Recept na kuchařskou úpravu jelce jesena

Byl jsem dneska na chatě pokračovat v rekonstrukci a dostal jsem od souseda jelce jesena. Brali jak diví, sotva nahodil, tak už je tahal. Poraďte mě nějaký dobrý recept na tepelnou úpravu jelce. Díky za Vaše zkušenosti, není to druh ryb, které většinou chytám.
Autor diskuse: PatrikMac - Profil , 3.3.2013 všeobecné - ostatní

PatrikMac - Profil | Út 5.3.2013 8:07:11

Děkuji Vám pánové za tipy, něco určitě vyzkoušíme .

peťura - Profil | Po 4.3.2013 9:19:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Při úpravě ryb je v i n i k a j í c í použít místo olejů, sádla apod. přepuštěné máslo. Na netu je těch receptů habaděj, ale jsou si velmi podobné a výsledek je stejný. Zjednodušuji si to tím, že po rozpuštění v pánvi a posbírání většiny sražené syrovátky dám do cedníku obyč ubrousek a přes něj to vlastně přefiltruji. Ztráty jsou minimální a výsledek luxus. Problém másla je v tom, že při smažení se přepaluje právě ta syrovátka. Bez ní se máslo chová jinak a je výborné i např. na omaštění brambor, kaše apod. nádherně voní a i chuť je výrazně lepší. Některá také másla mají v sobě emulgátory. Ta potom udělají v pánvi takový chuchvalec a dá se to jen slít, ale těm se příště každý vyhne obloukem. Jinak obecně do bílé ryby, pstruha, sivena....... je výborná nádivka. 1/2 dílu rozlámané nivy smíchat s 1/2 dílu nasekaných vlašáků. Naplnit břišní dutinu, uzavřít třeba párátky, na rybu položit kolečka citronu (skoro se spálí a většinou je vyhodím) a zapeci v troubě. Moc nesolit, niva je slaná. Cpou to do sebe i ti kdo samotnou nivu nevemou do pusy.

šmudla007 - Profil | Po 4.3.2013 9:09:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

PatrikMac >> Z tlouště hlavně nedělej podkovy ! :) pokud je ten darovanej jelec trošku větší 40cm+ tak klidně použij recept http://www.mrk.cz/kucharka.php?id=24155 . Dají se takto připravit jakýkoliv ryby.. Fotky sou z pečení ryby v troubě na plechu s bramborama cca 20 minut na 180°C a 15 minut na 120°(ryba se takto trochu vypeče a má pevnější maso.
Tlouště "beru" nejradši ze pstruhovky nebo z čisté řeky, je docela hodně náchylný na sbírání sajrajtů(takže výpusť čističky/kanálu/chemičky není ideální místo). Tloušť na jídlo když už tak ho ulovit v řece nad městem proti proudu.
Pokud je tloušť menší tak použij tenhle postup http://smudla.mrk.cz/?id=5266.
Zimní tloušť je všeobecně o cca 50-100 procent lepší než v létě(červen - září je lepší je nechat na pokoji). Do začátku hájení je ještě 10 dní tak si nějaký nachytej a ozkoušej :)

Když si nachytáš 2-3kila tlouštů 28-45cm tak můžeš vyzkoušet nakrájet ryby na podkůvky 2-4cm, upéct v troubě na plechu a zalít do sklenic s převařeným okurkovým nálevem s cibulí a mrkví- budeš mít z toho za 4-5 dní v ledničce výborný pečenáče).

Anýzový dědek - Profil | Po 4.3.2013 8:34:20

PatrikMac >> recepty se neliší, ryba je ryba a záleží na tvojí chuti a kuchařské fantazii jak si jí upravíš.

Anýzový dědek - Profil | Po 4.3.2013 8:32:53

Sven >> Souhlasím, že je jesen jinak chráněný, pokud také u autora diskuse neplatí podobná vyjimka jako v ZÚs

MAXXSKATER - Profil | Po 4.3.2013 7:08:34

PatrikMac >> Hele, určitě se to neliší. Udělej to jednoduše, nehledej v tom vědu. Věř hlavně Šmudlovi, ten v tom má největší praxi. :-))

PatrikMac - Profil | Po 4.3.2013 7:05:46

Pánové omlouvám se, přestože jsem začínající rybář, nedokázal jsem strávně poznat rybu. Není to jelec jesen, ale jelec tloušť. Jsem blbej :-) Liší se v tom případě nějak už napsané recepty? Děkuji za odpovědi a ještě jednou se omlouvám za svoji blbost :-)

tomčis - Profil | Po 4.3.2013 0:25:25

někteří dokážou rozumě poradit, ale jiní dělají rozumy, jak kdyby byli mistři světa práv :-) já osobně bych usmažil i raky a žabí stehýnka na ochutnání ;-) kmín, sůl, máslo, nej a nej ;-)

siri - Profil | Ne 3.3.2013 23:24:02

hany83 - spravne, je to nechutny, chtit sezrat Jesena... At uz jde o kteryhokoli. :)
http://www.google.com/search?hl=en&oe=UTF-8&ie=UTF-​8&q=Jesen+linkedin

hany83 - Profil | Ne 3.3.2013 22:45:43

PatrikMac - >> Jist Jesena to mihlava nebere

rover - Profil | Ne 3.3.2013 22:42:07

MAXXSKATER >> jj, pravda :-) Dobrá práce ...

MAXXSKATER - Profil | Ne 3.3.2013 22:36:21

rover >> Jako ve všech diskuzích se debatuje i hodně okolo daného tématu nebo i úplně mimo téma. S tím nic neuděláš, to by pak musel smazat i Tvůj příspěvek. :-)

Maleničák - Profil | Ne 3.3.2013 22:19:13

S jesenem jsem se zatim nesetkal,ale jelce tlouště jsem jedl na zelenině a bašta. Rybu vykostit a trochu potřít česnekem. Obložit syrovou ,na proužky nakrájenou paprikou a kolečky rajčat. Posolit ,popepřit a dusit dokud zelenina nezměkne. Je možné také podlít trochou bílého vína.Podávat nejlépe s bílym chlebem,ale jde to i s bramborem nebo hranolkama.

Joe Smoker - Profil | Ne 3.3.2013 22:08:48

Darovanému koni na zuby nehleď,to jen tak na okraj ;-). Jelec je skoro stejný jako každá jiná bílá ryba,jen má nažloutlejší naso a příjemnou chuť. Jestli máš rád rybí chuť,tak čistě přírodní - podle výšky a jelikosti rybyudělej podkovy a nebo filet,osol,opepři,nech uležet přez noc v lednici a pak jen obal v mouce a smaž na pánvi do zlatova - doba je zas na velikosti. Ber to s citem. Pokud kořeníš a chceš rybinu trochu překrýt,použij papriku,curry a nebo kmín. Podle toho co máš rád. Já mám nejradši masakr - rozetřu česnek,smíchám ho se solí,trošičkou oleje,sladkou paprikou a přiměřeným množstvím chilli. Touhle čalamádou rybu natřu,zabalím do alobalu a za tři hodiny hurá na gril - a nebo v týhle roční době do trouby. Za půl hodiny vyndávám dlabanec maxxximální. Vyber si,a nech si čvachtat :-).

Sven - Profil | Ne 3.3.2013 22:01:13

GRUPA >> je třeba číst v BP MRS vše, ne jen co se ti právě hodí

III. Doby hájení některých dalších živočichů:

Celoročně jsou chráněny ryby a vodní organizmy uvedené v příloze vyhlášky č. 395/1992 Sb. v platném znění.

rover - Profil | Ne 3.3.2013 22:00:16

PatrikMac - >> Proč to tu nesmažeš, ...ani jeden tu nebyl schopný dát konkrétní radu, resp. recept ! ?

b.gun - Profil | Ne 3.3.2013 21:57:48

GRUPA >> Míru a dobu hájení tam má uvedenou proto, že jde o část převzatou ze zákona o rybářství. Zákon o rybářství určuje podmínky pro lov ryb, nikoliv to, zda jde o chráněné živočichy. Proto odkazuje - stejně jako BP MRS, tudíž není pravda, že tam nic o ochraně není - ve věci ochrany na zákon o ochraně přírody a krajiny, s tím, že druhy v něm uvedené jsou celoročně hájené.

Sven - Profil | Ne 3.3.2013 21:56:37

Anýzový dědek >> u vás do roku 2020 ano ale jinak platí : http://ptactvojihlavska.webzdarma.cz/Animalia.htm

šmudla007 - Profil | Ne 3.3.2013 21:49:43

PatrikMac - >> Tak soused je srandista :) Je v ČR opravdu jen několik revíru kde lze legálně na vyjímku jelce jesena lovit a zapsat( někde ve Východních čechám tuším.. stejná situace jako s lovem celoročně hájeného mníka.. lze jen na revíru kde je to schváleno vyjímkou od ministerstva zemědělství či tak nějak).

Jinak zcela pragmaticky, většího jesena(40cm a víc) připrav normálně jako kapra( nafiletovat napolovic, žebra nechat, nasolit nakořenit, nechat odležet v ledničce( hodinu až do rána).. obalit v mouce či trojobal .. a smažit. Menší kusy 30-40cm můžeš vykostit(nechat rybu vcelku a ostrým nožem po celé délce až na páteř dělat kolmo k tělu zářezy v ostupu 3-5 mm, do zářezů naprášit mouku polohrubou či krupici. nasolit, nakořenit, nechat trošku odležet .. a péct v troubě nebo na pánvičce posmažit..
U nás tyhle ryby zatím nejsou přemnožený tak tipuju že budou chutnat asi jako plotice nebo ostroretka. Do zavináčů/karbenátků je jich určitě škoda, když se nechá nachytat cejnů plotic tlouštů tři kopy.

GRUPA - Profil | Ne 3.3.2013 21:47:48

b.gun >> pro mě jako člena MRS jsou směrodatné BP a tam má ryba míru i dobu hájení a o její ochraně není psáno nic. Pochybuji, že mě za to čeká nějaký postih. Plošně něco hájit je velmi pošetilé.

Anýzový dědek - Profil | Ne 3.3.2013 21:47:22

Sven >> U nás je třeba lov jesena povolen na základě vyjimky Mze.

MOBIDIK - Profil | Ne 3.3.2013 21:46:43

Jak píšou chlapy soused je frajer , ale jeho boj............No já dělám ryby (vidíte že píšu ryby nééééé jelce ).......na kmíně a másle je to jednoduché a opravdu dobré..........Rybu očistit nasolit, špetku pepře a drcený kmín ...na pánvi rozpálit máslo a smažit do zlatova........dobrou chut

bremic - Profil | Ne 3.3.2013 21:45:57

PatrikMac - >> klasika po mlynářsku.Mouka-možno přidat trochu papriky. Osolenou očesnekovanou vymáchat v mouce a na sádlo. Dá se i sypat ořechy...v podstatě stejný úpravy jako pstruh, ale jen ze studené vody. V létě obecně je maso jelců "řídké".

Sven - Profil | Ne 3.3.2013 21:45:44

Anýzový dědek >> jo správně osolit... ale toho zmetka, který loví chráněné živočichy...

b.gun - Profil | Ne 3.3.2013 21:44:24

GRUPA >> BP MRS, III. Doby hájení některých dalších živočichů:

Celoročně jsou chráněny ryby a vodní organizmy uvedené v příloze vyhlášky č. 395/1992 Sb. v platném znění.

Anýzový dědek - Profil | Ne 3.3.2013 21:42:41

PatrikMac - >> Asi tu nejjednodušší osolit , okmínovat, trochu papriky a obalit v hladké mouce a opéct na pánvi nebo grilu.

GRUPA - Profil | Ne 3.3.2013 21:41:59

b.gun >> http://www.mrsbrno.cz/index.php?option=com_content&​view=article&id=468:bp-mp-12&catid=27&Itemid=6
od 16. března do 15. června:

jelec jesen, jelec tloušť, jeseter, vyza, ostroretka stěhovavá, parma obecná, parma východní, podoustev říční

Anýzový dědek - Profil | Ne 3.3.2013 21:40:37

b.gun >> Místy jsou i v určitých ÚS povoleny vyjimky v lovu.
Ale autor se ptá na kuchyňskou úpravu.

b.gun - Profil | Ne 3.3.2013 21:39:30

GRUPA >> V MRS je jelec jesen celoročně hájený, takže dotyčný soused je vandrák nedodržují platné předpisy.

GRUPA - Profil | Ne 3.3.2013 21:38:05

b.gun >> v MRS má jelec jesen míru i dobu hájení, nevidím problém v jeho lovu. Jeho ochrana má smysl asi jako ochrana Kormorána, na Moravě je ho tři prcky.
K otázce, nevím a přeji dobrou chuť.
Ať ti to hrrčííí.......

b.gun - Profil | Ne 3.3.2013 21:35:00

PatrikMac - >> Jelec jesen (Leuciscus idus) je zvláště chráněným druhem živočicha podle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, a jako takový je i dle zákona č. 99/2004 Sb., o rybářství, celoročně hájený. Dobrou chuť...