LRU - položená, kaprařina

Závodní kaprařina má u nás velkou tradici, jen Carp liga Carp clubu ČR jede nepřetržitě 12 let. Ale věřte, že závody pod CIPS ve světě v kaprařině už jedou 17 let. Ze všech Evropských zemí chybí jen Česká republika a Slovensko. A žádný závodník se těchto závodů nemůže účastnit dokud nevznikne LRU - položená, kaprařina pod ČRS. Pojďme s tím něco udělat.

Kdo máte zájem pište. Na Carp show Moravia v Břeclavi v lednu příštího roku se sejde realizační tým. Je potřeba připravit všechny podklady a vyzískat masivní podporu zájemců o skutečně závodní kaprařinu, která bude propagovat naši zem ve světě.

Plavaná, muškařina, vláčka, feeder, všechny tyto techniky mají LRU a to nemluvím o rybolovné technice, kde ani vodu nepotřebují. Proč bychom to nezvládli i my jakožto zástupci nejpočetnější skupiny rybářů?

Vzkaz pro odpůrce závodění nebo kaprařiny. Napište si svůj názor, ale dál otázku nezahlcujte, je to zbytečné.
Autor diskuse: Kocháč - Profil , 11.11.2014 kaprařina - závodní sektor

rices - Profil | Po 14.11.2016 19:20:07

Som to pozeral, no moc tých videi neni z majstrovstiev a asi nik nerobil živý prenos :-(

Modrý šílenec - Profil | Ne 13.11.2016 22:38:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rices >> Nediv se, tady se bere kaprař jinak ... :-(
Ale jinak je to mistrovství paráda :-)

rices - Profil | Ne 13.11.2016 21:09:15


no zbytok sveta je asi niekde inde ako mi a vy :-(

Kocháč - Profil | Čt 29.1.2015 15:54:43

Pepé - Vsetín >> Dík za příspěvek.

Pepé - Vsetín - Profil | Čt 29.1.2015 15:23:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

no tak předně byste museli požádat na Svazu o začlenění do LRU, pravidla by bylo nejlépe převzít rovnou ta, která "jedou" venku už dlouho (UK, Francie, Belgie) Čím přísnější budou, tím lépe. Je potřeba proškolit rozhodčí, kteří MUSEJÍ být přítomni na závodech v rámci LRU. Školení provádí Svaz, lidi se pouze musejí přihlásit, že by do toho šli.

Další podmínkou jsou nižší soutěže, ze kterých vítězové postoupí do nejvyšší a z ní pak následující rok vzejde Vítěz LRU jak v jednotlivcích, tak v teamech a z těch lidí si státní trenér - trenér repre - volí lidi, kteří pojedou na MS (ME)

jeden rok se registrují teamy a proběhne ročník [(přesně stanovený rozpis závodů - termíny/místa/pořadatelé/rozhodčí) ve feederu máme 2 kola divize a 4 kola 1. Liga] Vítězové jednotlivých divizí jdou další rok do 1. Ligy. Podle počtu teamů "spodek" po ročníku padá a vítězové Divizí jdou do 1. Ligy. Ve feederu poslední 4 v Lize padají a vítězové 4 Divizí postoupí do Ligy.

Dále je potřebné a prospěšné chytat těžké vody, nejlépe asi svazovky, protože to člověku otevře oči! Dobře si pamatuju, jak jsme trpěli na 1. kole 1. Ligy ve feederu - pro nás neznámá voda a hlavně voda takových parametrů, kterou "doma" nemáme a tudíž nemáme šanci na ní dlouhodobě sbírat zkušenosti - trénovat.

Fishky - Profil | Čt 29.1.2015 14:28:17

Kocháč >> Přiznám se, že pravidla FIPSed neznám, na druhou stranu mám tak nějak za to, že špička se přizpůsobí jakýmkoliv pravidlům. U fédru je to obdobně, čím těžší na bojišti, tím lépe :)

Martin M. - Profil | Čt 29.1.2015 14:25:47

Kocháč >> LRU Feeder vzniklo drive nez MS Feeder, zadna mezinarodni pravidla v te dobe nebyla. Z meho pohledu o vysledku reprezentace nejvice rozhoduje podobnost reviru, abys nechytal treba cipaly, kdyz u nas je nemame. Nebo nebyl zvykly chytat s 100g krmitky na Labi a pak mel chytat 15m od brehu ploticky na kanale.

Kocháč - Profil | Čt 29.1.2015 14:24:47

Každopádně zásadní rozdíl proti všem závodům u nás je třeba jen v těchto bodech:
1. bodovaný kapr 1,5kg
2. zákaz krmení jinak než kobrou boilies v hodinách od 19:00 do 9:00 (časy nevím přesně). Toto má logiku, prostě si v té noční klidové době nechtějí dělat na vodě bordel.
3. velikost krmných koulí do tuším 70mm.
4. sektory jsou jasně dané, kde se může pohybovat závodník, kde trenér, media, rozhodčí a veřejnost. Přes šířku sektorů od 70m do 100m, ale prostor po závodníky je 20 x12m a z toho ven nesmí. Nevím jak je to s potřebou.

těch vychytávek je spousta, ale musím jít něco dělat, zbytek večer

Bečetka - Profil | Čt 29.1.2015 14:18:28

Kocháč >> V pohodě, pouze upřesňuji :-)

Kocháč - Profil | Čt 29.1.2015 14:17:40

Bečetka >> Píši jen to co mi bylo řečeno, ale netrvám na tom a třeba jsme si nerozuměli, na ten prak jsem zapomněl, ten zazněl taky.

Bečetka - Profil | Čt 29.1.2015 14:12:57

Kocháč >> Není to úplně přesný. Ve feederu je v mezinárodních závodech povolená jen průběžka s min. 50 cm návazcem, což je podle mě idiotina a to jsme zatím naštěstí nepřevzali. U nás je povolenej zatím i páternoster a návazec není dýlkou omezenej. Sladění s mezinárodem se týkalo hlavně myslim toho, že u nás se smělo vnadit i prakem, kdežto ve světě jen krmítkem.

Kocháč - Profil | Čt 29.1.2015 14:06:31

Fishky >> Tady nejde o zlehčování, ale pokud to má směřovat k reprezentaci dle pravidel FIPSed, tak je vhodné pravidla sladit. Své by k tomu mohli povědět kluci co chytají feeder. Ze začátku měli svá pravidla a třeba neřešili max velikost košíčku nebo minimální délku návazce. A až sladili pravidla a chytali u nás dle světových pravidel, tak potom začali mít úspěchy. Doufám, že neplácám, ale takto mi to bylo řečeno. A co se týče pravidel v kaprařině venku, tak jsou tam podle mě dost pěkné vychytávky, kterým by jsme se museli ze startu přizpůsobit. Pár věcí v hlavě mám a zrovna tebe by to mohlo zajímat. Není to sladění pravidel jen o nonstop lovu 72h. Těch věcí je víc.

Fishky - Profil | Čt 29.1.2015 13:55:23

Kocháč >> Možná jsem staromódní, ale pokud se bavíme o špičce, která má chytat ligu, pak bych jako řadový "divák" rád viděl, že špička chytá podle pravidel nás všech, která u nás platí, přeci si nebudeme něco "zlehčovat", jen abychom nachytali. Věřím že nejlepší z nejlepších nemusí chytat ty čtyři hodiny v noci... (a určitě by to takhle ze startu i lépe prošlo, než chtít hned příspěvky, výjimky, kus koláče... :)
Jakub asi pojede jiné závody pro jiné děti, resp. jeho závody se moc neliší v závodech dospělých, z čehož by se dalo čerpat, prostě oslovit masy, které se na WCCJ nedostanou...

Kocháč - Profil | Čt 29.1.2015 12:08:44

Fishky >> Je potřeba dát dohromady, lidi, pravidla a všechny podklady k žádosti o zřízení LRU položená pod odborem ČRS. Určitě by bylo plusem, kdybychom byli schopni nabídnout děcka a juniory, které jim jistě chybí k vyzískání finanční podpory. Dokud nebudeme mít jak třeba feeder svoji ofiko ligu a registrované závodníky, nedostaneme se jednodušší cestou na svazové vody. I tady ale bude problém, protože většina závodů různých plavaných a jiných technik jsou o závodech v řádu hodin. Liga položené kaprařiny by byla o 72 hodinách a pokud možno v režimu nonstop, tedy výjimky ze zákona. A to ani nemluvím o obavě zástupců ostatních stávajících technik z ukrojení z koláče. Jedině snad nechtít nic a nastavit poplatky vyváženě na pokrytí případné reprezentace.
Už minulý rok mi bylo řečeno, podejte si žádost, ale v této chvíli by to bylo zbytečné plýtvání energií. V podstatě je tady jen myšlenka, ale nic hmatatelného. Aby toho nebylo málo, tak Jakub rozjíždí nějaký projekt juniorských závodů a tím můžeme o mládež a zásadní plusové body přijít.

Ale i feeder vznikl a jede pod LRU a byl ve stejném bodě nula jako jsme my.

FinalStorm - Profil | Čt 29.1.2015 11:00:05

Taky pomůžu, ale žádnej administrativní odborník nejsem. Za to bych ale mohl pomoct třeba s webem, propagací na internetu a podobně :)

Fishky - Profil | Čt 29.1.2015 10:39:17

Kocháč >> S tím vyprcháváním elánu ti rozumím, tak než Tě můza opustí nadobro, prozraď co je potřeba. Nikdy jsem se do podobného projektu nezapojil, ale tu bych měl chuť skočit do neznáma - a věřím že nejsem jediný.

zeli002 - Profil | Čt 29.1.2015 10:21:54

Kocháč >> Celá tahle myšlenka se mi moc líbí.... Rozhodně bych ale vše neházel na Břeclav... Podle mě o tom spousty lidí kteří by se chtěli zapojit ani neví... Já bych zkusil jako jednu z podpor začít tím, že bych zkusil kontaktovat České firmy a výrobce... Myslím, že by o tento projekt byl zájem i ze stran sponzorů... Jen to dostat více mezi lidi.

Kocháč - Profil | Čt 29.1.2015 9:58:54

Bečetka >> Jak to vypadá? Na Carp show jsem měl krátkou přednášku, kde jsem vysvětlil podstatu a požádal o podporu lidi, kteří se budou ochotni na rozjetí LRU podílet. Efekt nula a nikdo mě nekontaktoval. Sám to nedám a začínám se pomalu dostávat do fáze, kdy max uděláme pod hlavičkou CC a ČMKS akce pro děti a otázkou jsou junioři. Jakub rozjíždí nějaké juniorské soutěže, ale pod hlavičkou WCC, tedy komerční záležitost.
Těch sil je málo a chuť něco zásadně řešit se vytrácí. Asi budu prostě chytat ryby a užívat si kaprařinu. Do toho max jako pořadatel Carp ligy a uvidíme co bude.

Bečetka - Profil | Čt 29.1.2015 8:48:09

Tak jak to vypadá se založením odboru?

Macros - Profil | Pá 14.11.2014 20:56:22

Kocháč - >> drž se počítej se mnou

FOUSATEJ HAT - Profil | Pá 14.11.2014 20:44:41

Kocháč - >> Držím palce

Řahuk - Profil | Pá 14.11.2014 20:27:56

Kocháč >> víš jak to bylo v tom filmu ,,ženská ti taky nedá na poprvé" tak je to i tady a myslím že se to dříve nebo později povede....

Kocháč - Profil | Pá 14.11.2014 15:01:37

Fishky >> Nevidím to tak černě, zájem je, ale ti lidé sem nepíší. Na rozjetí LRU se těší spousta lidí a registrovaných závodníků bude hodně. Ona celá ta naše kaprařská scéna je spíš o honbě za trofejí než o závodním lovu i menšího kapra. Já třeba nechápal to nadšení a boje o gramy v plavačce. Nechápal jsem co z toho ti závodníci mají, dokud jsem neochutnal závodní kaprařinu, kde mnohdy rozhoduje násaďák. A na některý ryby velikosti násaďáka nezapomenu na rozdíl od trofejní ryby. No trofejní :o), řekněme spíš 10kg+.

Ono to není jednoduché a postupně dávám dohromady tým lidí a shromažďuji info. Nechci sobě ani ostatním brát iluze, ale šance na LRU je hodně bídná, ale je. Jsme naštěstí schopni udělat i juniorku a mít registrované děti a to bude nejspíš rozhodovat :o))

Fishky - Profil | Pá 14.11.2014 14:53:08

Jak tak koukám, velký zájem o to není - mít své stránky, psát pravidelně články (ne o tom jak "přijel - zakrmil - zachytal", ale takové, které by širšímu okruhu čtenářů něco dali, produkovat z každého kola video... jo to by pak byl zájem a věřím že by to "kaprařská komunita" pravidelně sledovala a vyhledávala - a byl by o to zájem, ale to by byl projekt uplně v jiné dimenzi.

RST - Profil | Čt 13.11.2014 20:58:03

unudle >> Došlo jim to dávno, ale bohužel nebyla politická vůle a tak to zase umřelo.

unudle - Profil | Čt 13.11.2014 20:57:04

Fantastický na tom je pouze to, že jim to došlo až teď.

perch2 - Profil | Čt 13.11.2014 20:33:31

Kocháč >> myšlenka LRU v kaprařině se mi velmi líbí a hodně Vám fandím. Momentálně chytám LRU přívlače, tak případně můžu poskytnout nějaké informace, jak se říká z druhé strany. Pokud to bude v mích silách, rád s čímkoliv pomůžu.

Fishky - Profil | Čt 13.11.2014 15:14:37

Kocháč - >> Zajímavý nápad, kdybych mohl s něčím pomoci - sem s tím.

Kocháč - Profil | Čt 13.11.2014 14:41:04

Bečetka >> No narazíme a to dost zásadně:
1. Peníze
2. Revíry k umožnění pořádání závodů

Ale třeba nám pomůže i to, že děláme i juniory a ve vztahu k dotacím by to mohlo být pro ČRS velké plus :o)

Bečetka - Profil | Čt 13.11.2014 12:55:52

Jsem napnutej, jak se vam to bude vyvijet - myslim tim reakci CRS. My se snazime o skoro totez pro feeder pri JcUS a prdel to neni.

Kocháč - Profil | Čt 13.11.2014 12:38:22

Pokud někoho zajímají pravidla, tady jsou. Hoďte si to do překladače

http://www.fips-ed.com/carpe_eng.htm#

Kocháč - Profil | Čt 13.11.2014 10:32:28

Luděk Černý(Lc1) >> Ono je to Luďku velice jednoduché. Pod ČRS jede LRU. Oddělení sportu a mládeže. Naše reprezentace jezdí po světě a samozřejmě probíhají různé divize a ligy v rámci ČR. Plavaná, muška, rybolovná technika, vláčka a relativně nedávno se přičlenil tuším pod plavanou feeder. Troufám si tvrdit, že ČRS by byl raději, kdyby to zůstalo jak to je a žádná položená-kaprařina se nezřizovala. Je to další práce a "další hladový krk." A tomu by se mohli i bránit zástupci stávajících technik. Pokud se nepletu, tak feeder taky začal s tím, že nic nechce jen ty registračky a poskytnutí revírů a po pár letech se jim z koláče podařilo něco málo uloupnout, byť to je proti třeba rybolovné technice minimum. Až ve chvíli, kdy začal feeder vozit medaile, tak asi dosáhli na nějaké peníze. Chápu to tak, že celé to závodění a LRU je pro ČRS jen břímě, ale vzhledem k tomu, že ve stanovách je jasně napsáno podporování sportu a mládeže, tak ten systém jede.
A paradoxně nejrozšířenější technika své ofiko závody pod LRU nemá. Možná to v minulosti naráželo na to, že nebyly lidi co by se o to postarali, možná to vycházelo i z kolize se zákonem. Přeci jen kaprařina není o dvou kolech v řádu hodin co se zvládnou za víkend. Kaprařina je o dlouhodobějším závodu. Venku dle pravidel 72 hodin nonstop. Ale to není zásadně potřeba držet v návaznosti na znění zákona i u nás. Samozřejmě, že by šlo řešit i krátkodobé výjimky ze zákona, ale to je další úředničina a papírování a někdo se za tu práci musí zaplatit. Osobně si umím představit napasování ČR pravidel na zákon, byť by to případné reprezentanty znevýhodňovalo proti závodníkům ze zahraničí. Kluci co chytají feeder by o tom mohli mluvit, viz. prak a podobně. Nastavili si naše interní pravidla a repre vyrazila ven a první rok dostali sadu a skončili na ocase, prostě nezvyk a kolize pravidel. A ejhle, pravidla se ujednotila a vozí medaile a dle mého názoru ČR ostudu nedělají ba právě naopak. Ale tohle je v současné době podružné. Důležité je najít schopné lidi a cestu, jak se dohodnout s ČRS a LRU položená rozjet.

Vezměte si jen, kolik u nás jede kaprařských závodů různé úrovně. Závodí se jak na svazových revírech (pořádají MO) tak na soukromých vodách. A troufám si tvrdit, že máme mezi závodníky v kaprařině špičky, které mohou ihned konkurovat světové elitě. Problém je trochu v tom, že tato špička se opravdu kvalitních závodů účastnit nemůže, nejsme pro CIPS partneři. A není to ani Carp liga, byť jede nepřetržitě 12 let a generuje špičkové závodníky, kteří nás mohou reprezentovat tak max na komerčních závodech ve světě jako je třeba WCC. A konkrétně WCC je podle mě předražený komerční závod Anglánů, kde asi budou jejich závodníci vždycky rovnější než nějací Češi. A to ani nemluvím o tom, že často rozhoduje o umístění pouze los.

Jednoduše ve světě fungují kvalitní závody, ale bez LRU se tam nedostaneme. Třeba v rámci Carp clubu máme rozpočet nastaven tak vyváženě, že jsme schopni pokrýt pořádání 4 kol na soukromých vodách, kde se platí cca 25 000,- za nájem vody a kolo. A k tomu se hradí prvním třem startovné na komerčních závodech, kde nás reprezentují a startovné na WCC není o pár korunách.

Opravdu nevidím problém v tom být finančně soběstační. Kapraři jsou ochotni na komerčních závodech platit x tisíc, 200,- Kč za roční registraci je směšná částka a dá se k rozpočtu LRU položená přistřelit nemalá částka, aby nebyl pro ČRS zátěží, ba naopak.

Nehledejte v tom nic jiného, než snahu o vyzískání podpory a dání dohromady týmu co bude schopen zajistit možnost reprezentace našich špičkových závodníků ve světě. Nikdo žádné peníze z koláče nechce. Kapraři budou vděční za možnost se prestižního světového poháru účastnit. A ještě doplním. V kaprařině se točí takové peníze, že věřím tomu, že o sponzory nouze opravdu nebude.

Červené karty: splávkař