Co s kukuřicí???

Má dotaz, v téhle době probíhá tak nějak sklizeň kukuřice a já dostal malé pole na oškubání. Jenže nevím co bych s tou kukuřicí dělal, zavařovat se mi nechce a mražák nemáme taky moc velký, tak se ptám, nešla by nějak usušit, nebo ji uvést do stavu, jak se prodává např. v ZZN? DěkujiAutor diskuse: Kato - , 23.8.2004 všeobecné - nástrahy, návnady

0x v oblíbených a 0x v ignorovaných.

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

NHonzas - Profil | St 25.8.2004 8:16:58

Až bude obal klásku (šůstí) zaschnutý, nesmí být zelený.

NKato | Út 24.8.2004 20:55:11

Děkuji za rady, ale ještě nevím, kdy je ta správná chvíle se sběrem. Jinak mi to je jasné.

Npepi | Út 24.8.2004 12:50:20

Jistě turkyň pověsit za šouší na hambálek pod náspjama a po vysušení vydrolit.

NGolem - Profil | Út 24.8.2004 9:02:05

Kdysi sem absolvoval akci kukurice. Na pole po sklizni sme se vrhli asi v peti lidech a narvali cca 15 pytlu klasu (uz nevim presne). Po vysuseni na hambalkach a vydroleni pomoci spesl strojku sem ziskal asi dva pytle kukurice. Od te doby si ji radeji kupuju primo v od zemedelcu.

NLeos | Út 24.8.2004 8:08:42

Vyzkouseno a overeno jako Honzas. Z klasu to loupu pomoci jakyhosi pripravku - zubatej plech s kozenym poutkem pro navleceni na ruku. Ale rek bych, ze ted kukurice jeste neni uplne zrala. Alespon u nas.

NMartin M. - Profil | Po 23.8.2004 19:20:00

chudaci zemedelci, zas budou nadavat na neurodu a stavkovat za vyssi dotace... ;-)
Prikladnim se k reseni Honzase, je poznat, ze je z kukuricneho kraje...

NNeználek | Po 23.8.2004 14:32:11

Doplňuji Honzas: když necháš kukuřici pořádně vyschnout, tak během Večerníčku vyloupáš holýma rukama aspoň dvacet klasů. Stačí uchopit oběma rukama a kroutit jako mokré prádlo. Já spínám dva klásky gumičkama a věším na prádelní šňůru. Ti, co bydlí v paneláku, to mají horší. Je třeba počkat na topnou sezónu a sušit na radiátorech.

NHonzas - Profil | Po 23.8.2004 8:07:29

Klasy i s obalem otrhat, doma "ošoustat" (otrhat listy z obalu klásků, kromě posledních 2-3 listů), svázat k sobě 2-4 klásky pomocí ponechaných listů a pověsit na "hambálky" ( hůlky zavěšené venku pod střechou na vzduchu), kde kukuřice na kláscích pěkně vyschne. Během zimy si můžeš krátit dlouhé večery loupáním kukuřice pomocí "loupáčku" nebo mlýnku na kukuřici. Takto usušenou a oloupanou kukuřici můžeš skladovat v pytli na půdě.

Nvašek - Profil | Po 23.8.2004 8:05:39

Já si myslím , že na sklizeň kukuřice na zrno je ještě brzo sklizím až když jsou palice suché slupky stáhnu ze zrna ale neutrhávám vážu do kytic zhruba po 8-10 kusech nechám na vzdušném místě proschnout a postupně vydroluji (strojek na kukuřici nebo minimálně takový "drolič" z plechu prodávají to v zahrádkářských potřebách) rukama nebo lžící toho moc nenaděláš a zhuntuješ si ruce.Já dělam ročně kolem 3-5 metráků a po vydrolení ještě zrno dosušuji v kotelně nebo na topení vydrží dokud ho nespotřebuji( klidně i 2-3 roky).

Npepe - Profil | Po 23.8.2004 7:38:39

Doplňuji Radka : napřed nutno důkladně usušit. usušit, třeba na půdě na papírech, v tenké vrstvě. Občas prohrnout, přeložit. Potom ti vydrží v pohodě.

NRadek Ch. | Po 23.8.2004 0:06:33

Zrna z těch klasů vyloupej ( jde to dobře polévkovou lžící ) a dej tak, aby nezplesnivěla - aby tam nebyla vlhkost. Myslím, že takto uskladněná by se kazit neměla, když mi v kýblu a v komoře v paneláku vydrží i rok