začátky s feedrem

Jaké byly Vaše začátky s feedrem? Začali jste díky větší citlivosti chytat mraky ryb na jinak obvykle neúspěšných místech, nebo to byly hodiny zkoušení a úspěch se dostavovalpomalu, nebo jste to snad po několika neúspěšných vycházkách raději vzdali? V čem dělá začátečník nejvíce chyb?
Autor diskuse: sojka - Profil , 31.7.2004 feeder - techniky lovu

Vláďa - Profil | Čt 19.5.2005 13:22:04

Já se pokouším fídrovat asi rok. Rozhodně jsem za ten rok chyti nejvíc ryb. Proti klasické mnou dříve používané bobkařině se to nedá srovnat. A v čem jsou ty chyby? No já se dost trápil s postavením prutů na řece. teoreticky to je jasné ale musím se přizpůsobit i prostředí(stromy aj.) to pak dost často i solidní zábery nesedí. Jinak jsem měl nej rybu kapra 56 na Lužnici na 12 forpas pěkný souboj. Cejny a ostatní bílou ani nepočítám. Letos zatím něco kapříků a jeden candoš 57 na hnojku.

Shorty - Profil | St 18.5.2005 22:30:22

jepice.cz ja v noci kdyz sem nemel zadny chem.svetylko na spicku,sem chytal taky na policajta a zabery sou strasny,protoze spicka se klepe a policajt je furt dole jak pribitej :-/

jepice.cz - Profil | St 18.8.2004 20:12:02

První rok sem na něj moc nechytal a když jo tak jen s policajtem. Když jsem poprvý chytal jen na špičku tak sem chyt 8cejnů a 1 lína. Vše 25-30cm. Teď je nej v Podhradí n. Dyjí chyat podoustve (25-30cm) na masňáky.

Martin | Út 17.8.2004 9:29:33

Na feeder chytám druhý měsíc před ním jsem klasicky bobkařil a musím říct, že je to krásná a úspěšná změna. Prada je, že začínám a stále to není co bych chtěl, ale věřím že vše přinese čas a neustálé experimentování. V současné době bojuji s větším množstvím ztracených kaprů během zdolávání, příčinu přikládám špatným háčkům nebo bych měl rybě povolit asi daleko víc a udržovat jenom jemný kontakt s udicí. Také poslední dobou zjišťuji, že při nejměkčí špičce co mám 1 oz mám daleko méně úspěšných záseků než při 2 oz.

Mates(původní) | St 11.8.2004 10:12:03

Fídr chytám druhým rokem,ze začátku to bylo hrozně těžký,ale asi po dvou měsících jsem prolomil smůlu a od té doby to docela jde.

pepe - Profil | Po 9.8.2004 14:41:09

Chytám feederem první sezonu, hned od začátku jsem registroval několikanásobně větší počet záběrů, než dříve na klasiku položenou a teleskop. Podle mě je to o tom, naučit se číst záběry a vědět kdy seknout. Když se mi delší dobu nedaří proměňovat záběry, tak to zjkusím převázat, případně zkouším různé délky návazců a různé velikostio háčků. Když ani to nepomůže, vzdám, převážu to na plovanou a bavím se kousek od břehu. ( Chytám hlavně na řece). Vedle mám někdy nahozenej druhej prut, teleskop, většiniou na dravce . Když mě to úpřestabe bavit, tak převážu na lehkou vláčku a bavím se taky. Taky díky tomu že jsem oproti dřívějším létům chytání zjemnil prut i udici, vychtnám si každou rybu i malou při zdolávání jako nikdy předtím. Takže podle mě je feedr jednička - jdu si k vodě zachytat a bavím se, dřív to bylo hlavně o čekání na záběr, teď je to o tom, naučit se záběry prom´ěňovat.

Jurin | Pá 6.8.2004 13:18:08

Zkuste někdy zkrátit u průběžné montáže návazec na třeba jenom 5 cm. Funguje to velmi podobně jako srkačka.

siro | Čt 5.8.2004 20:00:49

Medeo:áá,tak panáček se chce opičit?;o)
Ve finále ještě zatoužíš po mé soně.
Podobně jako píše medeo jsem nevědom jak vypadá záběr na fídr sekal každé pohnutí jako jašek.Byl jsem z toho pěkně na nerv(to já umim).Během první a druhé vycházky jsem ale pobral co bych měl a co neměl sekat a úspěchy se dostavily.
Také vzpomínam na ty doma dělané bazmeky,které jsem si troufal nazývat krmítkem;o)

Maty - Profil | Čt 5.8.2004 13:51:16

Prazacek: jasně hezky si to užívej, ale neboj se přitlačit na pilu :-) jemné náčiní vydrží fakt hodně.

prazacek | Čt 5.8.2004 12:54:23

Maty, když jsem hotahal takjsem mel pocit ze je to alespon.... hooooodně velika ryba... až když jsem ho vytahl ven zjistil jsem že je to je "42 cm kapricek". prostě je to jine když tahneš kapříka na 14 než když ho rveš na 25 hlava nehlava jako někteří co byli kolem. Prostě jsem si to hezky vychutnal.. a o tom to také je. potom dostal pusu na čelo a mazal zpět. Ale největšíradost jsem měl z toho ze měl v puse jen"pichnuti od tenkeho špendliku. zadná díra, žadná krev, enom se podival na Jizeru z druhe strany. feeder ma 3 tydny a tak si ty začatky heky užívám....

Maty - Profil | Čt 5.8.2004 12:30:59

Prazacek: proč by Ti měl kapřík 42cm trhat 0,14 forpas? Zase to nepřehánějte s tou "připosraností" :-). Pokud Ti kapříci do 60cm trhají 0,14 tak je něco špatně, špatný návazcový materiál, špatně uvázaný háček, špatný uzel u obrtlíku (jeli v sestavě) apod..

prazacek | Čt 5.8.2004 12:10:20

Já srkačku nepoužívam a asi jen tak nepoužiju. něco mi na to, vadí... mám na feedru 14 kmen a používam 14 hačky bez protihrotu.. (navazce take...) ale ta rkačka mi příjde strašlivě zakeřná... Ale proti gustu... Zrovna včera jsem na tu 14 vytahl kaprika 42 cm ... byl to nadherný souboj... celou dobu jsem se bál že mi to utrhne. A ikdyby utrhul tak te 14 haček mu zachvíli vypadne což se o té srkačce říct neda. Kapr s krmítkem u huby... představa nic moc..

xycht | Čt 5.8.2004 12:06:00

MartinM: tak to chápu srkačku stejně

Martin M. - Profil | St 4.8.2004 21:54:17

Ja myslim, ze ty zamacknuty hacky, ze to je blbost, pokud na tom je nastraha. Snad jen kvuli zamotani. Bud to muze spadnout krmitkem na hacek a primacknout ho ke dnu, nebo stejne ty hacky behem klesani z hroudy vypodnou a chytate normalne. Pokud jsou navazce fakt kratky, stejne lezi v rozpadle hroude i bez zamacknuti a urcite nejsou pod krmitkem, protoze na dno dopadnou chvilku po nem. Srkacku chapu tak, ze to ma kratky navazce u krmitka a neni to prubezne. Ryba se sekne, kdyz zveda nastrahu ze zeme. Vselek to urcite neni a kdyz ryby berou spatne, je to casto horsi nez jemne montaze. Pokud je ale zaberu dost, ale nejdou seknout...

xycht | St 4.8.2004 14:07:23

hraji: no já sem v tomhle taky konzervativní a to sem docela mladej :-)

hraji - Profil | St 4.8.2004 13:43:55

xycht: to víš, my starší konzervativci máme s tím rychlým experimentováním trochu problémy. Ale tohle mě fakt překvapilo a moje kamarády taky. Byla to voda, kde jsem byl letos podruhé. člověk se musí pořád učit.

xycht | St 4.8.2004 13:37:20

hraji: ta situace jak si jí popisoval přesně vhodná pro použití srkačky....já tak nechytám, radši mám průběžnou montáž, ale věřim že je to účinný

hraji - Profil | St 4.8.2004 10:02:22

Maty: OK, budu mlčet jako hrob, největší překvapení pro mě bylo, že to fungovalo i s obrovskými háky, na které loví jeden z kamarádů.

Maty - Profil | St 4.8.2004 9:56:48

Hraji: tak se o tom moc nezmiňuj, hlavně v určitých kruzích. Říkal jsem, že je to někdy mocná zbraň :-( a ta patří do povolaných rukou :-)

hraji - Profil | St 4.8.2004 9:40:36

Omlouvám se, že vám lezu do debaty, ale včera jsem poprvé vyzkoušel právě tento způsob. Lovil jsem na položenou a na silonu byla vidět aktivita, ale nebylo to na zásek. Na háčku jsem měl cizrnu na vlasu. Nakonec jsem vyměnil cizrnu za foukanou pšenici a tu jsem s háčkem vmáčknul do krmení (normální komerční směs na kapry naředěná strouhankou). Následovalo 6 naprosto vzorových jízd přes volnoběžku, jaké jsem už dlouho nezažil a na břeh se podívalo 6 kaprů. Jednou dokonce dva záběry téměř současně. Do včerejška jsem bral lov tímto způsobem dost s rezervou, ale protože to fungovalo bezchybně u tří rybářů, asi na tom něco je.

Maty - Profil | St 4.8.2004 9:29:54

Xycht: myslím že ano, já akorát na ty (ten) háčky něco napíchnu, červíka, kuku apod. Většinou použiju jen jeden návazec (ale dva nejsou vyloučeny a prodávané srkačce, tuším dva jsou) Jinak ji používám celkem zřídka, nevidím v tom všelék (i když někdy může být opravdu mocnou zbraní)

xycht | St 4.8.2004 8:38:17

Maty: takže to co jsem popisoval je srkačka ne? :-)
MartinM: taky používám těžší krmítko......jakou průběžnou metodu jsi prozradil? já o ní nevim, nejsem tak pozornej čtenář takže jsem si toho nevšim. Myslíš srkačku? Určitě bych žádný pohrdavý příspěvky o tobě nepsal...ale fakt nevim o co jde :-)

Maty - Profil | St 4.8.2004 8:32:49

Martin M: No nevím jestli bych tomu bez zamáčknutí háčků do krmelce říkal ještě srkačka.

Medeo - Profil | St 4.8.2004 0:17:29

Já proti rozumne srkačce na feedru nic nemam. Naopak. jestli budu chytat více a vetší ryby, proc ne? Ostatne videl jsem to nedávno. Chytám s kolegou a on na srkajdu vytáhl cejna, ktereho jsem tam na feeder za 3 mesíce pravidelneho nechytl. Take bojuji s myslenkou že pokusím srkajdu vyzkouset.

Medeo | St 4.8.2004 0:13:49

S Feedrem bojuji už skoro třetí rok. Neumím si představit vycházku k vode bez nej. Ve vetsine případů si clovek zalapa i na miste na ktere prijde poprve. Pro me je feeder jednicka. Ja jsem jako začátečník určitě chybne chytal na vetsí hácky č. 6 Na mem oblíbenem revíru jsem zacal pravidelne chytat kapry až na hacky č.10,12 a kmen 14,15... a hlavně jsem nedokázal odhadnout moment záseku. Porád jsem sekal kazdy podezrelé prihnutí spicky. Dnes už jsem spíse trpelivejsí nez ukvapený.

Martin M. - Profil | Út 3.8.2004 21:34:09

xycht> tezsi krmitko puzivam i na prubeznou montaz, proste mi pripadne, ze pak lepe vidim zabery a vubec presneji chytam.
Srkacka - ne ne ne, vsechno spatne :-) Zadne zamackavani hacku do krmitka, zadne kaprove pruty. Jedno reseni je popsano v clanku Feeder s pipakem 2, dalsi reseni mozna casem v nejakem jinem clanku - bezpecnejsi, jemnejsi. Nyni ve stadiu vyvoje. Kdyz se osvedci, bude to metoda, proti ktere nebude moci nikdo rici ani slovo, ani nejvetsi humanista s klinikem. Popravde mne dost stve, ze jsem zde prozradil opravdu uspesnou metodu a jen malo rybaru to vyzkouselo, aby mohli priznat, ze to je fakt mocna zbran. Misto toho casto ctu pohrdani, ale to se zmeni :-)

KGrob - Profil | Út 3.8.2004 14:10:15

Poprvý jsem nestačil zírat,jak to šlo..super signalisace,super chytačka no prostě epes. Patřičně namistrován jsem další lovy nezavadil vo šupinu. Chce to svý a to svý si tam musíš taky vysedět a vytrpět,ale jinak po pár desítkách hodin to doladíš do svýho stylu kterej tě uspokojí. No a potom si něco přečteš na MRKu a vylepšuješ,zkoušíš,investuješ a to už nezastavíš :-)

xycht | Út 3.8.2004 9:14:20

rybomil: no jasně, že k tomu neni potřeba feederovej prut :-)

rybomil | Út 3.8.2004 8:55:00

xycht:Tohle je mi jasný, klasická, srkačka.Hodně to našponuju, aby si jí hned bouchnul a jede přes brzdu.Překlapnu runner a jdu na něj. Když je padák, tak zásek.K tomu ale není třeba feederový prut ne?

xycht | Út 3.8.2004 8:34:02

Martin M. a to těžší krmítko dáváš proto abys podpořil "samozásek" ne?
rybomil: srkačka je podle mě montáž kdy máš krmítko a dva háčky na krátkých návazcích a ty háčky píchneš do krmítka....ta ryba jak nasává tu směs z krmítka tak nasaje i ten háček...no a když je to krmítko trošku těžší tak se přisekne...aspon tak tomu rozumim já. Dává se to když máš na fleku hodně ryb atd....Martin M. mě kdyžtak opraví jestli nemam pravdu :-)

rybomil | Út 3.8.2004 8:28:14

MM: Feedr teprve chystám koupit.Není mi jasný to používání srkačky.Je to podobná ajako na odhoz.Můžeš rozvést, myslel jsem, že princip feederu je jiný?

TOPA - Profil | Út 3.8.2004 8:20:10

Tak mě ještě napadlo, já dávám nástrahu přímo na háček, má cenu zkoušet dávat kukuřičku na vlas pod háček? Záběry by pak mohly být razantnější.

Martin M. - Profil | Po 2.8.2004 22:57:46

Poradne jsem na feeder zacal chytat az kdyz jsem na nej dal pletenku jako kmen (druhou sezonu). Do te doby jsem s jeho uspesnosti, v porovnani s plavanou, byl zklaman. Dalsi velkou chybou, kterou jsem delal, bylo pouzivani prilis sypkeho krmeni a lehkych krmitek. Dnes je muj standard 25-30g krmitko a navnada, ktera vydrzi 2 nahozeni. Dalsi etapou vyvoje bylo objeveni srkacky. Taky jsem delal chybu, ze jsem si myslel, ze je potreba se trefit do zaseku a sekal uplne vsechno.

Carlos - Profil | Po 2.8.2004 19:43:09

Já jsem s feedrem začal asi před dvěma měsíci a hned při prvním lovu za odpoledne 4 kapři 45-57cm. Ani jedna jízda přes brzdu, pouze poťukávání. Metr vedle jsem nahazoval klasicky na těžko druhý prut a byl bez záběru (spíš jsem slabé záběry neviděl). Ten den jsem se přesvědčil o výhodách feedru. Na klasické kaprové vodě ale většinou nahodím dvě kaprové děličky a čekám. Když se dlouho nic neděje, zakrmím u břehu a jdu si hrát s feedrem.

Maty - Profil | Po 2.8.2004 16:04:58

TOPA: chytám na podobné řece, kapr nežere jen patentky, Ty taky nemůžeš pořád řízek, občas si dáš něco jiného, jde asi o to nají vhodné místo a naservírovat mu to tam :-) Topa na průběh je 50 -60 cm opravdu dost šel byl na 30 -40 cm max. myslím že pak voda víc ožije. Já používám na větší ryby háčky č. 10 -12 , jinak 12 -16 podle období a pravděpodobného úlovku. Neboj se jít do extrémů, maximálně rybu utrhneš nebo vyřízneš a příště to uděláš trochu jinak.