Uzení úhoře - maso 1 - 1 1/4 roku v mrazáku

"objevil" jsem v mrazáku několik úhořů chycených vloni a nevím, zda má smysl prohnat je udírnou. Zužitkovali jste uzením tak dlouho mraženou rybu? Šli by jste do toho nebo úhoře vyhodili ?
Autor diskuse: mirmen - Profil , 17.10.2014 všeobecné - ostatní

Jovánek - Profil | Čt 19.2.2015 15:38:20

fotojakes >> Si to hezky oslavte. Já si dělal srandu, smozřejmně...

No já takhle nakládám všechny ryby na vyuzení a nemá to chybu.

fotojakes - Profil | Čt 19.2.2015 15:17:18

Jovánek >> příští víkend, slavím 30 (i když narozeniny mám až za měsíc, ale lepší termín se nenašel) a další dva kamarádi 28 a 29, zároveň je to takový srazík třeboňských spolužáků:-). Udit se bude v sobotu, pátek bude ve znamení vepřového:-)

Díky za tip.

Jovánek - Profil | Čt 19.2.2015 15:08:05

fotojakes >> Na 10 kg ryb dáš 6 litrů vody, 500g soli. Koření nedávej. Na to, aby se ryba načichla kořením, je celkem krátká doba. Ale dávám ještě česnek a citron. Udíš po 24 hodinách. Rybu musíš opláchnout a otřít. Kolikrát mám naloženo jen přes noc a stačí to, jen dám o trošičku soli víc.

Kdy že budeš udit? Nemám to daleko, takže ochutnávka? :-)))))))))))))

fotojakes - Profil | Čt 19.2.2015 15:03:04

Příští týden mě čeká větší oslava a mám v mrazáku hromadu hadů, které chci vyudit. Jsou vykuchaní s hlavou a kůží. Velikost cca 0,5 - 3 kg

Jak dlouho před uzením rozmrazit a na jak dlouho naložit?

Jak silný solný roztok použít?

Co nějaké koření?

Nerad bych to pokazil. Díky za tipy

mirmen - Profil | Út 23.12.2014 17:14:41

Povedlo se.
Nikdo u stolu nepoznal rozdíl mezi úhořem mraženým po dobu 4-5 měsíců a úhořem o rok starším.
Naložení byli 3 dny v 6ti% solném roztoku, poté omyti a otřeni od slizu, řez až k ocasu ( pro odkap tuku ).
V udírně 50 minut na 80 C , poté 8 hodin na cca 40 - 45 celsia.
Buk s olší.

rybomil - Profil | Pá 24.10.2014 11:27:56

osobně do mrazu nestažený nedávám, po stažení nechávám vykapat krev, předpokládám, že to tak dělá vícero. Na uzení je dávám s kůží.

btw: u nestaženýho odříznu jen špičičku ocasu, aby krev vykapala a před nasolením řádně z kůže odstraním sliz, by se ten humus nenasáknul při nasolení do masa. K nasolení zásadně nedávám do vody.

Dart Ness - Profil | Pá 24.10.2014 8:07:20

rybomil >> Podle čeho soudíš,že je stažený?

mirmen - Profil | Pá 24.10.2014 1:09:19

Díky za názory a rady.
Udit budu asi až v druhé půlce listopadu, pak dám vědět, jak to dopadlo.

salfi - Profil | Čt 23.10.2014 14:45:06

mirmen - >> tak se pochlub, jestli uz jsi to prohnal kourem

Píďa2 - Profil | Čt 23.10.2014 14:25:40

Je to tučný maso a tuk, jak známo, chytá smrad /a toho je v lednici dost/. Rozmraž, kousek uřízni a opeč. Pokud to bude jedlý, můžeš udit. To jsi na ně zapoměl? Nechápu...

rybomil - Profil | Čt 23.10.2014 14:02:28

nestraším, prostě tam fišle zdaleka tak dlouho nenechám.

joo, když jsem dělal v mrazírně, byli tam králíci taky 3 roky a pak si je pomalu zlomil jak klacek. Lidi to ve slevě kupovali, jejich boj. sem si vzal radši o pár kaček dražší čerstvý losůsky na tataráčky.

veterinář ti řekne jak je to poživatelný při skladování v mínus 23 - 26°C, za rok jsou na tom plísně, z 10 vzorků tak na půlce.
kolik máš v maráku ? těch mínus 18°C s bídou. ty to poznáš vokem, že je to poživatelný? jsi borec nakonec.

Morus - Profil | Čt 23.10.2014 13:53:08

rybomil >> nestraš, sám jsem jedl kapra po víc než roce v mrazáku a je to jen víc cítit rybinou takže je vhodnější použít recept kterej tu pachuť trochu rozmete, jinak je to poživatelný.

rybomil - Profil | Čt 23.10.2014 13:23:12

NTW,NTW,NTW tady se dočtem věci.... předpokládám že 1 + 1/4 roku starej had je staženej. No udit staženinu takhle starou, vysublimovanou, tý joo, jste podle mýho fakt borcí na max.
Nebyli jste na rybím kulinářským kursu u Štěpničky ? :P)

zamrazovat do vody, to mě dostalo, sem vyřízenej, to je jít po 5 ti letech zas do hospody !

dej to rozsekaný slepicím, kočka to žrát asi nebude :§)

Pstruh27 - Profil | Čt 23.10.2014 12:02:53

Neboj sa - kludne ich môžeš zužitkovať - nemáš sa čoho báť.

Moravák - Profil | Čt 23.10.2014 11:58:24

Máš jen dvě možnosti, vyuď a dej vědět, jestli to dopadlo, nebo jsi to vyhodil a nebo to rovnou vyhoď. Nepotřebuješ na to požehnání ostatních. Osobně bych to vyhodil.

Morus - Profil | Út 21.10.2014 9:00:02

nebo jiná možnost, udělej ho po anglicku. Uvař v bílým víně (asi 20 minut mírně vařit se solí) a pak na máslo do trouby, asi 20 minut zapect a pak zalít smetanou. a ještě dalších 20 minut dopect. Nebudeš se stačit olizovat :)

nofish - Profil | So 18.10.2014 20:07:27

mirmen - >> A bude tě to uzení stát víc než čas? ... To zkus.

draveček - Profil | So 18.10.2014 19:43:42

mirmen - >> dělám to taky tak,jako ti píší kluci,vůbec se toho neboj a hod je do kouře :-)Dobrou chuť

Starc55 - Profil | So 18.10.2014 19:33:00

flekos >> Žádná hrůza to není. Nemusíš mít strach.

FockeWulf - Profil | So 18.10.2014 12:56:12

Dart Ness >> No tak jo. Já staré věci nejím. Ale klidně si to dej, musí to být dobrota.

flekos - Profil | So 18.10.2014 11:36:14

Starc55 >> Hruza , to ti ktery majster poradil?

Čík - Profil | So 18.10.2014 10:29:35

Pokud byl kvalitně zamražený,tak to vůbec neřeš .Kupuju takhle mražený makrely o kterých nikdy nevíš jak dlouho v tom mrazáku jsou a je to v pohodě.

Dart Ness - Profil | So 18.10.2014 8:08:45

FockeWulf >> Jako provokatér dobrý....Ty s tím máš nějaký problém? My tady evidentně ne.

Dart Ness - Profil | So 18.10.2014 8:06:45

mirmen - >> normálně to nech povolit a nasol....Já dělám lák,takže rozmražené úhoře normálně ponořím do láku,jen je třeba je rozříznout až do ocasu...

Starc55 - Profil | Pá 17.10.2014 22:23:29

Já úhoře zamrazuju do vody. Až jich mám víc, udím. Mám přiměřeně velkou plastovou krabici, dám do ní hada, zaleju vodou a zamrazím. Takhle to dělám např. i s vyfiletovaným candátem i kaprem. Rozmrazuju v ledničce s dostatečným časovým předstihem před uzením. Je to jak čerstvý.

Starc55 - Profil | Pá 17.10.2014 22:19:20

mirmen - >> Ty, takovej zkušenej udič úhořů má strach vyudit jednoho rok starýho? Nalož to jak jseš zvyklej a šup s ním do udírny. Akorát ho neuď 30 hodin.

Lauri - Profil | Pá 17.10.2014 22:18:40

mirmen - >> pokud byli ti úhoři dobře vykuchaní tzn.,že jsi je nařízl až za anální otvor několik cm a zbavil jsi je celých ledvin a dobře opláchl, tak budou v pohodě. Důležité je také aby byli dobře zabaleni. Ideální je, když se k nim nedostane vzduch, který potom rybu vymrazí (vysuší). Zkus je vytáhnout z mrazáku, nechat rozmrznout a uvidíš sám. Vyhodit je můžeš vždy,ale byla by to škoda

TEZAR - Profil | Pá 17.10.2014 22:18:28

Tahle ryba vydrží mnohem déle než třeba kapr a to bez ztráty kvality-jako sumec.Závisí to samozřejmě na kvalitě zmražení-očištění,usušení a zamražení bez vzduchu-tak mám sumce i deset měsícu bez sebemenších problému.

MAXXSKATER - Profil | Pá 17.10.2014 22:13:08

Určitě to nevadí. Si vem, jak staré zmražené ryby kupují lidi v krámech. :-) Záleží na Tvém naložení.

Saddám - Profil | Pá 17.10.2014 22:03:46

Ahoj. Rok jsem sice rybu nikdy nemrazil, ale za pokus nic nedáš. Jednoho vyuzeného můžeš dát třeba někomu s kým jsi na válečné stezce. Buď se pak s tebou usmíří, anebo to zůstane při starém. Nebo scípne. Vlastně nemůžeš prodělat.

FockeWulf - Profil | Pá 17.10.2014 21:56:22

No teda pánové, jste všežravci? Přes rok stará ryba v mražáku? Kontejner, nebo zakopat.

p.lorenc - Profil | Pá 17.10.2014 21:41:39

Ty tomu pořád nevěříš co? Rozmraž a vyuď...

TEZAR - Profil | Pá 17.10.2014 21:37:36

Přesně jak píše dada11-nic jim není-pokud mezitím nerozmrzli-ten postup dělám stejný,jen česnek rozmačkám se solí a tím to potřu-je to výborný i po roce v mrazáku.

retrívr - Profil | Pá 17.10.2014 21:36:06

mirmen - >> Nevidím problém.

dada11 - Profil | Pá 17.10.2014 21:33:00

mirmen - >> V klidu je vem, klidně i zmrzlý, posyp solí, rozmačkej trochu česneku, dej na ně a zalej na den vodou. V ledničce ti to v pohodě vydrží, i dýl. Já to taky dělám, že mražákuju a pak udím.