Vodáci na našich řekách - jak dále?

V pátek jsem jel domů vlakem, pročež jsem si zakoupil Raubířství, kde je poměrně dost ostrý článek s názvem: "Zlo jménem vodáci". S konstatováním, že se jedná o výzvu, která se neobjevuje poprvé, jsem časopis odložil.

V sobotu jsem se vydal na svůj domácí pstruhový revír, kde vzhledem k minimu srážek v poslední době teče těžký podstav. Ani to však nezabránilo dalšímu nájezdu hlučných ožralů s pádly, kteří se chovali jako kdyby jim to tam patřilo. Na x metrů daleko bylo slyšet, jak dřou lodí po dně a pádly se odrážejí od kamenů, které samozřejmě převraceli. Voda za nimi byla kalná, mrtvé ryby jsem však neviděl. Jejich chování mě opravdu vytáčí, stejně tak i obrovská nezodpovědnost - minulý rok jsem byl svědkem toho, jak namol opilý muž "kormidloval" raft (za letního stavu vody!!), jehož posádku tvořily i děti, a měl co dělat, aby je všechny nevysypal nad 3m jámou se silným proudem. Helmu ani vestu neměl. Když jsem chytal na Vltavě pod Vyšším Brodem, musel jsem uhýbat já jim, neboť mnozí svou loď prostě nezvládali.

Jaké jsou vaše zkušenosti s vodáky? Myslíte si, že je rozhodnutí ŠUNAPu o omezení počtu lodí a povinném průvodci krok správným směrem? Je vůbec možné regulovat tuto lidovou zábavu mimo národní parky, když zažívá takový boom? Analogicky - když můžou dávat dýchnout cyklistům, proč by to nešlo i u vodáků? Měl by se snad zavést nějaký vodácký lístek, aby se zabránilo excesům?

Řeky nepatří jen nám a já osobně nemám problém s lidmi, kteří se na vodu nehrnou za každou cenu, resp. se u ní umí chovat, ale těch je bohužel málo.

Třeba dojdeme k nějakému zajímavému závěru.
Autor diskuse: Butchi - Profil , 4.6.2012 všeobecné - revíry, cestování

Vodáci..

A) jsou kámoši.4%

B) mají stejné právo používat vodu jako my.30%

C) vytáhnou lajnu až na podklad.0%

D) jsou banda nezodpovědných a uřvaných ožralů.11%

E) mě nezajímají, protože chytám jen na stojáku.1%

F) by měli být zregulováni vzhledem ke svému chování.54%

Od 4.6.2012 hlasovalo 81 čtenářů.

Vašnivý rybář - Profil | Ne 10.6.2012 13:45:39

Zdravím mě osobně vodáci moc nevadí když se nechaj potichu unášet proudem aby co nejmín poplašili o to víc mě vadí "rybáři" spíše prasata co nechávaj na svím místě bordel to bych kopal do zadnice ! Nebo by jim ty ruce upadly kdyby tech pár láhví a sáčků dali do batohu a hodili to do koše ? asi jo... tak teda petrův zdar :D

NICKLOTERS - Profil | So 9.6.2012 22:43:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Butchi - >> Vždy jsem si s vodáky u vody rozumněl a nikdy mezi námi nedošlo ani ke slovnímu střetu......Asi to je třeba u mně tím že sám jsem od svých klukovských let několikrát jel Lužnici a měl jsem příležitost během plavby malebnou krajinou míjet desítky kluků kteří se věnovali mému koníčku...A tak jsme se vždy ve vší slušnosti míjeli a zdravili vodáckým pozdravem AHOJ...........Je třeba mít v sobě toleranci at jako rybář tak i jako vodák......Nedopustit to aby jsme si u vody dělali mezi s sebou navzájem zlo.........raději ustoupit i když je to za cenu že musím ten co ustoupí být první zrovna já.............................mezi vodáky a mezi rybáři byla vždy ale slušná obostranná tolerance a slušná obostranná dohoda.............a to hlavně v tom že jedem mezi druhým ustupoval dřív
Pokud je však někdo prase ve svém osobním životě zůstane prasetem bud s prutem na břehu revíru ale teké klidně i v kánoii ........................

Butchi - Profil | Po 4.6.2012 20:52:50

Šiban >>
Tam je problém stejný, jako v naší rybařině. Ti slušní nejsou vidět, protože zapadnou do té přírody tak, že si jich člověk ani nevšimne.

Takže je to o lidech. Já se o ten prostor s klidem podělím, proti opravdovým vodákům nic nemám.. Tuto diskuzi jsem zaměřoval hlavně proti těm, kteří se chovat neumí.

Šiban - Profil | Po 4.6.2012 20:37:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Butchi - >> Ano, uznávám, že se někdy (většinou) chovají jak hulváti, ale rybáři by si zase měli uvědomit, že řeky, rybníky a přehrady nejsou pouze jejich a že patří všem. Toto neříkám pouze proto, že jsem vodák, ale bavil jsem se o tom i s jinými rybáři a ti mají stejný názor, jako já.

Kubouš - Profil | Po 4.6.2012 18:25:49

Žandule >> Asi to začíná ve výchově to je pravda..ale hodně dělá ta dnešní doba..to vidim u stejně starejch lidí jako já...já chytám ryby, je to koníček..a většina mladších lidí co znám chodí chlastat,hulit .. vysolený hlavy prostě :-))

Butchi - Profil | Po 4.6.2012 18:22:10

Kubouš >>
Tož to je blbé..
Když to zajde až tak daleko, připadá mi to neskutečně buranské..
Já bych se tím asi omezit nenechal, ale loď bych pustil někde, kam se jim blbě poleze a nebude moc vidět..

Kubouš - Profil | Po 4.6.2012 18:18:24

Butchi >> Letos přemejšlim že sázavu hodně omezím..protože už vloni byla hlavní náplň lidí na chatě koukat dolu k vodě a popřípadě tam běžet se psem když nám devastovali loď..nevim nevim jak to bude vypadat letos..jestli bude mít smysl tu loď vůbec házet na vodu :-))

Butchi - Profil | Po 4.6.2012 14:49:11

rybomil >>
Mno, já jednou za rok na tu modrou nebo žlutou loď nasednu, ale jak jsem už psal, u vody se chovat umím.
Ale když to vidím kolem sebe, tož bych to mlátil pádlama do hlavy.

Butchi - Profil | Po 4.6.2012 14:16:31

bedyguard >>
"Společnost je taková, že se chlastá všude"
To bude asi ono. Chlast dělá i z normálních lidí zvěř.

bedyguard - Profil | Po 4.6.2012 14:07:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chtěl bych se vodáků zastat, myslím že s rybáři mají hodně společného. Je třeba přijmout základní fakty, že takřka jakákoli zábava v Česku je spojena a s chlastem a dále, lidí je moc a zájmy se střetávají.
Společnost je taková, že se chlastá všude. Chlastá se doma, chlastá se v hospodách, chlastá se na chatách, po sportu a při sportu a tak se samozřejmě chlastá i na rybách a na vodě. Proto mě překvapuje, že se rybáři pozastavují nad chlastajícími vodáky, zvlášť když sami rybáři mají s chlastem problém. Rybaření i vodáctví jsou volno časové aktivity a spousta lidí si je chce tzv. užít naplno, s čímž je často konzumace alkoholu bohužel spojená.
Situace se mě osobně dotýká v tom, že takřka celý život rybařím a každý rok minimálně jednou vyrážím na vodu na české řeky. Alkoholu se nevyhýbám a přiznávám, že xkrát jsem to s chlastem také přehnal. Když sedím na rybách, často mě vodáci také vnitřně serou, problém je, že je nás moc a nejde mít oddělené řeky pro vodáky a rybáře, stejně jako nejde mít např. vody jen pro sumcaře nebo bruslostezky a cyklostezky, kde jsem konfliktů také viděl mraky.
Osobně si ale myslím, že situace není až tak kritická, jak to může vypadat. Jak tu již bylo řečeno, vše je o lidech a jejich vychování a často je větší pako člověk střízlivý než opilec, klidně i proto že nechápe, že někdo jiný může být opilý. Tak jako u rybářů je i u vodáků je podle mě drtivá většina lidí v podstatě slušných a ten opravdový bordel dělá jen zlomek z nich, často to bohužel stačí na špatný obrázek o celku. Úmyslné rozbíjení majetku či prázdných flašek jsem nikdy na vodě neviděl a pokud snad, pak šlo o exces jednotlivce, k jakých dochází všude a ne o obecný problém vodáctví.

rybomil - Profil | Po 4.6.2012 14:07:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zažívám pádlovače každý rok zpočátku dost na Sázavě, později na vodnatější Lužnici. Od doby cca před 25 lety, kdy mne opilá posádka pramice napálila zezadu, narazila páteř a ledviny a nebýt blízko dalších, asi jsem to nedožil. Nemám tyhle 3x rád. Čest slušným výjimkám, co berou ohled, nejezdí potmě, nehulákaj na kilometry daleko, nepohazujou odpad a nekadí kde se jim zamane a vůbec se chovají tak jako lid rozumný.

Takové jsm zažil třebas minulou sobotu u Ledče/ Sáz.asi 40 lodí v pohodě, pokecali jsme, dostali potřebné info. Bohužel, nebo pro kolegy ze SR bohudík to byli právě všici naši společní bratři a sestry ze Slovenska. Takové vodáky jsem neviděl 10 let.


Butchi : nevím jak u vás, ale na naší konferenci to odhledně kormoše tak úplně nekonkrétní zase nebylo

Pokud mám hlasovat vidím to tak, že je to stále víc a více varianta D) hlavně ty žlutoloďáci a mordoloďáci tedy co maj náčiní z půjčoven a na vodě jedou 1x / rok . Ti se podle mě nenaučí být správným vodákem nikdy.

Butchi - Profil | Po 4.6.2012 13:59:47

ondra.soucek >>
Nakonec to přišlo odjinud, ani nevím odkud, ale hlavně, že se to začne střílet.

Ano, taková je doba, tedy není v našich silách změnit ostatní, maximálně sami sebe a to už si musí každý srovnat sám.

ondra.soucek - Profil | Po 4.6.2012 13:54:28

Butchi >> Jo a to je další věc. Na kolik lidských vlastností, které byly chápány jako kladné, se dnes dívá skrze prsty. Pokud projevíš něco jako soucit, obětavost, pochopení nebo se jen chováš podle kategorického a ne hypotetického imperativu (Kant's not dead), tak jsi okamžitě označen za slabocha a pomatence, který neumí žít s ostrými lokty a jít za svým cílem přes mrtvoly.

Kovis - Profil | Po 4.6.2012 13:53:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Butchi - >> Ahoj, osobně souhlasím s tím, že se někteří vodáci neumí chovat, ale stejně tak se neumí chovat někteří rybáři, takže podle mého názoru, řeka je pro všechny. Samozřejmě, že jako rybáře mně někdy štve, že mi jezdí skoro až do vlasce a zase když jedu vodu, tak mně štve rybář který sedí v tom nejužším místě a začne nadávat co mu tam jezdíme. Všechno je to o lidech...

ondra.soucek - Profil | Po 4.6.2012 13:49:08

Butchi >> "Pochybuju, že s tím něco udělal ČRS se všemi svými konferencemi, jejichž jediným závěrem bylo zjištění, že kormorán žere ryby." - To jsi vystihnul docela dobře.

Butchi - Profil | Po 4.6.2012 13:47:15

Píďa2 >>
Obávám se, že na slušnost a ohleduplnost je v dnešní době nahlíženo jako na slabost.

Píďa2 - Profil | Po 4.6.2012 13:45:39

Asi jsem naiva, ale proboha proč v tomhle státě je každej předpis důvodem k diskuzím, jeho porušování je národní sport, celostátní soutěž o zloděje roku, przniče potravin, zkurvenýho politika a evropskýho žvanila, kde je úcta jednoho k druhému, obyčejná slušnost? Naposled mě dnes vytočili lucemburský hovada, který koupili skylink a cz link /satelit.tv/ a na karty, který měly bejt doživotně zadara vymysleli 30,-Kč paušál. Nejde o ty peníze, ale o princip. A to je se vším...

Žandule - Profil | Po 4.6.2012 13:42:53

Kubouš >> ...ono to je vše o výchově a začíná to tím jak jsou děti ve většině případů neskutečně rozmazlené a nevychované...

Butchi - Profil | Po 4.6.2012 13:40:45

Drozďák >>
Čirá improvizace na základě co by, kdyby + trochu si ulevit od toho vzteku, že v tom nejsu sám. Za svoje důvody se nestydím a rád to proberu s ostatními.

Když jsi nakousl toho kormorána, produkční rybáři by to vesele nechali tak, jak to je, protože inkasují. Ale asi došlo k tomu, že to začalo vadit někomu jinému. Pochybuju, že s tím něco udělal ČRS se všemi svými konferencemi, jejichž jediným závěrem bylo zjištění, že kormorán žere ryby.

V dnešní společnosti to tak skutečně je, nicméně to začíná nabírat na bezhlavosti. Pochopit se to dá, páč chleba zadarmo nemají, ale některé věci jsou už přehnané, zatažené do extrému. Nelíbí se mi to, každopádně je to mainstream a ten nezměním, ani kdybych se stavěl na hlavu.

Žandule - Profil | Po 4.6.2012 13:30:56

Azbest >> to není zdatnost, ale pud sebezáchovy :o)

Drozďák - Profil | Po 4.6.2012 13:30:31

Butchi >> jasně, nepředpokládám u tebe výrazně odlišný názor. Tvoje pohnutky chápu, ale toto je pouze platforma a někdy i manéž sloužící k pobavení lidí, oba víme že větší ambice nemá.

Troufám si tvrdit, že otázku "Mě by opravdu zajímalo, jak daleko to ještě bude muset zajít, aby někdo řekl dost" relevantně odpovídám v posledním odstavci mého posledního příspěvku.
Považ problém kormorán - jak dlouho to trvalo a možná ještě trvat bude, kolik škody bylo napáchano? A to ještě pták krom pár pseudoekologů, z kraje nějakých dotací a rybníkářů, kteří na něm možná nakonec i vydělali žádné prachy nikam nenalil.
Silnější pes mrdá. Na vodě i kolem ní zatím mrdá vodák a dlouho ještě bude. Jde o prachy, v první řadě. Možná je to tak i správně, alespoň do určité míry.

Butchi - Profil | Po 4.6.2012 13:22:57

Kubouš >>
To vypadá jako doslovná srážka s blbcem.

Fakt nevím, co si o sobě ti lidé myslí. Jim asi nedojde, že jednou v tom hovně budou rýpákem rýt oni, až polezou zcákaní z lodi. Ta krátkozrakost..

Málo je doma řezali, málo.

Butchi - Profil | Po 4.6.2012 13:20:56

Drozďák >>
Svůj názor na celou věc mám, ostatně jsem ho i prezentoval.. Nicméně nemám problém přijmout realitu a ta je taková, jak píšeš.
Jsem přesvědčen o tom, že tímto se dostáváme nad rámec diskuze - ekonomickou situaci v této zemi opravdu nevyřešíme a zakopaný pes je pravděpodobně tam.

Jak jsem už napsal, já se chtěl dozvědět další názory a pohledy + případně něco vymyslet, kdyby se náhodou zadařilo. Nepočítal jsem s tím, ale proč o tom nepodiskutovat, když je to stále aktuální téma. Mě by opravdu zajímalo, jak daleko to ještě bude muset zajít, aby někdo řekl dost.

Zejména mě zaráží nečinnost zelených, kteří jsou stavu zastavit dopravu na silnici kvůli jedné žábě, zatímco tento aspekt nechávají zcela bez povšimnutí. Asi není dostatečně mediálně zajímavý pro naplnění jejich exhibicionistických choutek.

Butchi - Profil | Po 4.6.2012 13:15:43

mascha >>
Ano, ten problém je momentálně neřešitelný a já jsem si toho vědom.
Diskuzi jsem založil proto, abych se něco dozvěděl a třeba by se i podařilo na něco přijít.

Kubouš - Profil | Po 4.6.2012 13:13:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Butchi >> To je všecko tou dobou jak se k sobě lidi chovají a tak já to slyším od rodičů, jaké to bylo dříve a jaké je to teďka...Nejni to jenom u vodáctví celkově se lidi chovají jako prasata.

Nevím jak jsou na tom ostatní toky ale sázava opravdu vodáctvím trpí a to rok od roku více..
Bordel, devastace, netolerance,nakáleno na březích a v lodích..

Nestačí že loď prošlapou a zničí , musí na ní ještě nakálet..

Vloni se mě stalo při brodění, že do mě zezadu narazil vodák v proudu kánoí a když jsem se tam vykoupal rozmáčel si věci, ještě se tomu smál a nadával že tam nemam chytat ať táhnu do prd.. a tak..no pěkný :-) měl jsem kliku že jsem nebyl zmrzačenej.

Drozďák - Profil | Po 4.6.2012 13:13:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Butchi >> ideály stranou.

"To fakt za peníze uděláme všechno?" - Ano - kor v regionech s nezaměstnaností 20% a víc, v segmentech, které z vodního turismu a s ním spojených rádovanek žijí, dávají kšeft soukromníkům a práci běžným lidem.
Dál jsme zatím nedospěli, zrušit či výrazně omezit tento byznys znamená přinést pro obce v povodí alternativu a náhradní příjem do rozpočtu. A těch příležitostí moc není.
Že celá mašinérie kšeftu s vodou a kánoí je mimo jakýkoliv mantinel je jasné, jak jí ale do mantinelu dostat, aby přitom půjčovny, starostové a celý komunál včetně obyvatel obcí (buď si jist že taky budou řvát pánč jim bereš kšeft a práci...) nemuseli razantně slevit ze svých očekávání? To je věc druhá...

Mysli si co chceš, ale tohle je REALITA.
Mantinely přijdou, ale až v okamžiku, kdy situace bude pro nějakou jinou zájmovou skupinu úplně neúnosná a hlavně kolaterální škody začnou stát prachy. Zatím vodáci prachy přináší, ale nečerpají. Proto jsou hájeni.


mascha - Profil | Po 4.6.2012 13:10:28

Jako vše, co přesáhne určitou mez (většinou v počtu aktérů), by u toho měla být jakási větší či menší reulace (jakkoli mi to slovo jde proti srsti). Problém je ve vymahatelnosti. Kdo by stanovená pravidla kontroloval a vymáhal? Vodní policie? Momentálně podle mne neřešitelný problém...

Azbest - Profil | Po 4.6.2012 13:05:05

Žandule >> a přitom jsi tak zdatná vodačka:-))

Butchi - Profil | Po 4.6.2012 13:02:19

ondra.soucek >>
Tohle je právě ta věc, která by se měla nějak vystihnout. Ať mají aspoň minimální znalosti.
Třeba můj domácí revír je na pohled jednoduchá řeka, ale jsou tam poměrně nebezpečné proudy. Už jsem viděl i blbce, kterým produ zlomil loď, když se zasekla napříč pod stavidlem.

ondra.soucek - Profil | Po 4.6.2012 13:00:09

Butchi >> No právě... vodák neskládá žádné zkoušky, nemusí mít ani minimální znalosti o bezpečnosti, technice splouvání, záchranných technikách nebo ekosystému kolem vody. Prostě si jen zaplatí a jede. Vztah k vodáctví a řece nemají žádný, ale vztah k alkoholu mají kladný a silný.

EDIT: Minulý rok se u Olomouce utopili žák, učitelka a instruktor, když žáka chytnul válec pod jezem. Ti tři mohli být naživu, kdyby instruktor a učitelka měli základní znalosti o záchraně, popruh, házecí pytlík a pevnostní karabinu. Jsou to věci, které mám pokaždé s sebou. Jim by to tenkrát všem zachránilo život...

To jen tak pro ilustraci...

ondra.soucek - Profil | Po 4.6.2012 12:56:48

šumava >> :D pobavil jsi mě....

Žandule - Profil | Po 4.6.2012 12:52:52

šumava >> hezky napsáno!