Rekonstrukce rybníků a stavba nových nádrží?

Domníváte se, že stávající suché období ,,dotlačí" zodpovědné činitele na všech urovních k rekonstrukci a stavbě nových záchytných nádrží na vodu ??? /nové rybníky, rekonstrukce starých
rybníků a jiných staveb podporujících udržení vody v krajině /
Poznámka: je to hodně špatný rok, co se týče vody, ale v budoucnu
může být ještě hůř.
Autor diskuse: Schleie - Profil , 15.8.2015 všeobecné - ostatní

Kocháč - Profil | So 15.8.2015 19:50:36

Pvl >> U nás to funguje, vím to. Cena je opodstatněná a lidi za ni mají kvalitní vodu bez omezení i v tomto období s jistotou do budoucna. Jsou obce, kde mají vodné poloviční, ale jednou se jim tento systém zbortí jako domeček z karet a budou muset sáhnout do rozpočtu obce a to pro ne zrovna malé částky.

Pvl - Profil | So 15.8.2015 19:47:16

Kocháč >> Jde právě o to ,když budu platit víc aby opravdu ty prachy šli na opravu . Ne jenom ..nojo když bude chybět "tak se řekne " nestačí -zdražíme . Prostě aby to nebyla jen záminka . A mohlo se s prachama fofrovat jak se komu zlíbí . Tím by jsme to asi mohli uzavřít Zdr.

Kocháč - Profil | So 15.8.2015 19:37:24

Pvl >> Co se týče tvého editu:
Je to vše o hospodaření a plánování. První věc je jednání s provozovatelem o kalkulaci na daný rok, následně se řeší nájem, ze kterého se staví. Kalkulace v podstatě obnáší čistý nákladový provoz vodáren, platy zaměstnanců, energie, poplatky za odběr vody,...atd.
Díky dotacím třeba absolutně neexistuje cenu vodného snížit. Jediné, co se podařilo, je snížení růstu cen na tuším 3%. Vždycky zásadně záleží na tom, jak se s prostředky, co zaplatí lidi naloží. A to je moje práce, aby se postavilo co nejvíc, kvalitně a za odpovídající peníze. Takže mám za krkem výběrová řízení a starání se o svěřený majetek s péčí řádného hospodáře. Mě to baví a jsem čistej jako lilium, to mi věř.

Kocháč - Profil | So 15.8.2015 19:30:55

Pvl >> Šetřit budeme muset, až bude fakt krize. Zatím je to jen takové malé ty ty ty. Podstata je jednoduchá, provoz každého metru sítě stojí určité peníze, když proteče málo vody a lidi málo zaplatí, tak se musí logicky zdražit, aby na provoz bylo. Samostatnou kapitolou jsou dotace, kde se vlastník zaváže k ročnímu nárustu v řádech procent, jinak dotace na velké projekty nedostane. Stavíme projekty za stovky miliónů, aby byla síť provázaná a méně zranitelná s dostatečnou kapacitou, ale dotace nejsou 100% ale třeba jen 65% a na těch 35% si musíme vzít dlouhodobé úvěry, které se samozřejmě musí splácet. Snaha přinést bezproblémový provoz stojí nemalé peníze.

Já to řeším pořád. Lidi nadávají, že je u nás voda drahá, ale nevidí to, že 45% z ceny vodného od lidí hrneme okamžitě do obnovy, aby ta síť fungovala. A světe div se pořád ještě stavíme investiční stavby a neděláme jen opravy a to přes to, že hodnota našeho majetku na relativně malý svazek je pěkných pár miliard :o))

Pvl - Profil | So 15.8.2015 19:20:46

Kocháč >> Já ti to neberu, ale je to paradox -šetři a budeš platit víc :o§)) . Je mi jasné že potrubí nevydrží věčně . EDIT a nejhorší je ,že já jako odběratel nemám nejmenší šanci zjistit ,jestli ty prachy které jsou na opravu někdo nerozčundrá úplně na něco jiného . Nebo nerozkrade ... což je u nás docela možné

Kocháč - Profil | So 15.8.2015 19:17:03

Pvl >> Mohli by jsme si povídat dlouho Pavle, toto je můj chleba. Mě vždycky dokáží rozpálit kecy o tom, jak je voda drahá. Právě těmto hlupákům bych ji zdražil desetinásobně. V dnešní době bereme všichni otočení kohoutkem jako samozřejmost. Velice málo lidí má jen okrajové tušení, co provozování vodovodů obnáší. Rozepisovat se o udržitelnosti sítě a PFO (plán financování oprav), to už asi vůbec nemá smysl. Podružné je řešit kalkulace vodného s případným nájemným, které generuje finance právě na tu udržitelnost. Mám vesnice, kde jsou vodovody z roku 1910 a kdyby nebyl profil poloviční, tak by nebyly potřeba měnit, ale opravujeme vodovody co se budovaly v osmdesátých letech. Pokud se tyto peníze nemají čerpat z obecních rozpočtů, musíme si na ně našetřit a počítat s tím, že jednou bude oprava nutná.
Druhá věc jsou současná sucha, která mají celkem zásadní vliv na vydatnost vodních zdrojů ať podzemních nebo povrchových vod. Každý den se chodím koukat na úpravnu na kolik má provozovatel nastaveno čerpání. Jsme cca na 2/3 standardního objemu.

Nevím, jestli si umí lidi představit, že by z kohoutku prostě voda netekla. Potom by dali za kubík klidně x násobek současné ceny, jen aby tekla :o))) Voda má větší cenu než zlato, ale neuvědomujeme si to nebo si to nepřipouštíme. V budoucnu bude zásadně nutné udržovat vodu v krajině. Četl jsem i šílené studie o přečerpávání vod na přítoky :o))

Pvl - Profil | So 15.8.2015 16:54:48

šeptal >> Aha , tak rozvynuj :o§))

šeptal - Profil | So 15.8.2015 16:50:27

Pvl >> Já tomu porozuměl a dokonce na první pokus. Jen jsem se pokusil rozvinout téma. :-)

REX65 - Profil | So 15.8.2015 16:38:01

za mého dětství cca 1970 jsem jezdil na prázdniny na horní tok Jizery k vodě jsme sami nesměli byl tam splav pro přádelnu a něm víc jak 2 metry vody dnes by tam stačili né moc vysoké holinky. Písek a štěrk se na stavby vyvážel pravidelně aby bylo dostatečná zásoba vody a těch splávu tam bylo velké množství mám na mysli úsek Sytová až Rokytnice. Dnes žiju u Mrliny Kopidlnsko na úseku revíru Mrlina 3 cca 12 km prý bylo podle pamětníků 17 malých jezů a jízků dnes ani jeden povodí nemá zajem o jejich obnovu protože by je museli udržovat, dnes některé ůseky Mrliny úplně bez vody. Řeka není povodím ani udržována takže pobřežní rostliny veškerou vodu spotřebovávájí u těchto menších toků by bylo vegetaci udržovát v rozumné míře.

tuzemak - Profil | So 15.8.2015 16:32:23

Pvl >> na opravy vodovodních řádů nebude nikdy,páč utrácí peníze za auta,a nesmyslný paláce,o platech ani nemluvím.-)) Opraví se jen havárie,jen co se musí,zbytek počká...

Pvl - Profil | So 15.8.2015 16:29:46

šeptal >> Nechci říkat že to luxus není ! Určitě je. Hlavně jsem měl na mysli ten argument málo spotřebované vody -zdražit -hotovo . EDIT : když něco ušetřím měl bych z toho mít nějaký prospěch (třeba) Je to takové proti srsti .. :o§)

šeptal - Profil | So 15.8.2015 16:26:51

Pvl >> On to svým způsobem luxus je. Sice kňouráme, když nám přijde složenka, ale klidně si tou vodou umyjeme auto a naprosto samozřejmě si do ní ser...

tuzemak - Profil | So 15.8.2015 16:21:05

ono je to jedno,rekonstrukce,či revitalizace,v obojím se promrhá spousta peněz,a výsledek stojí za houno.-(((

Pvl - Profil | So 15.8.2015 16:05:20

nofish >> Dokud by jich nebylo moc ,tak by se to asi obešlo bez placení . Jak jich bude -by bylo pak .... je to silně pravděpodobné .

nofish - Profil | So 15.8.2015 16:01:30

Pvl >> Na studny taky dojde. Ne bezdůvodně se musely kdysi registrovat. Budeš platit tučnou daň za to že ji máš a z vybraných peněz budeme hostit nic neřešící konferenci o tom, že dochází voda, počkej...

Pvl - Profil | So 15.8.2015 15:56:58

Kocháč >> Luxusu jo ? Když se vodou šetřilo "musíme zdražit" nemáme na opravy ... Z toho kolotoče se nedá vystoupit -pokud nemáš vlastní studnu .což bude asi také problém, když bude vody málo .EDIT pamatuju si to jako by to bylo včera .

Kocháč - Profil | So 15.8.2015 15:44:53

Je to jednoduché. Voda z krajiny odtéká moc rychle. Vymyslí se dotace a budeme se pracně vracet k soustavám rybníků, meandrům, atd. Důsledněji se bude dbát na zasakování dešťových vod na pozemcích. A hlavně se zdraží vodné. Stejně je voda směšně levná a lidi si toho luxusu neváží.

Pvl - Profil | So 15.8.2015 15:40:57

Chosé 2 >> Na sáňkách :o§) Na husu by bylo ještě opravdu brzo :o§)

Chosé 2 - Profil | So 15.8.2015 15:36:28

Pvl >> Jen jestli tě netahali na pekáči od posvínecké husy :-o))

šeptal - Profil | So 15.8.2015 15:32:58

Na tom se dělalo už dlouho. Ale vždycky je to o penězích. Když by třeba ministr zemědělství vyrukoval s tím, že chce na rybníky půl druhé miliardy ročně, to by bylo řevu. Takže v tichosti se to pytlíkuje po čtvrt miliardě. :-)

Pvl - Profil | So 15.8.2015 15:30:49

Chosé 2 >> Měl jsem na mysli 52 + sám jsem se nevozil ale tahali mne :o§)))

Chosé 2 - Profil | So 15.8.2015 15:27:56

Pvl >> S tím sněhem máš pravdu, ale tuším že zrovna v tom zmiňovaném roce 52 jsi se také na sáňkách nevozil. Také snad to sucho přišlo po holomrazech.:-(
S těmy hajzlíky máš pravdu, ale také nebyly vodní nádrže jako dnes. Vody je však dnes málo na tu expanzi lidí snad není ani Evropa připravená. :-(

Pvl - Profil | So 15.8.2015 15:21:41

Chosé 2 >> Jenže tenkrát tý vody bylo opravdu víc --jen si vem kolik napadalo dříve sněhu . EDIT : jen např kolik v tý době bylo splachovacích WC

Chosé 2 - Profil | So 15.8.2015 15:18:55

nofish >> Moc dobře jsi to napsal. Nanejvýš budou prostý dav lidu informovat, že období sucha na našem území již proběhlo v letech padesátých. Tehdy se to stalo argumentem vládnoucí komunistické diktatury, jak nám náš přítel "nejvěrnější Sovětský svaz " pomohl v dodávkách obilí. Nutno dodat, že nám Unie také pomůže, ale bude si muset lid sám zaplatit zvýšení cen obilí, brambor atp, když už se naše zemědělství vrhlo na tebou zmíněné komodity. Co teprve naše vodárny v "cizích rukách".

Bušák - Profil | So 15.8.2015 15:04:02

Schleie - >> mohlo by, ale moc tomu nevěřím

nofish - Profil | So 15.8.2015 15:02:26

Špatný rok ohledně vody letos je, to ano. CO bude v budoucnu, těžko říci. NUtné je ale připomenout, že takové roky byly už před dvaceti, padesáti, sto, lety. Takže občas prostě takto "srážkově" špatný rok je. O tom už ale TV a noviny nemluví a tak to lidi neví.
Rekonstrukce různých nádrží určitě budou. Opraví se každoročně pár rybníků, odbahní, to jsou ale stejně věci, které se dělají i tak.
Ovšem nezmění se nic. Nikdo nebude řešit to, jak podniky povodí likvidují a rovnají toky. Nikdo nezmění nakládání s povrchovými vodami. Nikdo nebude hlídat zahrádkáře, když bude sucho. Nikdo nezabrání odvádění vody ze splavů na elektrárny, stejně tak jako úplně mimo z koryt řek, někam do náhonů na elektrárny. Nikdo nezakáže na horách už v zimě spotřebovávat vodu na zasněžování.
Stejně jako na polích bude pořád všude řepka a kukuřice, protože prostě budou stále potřeba a pole budou až po břehy řek a potoků.
Pokud se pletu, tak ať mi to za pár let někdo připomene, že se změnila spousta věcí a omluvím se za nedůvěru.

blue bear - Profil | So 15.8.2015 14:36:12

Osobně doufám že ano, ale kvůli finanční náročnosti oprav bych pochyboval o vehementních přestavbách ve velkém.