Jaký je standartní postup RS když přistihne při přestupku?

Přiznám se,že docela tápu jak se má člen RS při kontrola a při zjištění přestupku chovat. Ptám se proto, že mí kamarádi mají zkušenosti značně odlišné (někomu byla povolenka odebrána a s jiným bylo sepsáno za stejný přestupek jen hlášení o přestupku) - jde mi hlavně o to, zda může člen RS na místě odebrat povolenku a nebo jen sepsat hlášení o přestupku a podobně. Neměl by existovat nějaký jasný a jednotný postup, aby všichni věděli co přesně mohou očekávat? Díky za odpovědi
Autor diskuse: xycht - Profil , 7.12.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

xycht - Profil | So 12.3.2005 16:30:39

Azbest: myslim si to taky :-) ale každej mě opravuje že se píše standardní....

Azbest - Profil | So 12.3.2005 14:04:32

xycht-standartní je hezčí.To druhý je hnusnej pasquil a já ho taky nepoužívám.Nedá se vyslovit aby čloběk nezněl jako debil.

xycht - Profil | So 12.3.2005 12:31:34

pikoš: vono se píše standardní co? :-))

xycht - Profil | So 12.3.2005 12:31:13

Nikita: škoda že se to nepodařilo, ale díky za snahu.

Nikita - Profil | Po 7.2.2005 18:39:01

xycht - ještě před vznikem nového zákona jsme se snažili do RŘ dát některé postihy za porušení řádu, takový manuál přestupků a jejich řešení. Vím, že v RŘ MRS to bylo. Neuspěli jsme s tím, že se přece nebudeme opičit. Souhlasím s tebou, že hlavně srozumitelnější nařízení ( příklady jsi vypsal ) popř. popis postupu řešení různých přestupků by v RŘ měl být.

pikoš | Ne 6.2.2005 17:16:06

xycht: myslíš opravdu "standartní" ? :-)

xycht - Profil | Ne 6.2.2005 14:09:13

Ještě si dovolim otázku...nemělo by se taky rybářům sdělit např. v RŘ co se bude dít s povolenkou v případě spáchání přestupků? Já mam totiž pořád pocit, že je v tom hroznej hokej. Od každýho slyšim něco jinýho - někdo říká, že se to dává na kraj někdo zase jinam. Proboha kdo už v tomhle udělá jasno? Nechápu, že se tohle neuvede do RŘ. To je opravdu takovej problém si sednout, pročíst si RŘ, zjistit kde je co nejasnýho a tu věc upřesnit? Třeba ta věc týkající se lovu na chomáč rousnic....v RŘ je uvedeno že před 16.6. se nesmí chytat na "smotek červů na větších háčcích"....To je formulace s prominutím uplně na hovno ...jak mam vědět co je "smotek" a jak mam vědět jak velkej háček smím použít? Někdy mam fakt chuť se do toho obout a zkusit to nějak změnit, jenže ve svých 26ti letech vím, že sám člověk nic nezmůže ...Taky máte pocit,že neni zájem utvářet jasný a srozumitelný pravidla?

rybomil | Pá 4.2.2005 10:22:47

Nikita : Dík za odpověď, je jasný co RS chce. Dávat doklad s RČ se bráním na základě toho, že v roce 1993, při dělení se Slováky vznikly zmatky i v této oblasti. .R 1999 jsem si vzal půjčku z Cetelemu, tu splatil a v r. 2002 mi přišlo doplatit 14 500Kč. Začal jsem pátrat a zjistil, že v ČR tehdy existovalo asi 100 dvojic lidí, kteří mají stejné rodné číslo. Já a " dvojník" z Mělníka to už vyřešené máme, ostatní nevím.
Pokud je to mimo mísu, tak to smázněte.

Nikita - Profil | St 2.2.2005 19:14:23

rybomil - nechci získat žádný doklad, pouze potřebuji zjistit, zda rybář psaný na povolence je skutečně tím rybářem. Stačí mi nahlédnout do OP a porovnat shodu dat. Nevím, jak je u RS zajištěno nakládání s citlivými údaji. U sebe v organizaci mám povolení daného úřadu ( nejedná se o rybářskou organizaci ). Sama jsem iniciovala zajištění tohoto oprávnění, ale nikdo na to nereagoval. Vím, že žádný člen RS u nás nemá podepsanou dohodu o nakládání s těmito údaji. Myslím si, stejně jako ty, že je to velká chyba a navíc si většina členů RS neuvědomuje, že existuje nějaký zákon, který tuto problematiku řeší. ČRS asi smí s těmito údaji nakládat jinak by nebylo možné vydávat povolenky, vypisovat přihlášky, členské legitimace apod., ale chybí přenesení na další členy a to nemyslím jen RS. Podle Policie jméno, datum narození a bydliště nejsou citlivé údaje. Pokud by se vypisovalo rodné číslo, pak by se o citlivých údajích mohlo mluvit.
Případ, který popisuješ je určitě častý a hlavně v místě, kde by se muselo dojít pěšky. Taky jsem se s tím setkala, ale va většině případů nebyl problém, aby Policie dorazila. Musíme se spoléhat na své schopnosti a Policii voláme pouze v případech, kdy to sami nevyřešíme.

rybomil | St 2.2.2005 8:01:07

Nikita: V půlce srpna 2003 tábořilo asi 20 vodáků na Stvořidlech v lese mimo kemp, dokonce někteří chytali na pstruhovce na žížaly. Kolega zavolal na Policii ČR a tam mu řekli, že je to moc daleko jít od konce cesty přes lávku pěšky ( 1,5km ) a že mají málo benzínu. Ale kdyby tam ráno ještě byli, že tam dojedou.
Jak je u RS zajištěno, že nebude neoprávněně manipulovat s " citlivými" osobními údaji, které si z průkazu totožnosti může přečíst v rámci uplatnění zákona na ochranu osobních údajů ??? Dříve přece bylo i na povolence rodné číslo a následně to museli zrušit ! Ode mě doklad, kde je RČ jen tak lehko nezíská, to si piš.

Grave | Út 1.2.2005 20:51:33

to ALL =>
1) nebýt rybářů hovad, nemusela by být RS (pohodová či arogantní), to je ale čistá fikce a sci-fi
2) za 13 let mého rybaření jsem na "mých hlavních" revírech potkal RS minimálně.
ÚN Rozkoš - 2x "Dobrý den, RS, můžu vidět papíry?" "OK, tady." "Máte podběrák?" "Ano, tady" "Děkuji, nashledanou"
Úpa 3 - asi 5x - RS obešel rybníček, zkontroloval papíry, zeptal se jak to de, usedl a nahodil ::)))
Metuje 4 - za 2 roky 1 kontrola, a to se spíš přišel zeptat kde se da dobře zachytat, že je tady novej
S RS nikdy žádný problém, vždy v pohodě (a snad dlouho ještě bude)

Nikita - Profil | Út 1.2.2005 20:45:04

mimochodem mi musí být jedno, zda rybář má vše splněno ( brigády, členské, vrácení povolenky ). RS kontroluje pouze to, co jí zákon umožňuje. Pak bys mohl chtít i předložení potvrzení o studiu, protože dospělá osoba má povolenku mládežnickou. Zřizovatelem RS je stát a tudíž to, že jsme i členy Svazu nám nedává právo kontroly vnitřních předpisů či dokladů až na ty, které zákon umožňuje ( povolenka, bližší podmínky k rybolovu ).

Nikita - Profil | Út 1.2.2005 20:35:13

brach - RS má právo požadovat pouze státní lístek, povolenku k rybolovu a průkaz totožnosti. Ani jeden z těchto dokumentů není členská legitimice a z tohoto důvodu ji RS nemůže požadovat k předložení. Neznám přesný termín citace - průkaz totožnosti, ale podle mě se jedná o občanku či pas.

brach - Profil | Út 1.2.2005 18:34:53

Nikita - jestliže, jako RS, požaduji od lovící osoby prokázání její totožnosti, co mi asi předloží ona osoba?
Citace:
"Od osoby lovící ryby nebo jiné vodní organizmy (třeba plankton pro akvarijní rybky) může RS žádat průkaz totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas, povolení k pobytu, řidičský průkaz apod.), dále rybářský lístek a povolenku k lovu, právo takovou osobu zadržet zákon již nedává....
To je k totožnosti. Nikde se však nedočteš, zda-li může RS kontrolovat členskou legitimaci (jsou-li splněny podmínky pro udělení povolenky, je-li vylepené známka). Můj názor je, že ano, protože čl. průkaz je majetkem MO.

Nikita - Profil | Po 31.1.2005 14:40:07

rybomil - RS namá právo kontroly členské legitimace, ale má právo požadovat od osoby lovící ryby nebo vodní organizmy prokázání její totožnosti. ( zákon 99/2004 Sb. § 16 b).). O pomoc Policii žádá RS dle stejného zákona a zatím jsem se nesetkala s odmítavou reakcí.

rybomil | Pá 28.1.2005 7:23:14

Tomáš V: Nic osobního proti všem, myslíte to dobře." Dej je k soudu....kus papíru". Ale v ČR se už stalo národním sportem, že když ten, kdo rozhoduje a zastupuje nějakou skupinu občanů něco podělá, občani to potom mají za něj řešit a vyřešit??? Je snad zodpovědný, starší 18 let, k...a tak kde to zase jsme?

Tomáš.V - Profil | Pá 28.1.2005 0:56:31

strejka:proč bys to dělal? Třeba pro svůj klid a pohodu u vody. Vždyť, právě kvůli tomu naprostá většina nás chodí k vodě. Nikdo Ti neříká, že se máš doprošovat, psal jsem striktně trvat. A Tvou korespondenci jsem četl. Dej je k soudu, že Ti za Tvé peníze vydali neplatný kus papíru.
Mno, asi nedáš, protože z toho, jak píšeš tak nějak cítím, jak se na těšíš na to, až dojde ke konfrontaci. Ale to už je každého věc, jak určité věci chce řešit.

rybomil | Čt 27.1.2005 12:21:33

brach: Strejka má pravdu. Mám za to, že zákon o Policii ČR a na něj navazující předpisy jasně stanoví, komu se prokazuje totožnost. A RS tam tedy rozhodně není.
Už jsem to psal jinde, že jsme byli naučeni dávat občanku každému vrátnému. Já ji nedávám ani ochrance na ministerstvu.Když tak jim nadiktuji číslo
občanky a hotovo.Mohli by si číst rodné číslo a další údaje, což je v rozporu s předpisy o poskytování osobních údajů.
RS ukážu členskou legitku ČSR s foto a nazdar bazar! Jsem z r. 2003 poučen dostatečně tvrdě.
A věřím tomu, že když zavolá RS policii, že se nechci legitimovat, aby přijeli, pošlou ho asi někam, bo nemají na takové pi......y benzín.Jsem zvědav, jak mne zadrží, když bude mít 155 cm jako ten co jsem s ním měl problém a mám nevyřízený účet.
Tím neříkám, že chci RS apriori provokovat atd.....

strejka - Profil | Čt 20.1.2005 9:36:05

Tomas.V: proc bych to delal? takhle muzu napr. v lete vlacet i na revirech, kde se to podle BP smi az od 1.9., zatimco na rybku sedy vlasy prasej uz od cervna atd., nikdo po mne nemuze chtit, abych se Svazu doprosoval za napravu jeho chyb, zvlast kdyz mi ty chyby vyhovuji, koneckoncu jsem na tyto chyby Svaz upozornil, jejich postoj si muzes precist v downloadu, je jim to putna, oni jsou zakon, oni jsou pravo, ja jsem jako clen jen kus hadru, cimz mimochodem porusuji sve stanovy :-), vadi mi ale, ze jediny, kdo to muze odnest, bude v zasade nevina RS nikoli "puvodce vseho zla"...

Tomáš.V - Profil | Čt 20.1.2005 7:41:02

Strejka: a co takhle striktně trvat na výměně povolenky za platnou, ať se vyhneš veškerým potížím. Potom se budeš řídit BP a Soupisem revírů a nebude se moci stát, že se dostaneš do potíží s RS.

brach - Profil | Pá 14.1.2005 17:09:49

Odpověděl sis sám a musím souhlasit s tím, že to je bordel..:-(

strejka - Profil | Čt 13.1.2005 16:58:52

brach: Nejde mi o to stavet se na zadni a nejak RS ztezovat jejich praci, nicmene ve chvili, kdy ma RS v ruce mou povolenku, je rozhovor uz trochu nerovnovazny. Soudit se o neopravnene zadrzenou povolenku pro me neni smysluplny zpusob, jak celit bezpravi. RS se mnou jako s pytlakem zachazet muze ale opet pouze tak, ze si na pomoc zavola polici. RS nema pravo pouzit donucovacich prostredku ani domahat se svych pravomoci nasilim. Pred policii se nasledne legitimuji. Prokazu, ze pytlak nejsem. Nacez by mela probehnout normalni kontrola. Jen nevim, zda by mi policie nemohla dat napr. pokutu za to, ze jsem s RS nespolupracoval hned od zacatku.
Ja napr. nemam v povolence Oddil III, ktery odkazuje na blizsi podminky a soupis reviru. Tedy v mem pripade Svaz sveho prava stanovit blizsi podminky nevyuzil. Kolika clenum RS asi vysvetlim ve chvili, kdy budou mit v ruce mou povolenku, ze se na me blizsi podminky nevztahuji. Jasne, potizista. Mne ale arogantni a hloupe jednani Svazu vadi, tak nevim, proc bych mu mel svou benevolenci pomahat. Svaz mi take nevychazi vstric. Podotykam, ze nebudu delat nic, na co nebudu mit pravo. Uvazuji o tomto postupu jen v pripade, kdy budu vlacet na revirech, kde se to dle soupisu (nelogicky) nesmi. Nepochybuji, ze me okamzite nekdo uda a RS se sesypou jak vosy. Varianta zavolat policii v pripade neshody je take mozna, ale zase komplikovana a pro me riskantni (policie neprijede, prijede pozde, az kdyz RS uz s povolenkou na miste nebude, nebude dostatecne infomovana tzn. nebude do veci zasahovat a povolenku mi necha odebrat atd. atd.)
PS: Stejne ve finale asi vymeknu a budu vzorne soupat nozickama, ale ukrutne me to stve…

brach - Profil | Čt 13.1.2005 16:08:52

strejka - pak s tebou bude zacházeno jako s pytlákem.

strejka - Profil | Čt 13.1.2005 9:31:46

Zajimalo by me, zda se dopustim neceho sankcionovatelneho, odmitnu-li se RS legitimovat? Pokud ne, RS si zavola policajty a hned mam dva svedky anebo to vzda :-))

rybomil | Čt 13.1.2005 8:28:47

xycht:Moje zkušenost z 2003 je, pokud se potkáš s RS jako " starou strukturou", tak ti tvoje vyjádření do zápisu o předběžném projednání přestupku nebude nic platné.Proč? Protože, pokud takového RS v MO mají, jsou na tom ostatní podobně, zastanou se ho !
Musel bys mít min. 1. svědka, nebo víc svědků než RS.
Musíš podat hned stížnost přes svou domovskou MO a taky sám oznámení pro podežření ze zneužití pravomoci veřejného činitele.Ale ne v místě, kde je dotyčný RS, nejlépe někam výš, např. inspekci MVČR. případně ombutsmanovi. Jinak ti Policie ČR napíše, že zjistili, že žádné pochybení nezjistili, udělají z tebe blbce a ještě oznámí tvůj" přestupek " na patřičná místa okresu.

Nikita - Profil | Čt 6.1.2005 18:02:21

RS je při výkonu své funkce povinna nosit služební odznak na VIDITELNÉM místě a prokazovat se průkazem RS. Pokud by mě kontroloval kdosi bez označení, pak nereaguji. Není RS a nemůže provádět kontrolu. V případě, že splní podmínky dané zákonem § 17, pak samozřejmě splním i já svou povinnost.
K odebrání povolenky se lze vždy vyjádřit a povolenka je zaslána organizaci, která ji vydala a to do 5ti dnů.