby než sežere tu pravou kouli nebo peletu nebo něco a dá nám šanci ho chytit.V tom jsou úžasné podvodní videa,spolkne kouli která mu voní ale nechutná tak zase odjede a nevrátí se,když mu i chutná tak se vrátí a žere dál dokud se nesplete - většinou to je ta poslední co tam zbyla,stejně se chováme i my,taky si jako poslední necháme zákusek nebo cokoliv jiného kde nám něco vadí - to jsou ale situace na které i vidí,možná i proto nejlépé berou v noci,když nevidí. když budu jíst potmě taky sním co mi zrovna padne do ruky.. jako příklad - smažené tvarůžky bezpečně vyženou z hospody polovinu lidí,pár lidem to nevadí a pár lidí by se po nich utlouklo . je to pro ně nejlepší parfém,stejné je to třeba s ostrým jídlem,voní mi,ale vadit mi bude až ho ochutnám a dám si třeba jahodu nebo banán...

Halen - Profil | Čt 21.4.2016 16:36:31

Scopex voní rybářům i rybám! To je ověřený fakt desítkami let! Jináč, před dvěma desítkami let fungovala na Rozkoši nejlíp jahoda. Kuličky mohly být v podstatě z odpadu - žádná výživová hodnota, ale jak byly namožené v potravinářské esenci jahoda z drogérie, fungovaly. Čistě vysílaly jen pachové signály a chuť byla sladká - cukr. V podstatě v obchodech nic nebylo, dnes je to složitý vůbec něco v těch stovkách produktů vybrat. xD