rekonstrukce a odbahnění rybníka

Zdravím kolegové, mohu váš požádat o pár rad ohledně rekonstrukce rybníka. V únoru máme naplánováno odbahnění rybníka, hloubka bude cca od 50 do 170 cm. Chci se zeptat, zda je ideální vyložit břeh žulou aby se mi nesypal břeh, dále je dobré vložit do hráze přední okna z automobilu ? máme tam ondatry, které prokousaly hráz, tudíž dochází k prosakování. Podstatnou věcí pro mě bude i výměna stavidla, rybník děda stavěl v 70 letech a stavidlo je potřeba vyměnit. Základ stavidla je betonový cca 75 cm vysoký, dále byl obložen k hladině dřeven, které bohužel již nevydrželo. Je dobré navrtat roxorové tyče do základu a vylít stavidlo nad hladinu, popř. šalovací tvárnice ?? Děkuji moc za rady
Autor diskuse: wtfkiss - Profil , 12.1.2016 všeobecné - ostatní

wtfkiss - Profil | St 13.1.2016 16:19:39

Bezpečnostní přeliv tam je ale budu ho znovu vyrábět.

wtfkiss - Profil | St 13.1.2016 16:17:58

Saddám >> rozumím tedy, že mám nechat aspoň 5 cm sedimentů na dně. Výměr není tak velika Ale Právě Kapři tam podemleli břeh z kazde strany tak proto chci položit kámen na strany. Ano mám tam jak zmiňujete brlinku A Za Ni Jednu Komoru. Budu vyrábět salovaci bednění a vylejeme ho betonem.

Saddám - Profil | St 13.1.2016 11:48:55

wtfkiss >> Ahoj. S tím bagrem opatrně. Rybníky se neodbahňují až na podloží, nechává se cca 5 - 10 cm vrstva černého bahna, které zajištˇuje rybníku úrodnost. někde ten bentos musí přeci žít. Kapr je bentofág. Navíc v létě ti kapř hezky rybník zakalí a nebude se ti tam tvořit zelená řasa takže nebudou hrozit kyslíkové deficity. Ještě pár postřehů. Opevňovat břehy rybníka kamenem je zbytečně drahé, dobře fungují i tvrdé porosty - rákos, orobinec,zblochan nebo chrastice. Pokud nemáš velkou výměru, jsou tyto porosty výhodnější neboť podporují tvorbu bentosu.
Ještě , jak stále zmiňuješ stavidlo... Myslím, že tam žádné nemáš. Na fotce je jednořadý požerák neboli kbel s brlenkou. Pro komorování ryb je lepší požerák dvojitý, abys mohl odpouštět (hodně zvolna) vodu ode dna. Ten metr sedmdesát max, hloubky není na komorování nic moc, ale záleží na nadmořské výšce. Také pramen ve dně rybníka je dost naprd, máš sice zdroj teplé vody v zimě, ale změř si v prameni množství kyslíku. Obvykle tam je 0. V létě ti pramen zas vodu ochlazuje. Navíc nelze regulovat. Abych nezapomněl. Máš bezpečnostní přeliv nebo voda odtéká jen přes požerák?

wtfkiss - Profil | Út 12.1.2016 16:44:45

Saddám >> Ano, na stranách břehu budu mít lomový kámen, hráz mám v plánu pro utěsnění pokrýt jílem a poté vyložit kamenem. Mám tam hlavně generační kapry, atd. takže to bude potřebné i stim betonováním krmiště. Stavidlo budu šalovat z tvárnic, vyřežu tam dvojte účka, přední s mříží na obměnu vody. A co se týče přítoku, mám v rybníku 3 veliké prameny,takže s vodou nemám žádný problém, jen se bojím abych se nedostal s bagrováním pod geodetickou propustnou vrstvu.

Saddám - Profil | Út 12.1.2016 11:20:36

Ahoj. Asi se pěkně finančně prohneš, i když budeš dělat vše svépomocí. Po utěsnění hráze, nejlépe asi jílem by bylo vhodné její návodní stranu opevnit lomovým kamenem o velikosti min.15 cm. Pokud budeš mít v rybníčku kapř a krmiště u hráze, tak na dno krmiště betonový panel a hráz u krmiště opevnit také betonovými panely. Kapř je rypák a rozebere ti opevnění i z dost velkých kamenů.
Pokud máš v pořádku odtok z požeráku, tak jeho dobetonování až nad hladinu bude nejlepším řešením. Nebylo by od věci zvážit, zda ho rovnou neudělat jako dvojitý, ale komorovat zde rybu třeba nebudeš, tak by to bylo zbytečné.
Co je trochu vidět z těch fotek, tak by bylo potřeba napřímit hlavní stoku a podle plochy rybníčku udělat loviště a kádiště přístupné alespoň po schodech, i když sjezd by byl pochopitelně lepší.

wtfkiss - Profil | Út 12.1.2016 7:16:27

Koryto na odtok vody