mesicni hajeni kapru na SM

jaky mate nazor na mesicni hajeni kaprovitych ryb na SM ? jedna se pouze o SM a tudis se ptam jak to funguje v ostatnich krajich , pripada mi to jako totalni pitomost uzavrit mesic vodu od 16.10 do 15.11 , povolenky cim dal drazsi a kdyz pripoctu ze listopad a prosinec uz je loterie podle pocasi nechapu naco se plati na SM za rocni povolenku , nejdrazsi povolenky a nesmyslne zakazy , zajima me vas nazor , proc jen SM , dava to smysl ?
Autor diskuse: viceroy - Profil , 15.10.2012 kaprařina - ostatní

SAHIB - Profil | Út 15.1.2013 19:37:24

nofish >>
nazdar,
ju-))tak jsem to myslel..
Protože to by už opravdu bylo Ex..,to už by nemělo s rozumem nic společnýho..,leda s Chocholouškem...
Ale znáš to,víš že někerý se aj h.... a jako košile chytí-))
Ty závody je jasný-to je na svazu,mají moc a pravomoc rozhodovací..-)

nofish - Profil | Út 15.1.2013 19:26:56

SAHIB >> myslíš jako petici aby se prosadilo něco co je proti zákonu? Hájit revír je možné, hájit určitou rybu je dané dokonce zákonem, ale jenom svazem je dáno hájit a na hájené vodě pořádat závody v době hájení. Někde jsme to zahlédnul. Něco stylem "je možno hájit a lovit pouze za účelem závodů" ale nebudu to zas hledat.Takže hájit a chytopouštět už by nebylo nic divného.

SAHIB - Profil | Út 15.1.2013 19:16:27

Lumír76 >>
ahojda,
Aha,..už to chňápu-))
v době hájení "nemasáci"by klidně bušili rybičky systémem CH + P...-))
Jéjej,to moc neroztkřikuj,neb jak je znám "český" takyrybář se toho chytí,udělá petici a je to tady!!!-))
A zase bude zlé krve,jeni tak - druhý tak.-))
ale jinak jsme se pochopili a to je dobře,oba víme,že víme-)
ať Ti to taky hrčí-))

Lumír76 - Profil | Út 15.1.2013 8:01:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

SAHIB >> Taky tě zdravím,
Co se týče, těch rozdílných cen povolenek tak to by opravdu v naších podmínkách asi nešlo realizovat, jak jsme již níže řešili se splávkem.

K druhé polovině naší debaty, tady si myslím, že jsme se tak trošku nepochopili. Já si myslím, že je právě dobře že hájení bude jen dva týdny a nebude na všech revírech ve stejnou dobu. Jen sem chtěl reagovat na názory, že rybáři kteří ryby pouštějí by mohli v době hájení normálně lovit. Toto asi opravdu pro rybu, která se má rozplavat a aklimatizovat není nejvhodnější.
Podle toho co píšeš a o vztahu k přírodě, tak to máš po těch letech u vody už v hlavě srovnané. Myslím tím, že by jsi asi neměl zapotřebí sedět u vody v místech kde se vysadili ryby a tahat jednoho 40cm kapra za druhým. Určitě by se ale asi dost takových "rybářu" našlo i když by museli každou rybu pustit. To už nebudu hodnotit jak se někdy s rybou na břehu zachází. No a o toto mi jde, že dvou týdení hájení je proto aby ryby po vysazení měli klid.
Co se týká tvého názoru na "zarybňování" některých soukromých revíru, tak to nemohu posudit protože jsem se nikdy s tímto nesetkal, že někdo vytáhne trofejní rybu na svazové vodě a pak ji prodá majiteli soukromého revíru. Bohužel už jsem ale takovou informaci zaslechl, no a tady pak platí to jak si psal kdo má jaký vztah k přírodě a proč na ryby chodí.

Zdravím, a ať to "hrčí"


SAHIB - Profil | Po 14.1.2013 21:04:52

Lumír76 >>
zdravím,já také chytám již od dětství a proto mi to nedalo,abych nereagoval..
Ale začal bych netradičně - od konce Tvého příspěvku...
Rozdělení povolenek na dvě části..
JENŽE!!
Takové rozdělení by nešlo objektivně stejně rozdělit!PROTOŽE!Podle Tebe rybáři - plniči mražáků by řvali jako tur!A proč?..My za 1600kč? A proč? Já si nechám 5 ks,já 10 ks za rok a mám platit 1600kč,jako támdle(příklad ..Novák,má popsanou 2 povolenku a má 54 kaprů a plno dravců)!Proč neplatí třeba 5000kč?..Todle mi odpověz.. ,jak na to..-)
Dále..
Hájení nemůže být současné(někde se to podaří náhodou),ale uvědom si ,že jsou různě výlovy,zarybnění od svazu a plno dalších faktorů,které to rozdělují...tady s Tebou de facto nesouhlasím,ale jen částečně....a s tím "vegetativním"klidem pro ryby(hájení),..Je to na rozplavání,aklimatizaci,správně,ale hlavně proto,aby se rozjeli pokud možno tak,aby to nebyla masařina jako v "kádi"-jeden za druhým na háku,a něco ve vodě taky zůstalo..taky bych souhlasil dá se říct..
Jak jsem pls výše-rozdílné úkony na revíru obhospod.MO,nelze sjednotit..do jedno termínu a tudíž je MO absolutně bez šancí jednotně dát podklady( a to i včas) na vedení,aby vše bylo postihnuto a vyvěšeno někam na portál jak bys to rád viděl..technicky dle mne nemožné..

Cituji Tě ":
Jedná se o to, že když má být revír hájený z důvodu aby se ryby po vysazení rozplavaly a získaly tzv. "domací prostředí", tak opravdu není vhodné, aby byly loveny a následně pouštěny zpět"
Konec citátu-tadle věta mi nějak nedává smysl..
Objasni mi jej..
Jinak se dá říci,že v mnoha věcech by se dalo s Tebou souihlasit,v něčem ne..Ty jsi napsal, svou myšlenku,já také,další napíše svou..Můžou jich být 100ky,některé kladné,jiné naopak.....
Tipuji dle nicku,že jsi as r.76(možná se mýlím),já jsem v tom případě větší strejda-))a pamatuji mnohem daleko víc od vody,..pamatuji si ono"hájení "moc dobře..Víc mi leží v hlavě proto,že pocházím ze S.Moravy,kde toto bývalo ,dlouho pravidlem,,mi jen čučeli-))
Ale o tom to nebylo...
Bylo- a myslím si, že stále je to o tom ,jakou mentalitu daný člověk,potažmo rybář má,jak smýšlí,jak v globálu přistupuje k přírodě,k rybařině a jak se k ní chová,tak mu to příroda vrací...
V případě rybařiny je to dvojnásob,krásně se tam promítne jak vada"na kráse"při zarybnění,tak plnenění "rybosvozovek" za účelem naplnění soukromáků "velikány našich vod" za prašulky..To se nám díky několika desítkám,stovkám nenechavcům,"potřebných "peněz vrátí špatným způsobem..I někde se to již projevuje,některé revíry jsou zpustošeny,a Ti kdo jej rabovali pro své obohacení nyní nejvíce křičí:chytte "zloděje",že je voda prázdná,že se o to MO nestará,svaz..
Ať si takový člověk-rybář...zarejduje ve svědomí,má zcela jistě o čem,ale takový by asi nějaké musel mít...
Nikoho neobviňuj,jen jsem pls reakci na Tebe a své zamyšlení,nic víc,nic miň..

Lumír76 - Profil | Po 14.1.2013 16:05:07

splavek >> No to máš asi pravdu, že v našich poměrech by to nemohlo fungovat. Já jsem hlavně ten svůj příspěvek psal jako reakci na níže uvedené názory, že když si různí borci ryby nepřivlastňují tak by mohli chytat i v době hájení. No a to si myslím, že je celkem blbost, z důvodu co jsem už psal. Jinak s variantou "pokoutného masení" si to asi trefil, tak nějak by to skončilo :-)

splavek - Profil | St 9.1.2013 17:32:16

Lumír76 >> Nějak nevím,jak by rozlišení povolenek pro pouštěče a ,,masaře" fungovalo.Jak by to v praxi fungovalo na revíru,kde by společně chytali sportsmeni a masmeni.Jsou totiž i sportsmeni co šetrně pustí každého kapříka,ale jakmile mají na prutě mírového např.candáta, štiku....tak jde sport stranou.Děsí mě představa,že si vezmu kapra a hned se kolem mě vyrojí sportsmeni a bude zle,že jsem si ho vzal a oni se mohou usportovat a nic.Jedině rozdělit revíry na ,,sportovní" a ty ostaní,ale je to nutné? Tohle suplují soukromáky.Nevím,jestli jsou dva druhy povolenek racinálním rešením.Podle mě každého volba,jestli bude pouštět,nebo brát ryby.Ještě mě k tomu napadla taková kacířská úvaha,žijeme v čechách a jsme češi,kolik lidí by si zaplatilo levnější variantu povolenky a pak následně pokoutně vesele masilo.v tomhle jsme jako národ mistři světa.

Lumír76 - Profil | St 9.1.2013 9:20:08

Dobrý den pánové, jsem člověk, který loví ryby s přestávkami již od dětství. Na těchto www. stránkách jse však nově zaregistrovaný. Každopádně mi to nedalo, abych se nezapojil do této debaty. S novými podmínkami hájení naprosto souhlasím a myslím si, že i v níže uvedených příspěvcích má každý svou pravdu. Jedná se o to, že když má být revír hájený z důvodum aby se ryby po vysazení rozplavaly a získaly tzv. "domací prostředí", tak opravdu není vhodné, aby byly loveny a následně pouštěny zpět. Myslím si, že v době kdy se má ryba v novém prostředí aklimatizovat, nebude pro ní určitě to nejlepší viset 3x za týden na háčku. Navíc toto hájení nebude na všech revírech současně, můžeme tedy využívat i jiné revíry. Otazkou však bude jak bude toto hájení vyhlašováno. Ideální by byla nějaké on-line verze např. na WWW. rybářského svazu. Ať rybáři necestují někdy i několik desítek km na revíry kde se setkají s tabulemi o hájení. Dále zastávam názor, že rybáři kteří si ryby ponechávají a rybáři kteří všechny ryby vracejí vodě, by měli být rozlišení úplně jinak. Mohlo by se např. jednat o vydávaní dvou druhů povolenek jak to býva na některých soukromých revírech 1. povolenka s možnosti ponechání určitého počtu ryb 2.Povolenka bez možnosti ponechání úlovku. Tyto povolenky by byly samozřejmě cenově rozdílné. Např. povolenka CHaP 800,- a povolenka s možnosti ponechání úlovku 1.600,-. Myslím si, že tímto by se zamezilo dlouhodobým rozporům (my platíme ryby si nenechávame a vy si plníte mražáky). No a pak už by bylo na každém z nás, kterou cestou vyrazí.
Jedná se pouze o můj názor, nikomu nic nevnucuji a všem přeji ať jim to v novém roce "hrčí".

Lumír

JOIKA KAKE - Profil | Út 8.1.2013 23:30:15

nofish >> Myslim,ze minimalne v jedne veci si nakonec rozumime.Ty nove podminky vykonu r.p. a rozdeleni hajeni do dvou 14 dennich casti je urcite lepsi,nez stary paskvil.
Jinak teda ne.Ale tobe to vadit nemusi,mas tady priznivcu dost a ja se s tim taky vyrovnam:)
Nechapu tve srovnani s loukou a vzacnou kytkou.Jako ze ti 40cm kaprici jsou vzacna kytka?
Taky nechapu,proc tak startujes do nas,co kapry poustime.Ja jsem se nikdy do nikoho,kdo bere ryby nepustil,ale zase si nechci kvuli takovym brat pravo si zajet treba 29.10. na vikendovou rybacku-na kapry.
Cili,pokud si chces resit tento problem s pousteci ryb,zaloz nove tema na Mrku.
A hlavne!Vzdyt cele to slavne "hajeni" predeslych let vzniklo jen a jen proto,aby se nevychytaly cerstve vysazene ryby/kapri/.Apokud ja si kapry neodnasim,nevidim duvod,proc bych je nesmel chytat a nasledne poustet.
Ale jak pisu vyse.Jsem rad,ze r.s. upravil takto podminky vykonu r.p. a vidim to jako dobry signal.
Tak petruv zdar
J.K.

Kajman60 - Profil | Út 8.1.2013 21:37:36

nofish >> ..polepším se :-) Koupím fakt svazovku,...a přikupim mražaky300L. .Ale VYDRY NEE!!! Vydra je můj Kamarád!!! Té bych neublížil nikdy, to je víc než -přítel........a jak je hebká a milá....a jak se jí ty šupi...pardon- chlupi lesknou....Prostě - Vydra je Kámoš.... :-)

nofish - Profil | Út 8.1.2013 21:17:45

Kajman60 >> no tak musíš vzít svazovou jako nečlen. Nebo to nejde? Zacáluješ víc, ale zkus s to vykompenzovat každodenním plněním limitu 7kg ryb a to se ti vyplatí :-) Na mrku se furt píše, jak lidi chytají denně těch 7kg a kolik metráků za rok :-)
Štik a candátů je málo? No tak to udělej jak já. Prostě na ně choď furt a pak i tam kde je málo chytneš. Fakt. To už pak nejde nechytit, ona se vždycky nějaká ryba obětuje, když tam jsi víc než doma :-)
A kormorány nestřílej, ti se musí škubat a z toho je moc bordelu. To radši vydry, z těch je víc užitku.

Kajman60 - Profil | Út 8.1.2013 21:06:35

nofish >> ..no vidíš a v naší sam.hosp. MO máme zahájení až 1.4. a od 15.10. zákaz lovu všech kaprovitých ryb mimo dravců a nástražek do čeřene do konce roku. Víš co je to za -Absťák být čtyřiapůl měsíce bez ryby....když štik a candátů je u nás pramálo???, :-) :-) :-) (furt stát frontu v Tesku na Pangasy(kontaminované) mě už nebaví:-))))))))...
edit- vlastně je možnost...že budu střílet kormorány,,,ti taky -smrdí rybinou...((

nofish - Profil | Út 8.1.2013 20:56:26

Kajman60 >> Ono, kdo se někdy stravoval ve školní/závodní jídelně, nemůže nikdy tvrdit, že jistě ví, co jedl/nejedl :-) To na odlehčení debaty...
Argumenty jak "všichni všechno žerou" jsou další ze zbytečných, zoufalých řečí rybářů-"sportovců". Není třeba žrát ryby abys používal zdravý rozum, ale je pravda že rybí maso tomu asi napomáhá a ne málo. V diskuzích to tak teda vypadá :-)

Kajman60 - Profil | Út 8.1.2013 20:50:59

nofish >> jako lovec, co sežere vše co se plazí, skáče, plave, lítá...máš pravdu. ... :-)

draveček - Profil | Út 8.1.2013 18:16:17

nofish >> máš naprostou pravdu staré vlky nenaučíš novým věcem,ba i názorům :-(

tuzemak - Profil | Út 8.1.2013 18:09:31

nofish >> a pořád dokola opakovat,jako na prvním stupni:o)))

nofish - Profil | Út 8.1.2013 18:05:57

draveček >> není za co děkovat. Spíš nechápu, že tohle musí člověk vysvětlovat dospelým lidem a děti to chápou samy od sebe, umí si to vydedukovat z toho co jim řekněš :-)
Když už nic, tak tahle změna dává do rukou hospodářů rozumný nástroj jak si rozvrhnout vysazování ryb do revírů a naložit s hájením podle svého mínění a zkušeností.

draveček - Profil | Út 8.1.2013 17:57:49

nofish >> výborný příspěvek,zasluhující minimálně poděkováni :-)

nofish - Profil | Út 8.1.2013 17:51:03

JOIKA KAKE >> Asi si fakt nerozumíme.
Na severní moravě platil (jednotný) měsíční zákaz lovu kaprovitých ryb, defakto po jejich vysazení do revíru. Mohly se lovit dravé ryby. Toto bylo docela rozumně nahrazeno možností HÁJIT revír po dobu 14-ti dní na jaře a po tu samou dobu na podzim. A to individuálně, podle potřeby. Prostě, když se vysypou ryby do revíru, tak budou mít až 14 dní na "aklimatizaci". Což už je daleko rozumnější, než omezit lov jen kaprovitých ryb a všude najednou. Tedy pokud jde o stojaté vody. Budou hájit jeden revír, můžeš jet na jiný.
Nevidím jediný racionální důvod, proč by někdo kdo ryby nebere, měl mít právo lovit v době hájení. To, že ryby nebere, je jen jeho rozhodnutí. Povolenka ti zaručuje možnost lovit ryby. Aneb - http://cs.wikipedia.org/wiki/Lov To, že ryby nebereš je tvoje věc a práva na odnesení úlovku ses vzdal sám a dobrovolně. Jestliže tě k tomu někdo nutí, bonzni ho, třeba na mrku. Když roste na louce vzácná kytka, taky tam zakážou vstup a nesmí tam ani ten, kdo slíbí, že ji neutrhne. Je to úplně ten samý princip. A je rozumný.
Slovo "sportovat" byla právě narážka na myšlení stylem "sportovní rybolov" - CHaP, hon na velké ryby atd. Oni si někteří jedinci myslí, že když pouští, jsou něco víc, měli by moci víc než ti ošliví, co chudáky ryby žerou. Jenže sportovní rybolov neexistuje. Existuje maximálně rybolov, kdy úlovek (cíl lovu) nenaplní svůj účel a přežije. Proto nevidím důvod povolovat někomu porušování hájení revíru, které by mělo mít i oporu v zákoně. Takže na závěr. To hájení je daleko rozumnější, než zákaz lovu určité, jedné, ryby, jejíž hájení by neprošlo.
Aneb - Prostě když se přivezou ryby do revíru, dají ti tam ceduli a zakážou na cvíli chytat, aby se ryby alespoň v klidu rozplavaly. Je to revír pd revíru jiné, diskutabilní, ale úplně od věci to není. Ty s tím nc neuděláš. Pojedeš jinam, nebo si počkáš. Dělá se to všude, funguje to, co víc dodat...

Omlouvám se všem kdo tohle musel číst. Ale já to nevzdám, nevzdám, nevzdám. I kdyby jeden člověk pochopil o co jde, tak to má smysl :-)



JOIKA KAKE - Profil | Po 7.1.2013 23:46:42

nofish >> ..asi si nerozumime.proc by k vode chodili na kapry v danem obdobi ti,kteri by si jej nemohli odnest?na kapry by chodlili jen ti,co si je neodnaseji celou sezonu a ti se stejne soustredi na vetsi ryby.takze tech mensich "popichanych" kousku by bylo minimalne.a pokud by se nasli nenechavci,aspon by se probralo zrno od plev.myslim,ze kontrol u vod neni nikdy dost.ale jak pises na konci sveho prispevku..ono je to takhle jednodussi,vid?!?
A co myslis vyrazem sportovat?muzes mi to vysvetlit?
diky
J.K.

vikikaca - Profil | Po 7.1.2013 23:33:54

JOIKA KAKE >> jsem pro,určité řešení to je .

nofish - Profil | Po 7.1.2013 23:31:22

JOIKA KAKE >> to je jako v rámci ochrany budou všichni chytat a pouštět jo (ty kapry)? A brala by se zas jen veteš typu candát, štika, okoun 30+ a tak? Stejně jako to bylo doteď?
No tvl.... už začínáme zase sportovat, nejvyšší čas zmizet.... někdo nechápe, že když je revír hájen, nikdo neodnese ani čudlu a je to nejjednodušeji kontrolovatelné :-)))

JOIKA KAKE - Profil | Po 7.1.2013 23:25:23

vikikaca >>
Co takhle,ze by se nesmel od vody v danem obdobi odnest zadny kapr?!?jednoduchche a ucinne.a zvysit kontroly v danem obdobi a tresty.to by se pak procistily brehy od "pytlaku".dalsi navrhy mas nize v diskuzi..
J.K.

goter - Profil | Po 7.1.2013 22:41:15

nofish >> nevím, nekoukal jsem. Budu ti věřit :) Ale vždycky je něco za něco, příští týden oslovím naše stařešiny :)

nofish - Profil | Po 7.1.2013 22:34:47

goter >> o žádné slovíčkaření nejde. Máš někde v BP (řádu) něco o zákazu lovu kaprovitých ryb na podzim? Nebo jak to bývalo? Tohle je místo toho.

goter - Profil | Po 7.1.2013 22:33:35

nofish >> on tomu může říkat každý jinak, ale v reálu to může vypadat úplně jinak :D Nechci nijak mystifikovat, ale podle mě to tak jednoduché nebude a opravdu bude záležet na slovíčkaření :)

vikikaca - Profil | Po 7.1.2013 22:29:47

nofish >> máš pravdu je to o lidech .

nofish - Profil | Po 7.1.2013 22:27:03

goter >> on tomu říká každý jinak. Prostě si max měsíc za rok nezachytáš na nějaké vodě. Ten podzimní nesmysl s "hájením" kaprů byl zrušen.

nofish - Profil | Po 7.1.2013 22:25:38

vikikaca >> dokud budou lidi takoví hladovci a do vody půjdou z valné části ryby chytatelné stylem "dva záběry a domů"? Asi nijak. Ono je to totiž jedno kdy se vychytají.
MI se vůbec nelíbí celý systém sypání mírových ryb, v případě kapra a malých ryb v případě ryb jiných. To hájení defakto jen odkládá nevyhnutelné, takže je mi ukradené. Univerzální způsob řešení asi neexistuje, takže přikročili k tomuhle. Je to ústupek lidem, aby brblali méně. Ale už se těším, jak budou všichni ječet, až pojedou 50km na revír který bude v tu dobu hájený :-)))
Jen aby to nebylo pro některé lidi šokem, až se na jejich revír kde skončilo hájení nahrnou party "lovců" kteří mají ten svůj zrovna hájený. Já to tak trošku znám a to pak nevíš jestli máš břečet, nebo se smát.

goter - Profil | Po 7.1.2013 22:20:57

pagin77 >> Hájení není to samé co zákaz lovu, kapr v tom období není hájený, jenom se nesmí lovit. Podle mě se tahle věc na zákaz lovu nevztahuje...

vikikaca - Profil | Po 7.1.2013 22:18:16

nofish >> a jak bys to řešil?

nofish - Profil | Po 7.1.2013 22:16:58

pagin77 >> jaké lepší? V čem? Všechno bude jako doteď. Jenom se bude přejíždět mezi revíry style "hájeno/nehájeno". Ono je to jedno. Dokud se budou do vody sypat míroví kapři tak je to úúúúplně jedno.

pagin77 - Profil | Po 7.1.2013 22:07:49

Tento rok to už nebude!!!
Viz. BP - Na MP revírech může hospodář 2x ročně 14 dnů hájit revír z hosp. důvodů. 1x v období od 1.1. do 30.6. a 1x od 1.9. do 31.12.
Že by se začlo blýskat na lepší časy?

JOIKA KAKE - Profil | Út 20.11.2012 9:01:29

Kajman60 >> ..taky jsem uz nekolikrat "ustne" zasahoval.ale o tom tahle diskuze neni.
J.K.

Kajman60 - Profil | Po 19.11.2012 23:48:56

JOIKA KAKE >> "hovno" nevim, bo už vím, a to , že -michllos byl u toho, se měl ozvat tedy již na místě tzv.přestupku a ne až zde vypisovat něco na -sklo. Pokud by byl charakter, tak se dotyčného osobně zeptá, že mu něco vadí a ne zde pak vypisovat na dotyčného tzv- bomz z tepla domova. A když už jsme u toho,,,"-obecný jev"", kolikrát jsi již sám osobně přímo na místě proti tomuto -obecnému jevu- na místě ihned zasahoval? A nebo taky jen sklopíš oči, a pak jen zde papouškuješ, co píše mnoho jiných stále dokola?. No, nemíním to dále rozebírat, oni dva si to již vysvětlili. Lovu zdar....
(edit. ..a věř tomu, že já jsem už kopl do řiti rybáře tahajíc po blátě byť obyčejného cejna,skončíc pyskem ve vodě...ten rybář...samo...))))