Jaká je pstruhová Šembera?

Vyplatí se tento revír navštívit? Jaké ryby tam lze ulovit? Vyskytují se tam i potočáci? Která část revíru je nejzajímavější? Je konec revíru pod obcí Kozojedy nebo se za začátek říčky považuje jiný pramen? Jaké je to na potoce Bylanka, který je součástí revíru. Vítány jsou jakékoli fotky z této vody.
Autor diskuse: Alabalik - Profil , 2.3.2016 dravci - revíry, cestování

Vítek - Profil | St 9.3.2016 21:08:51

Škoda, že není na Šembeře více jízků, vyrovnaný průtok by potokům prospěl

Docent Srkačka ex-CTD - Profil | Út 8.3.2016 16:13:04

zeptejte se ajsmena - ten by mohl dle jména vědět nejvíc :-))

semi5 - Profil | Pá 4.3.2016 8:54:07

Alabalik >> když budeš chytat větší nástrahu tak menší pstruhy eliminuješ. záleží na co chytáš (gumy, třpytka, wob). chytám na gumy a celkem to funguje.

Alabalik - Profil | Pá 4.3.2016 7:59:04

Jo, tohle v archivu mám a znám... Kde jsou ty časy, kdy se psalo o potocích nikoli ve spojení s lovem pidirib na UL. Tomu bych se právě rád vyhnul. Pokud není šance na potočáka +30, tak to se zas raději projedu kolem na kole bez prutu, než abych se ukájel na hrouzcích s marmyškou:-)

Řízek 5,125 - Profil | Čt 3.3.2016 20:24:41

Alabalik >> najdi si Putování za pstruhy, psal v předrevolučním Rybářství Josef Jehlička, alias AC/DC. Je tam díl věnovanej těmhle potůčkům.....
A ryby tam rozhodně byly.

Alabalik - Profil | Čt 3.3.2016 20:10:34

Díky všem za zajímavé info. Já menší úsek této vody tak trochu znám z cyklovýletů realizovaných před deseti a více lety. Moc se mi ten potok líbil. Loni jsem zaslechl něco o velkých duhácích, které kolemjdoucí chataři tahali rukou z téměř vyschlého koryta. Myslím, že by si tento středočeský revír zasloužil více pozornosti. Mimochodem, jsou tam ještě raci? Z mnoha potoků v okolí, kde byli ještě do revoluce běžní, už zmizeli, stejně jako veškerý život. Např. Zvánovický potok, za komančů plný potočáků, sivenů a mřenek, je od výstavby čističky úplně mrtvý. Teoreticky by ta Šembera mohla být zajímavější než Vlkančický potok, Mnichovka a další odumírající revíry na východ od Prahy, ale nikoho, kdo by tam jezdil lovit, neznám.

rybomil - Profil | Čt 3.3.2016 14:19:23

Alabalik - >> Nejlepší pstruhofka ve střední a východní Evropě, ne li v EU a ty se ptáš co my... :o)))

PTR - Profil | Čt 3.3.2016 14:02:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

TOKR >> Hezky napsané a, bohužel, hodně pravdivé. Občas potok projdu a koukám co se kde změnilo a pokud mám štěstí na kolegu, tak pokecáme a udělám si čárku za kontrolu. Malé Po tam jsou, řekněme někde od Šembera nahoru, ale chataři podle mě i mezi nimi dost proberou a větší putují na pánvičku. O vydrách ani nemluvím, několikrát jsem je, asi, vyrušil při hodování. Tu větší rybu bych ale také nezatracoval, ale u tak malé vody asi má význam je zase relativně rychle zase dostat ven (myšleno rybáři, ne pytláky, vydrami, atd.), protože pokud tam lidi budou víc chodit, tak je šance jim trochu ztížit jejich choutky. A o tom jaká je zde potrava stačí sáhnout trošku do dna. (A co chybí téměř všude je doprovodná drobná rybka - střevle, která tu droboť lépe zužitkuje)

TOKR - Profil | Čt 3.3.2016 11:05:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Alabalik - >> Ahoj, mám to z Mnichovic kousek. tu vodu znám, O tom jací pstruzi byli na Bylance pod Viticemi už můžeme jen psát, ale to co mi vyprávěl třeba hajný o 50 + je už dávno pryč, párek vyder, letní přísušky udělaly své.
Dokonce jsem loni do této vody nasazoval, abych pomohl SÚS. Ale je to spíš takové udržování. Rybář si svá místa najde, ale musí mít rád opravdu malé potoky. Já sem chodím i muškařit, jestli se tomu dá tak říkat na 0.5 m širokém potoce. Spousta lidí by bude schopná vyčíst hospodaření spolu s SÚS, které prostě ideální není, budu se to snažit změnit, ale je to běh na delší trať. Osazování chovných potoků, a snaha znovu vytvořit masivnější populace P.O. je teď pro mě prioritou.

Protože vím, že zde jsou pořád ještě pěkné tůně, tak jsem se domluvil s SÚS, že jim pomohu v Loňském roce se zarybněním revíru. Bohužel ryby, které nám dali k dispozici k nasazení na tuto vodu byly sice krásné ( duháci ( 150kg ) a potočáci (200kg)) nicméně na tuto malou vodu moc velké. Jednalo se o ryby přes půl kila na kus, což bylo dost předimenzované. Nicméně ryby se po roznesení pěkně rozjeli a našli si své úkryty hlavně na Bylance, Šembera pod Zahrádkami je malá, zajímavější je až pod Liblicemi. Bohužel bylo takové sucho, místní chaťáci měli taky hlad, tak to dopadlo tak jak mělo ryby sjeli níže a níže až zmizeli na MP revíru. Nějaké kusy se odlovili, ale úplné minimum, ještě nevím údaje z loňských povolenek. Jak jsem psal výše, cesta ke správnému hospodaření na těchto potocích rozhodně není v tom nasazovat přerostlé duháky, či dokonce kolowraty. Bohužel jsem se loni dostal k zarybnění až ve chvíli kdy bylo již zarybnění dohodnuté. Uvidíme jak se zadaří letos.
Samozřejmě mnozí lidé si budou ťukat na hlavu, proč udržovat takovéto malé potoky, když máme po republice větší řeky. Ano máme, ale v mém okolí takové nejsou ( samozřejmě že na ně jezdím), tak se snažím malým potokům v okolí alespoň trochu pomoci. Protože nejsmutnější pohled rybáře je ten na vodu bez ryby. A pokud zde člověk vyrostl, tak by mu to nemělo být lhostejné !

blecha39 - Profil | Čt 3.3.2016 7:25:52

to by me take moc zajimalo o Bylance jsem slysel z xypraveni ze tam bylo hodne ryb ale uz je to hodne let