Jak chutná jeseter?

O víkendu mě přepadly neodolatelné choutky po rybě domácí a proto jsem se vypravil do místní rybárny si nějakou opatřit. Docela mě překvapilo, že tam kromě klasických kaprů, duháků apod. prodávali taky živé jesetery cca 80-100 cm, za 260,- Kč/kg.
Tak mě napadlo - už jste je někdy ochutnali? Nebo máte nějaký osvědčený recept? Docela mě láká si jednoho na zkoušku koupit a přijde mi škoda s takovou rybou jen tak experimentovat.
Autor diskuse: Myš - Profil , 12.3.2012 všeobecné - ostatní

Makrelobíjec - Profil | St 14.3.2012 11:50:10

likin >> Je to vulgární dement kterej píše jak se mu to zrovna hodí .Sám se pořád ohání nějakymi pravidlly a tady sám navádí k porušování .

likin - Profil | St 14.3.2012 7:20:18

franto1231 >> Malamuta neřeš, to je místní přízemní křupan, který poslední dobou hraje i na národnostní strunu. Normálně si ho dej do ignoru a máš pokoj.

malamut - Profil | St 14.3.2012 7:17:29

franto1231 >> hlavně, aby jsi se pak necpal k nám, jako většina těch vašich celebrit, co jich tu máme po kokot.

franto1231 - Profil | St 14.3.2012 7:13:45

malamut >> volit som nebol volby a parlament neriesim vobec ma to nezaujima je mi to ukradnute a do tejto temi to nepatri si myslim...takze asi tak...

malamut - Profil | Po 12.3.2012 21:32:03

Kocháč >> já bych si krokouše dal, můžeš dát kontakt? Mám dojem, že někde u Znojma to zkoušeli, ale nevím podrobnosti. Dodej krokouše, zachráníš kapra :-))))))))))

malamut - Profil | Po 12.3.2012 21:29:10

franto1231 >> no jako že není důvod tuto otázku kritizovat, ale vy tam u Vás po volbách budete mít jinačí problémy, tak to neřeš, to se tě netýká.

Kvakoš - Profil | Po 12.3.2012 17:31:51

Jeden má rád zelí, druhý šípkovou. Jesetera jsem jedl v rusku smaženého a jako šašlik. Byl výborný. P.S. Nevím jaký to byl přesně druh a myslím že v tom může být podstatný rozdíl.

lobotomie (fanik) - Profil | Po 12.3.2012 17:21:56

Killbeggan >> trefné =)

lobotomie (fanik) - Profil | Po 12.3.2012 17:20:36

šumava >> =D
mimo hádku a který výraz je dle tebe v běžné mluvě zažitější? a pravda uvozovky jsem vynechal =)
ale přesně jak říkáš: Proti gustu žádný dišputát
...začal jsem slovy: Podle mě... ;)

šumava - Profil | Po 12.3.2012 17:05:42

lobotomie (fanik) >> ano, pro gurmána jeseter skutečně není - málo hmoty za mnoho peněz. Ale takový gurmet (gourmet) si myslím přijde na své. Není od věci znát pravý význam slov převzatých z jiného jazyka. Ale aby se zbytečným hádkám nedal prostor, tak slovy pana otce z Babičky : ,,Proti gustu žádný dišputát" je možno argumentovat u jakéhokoliv pokrmu či nápoje.

franto1231 - Profil | Po 12.3.2012 16:54:51

malamut >> ???????????????????????????????????????????????????​??????????????????????????????????????

Killbeggan - Profil | Po 12.3.2012 16:41:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myš: Jesetera jsem dělal cca před dvěma lety. Byl koupený na sádkách, kde mi ho naštěstí i rovnou zabili. Měl něco málo pod metr. Protože jsem ho nikdy předtím nejedl a nevěděl jsem, jak ho vůbec dělat, zvolil jsem nejjednodušší možnou přípravu, abych "nezabil" autentickou chuť něčím jiným - takže trochu másla, pár kapek olivového oleje a citrónu, snítka tyminánu a upéct. Chtěl jsem prostě vyzkoušet, jaká je jeho skutečná chuť. Musím ale zdůraznit, že předtím, než ho šoupneš do trouby, čeká tě ještě poměrně dost práce. Zaprvé je ho potřeba stáhnout z kůže (vyčteno z internetu), což je poměrně namáhavá a bez rukavic i celkem bolestivá záležitost. Ty kostní výrůstky jsou totiž ostré jako prase, takže jsem měl dlaně celkem slušně dorasené. Druhou nepříjemností pro mně bylo vyřezání tuku (takové žlutooranžové mazlavé polštáře pod kůží), což nevím, jestli se dělat má, ale nijak extra mi to nevonělo, tak jsem nechtěl riskovat. Ryba je to rozhodně z těch kvalitnějších a chutnějších, mně se zdála sice trochu tučnější, maso je ale velmi dobré a kromě páteře, resp. chrupavek nemá vůbec žádné kosti. To považuju za největší výhodu. Chuťově mi připomínala spíš nějaké mořské ryby, než sladkovodní. Když ale sečtu všechny pro a proti, zejména cenu a tu práci s čištěním a přípravou, už bych ho mít ani nemusel. Leda na prutu :-)

Kocháč: Krokodýl, resp aligátor je podle mně chuťově mnohem lepší než jeseter. To se vůbec nedá srovnávat.

Kilb.

Kocháč - Profil | Po 12.3.2012 15:54:24

Myš - >> Nevím jak chutná jeseter, ale vím jak chutná krokodýl a myslím si, že bude podobně hnusnej.

lobotomie (fanik) - Profil | Po 12.3.2012 15:40:44

podle mě jeseteří maso není chutné... nazvat ho pochoutkou může jen gurmán ignorant bez chuťových pohárků
//možná když bude naložený v dobrém nálevu a vyuzený - to je pak chutné ovšem cokoliv

Figos - Profil | Po 12.3.2012 15:37:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak já tady čtu že je dobrý já se švagrem jsem byl na soukromáku blízko Pardubic kde jsme každý jednoho chytili a odkoupili za učelem ho vyzkoušet jak chutná ani jednomu nám moc nechutnal nevíme proč a to že švára umí ryby dělat.Ale raději ho vidím ve vodě a na prutu ve zdolávačce...

P.R.E.D.A.T.O.R - Profil | Po 12.3.2012 15:24:06

loveckaprů >> nééé to jsem chtěl napsat :-))

loveckaprů - Profil | Po 12.3.2012 11:58:48

jako ryba...

ahmed - Profil | Po 12.3.2012 11:58:02

Kolega z práce jezdí pravidelně na Grunty a tam už s podobnýma kolegama soukromákolovcama pár jeseterů zmasili. Údajně moc dobré maso. Okoštovat nedonesl.

Delwin - Profil | Po 12.3.2012 11:34:16

kdyby mi ho někdo nabídl,určitě bych ho skusil,také by mě zajímalo jak tato tajemná ryba chutná,neměl bych problém si ho udělat i sám,ale asi bych ho nedokázal zabít,je to tak divná ryba,že bych neměl dobrý pocit z jeho usmrcení a asi by mě to potom trápilo,a to i přesto že nemám problém zabít s sníst jakoukoliv jinou rybu.prostě ten jeseter je takový...... no prostě jeseter.možná ale že kdyby jich u nás plavalo tolik co kaprů,asi bych to nějak neřešil,ale zatím ho beru spíš jako vzácnost.

rybomil - Profil | Po 12.3.2012 11:26:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ochutnal, jak píše šumava, je výtečný. Uzenýho jsem někde viděl prodávat 400,- / 1kg, docela síla.
Já měl živýho a pak uzenýho ze soukromýho bazenovýho odchovu souseda mýho příbuznýho.

Anýzový dědek - Profil | Po 12.3.2012 11:04:16

nevím , nejsem Rotchild ani naše vláda, abych jedl kobylí vejce....o))))

vanuz - Profil | Po 12.3.2012 10:51:16

podla mna chuti ako ryba

šumava - Profil | Po 12.3.2012 10:49:59

stručná otázka, stručná odpověď : chutná velice dobře a to i po jednoduché úpravě.

malamut - Profil | Po 12.3.2012 10:49:29

franto1231 >> lepší, než dokola omílat BBLC nebo Flajzy.

malamut - Profil | Po 12.3.2012 10:47:56

Myš - >> také jsem to zjišťoval, a prý je výborný. Není třeba ho kupovat, stačí zajít na některý ze soukromáků, kde je mají, a když ho lapíš, nenápadně ho zmasit.

franto1231 - Profil | Po 12.3.2012 10:42:12

to uz su len otazky heh......