Kalendar podle nas, a o nas..

Dobry den, respektive dobry vecer, a jeste lepe Petruv ZDAR.. Kolegove rybari, kolegyne rybarky, kamaradi a pulci s pruty :-) Nevim jak zacit, tak to vezmu strucne.. Vcera me oslovila jedna pani, ze pripravuji rybarsky kalendar, a pozadala me o spolupraci.. Jde o to, ze me pozadala o inovaci a napaditost, co by se nam rybarum libylo, a jak by sme si takovy kalendar predstavovali.. Proste takovy, ktery by zdobil nase pracovnicky, meli sme ho v dilne, v kancelari nebo jen tak doma na stole.. Jde o to, o co vas chci pozadat.. Protoze sem si vsiml, ze je zde spousty zrucnych fotografu, skoro bych rekl ze i profesionalu, pozadal bych vas timto o fotky ulovku prevazne ciste ryb, dale o fotky treba prutu ve stojanech, krasne fotky od vody, reky, fotky monztazi............. Mohou byt i fotky vasich rybaricich ratolesti.. Fotografie, ktere se mi podari procpat pres graficku do kalendare, tak kdo bude chtit, muze k fotografii prilozit sve jmeno napr: Josef Novak. Praha, a pod fotografii bude umisteno :-) Dale bych uvital, kdyby ste mi napsali nejake vase napady, co by se vam v kalendari libylo, co by vas nadchlo... Veskere napady vitany.. Takze kdo bude chtit prilozit ruku k dilu zde je muj email pro pripadne fotografie polojz@seznam.cz Na veskere dotazy, a na vase napady se budu snazit odpovedet v co nejkratsi dobe.. Predem vam vsem dekuji, i tem co si tuhle zpravu pouze prectou.. S pozdravem a pranim spousty ulovku a zazitku od vody preje Kamil
Autor diskuse: Hrabal - Profil , 1.11.2014 všeobecné - ostatní

fishryhan - Profil | Út 2.12.2014 15:25:57

dalo by se to použít do kalendáře ?

Anýzový dědek - Profil | Út 2.12.2014 14:49:36

fotojakes >> asi máš pravdu, já moc zkušeností s tiskem kalendářů ve velkém nemám, takže opravdu asi záleží na požadavcích toho grafika, který to dává k tisku.

fotojakes - Profil | Út 2.12.2014 14:29:20

Anýzový dědek >> Asi ano, ale jak říkám, ať už to bylo pro obce, soukromé firmy, nebo rybářské sdružení, nikdo nikdy nechtěl nic jiné než jpg. Navíc pokud chce někdo pracovat s obrazem na takové úrovni, bez kalibrovaného monitoru stejně napáchá asi více škod, než následný převod z RBG do CMYKu, ve kterém se v drtivé většině tiskne.

Anýzový dědek - Profil | Út 2.12.2014 9:33:26

fotojakes >> Ono se to zřejmě liší podle požadavků toho, kdo jej tiskne. Po mně chtěli v jedné tiskárně fotky ve formátu TiFF, ale to bylo jen pár soukromých výtisků.
Takže asi budeš mít pravdu, že pro tyhle obyč. kalendáře ve velkotisku je jedno zda je to Jpeg nebo PNG. Oni je stejnak zmrší. Viz ten kalendář od Krmítko..

fotojakes - Profil | Út 2.12.2014 1:18:38

Anýzový dědek >> fotky pro většinu kalendářů se bez problémů používají v jpg a není to žádný problém, pokud není fotka zničena silnou kompresí, což udělá jen absolutně neznalý člověk. Navíc zde jde o stolní kalendář, kde jsou fotky tak malé, že tam ta obrazová kvalita nehraje tak velkou roli. Už nějaký rok dodávám fotografie pro kalendáře Rybářského sdružení ČR a nikdy jpg nevadil a to je nástěnná A3. A ani jinde po mě nikdo nikdy nechtěl výslovně něco jiné než jpg. Věřím, že v některých případech to je vyžadováno, ale to se bavíme o úplně jiném levelu než je kalendář pro trafiky a stánky:-).

Moc hrotíš věci, které jsou nepodstatné:-)

arnošt - Profil | Út 2.12.2014 1:05:23

Materiál měl být odevzdán do 15.11.,takže už je to passé,i kdyby chtěl kdokoliv pomoci...

K.R.Mítko - Profil | Út 2.12.2014 0:55:49

Hrabal >> v tomhle kalendáři aby si se bál co tě čeká příští týden :-))

TEZAR - Profil | Út 2.12.2014 0:44:31

Hrabal - >> Projdi si třeba na PRESTIž-PC pozadí a ta ,která se ti budou líbit,mužeš vybrat a požádat jejich tvurce o tuhle možnost.Je tam spousta krásných fotek.

K.R.Mítko - Profil | Út 2.12.2014 0:28:03

Hrabal >> zrovna jsem dnes dal pár fotek z jednoho kalendáře na 2015 do plkárny

Hrabal - Profil | So 1.11.2014 17:23:07

Takze se prvni fotky, zacali stradat, a timto bych rad podekoval teamu Vlhkych much..

Hrabal - Profil | So 1.11.2014 10:28:47

Ono nejde asi ani tak o vyretusovane fotky, ale aby byla zachycena krasa ryby, videl sem spousty krasnych fotek Linu tady od vas.. Jde hlavne o zachyceni radosti a eeuforie z ulovku, a v kalendari o to, az v zime uvidime treba fotku nastrazenych bojek, budem se zase tesit na to nocni cekani na vousace.. Ted treba delali kalendar vyretusovanych fotek s p. Hrusinskym, a o kalendar neni skoro zajem..

Anýzový dědek - Profil | So 1.11.2014 10:20:22

Hrabal >> Tu nejde o to zda na tom něco vyděláš, ale o kvalitu těchto fotek.
Psal jsem proč je to technicky pro dobrého (já jím nejsem) fotografa nepřijatelné.
Dobrý fotograf nebude svoje fotky degradovat převodem do Jpeg.

mondry - Profil | So 1.11.2014 10:18:38

Hrabal >> Držím palce ať se ti podaří ty fotky sehnat.Rád bych pak viděl výsledek výběru.

Hrabal - Profil | So 1.11.2014 10:10:27

Abych vse uvedl na pravou miru.. Oslovila me jedna pani na FB, kdyz sem vystavil svoji fotku z privlace... Jestli bych nedodal fotek vic.. Poslal sem cca 50 fotek, z toho jich bylo vybrano cca 15... Fotek je potreba 57, a do 15.11 musi byt material odevzdan graficce.. Jinak muj honorar bude cinit 50 kusu kalendaru, takze kdyz to dopadne.. Venuju tady nejaky treba do souteze.. Opravdu na tom nezbohatnu

Anýzový dědek - Profil | So 1.11.2014 9:44:08

mondry >> Jistě, ale asi se shodneme nebo ne na tom, že fotka dělá jméno fotografovi. Tudíž bych se nejspíš styděl dát sice pěknou, ale málo kvalitní fotku na jakýkoliv kalendář či výstavu a ještě se svým podpisem.
Navíc opravdu mailem se dá poslat soubor max.do velikosti 13MB, což je na fotku 10x15 cm poměrně málo. Jedině je poslat třeba přes leteckou poštu nebo jinou úschovnu, kam se dají nahrát fotky i nekomprimované. Zmenšit fotku jde dobře, ale zvětšováním do ní dostaneš akorát šum, což při tisku dělá barevné skvrny.
Také teď řeším, kde si nechat vytisknout fotky, protože ve fotolabu mi je barevně zmršili.

mondry - Profil | So 1.11.2014 9:32:45

Anýzový dědek >> Souhlasím že kvalita klesne ale zase ne tak aby z toho nemohl být obstojný kalendář na stůl či lednici.:-)Sám jsem si nechával před léty dělat kalendáře pro rodinu a mohu říct že s kvalitou obrázku v něm jsem neměl problém.Jasně,bral jsem to jako fotokalendář,ne jako uměleckou fotografii 105x70 :-))))

Anýzový dědek - Profil | So 1.11.2014 9:15:55

mondry >> Pro tisk fotek, tedy pokud chceš kvalitní tisk na křídovém papíře, je nejvhodnější formát TIFF nebo PNG s co nejmenší komprimací a rozlišením min.300 000 pix, aby byl ten tisk kvalitní.
Samozřejmě, že se dá tisknout i z Jpeg, ale ta kvalita jde rapidně dolů.

mondry - Profil | So 1.11.2014 9:04:44

Anýzový dědek >> Nejsem sice zběhlý ve foto ale proč by nešly udělat fotky na stolní kalendář i když budou v JPG když běžně kdejaká firma dělá z tohoto formátu i fotky mnohem větší,fotoobrazy,atd....???

Anýzový dědek - Profil | So 1.11.2014 8:53:36

Malá technická- Jak chceš tisknout fotky ve formátu JPEG, když tento formát je pro tisk fotek zcela nevhodný?
Mailem ti sice mohu poslat fotku, ale pouze do velikosti 13MB, tudíž opět nevhodná velikost pro tisk.
Další věc: Asi každému by se v kalendáři líbilo něco jiného, takže spíš bych navrhoval, pokud máš možnost tisku, abys vyráběl kalendáře na přání zákazníka (rybáře) dle jeho požadavků a jeho fotek.
Ale toto nabízí skoro každý fotolab v docela slušné kvalitě.

mondry - Profil | So 1.11.2014 8:48:49

Asi není dobrý nápad nechat se zasypat miliardou kdejakých obrázků od zdejších uživatelů a věř že se dočkách i kdejakých mongoloidních či perverzních snímků :-))
Když si otevřeš ,,Můj lov-nejlépe hodnocené"tak najdeš dost slušných fotek.Třeba od již níže zminěného airfish-e nebo třeba flekos-e a spousty dalších.Udělat nějaký výběr,kontaktovat majitele fotografií,požádat o spolupráci,atd,atd...........
Co by si rybáři představovali mít v kalendáři?To bych asi řešil nějakou anketou v této diskusi.

vanuz - Profil | So 1.11.2014 8:14:27

Dokazem si predstavit kalendar od airfish-e, z dovodu co pisal vydrak, ale panecku, aby niekto len tak poslal svoje fotky niekomu, kto na tom ide zarabat, to neviem neviem , ci je realne.
To su vaetko autorske veci, velmi hakliva tema...

: vydrák - Profil | So 1.11.2014 7:38:34

No pane jo,to kdyby se ti povedlo sesbírat tady ty fotografie,to by byla matlanina!
Každá fototografie jiná,jiný styl,kvalita,obsah atd.atd.

Takový kalendář by se myslím nelíb-y-l :-)

Blue - Profil | So 1.11.2014 1:02:25

Dneska je trend že mnoho lidí si dělá kalendáře už samo na zákázku ani to nevyjde o moc dráž,,, jinak pod rybářským kalendářem si spíš představuju fotky revírů a nějakých pěkných míst ,,možno v dály může sedět rybář u nějakého mola,,,,jako rozhodně bych si nekoupil kalendář kde mi kde kdo ukazuje svoje montáže :-) to už rovnou můžou do kalendáře nafotit LK BAITS belíček :-)

dvorák - Profil | So 1.11.2014 0:42:45

Fotka s pruty ve stojanu,no neblázni....