Chytání na řece - peklo

Ahoj rybáři, na rybníku jsem byl letos 3krát a vytáhl jsem cca 20 kaprů. Problém mám s řekou, včera a dnes jsem zkoušel chytat na řece Ploučnici, chytil jsem sice mraky hrouzků, plotic a nějaké ty cejny, ale není to ono. Je mi to pro zlost. Zkouše jsem chytat jedním prutem, klasickým drobným průběžným olůvkem, které jsem zhoupnul pod sebe, zkoušel jsem na rozhraní proudů, policajt mezi až k cívce, mám dlouhé pruty. Druhým prutem jsem se snažil o jakousi houpačku, ale to se nedařilo, tak z toho bylo takové polotěžko (jako první prut akorát se splávkem), ve finále z toho houpačka nebyla, nechal jsem vlasec volně. Na položenou jsem dal malý háček a na polotěžko drobný háček. Na těžko to občas i pěkně zabralo, pravděpodobně rybí záběry, ale nešlo mi rybu zaseknou, háčky mám ostré. To ale tak neřeším, druhý prut jsem měl jen tak, abych využil právo mít pruty dva. Nicméně se mi špatně poznávali záběry, na klidně vodě, si splávek tancoval, i když jsem měl tušení, že všelijaké záběry (jakoby od ryby), nejsou od ryby. Reagoval jsem až na záběry, z kterých jsem alespoň trochu cítil, že mohou být rybí. Občas jsem nějakou čudlu sice vytáhnul, ale stejně se mi rybařilo opravdu na nic. Řeka není můj revír, budu moc rád, když mi pošlete nějaké rady, jak nechytat na řece jako "humpolák". BTW: Prosím, neraďte mi feeder.
Autor diskuse: Steel - Profil , 26.6.2014 všeobecné - techniky lovu

Steel - Profil | Pá 27.6.2014 11:17:54

hraji >>

Kdepak, problém nemám chytit rybu, to já chytím, ale štve mě, jak si ten splávek dělá co chce. Hledám způsob, jak eliminovat nerybí záběry. To asi nejde, chytání na řece chce prostě pevné nervy a trpělivost.

Steel - Profil | Pá 27.6.2014 11:15:30

splavek >>

Odmítl jsem hrajiho plavanou, protože plavaná není vhodný způsob. Za rady, kde najdu články děkuju. A to proč se chová splávek, jak se chová vím, šlo mi spíš o to zjistit, jak jeho chování eliminovat.

hraji - Profil | Pá 27.6.2014 7:22:02

Steel >> haha, zkus si přečíst ještě jednou to svoje zadání otázky. Ono z toho úplně nevyplývá, co vlastně chceš. Pozoruměl jsem z toho pouze tomu, že máš problémy chytit rybu a že jsi používal splávek. A že prosíš o radu.
Zda se na nějaké řece dá či nedá lovit na plavanou se asi neurčí jen tak od počítače. Ale řeku, kde by se na plavanou chytat nedalo vůbec, si neumím představit.

Bušák - Profil | Pá 27.6.2014 6:54:08

Vapi >> tak to máme u vody pouze samí amatéry,občas sem amatér taky,když jí šoupnu do vody taky

splavek - Profil | Pá 27.6.2014 6:38:16

Steel - >> Nechceš feedr, hraji ti poradil jak na plavanou a to jsi odmítl. Pokud se zajímáš o houpačku, tak na stránkách Mivardi najdeš pěkný článek, jak na to a na Chytej.cz je tuším taky nějaký. Píšeš, že řeka není tvůj revír, ona se ta řeka musí osahat, něco tam nachytat a nebýt líny vyzkoušet něco, co vybočuje ze zaběhnutých stereotypů.Píšeš, že ti splávek tancuje po hladině i bez záběru, na to může mít vliv spousta faktorů, špatně zvolený splávek, špatně vyvážený, možná nejspíš špatně změřená hloubka, taháš zátěž po dně a ta zadrhává o drobné překážky na dně. Těch faktorů je spousta, co negativně ovlivňují tvůj lov ryb.

xvasikp - Profil | Pá 27.6.2014 6:22:44

Chodím se učit na řeku a řeším obdobný problém...co metr jiná hloubka a jiný proud. Takže buď proplavávám s 1g splávkem a nástrahu nade dno. (tloušťi brali výborně :-)). A nebo těžké průběžné olovo...zarážka délka návazce jak uznáš a háček. (bez něj to nemá cenu :-)). Nahodím...špičku k nebi protože jen tak to proud bere minimálně a policajta mezi očka. Když mi ho zvedá proud a zas nepovolí dám pod policajta olůvko a vyvážím ho. to že se mírně zvedá a spouští není problém..záběr poznáš. Váhu olova dle proudu a nahazovat tam kde to stačí nebo přidat na váze :-).

Steel - Profil | Pá 27.6.2014 5:37:37

Dr. Greenthumb >>

Možná, ale hlavně to chce umět. :D A umět znamená odsedět si to tam a nabrat zkušenosti. Jak říkám chytnu, ale chytám tak humpolácky, že se mi to sobě samému nelíbí. :D

Steel - Profil | Pá 27.6.2014 5:02:06

Dr. Greenthumb >>

To máš pravdu, mě šlo konkrétně, jestli nevíš o videu, kde je vidět houpačka v akci, jako ukázka, jak se tento způsob má provozovat. Vzpomněl jsem si na video, kde Martin Maták chytá se splávky přímo pod sebou, ale nemá vlase našponovaný, má ho volně k splávku, to asi není houpačka co?

http://www.mrk.cz/rybarska-videa.php?id=23537

EDIT: Už nic, našel jsem pod videem napsáno, že je to plavaná.

Steel - Profil | Pá 27.6.2014 4:58:48

Chosé 2 >>

Super, víceméně se tak snažím chytat, zkoušel jsem to u vlakové zastávky Žandov, řeka je tam celkem pořád úzká, asi tak 10 metrů max, viděl jsem mnohem širší ploučnici, za to jistě mělčí.

No chytám s průběžným olůvkem, dikobrazím brkem zhoupnu před sebe, splávek na půl ponořený předemně, možná trochu bokem a do vidliček. Jak říkáš, červíky, zdá se, že si popsal přímo, jak si myslím, že to má být.Problém je v tom, že takhle mi to vůbec nebere. :D Rybu vytáhnu, až když zhoupnu trochu dál a od prutu povolím vlasec. Někdy se ten splávek na hladině otočí a jako, když jede proti proudu, ale prostě to není rybí záběr. :D Někdy se pomalu ponoří pod vodu, ale taky to není rybí záběr. Reaguji pouze na takové neplynulé trvalé záběry, někdy prudší v případě hrouzka, kdy na splávku je vidět, že za vlasec ryba popotahuje.

Příště prostě to budu spíš zkoušet teda, s tím splávkem cca. půl metru od břehu, přímo podemnou , kde vlasec je +- 10cm od špičky prutu na hladině.

Dr. Greenthumb - Profil | Pá 27.6.2014 3:40:28

Steel - >> a chtání na řece není peklo, je to zábava. Jen to chce více času se tomu věnovat

Dr. Greenthumb - Profil | Pá 27.6.2014 3:38:04

Steel >> http://www.mrk.cz/rybarska-videa.php?menuid=2 a potom youtube. Do vyhledávače napiš co hledáš. A hodně dobré viejka mají i angláni. Co se týče i plavané a jiných metod. Z češtiny do anglčtiny si přeloš co hledáš a hoď to do hledáčku a je toho mraky.

a stečí hledat a hledat.

Vapi - Profil | Pá 27.6.2014 1:11:47

Bušák >> Srkačka je jen pro amatéry a pro ty, co neumí navázat háček a připravit si montáž. :)

Chosé 2 - Profil | Pá 27.6.2014 0:43:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Steel >> Píšeš, že máš dlouhé pruty. Zkusil bych houpačku. V Žandově se už Ploučnice pomalu rozšiřuje, ale jsou tam pěkné ouplávky. 20-30cm od háčku pouze bročky vyvážit tak, aby nástraha byla na místě, nebo se trochu posunula po dně(je tam jílové dno). Pod špičkou prutu na vlasci ve vodě lehce ponořené husí brko vzdálené třeba i 5m od nástrahy. Když to umístíš po vodě, lehký tok už ti to v tůňce napíná. Sestavu dle toho,jak se chová dovažuješ malými bročky.
Vlastně vůbec při přehazování nepoužíváš naviják. Jen zvedneš, nandáš červíky a zhoupneš zpět do vody. Záběry jsou dobře viditelné. No třeba ti nepíšu nic nového, ale takto lovili už naši dědkové z pramice na řece, nebo pod nohami :-)

Steel - Profil | Čt 26.6.2014 23:11:44

hraji >>

Haha, na menší říčce jsem se na splávek nachytal desítky kil ryb. Na Ploučnici ale na splávek chytat nelze třeba by šlo, ale neosvědčilo se mi to, naměřil jsem rozdíly hloubek v korytu, nevím jak to tam je. Jde mi spíš o houpačku, kterou se mi nedaří lovit, jak bych chtěl. U houpačky nebo polotěžka sice splávek je, ale jsi teď kapánek mimo mísu, plavaná to není.

chřenovák - Profil | Čt 26.6.2014 22:43:11

Steel >> steel - 26.6.2014 22:38:39 >> 441 049 ploučnice 3

hraji - Profil | Čt 26.6.2014 22:38:43

Píšeš že ti splávek tancoval, ale že jsi nepoznal záběry. Pokoušel ses tedy chytat na plavanou?
Popsat lov na plavanou na řece, to je na knihu. Ale základní principy se dají vybrat:
- je třeba zvolit přiměřeně velký splávek, aby s ním bylo možné účinně lovit
- je třeba ten splávek správně a přesně vyvážit
- je třeba správně tu zátěž rozmístit na vlasci
- je třeba sestavu se splávkem správně vést lovištěm
- a je třeba vybrat vhodnou nástrahu
Základní pravidlo ale je, nejprve si něco o plavané přečíst, pak vybrat to správné vybavení a potom jít zkoušet k vodě.

Steel - Profil | Čt 26.6.2014 22:38:39

chřenovák >>

"Ploučnici 3" neznám, znám jen Ploučnici. :D

chřenovák - Profil | Čt 26.6.2014 22:31:52

Steel >> Tam to neznam.Chodim jenom na Ploučnici 3 a přítoky hlavně v zimě.

Steel - Profil | Čt 26.6.2014 22:27:21

chřenovák >>

V Žandově za vlakovou zastávkou. Kapra jsem chytil párkrát, před několika lety, nasadili tam úplně zmrzačený zakrnělý kapry, bylo mi téměř do breku, když jsem viděl, co to bylo za za paskvily.... V Žandově jsou snad úplně pitomý. Ty kapři měli hlavu a pak plochý tělo jak cejn, hlava obrovská oproti tělu (při pohledu shora široká hlava a úzonké tělíčko), pak jsem na řece pár let nebyl, až předevčírem a dneska sem se tam šel zase podívat, dřív to tam bylo super, to byly cejni jak lopaty, úhoři, krásní okouni, štičky, boleni, líni, všechny ryby tam byly a teď jsem rád, když chytím hrouzka/plotičku. :D

chřenovák - Profil | Čt 26.6.2014 22:19:48

Steel >> jsou tam kapří?Kde chytaš na Ploučnici?

Steel - Profil | Čt 26.6.2014 22:19:46

Dr. Greenthumb >>

Díky za odkazy, zítra si je prostuduji. Náhodou neznáš třeba video, kde se chytá na houpačku/polotěžko? Nebo kde se zkrátka chytá na řece bez feederu a bez srágor jako boilie?

Steel - Profil | Čt 26.6.2014 22:15:32

Bušák >>

No když jsem máchal dvakrát půl dne v prokrmené vodě středně velký háček s kukuřicí/žížalou a kapřík nepřišel, změna montáže tomu nepomůže. ;) Jistě to na něco většího půjdu zase někdy zkusit, a zvolím tedy srkačku. ;) Díky

Bušák - Profil | Čt 26.6.2014 22:02:15

Steel >> 90 % starších rybářu chytá na srkačku,a kapry chytají,nešpekuluj a vyskoušej to,pak mi dáš za pravdu

Steel - Profil | Čt 26.6.2014 21:55:04

Bušák >>

Předpokládám, že se k háčku dostane spíš bílá ryba, než kapr. Kapra jsem tam chytil jen párkrát. Mít na položené hodinu oběšeného cejna na srkačce asi nebude nic moc. Nevím čím to je, ale 99% ryb jsem vytáhnul na polotěžko, než na položenou.

Bušák - Profil | Čt 26.6.2014 21:37:34

Steel - >> zkus obyčejnou srkačku,ta chytá sama,ne teda trofejní kapry,pro začátek by ti měla vyhovovat