Norsko- rady, tipy

Zdravím,

v červenci se chystáme do Norska, hlavně tedy cestovat, ale když zbude trochu času, chtěl bych se taky pověnovat rybaření, a mám na vás dotazy ohledně nástrah, technik lovu apod.

Předem vám děkuju za odpovědi
Autor diskuse: mistr_kapr - Profil , 19.6.2013 dravci - revíry, cestování

mistr_kapr - Profil | Pá 21.6.2013 18:02:48

Děkuji za odpovědi, zamykám.

Northwolf - Profil | Pá 21.6.2013 6:07:14

mascha >> Nevím jak to kterej turista má, že bude mít radost je jasný, ale z mého pohledu je rozdíl třeba mezi 2 Kg a 12 Kg rybkou propastnej, už jen samotnej souboj - se 60kou na pilkrovacím prutě vůbec není potřeba diskutovat na téma kam by ona ráda plavala, s metrovkou už musí být celá zdolávací akce o něčem jiném - tu už je potřeba si i vybojovat a o spoléhání se na nosnost nářadí to tak úplně není - v závislosti na tom jak je chycená se jí to taky dá vyrvat z huby.
Pokud píšu o "zážitku kterej bude za něco stát" tak tím myslím v první řadě že ten pocit z něj bude výrazně pozitivní (což třeba zážitek z rozervaných broďáků po pádu na kluzký skále nesplňuje), v druhé řadě když už cestuju třeba 2000 Km tak by bylo dobrý kdyby obsahoval nějaký "prvky exotiky" tzn. že by to podle mě neměl bejt lov podobnej tomu co se dá provozovat doma ( typicky lov malých ryb ze břehu ).
Takže i v tom středním Norsku bych se raději orientoval někam k lovu z lodi na moři - i tam jsou ve vodě hodně slušné rybky a je šance nechat naviják pořádně rozezpívat, obrátíš-li se například na Honzu Dufka, věřím že budeš spokojen.
Nebo varinta B - lososí řeky - třeba Orkla a Gaula - tam čekají zážitky, které prozatím moc Čechů neobjevilo, jak jsem však již dříve psal chce to nějakou bankovku, průvodce a nejlépe i vybavení od něj - pak je podle mě solidní šance že všechno klapne.
Odkud tak dobře víš že vyjet na kutru na atraktivní místa a použít pilkrovací nářadí by Ti nedělalo radost ? Z dostupných informací soudím že jsi to nikdy nezkusil. Sice to píšeš správně - zvedat nahoru a dolů dokáže každej jantar, ale ne každej jantar na konci nutně musí mít svoji metrovku (rybu), není to až tak jednoznačný jak se to mnoha lidem může zdát - i když tu nejdůležitější část - strategii, výběr místa za Tebe obstará kapitán.
To mě těší že jsi uvažoval, ta kalkulace peněz (skoro dvojnásobek) je myslím správná. S objevením hodnot, které můžeš za navíc vynaložený čas a peníze získat bych si dovolil Ti i trochu pomoct, pokud o to budeš stát a někdy příště o tom budeš uvažovat. Namátkou mě napadá: jinej kraj, podstatně menší koncentrace lidí, myslím že pro Tebe je důležitá i "samota" u nebo na vodě, možnost vyjet na velrybí safari a na živo vidět velryby, obecně se píše (já zkušenost na vlastní kůži ze středního Norska nemám) že víc a větší ryby. Delší den a více světla, pokud se tedy budeme bavit o teplejší části roku :o).
Já jsem dlouho - mohl bych napsat neměl štěstí, ale to by asi nebylo úplně korektní, přesnější je neuměl - chytit halibuty, možná se tento stav začíná měnit, detaily se brzy objeví v reportech, teď beží jen o to potvrdit si že ta zatím jediná vyížďka nebyla náhoda a že tam budou a budou se chytat i příště a dlouhodoběji - to bychom pak v podstatě proti střednímu Norsku měli jeden druh ryby "navíc" ( jasně že vím že se tam taky vyskytují, ale pravděpodobnost jeho ulovení je nesrovnatelná). Těžko posuzovat co by halibut mohl znamenat pro Tebe, pro mě rozhodně je velkou výzvou, když diskutuju s místními a oni vidí že jsem chytil nějakou tu tresku (nebo i víc) kolem metru tak to komentují například slovy jako good, very good. Když minule viděli halibuta, reakce byly congratulations.
Měj se fajn, já dnes mizím na pár dní do oblasti kde nebude internet.

HonzaV - Profil | Čt 20.6.2013 22:48:39

...jinak ještě malá rada - už jsem to tu někde psal, ale jestli chceš chytat v Norsku ze břehu, tak fakt doporučuju nesmeky na boty.... jak psal mascha - potřebuješ najít flek, kde je hloubka hned u břehu a to znamená že s velkou pravděpodobností i ten břeh bude strmej.... dostat se na nějaký takový místo znamená někdy i přelézt pár set metrů po mokrých šutrech - s nesmekama se to dá zvládnout mnohem snáz a hlavně bezpečně...

HonzaV - Profil | Čt 20.6.2013 22:39:25

mascha >> hele já měl v Norsku oči jak tenisáky i ze svý první makrely... :-) a to nejsem nerybář... překvapilo mě že je to krásná rybka, která má na svou velikost neskutečnou sílu, troufnu si tvrdit, že v tom jí žádná místní ryba nemůže konkurovat... Norsko už jsem měl coby turista procestovaný z dřívějška, ale s prutem to je teprve bomba... ta kombinace rybařiny a syrové norské přírody je pro mě osobně naprostá pecka.... klidně budu chytat ze břehu makrely, jehly, tresky kolem 60 a doufat třeba v mořáka - a budu mít ten úsměv od ucha k uchu taky, fakt ...

aleskouba - Profil | Čt 20.6.2013 21:40:49

Pike >> tak nečti diskuze a jed se tam podivat. Třeba změníš názor

Pike - Profil | Čt 20.6.2013 20:53:02

mascha >> co to tady vyprávíš? Norsko je přeci o plných bednách vyfiletovaných ryb, hodinách těžké práce ve filetárně a tvrdé dřině při rumplování ryb z několikasetmetrové hloubky.
Teda aspoň podle diskuze zde na MRKu bych řekl.

mascha - Profil | Čt 20.6.2013 18:27:41

Northwolf >> no vidiš, já soutěživost nemám. zážitky jsou tu pro mne, co si myslí ostatní je mi u vejfuku. Nepotřebuju fotkama a trofejema vzbuzovat respekt, fakt mi udělá radost i malá ryba na mouchu, když to mušku sám umotám, je to v krásnym fleku a třeba ne úplně jednoduchý.
Dokážu si taky představit nerybáře, jak na tom zaplacenym kutru chytí svoji první tresku v životě a bude to šedesátka. Bude mít ty oči jako tenisáky zrovna tak.

Pokud je lov šedesátek těžbou, kdy to jen pustíš pod loď a je tam, tak je to za chvíli fakt nuda a člověk se jde posunout, aby chytil větší. Ale třeba ze břehu ve středním nosrku je i šedesátka výzva, která dokáže hodně lidem splnit cíl vejletu. Já mezi ně patřim a nestidm se za to.

Zaplatit o deset litrů víc, vyjet na kutru na předem naprogramovaný GPS souřadnice, pustit pod loď kilovej pilkr a mechanicky s ním škubat, to dokáže každej jantar a mně to radost nedělá, byť by z toho bylo denně deset metrovek a jedna metr a půl. Fakt. Teď nenarážim na tebe, ty jdeš s kajakem daleko za tohle, ale musím tak reagovat, když píše, že některý lidi neuměj tu metrovku chytit. Kdybych i ni fakt stál, tak ji dostanu. Ale musel bych vynaložit víc energie a peněz a sebezapření a za to mi to nestojí.

btw. hodně jsem uvažoval o cestě k tobě, ale tohle je právě to - na jednu stranu by mě ten výlet stál skoro dvakrát tolik co střední norsko, na druhou stranu by mi dal navíc jen možnost lapit si o kus větší rybu než dole. To je pro mne málo, pro mně ty ryby, jejich velikost, nejsou důležitý.

Northwolf - Profil | Čt 20.6.2013 15:47:15

mascha >> Já jsem tam o velikosti nic nepsal, ale máš pravdu mám to v hlavě tak nějak nastavený, že intenzita (velikost) zážitku je přímo úměrná velikosti úlovku, možná to souvisí s obyčejnou soutěživostí.
Mě sice taky možná někdy potěší moje první norská štika, ale pokud bude měřit 65 cm, tak to asi zrovna nebude událost ze které bych měl vánoce, neb svou první v této velikosti jsem v česku chytil někdy cca v osmi letech věku a od té doby to zopakoval mnohokrát.
Ono je to asi trochu o tom nastavit si ta očekávání na nějakou přiměřenou úroveň, kdo je má nízko, může se radovat i z malých úlovků, ale jeho fotky ani preparované trofeje pravděpodobně velký respekt okolí nevzbudí. Kdo je má vysoko, tomu hrozí riziko zklamání, ale Norské vody umožňují naplnění i náročných očekávání.
Dokážeš si představit nerybáře, který si zaplatí výlet na kutru a jako svou první rybu vytáhne z moře tresku vážící 12 Kg ? Já velmi dobře - loni v létě bydleli pár dní v campu v protějším pokoji dva Němečtí turisté, kterým se to tak povedlo - dospělí chlapi, ale oči jak tenisáky a úsměv od ucha k uchu.
Za dobrý důvod pro nastavení vyššího levelu očekávání považuju i skutečnost že kdo vytrvá a překoná počáteční fázi, ten se ty velké naučí lovit, kdo je umí lovit, neloví na peříčka "přerostlej potěr" a nedělá tak ostudu Čechům ve filetárně při jejich pitvání - tím samozřejmě nehodlám tvrdit že každej kdo neloví velké ryby se nutně musí chovat zrovna takhle, ale zase to vychází z osobních zkušeností - s takovými případy jsem se setkal, důvod tohoto jejich chování velmi pravděpodobně spočívá v tom že prostě neumí chytit velkou rybu, proto pro "naplnění vývozního limitu" neváhají zabíjet desítky ryb.
V brzké době se ve vlákně kayakfishing dostanu k reportu, kde mě ten můj level nastavení, ta touha chtít víc přinesla první tresku velikosti metr+ na vláčák 20-50g. Možná hodinu a půl jsem zkoušel hledat polaky pomocí zoomu, našel jsem hejno tresek velikosti cca 60 cm, tahal a pouštěl jsem jednu za druhou, jenže mě to prostě neuspokojovalo, chtěl jsem víc a dostal jsem víc - stačilo prostě to místo opustit a dál hledat, celý rozdíl byl jen v tom zapádlovat o 450 metrů dál. Měla přes metr jen kousek, vážila 9 Kg, ale zpěv Slammeru a zážitek pro mě byl na zcela jiné úrovni. V Norsku "jsem pošesté" :o), je to moje letošní sedmnáctá ryba velikosti metr+.

mascha - Profil | Čt 20.6.2013 11:37:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mistr_kapr >> jestli ještě nemáte úplně plán cesty, doporučuju rozplánovat jako hlavní cíl střední Norsko. Pecky jako Stěna trolů, Cesta trolů, Trolí jeskyně, ostrov Averoy, mosty Atlantické cesty, park Jotunheim a Dover, Trondheim... jsou tu na norský poměry kousek od sebe, minimální přejezdy.

Na chytání ve sladký vodě budeš potřebovat povolenku (dá se už dnes většinou zaplatit mobilem, cca 250-500 Kč / den) a na některých vodách i rybářský lístek (koupit na poštách, ale je to drahý, stával 370 NOK). Asi nejlepší nástrahou na takovýhle cestovací občasný chytání ve sladký jsou plandavčičky hammerky 3,5-4cm.
Na chytáni ve fjordu si zkus podle námořních map (http://kart.gulesider.no/) najít flek, kde padá hloubka prudce hned od břehu a to minimálně do deseti metrů. Na chytání makrel a jehel si pořiď menší ale přetížený plandavky. Čím těžší, tím dál dohodíš. Velikost 5-10cm. Barvy stříbro, měď, modrá. Tahat špíš rychleji, cca 2-5m pod hladinou.
Na tresky (polaky a dorše) v chaluhách u břehu si vem hrst gum. Budeš asi hodně trhat, tak ať to tak nebolí. Velikosti 7-12cm, barvy měj ssebou určitě nějaký červenohnědooranžový, zelený (ale ne fluo) a černý. Pomáhaly výrazné oči nebo tečka lihovkou na těle. Hlavičky škálu 10-35g, Budeš to střídat podle proudění, větru, hloubky...
Chytám na šňůru (15-20lb) a na konec dávám metr flourocarbonu 0.22-0.25. Prut si vem delší, bude se ti s ním dál házet a líp manipulovat s rybou nad chaluhama. 270-300cm.
Nejlepší místa pro lov jsou ty, kde voda proudí a to jako tak že hodně. Když najdeš úžinu, průplav mezi ostrovy apod. Hlídej si příliv a odliv a když to teče tam nebo ven, je ta správná chvíle. Když to stojí (vrcholy), tak jdi radši na houby.

Jestli budeš chtít víc infa o turistických tipech, doporučený dopravě apod. tak se ozvi.

KóĎA - Profil | Čt 20.6.2013 11:22:00

mascha >> líp bych to nenapsal.

mascha - Profil | Čt 20.6.2013 11:12:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Northwolf >> "...zážitku, který bude za něco stát..." ty jsi hrozně vázanej na ty velikosti viď? :-)
Pro mně byl zážitek na celej život, když jsem byl poprvé v Norsku a u řeky, kolem který jsme právě projížděli a strašně se nám líbila, jsme vystoupili a já chytil pěknou štiku. Žádnej obr, ale krásná ryba v překrásný přírodě. V Norsku žážitky přicházej, když je člověk nechá přijít, užívá si to a nedělá si přehnaný očekávání na základě fotek z časáků. V norsku jsem byl čtyřikrát, průvodce jsem neměl ani jednou, rybu přes metr jsem nevytáhl ani jednu a stejně to byla pokaždý pecka. Člověk se musí umět radovat z maličkostí...

Northwolf - Profil | St 19.6.2013 20:39:33

Nejvzdálenější konce Norska jsou od sebe víc než 1700 Km vzdušnou čarou. Území mezi nimi je natolik rozmanité a různorodé, že pokud sám nevíš kde a co chceš chytat, tak si připrav nějaké bankovky za které si v místě kde se rozhodneš rybařit najmeš průvodce a půjčíš si odpovídající cajk. To je podle mě způsob jak se během relativné krátkého dovolenkového času dopracovat k zážitku který bude za něco stát a současně se vyhneš nákupu vybavení které nakonec pro nevhodnost neupotřebíš.

mascha - Profil | St 19.6.2013 17:10:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mistr_kapr - >> čti a prohlížej fotky zde: http://www.mrk.cz/morsky_rybolov

KóĎA - Profil | St 19.6.2013 15:40:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mistr_kapr - >> vláčák okolo čtyřiceti gramů, dobrej smekáč s šňůrou 0,15 nebo monofilem 0,25 rotačky, woblery jako v Čechách - na moře jigové hlavy 20 - 40 gramů a nějaké ripery okolo deseti centimetrů. Barvy buď hodně reflexní nebo tmavé, do černa (můžeš poladit fixem). To by ti mělo pokrýt jak moře, tak asi i řeky a jezery (ale tam jsem nechytal).

mistr_kapr - Profil | St 19.6.2013 15:29:42

Tady jde o to, že ještě přesně nevim kde budu chytat, jestli to bude potok, řeka nebo fjord či moře, jak už jsem psal, budem chodit hlavně túry takže vůbec nevim. Nemyslel jsem abyste mi sem psali úspěšná místa a podobně. Spíš jsem čekal nějaký odkazy na vaše úspěšné nástrahy apod.

koubic - Profil | St 19.6.2013 11:04:59

nenapsal jsi, kde chceš chytat, řeky, jezera, moře?

jinak je tady diskuze o mořském rybolovu

edit: částečně druhej :)

KóĎA - Profil | St 19.6.2013 11:03:46

www.rybolovnorsko.cz

Tam se učteš do bezvědomí.

Tvůj dotaz je dost jako na hovno. V Norsko můžeš chytat na mušku lososa po prsa zabroděnej v řece, stejně tak můžeš pilkrovat s kilovým Solvkrokenem na dvěstě metrech hloubky.